Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νετανιάχου: Το Ιράν ψεύδεται για τα πυρηνικά

«Οι ηγέτες του Ιράν επανειλημμένως διαψεύδουν ότι επιδίωξαν την κατασκευή πυρηνικών όπλων» κατήγγειλε ο Νετανιάχου για να προσθέσει: «Σήμερα βρίσκομαι εδώ για να σας πω ένα πράγμα, το Ιράν είπε ψέματα»

AP Photo/Sebastian Scheiner

Νετανιάχου: Το Ιράν ψεύδεται για τα πυρηνικά

  • A-
  • A+

Με φόντο τους «ορφανούς» χθεσινοβραδινούς βομβαρδισμούς στη Συρία και ην αναμενόμενη απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ περί ακύρωσης της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι το «το Ιράν ψεύδεται» ακόμα και μετά την υπογραφή της με τη διεθνή κοινότητα το 2015.

Σε τηλεοπτική παρουσίαση του ο «Μπίμπι» ανακοίνωσε πως η χώρα του έχει στην κατοχή της και μπορεί να αποκαλύψει 100.000 έγγραφα που, σύμφωνα με τον ίδιο, αποδεικνύουν ότι το Ιράν αποκρύπτει τις δραστηριότητές του για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Ισχυρίστηκε δε ότι το πλήθος των εγγράφων αποδεικνύει ότι το Ιράν λέει «αναίσχυντα ψέματα» στον κόσμο και συνεχίζει να εργάζεται για τη δημιουργία πυρηνικών και την επέκταση της εμβέλειας των πυραύλων της, που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα, παρουσίασε 55.000 σελίδες και 183 CD που κατά τον ίδιο δείχνουν ότι η Τεχεράνη έκρυψε ένα «αρχείο», το οποίο αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα, αλλά το Ισραήλ έχει «ακριβή αντίγραφα».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Ιράν μετέφερε το πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων σε μυστική τοποθεσία και η αποθήκη όπου βρίσκονται τα απόρρητα αρχεία για τα ατομικά όπλα του Ιράν έχει εγκατασταθεί εντός τεράστιων μεταλλικών καταφυγίων.

Ακόμη, παρουσίασε βίντεο το οποίο φέρεται να δείχνει τις ιρανικές εγκαταστάσεις κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: 

Πρώτον, το Ιράν είπε ψέματα λέγοντας ότι δεν είχε ποτέ αναπτύξει πρόγραμμα πυρηνικών όπλων. 100.000 απόρρητα έγγραφα το αποδεικνύουν ότι είχε. Δεύτερον, ακόμα και μετά τη συμφωνία συνέχισε να επεκτείνει το πυρηνικό του πρόγραμμα για μελλοντική χρήση. Τρίτον, το Ιράν είπε ξανά ψέματα το 2015 όταν δεν υπήρξε ειλικρινές προς την IAEA (Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας). Τελικά, η πυρηνική συμφωνία βασίζεται σε ψέματα.

Αναφέρθηκε επίσης σε ένα απόρρητο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, υπό την κωδική ονομασία «Amad» το οποίο εγκαταλείφθηκε, σύμφωνα με τον ίδιο, το 2003 αλλά η δουλειά στο πεδίο συνεχίστηκε.

Επιμένει ο Τραμπ

Η σημερινή ομιλία του «Μπίμπι» κατά την οποία ο ίδιος κάλεσε την Ουάσιγκτον να απορρίψει τη συμφωνία έρχεται ενώ πλησιάζει η προθεσμία του Αμερικανού προέδρου για κυρώσεις κατά της Τεχεράνης στις 12 Μαΐου.

Ο Νετανιάχου εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο Τραμπ θα κάνει «το σωστό» κατά την επαναξιολόγηση της συμφωνίας και επιβεβαίωσε μάλιστα ότι το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ σχετικά με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι μυστικές υπηρεσίες του και ότι η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί για τη γνησιότητά τους. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις συζητήσεις με τη Βόρεια Κορέα, σημειώνοντας ότι είναι ανοιχτός για τη διαπραγμάτευση μιας νέας συμφωνίας με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

«Πιστεύω ότι στέλνει το σωστό μήνυμα» δήλωσε όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη Τύπου αν η αποχώρηση θα στείλει το λάθος μήνυμα στην Πιονγκιάνγκ. «Γνωρίζετε ότι σε επτά χρόνια, η ισχύς αυτής της συμφωνίας θα λήξει και το Ιράν θα είναι ελεύθερο να προχωρήσει και να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα» είπε.

Αλλά αρνήθηκε να πει κατά πόσον οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη διεθνή συμφωνία πριν τη προθεσμία της 12ης Μαΐου, αρκούμενος να πει: «Θα δούμε τι θα συμβεί».

Αυτή απλά δεν είναι μια αποδεκτή κατάσταση. Δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια. Δημιουργούν πυραύλους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι προορίζονται για τηλεοπτικούς σκοπούς. Δεν το πιστεύω. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα διαπραγματευτούμε μια πραγματική συμφωνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νετανιάχου μίλησε με τον Τραμπ τηλεφωνικά την Κυριακή για να συζητήσει την τρέχουσα κατάσταση, τις «συνεχιζόμενες απειλές και προκλήσεις» στη Μέση Ανατολή, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, που σημείωσε «τα προβλήματα που θέτουν οι αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του ιρανικού καθεστώτος».

Οι ΗΠΑ θα ακυρώσουν την πυρηνική συμφωνία, εάν δεν «φιξαριστεί», δήλωσε την ίδια μέρα ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ στο Τελ Αβίβ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ εναντίον του Ιράν υποστηρίζοντας το δικαίωμα της Τεχεράνης να αμυνθεί.

Η απάντηση της Τεχεράνης

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ, απάντησε ότι οι καταγγελίες του Ισραήλ είναι «παλιές κατηγορίες», που έχουν αντιμετωπιστεί στο παρελθόν από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA). Όσον αφορά στο σχόλιο του Τραμπ ανέφερε το εξής:

Ο πρόεδρος Τραμπ κάνει ένα αναμάσημα παλιών κατηγοριών που έχουν ήδη αντιμετωπιστεί από το IAEA για να ακυρώσει τη συμφωνία. Πόσο βολικό. Συγχρονισμός με τις φερόμενες αποκαλύψεις μυστικών πληροφοριών από το αγόρι που δεν σταματά να κινδυνολογεί, λίγες μέρες πριν τις 12 Μαΐου. Αλλά η παρόρμηση του Τραμπ να γιορτάσει χάλασε το πρόσχημα.

Ο Ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αράγκι δήλωσε παράλληλα, σύμφωνα με το ημικρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν Tasnim, ότι οι κατηγορίες του Ισραήλ είναι «παιδιάστικες και παράλογες» που στόχο έχουν να επηρεάσουν την απόφαση του Τραμπ.

Στο ίδιο πλαίσιο η ιρανική τηλεόραση έκανε λόγο για «προπαγάνδα» μεταδίδοντας ότι «οι δηλώσεις του δεν ήταν καινούργιες…γεμάτες αβάσιμες κατηγορίες…και προπαγάνδα ενάντια στις πυρηνικές εργασίες του Ιράν». 

Νωρίτερα, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι έχει την τεχνική ικανότητα να παράγει ουράνιο υψηλότερου βαθμού εμπλουτισμού από εκείνον που μπορούσε να παράγει πριν από την επίτευξη της πολυεθνικής πυρηνικής συμφωνίας για την περικοπή του πυρηνικού προγράμματός του.

Ο επικεφαλής της Ιρανικής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί προειδοποίησε τον Αμερικανό πρόεδρο να μην προσχωρήσει στις απειλές του, γιατί «το Ιράν δεν μπλοφάρει…

Από τεχνική άποψη, είμαστε πλήρως έτοιμοι να παράγουμε ουράνιο υψηλότερου βαθμού εμπλουτισμού από εκείνο που παρήγαμε πριν από την επίτευξη της συμφωνίας… Ελπίζω πως ο Τραμπ θα λογικευτεί και θα παραμείνει στη συμφωνία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της χώρας έχει δηλώσει ότι οι σημερινοί όροι της συμφωνίας δεν είναι πλέον βιώσιμοι για τη χώρα του, «ανεξάρτητα από το εάν οι Αμερικανοί βγουν από τη συμφωνία».

Συνομιλία Μακρόν με Τραμπ και Πούτιν 

Την περασμένη εβδομάδα ο Εμμανουήλ Μακρόν και η Άνγκελα Μέρκελ επισκέφτηκαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να τον πείσουν να διατηρήσει τους όρους της πυρηνικής συμφωνίας.

Σήμερα οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Γαλλίας σε τηλεφωνική επικοινωνία τους με πρωτοβουλία της γαλλικής πλευράς, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, συμφώνησαν ότι πρέπει να παραμείνει σε ισχύ και να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα η συμφωνία με το Ιράν.

Ο Μακρόν μίλησε και με τον Τραμπ με θέμα τη Συρία και το Ιράν, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, που σημείωσε ότι συνομίλησαν λίγο αργότερα από την τηλεοπτική παρέμβαση του Νετανιάχου.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Το μετέωρο βήμα του Τζαβάντ Zαρίφ
«Σας ζητώ συγγνώμη για όλες τις ανεπάρκειες... κατά τη θητεία μου ως υπουργός Εξωτερικών... Ευχαριστώ τον ιρανικό έθνος και τους αξιωματούχους», έγραψε αργά το βράδυ της Δευτέρας στο Instagram ο Ιρανός ΥΠΕΞ,...
Το μετέωρο βήμα του Τζαβάντ Zαρίφ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Έπαινοι Νετανιάχου στον Τραμπ για τις κυρώσεις στο Ιράν
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ευχαρίστησε και συνεχάρη τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την επανεπιβολή των κυρώσεων των ΗΠΑ που είχαν αρθεί σε βάρος του Ιράν, ενώ η Ουάσινγκτον επιβεβαίωσε ότι αύριο θα επιβληθούν εκ νέου...
Έπαινοι Νετανιάχου στον Τραμπ για τις κυρώσεις στο Ιράν
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σόου Νετανιάχου για τα μάτια του Τραμπ
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παρουσίασε το υποτίθεται μυστικό πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την προσπάθειά του να αποκτήσει πυρηνική βόμβα • Για δώρο στον Αμερικανό πρόεδρο μιλούν οι αναλυτές καθώς οι ΗΠΑ...
Σόου Νετανιάχου για τα μάτια του Τραμπ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Το πρόβλημα είναι η βαθιά, αμοιβαία δυσπιστία»
«Στρατηγική απειλή» για το Ισραήλ θεωρεί το Ιράν ο ερευνητής στο Κέντρο Ιρανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, Ραζ Ζιμτ, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα καλεσμένος του ΕΛΙΑΜΕΠ. Ο Ζιμτ εκτιμά ως...
«Το πρόβλημα είναι η βαθιά, αμοιβαία δυσπιστία»
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Ισραήλ, Μπόλτον και Σαουδική Αραβία σπρώχνουν τον Τραμπ σε πόλεμο με το Ιράν»
Σοβαρή αντίδραση της Τεχεράνης προκάλεσε ο ισχυρισμός του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι το Ιράν κατασκεύαζε πυρηνικά όπλα σε μυστική τοποθεσία στο Αμπαντέ, πριν αναγκαστεί να καταστρέψει...
«Ισραήλ, Μπόλτον και Σαουδική Αραβία σπρώχνουν τον Τραμπ σε πόλεμο με το Ιράν»
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στον Κόλπο βρέχει... τελεσίγραφα
Το Ιράν απειλεί με αύξηση της παραγωγής σχάσιμου υλικού αν οι Ευρωπαίοι δεν σπεύσουν να διασώσουν τη συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά ● Νέες απειλητικές δηλώσεις κατά της Τεχεράνης από ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία...
Στον Κόλπο βρέχει... τελεσίγραφα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας