Με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ περιορισμένο για πολλοστή φορά σε ρόλο διπλωματικής... διακόσμησης -ένεκα της (κατα)χρήσης του δικαιώματος βέτο από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία- και μέσα σε ένα επικίνδυνα θολό σκηνικό γύρω από το τι πραγματικά ισχύει για την καταγγελλόμενη επίθεση με χημικά το Μεγάλο Σάββατο στην Ντούμα της Ανατολικής Γούτα, στη Συρία, ο χρόνος άρχισε από χθες να μετρά αντίστροφα για έναν εν δυνάμει γενικευμένο πόλεμο που όλοι πλέον φοβούνται, με επίκεντρο τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Εως αργά το βράδυ, πάντως, έδειχνε να περιορίζεται σε λεκτικό επίπεδο, μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας...
Στο πρωτοφανές «τιτίβισμα» του Αμερικανού προέδρου Τραμπ πως «Η Ρωσία ορκίζεται να καταρρίψει όλους τους πυραύλους που θα ριφθούν στη Συρία. Ρωσία ετοιμάσου, γιατί θα έλθουν, ωραίοι, καινούργιοι και “έξυπνοι”! Δεν θα έπρεπε να είσαι εταίρος με ένα ζώο που σκοτώνει τον λαό του με αέρια και το απολαμβάνει!», ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απάντησε ότι στη Ρωσία «στηρίζουμε σοβαρές προσεγγίσεις» και «δεν συμμετέχουμε στη διπλωματία του twitter», την ώρα που η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, άφηνε μέσω facebook αιχμές πως «τώρα “έξυπνοι” πύραυλοι θα καταστρέψουν όλα τα στοιχεία για τη χρήση χημικών όπλων στο πεδίο».
«Η σχέση μας με τη Ρωσία είναι χειρότερη από ποτέ, περιλαμβανομένου του Ψυχρού Πολέμου. Δεν υπάρχει λόγος γι’ αυτό», ανταπάντησε ο Ντόναλντ Τραμπ με έτερη ανάρτηση στο twitter, μάλιστα περνώντας ξαφνικά από τις πολεμικές ιαχές σε πρόταση... συνεργασίας!
«Η Ρωσία μάς χρειάζεται να βοηθήσουμε με την οικονομία της, κάτι πολύ εύκολο να γίνει, και χρειαζόμαστε όλα τα έθνη να εργάζονται από κοινού. Να σταματήσουμε την κούρσα των εξοπλισμών;», συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, για να λάβει τη βιτριολική απάντηση από τη Ζαχάροβα: «Θαυμάσια ιδέα! Υπάρχει η πρόταση να ξεκινήσουμε με την εξάλειψη των αμερικανικών χημικών όπλων»...
Στρατιωτική ετοιμότητα
Στο μεσοδιάστημα, η πολεμική μηχανή της Δύσης (βλ. ΗΠΑ και Γαλλία) ζεσταινόταν, με την ανάπτυξη πολεμικών πλοίων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, για την οποία απέπλευσε χθες από τη Βιρτζίνια και το αμερικανικό «σούπερ» αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman, φορτωμένο με 60 πυραύλους «Τόμαχοκ» και συνοδεία στόλου.
Στον αντίποδα, σε ετοιμότητα έχουν τεθεί οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις σε Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο, καθώς και ο στόλος στην Κασπία, όπως γράφει η Nezavisimaya Gazeta, προφανώς στο πλαίσιο της σαφούς προειδοποίησης που έχει εδώ και ημέρες απευθύνει προνοητικά ο Ρώσος επιτελάρχης, στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ (και υπενθύμισε χθες ο Ρώσος πρέσβης στον Λίβανο), για στρατιωτικά αντίποινα σε δυτική πυραυλική επίθεση, εφόσον πληγούν ρωσικές δυνάμεις στη Συρία.
Στο μεσοδιάστημα, γράφει η γαλλική Le Figaro, ο Ασαντ έχει δώσει εντολή στις δυνάμεις του να αδειάσουν βασικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις -πιθανούς στόχους της επικείμενης πυραυλικής επίθεσης- και να μετεγκατασταθούν σε ρωσικές βάσεις στη Συρία.
Την ετοιμότητα του Ιράν να στηρίξει τη σύμμαχό του Δαμασκό διατράνωσε χθες και ο ανώτατος σύμβουλος του αγιατολάχ Χαμενεΐ, Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί – την ώρα που η Haaretz ανέφερε ότι το Ισραήλ έχει θέσει σε υψηλό συναγερμό τα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο, φοβούμενο ιρανικά αντίποινα στην επισήμως «ορφανή» πυραυλική επίθεση της Δευτέρας στη συριακή στρατιωτική βάση T4, έξω από τη Χομς.
«Το Ιράν στηρίζει τη Συρία και τον αγώνα τόσο κατά της Αμερικής όσο και κατά του σιωνιστικού καθεστώτος», δήλωσε ο Βελαγιατί στην ιρανική κρατική τηλεόραση, στη διάρκεια επίσκεψης στην Ανατολική Γούτα!
Εμπειρογνώμονες στη Ντούμα
Εκεί αναμένεται σήμερα -σύμφωνα τουλάχιστον με πηγές προσκείμενες στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις- μια πρώτη ομάδα εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ), προκειμένου να εξετάσει τις καταγγελίες ΜΚΟ, με πρώτα τα «Λευκά Κράνη», περί χρήσης χημικών όπλων στην Ντούμα: τη μεγαλύτερη πόλη του θύλακα, η οποία μέχρι την Κυριακή ελεγχόταν από τις εναπομείνασες δυνάμεις της ισλαμιστικής αντικαθεστωτικής οργάνωσης «Τζάις αλ Ισλάμ» και από σήμερα θα τεθεί υπό τον έλεγχο της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας.
«Δρώντας αποκλειστικά στους κόλπους των τρομοκρατών, τα “Λευκά Κράνη” σκηνοθέτησαν ακόμη μία φορά χημική επίθεση κατά πολιτών στην Ντούμα», υποστήριξε χθες ο εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου της Ρωσίας, στρατηγός Βίκτορ Ποζνίχιρ.
Σύμφωνα με τους Ρώσους, μια δεύτερη ομάδα του ΟΑΧΟ (χωρίς αρμοδιότητα ταυτοποίησης των υπευθύνων) αναμένεται να φτάσει στην περιοχή την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία:
(α) λήγει η διάρκεια της προειδοποίησης της Eurocontrol προς τις αεροπορικές εταιρείες, μνημονεύοντας αναφορά της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Αεροπορικής Ασφαλείας (EASA) από το απόγευμα της Τρίτης, κάνοντας λόγο για «ενδεχόμενα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία (...) μέσα στις επόμενες 72 ώρες»,
(β) Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας ανωνύμως στο πρακτορείο AP, τοποθετούσαν χρονικά ένα στρατιωτικό πλήγμα της Δύσης στη Συρία.
Με δεδομένη πάντως τη στήριξη της Γαλλίας -κι ενώ η «πρόθυμη» Βρετανή πρωθυπουργός Μέι ετοιμάζεται, σύμφωνα με το BBC, να ριχτεί χωρίς έγκριση του βρετανικού Κοινοβουλίου κι αυτή στη «μάχη»- τα «γεράκια» της Ουάσινγκτον εμφανίζονται αποφασισμένα για δράση, ανεξαρτήτως των ερευνών στην Ντούμα.
«Η κατάσταση στον κόσμο προκαλεί ανησυχία και γίνεται όλο και πιο χαοτική», δήλωσε κατόπιν όλων αυτών χθες ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν.
«Παρ’ όλα αυτά», προσέθεσε, «εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι τελικά θα επικρατήσει η κοινή λογική και ότι οι διεθνείς σχέσεις θα μπουν σε εποικοδομητική πορεία»...
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας