Mια «τέλεια» πολεμική «καταιγίδα» σχηματίζεται και πάλι πάνω από τη Συρία, αυτή τη φορά όμως με ορατό τον κίνδυνο διάχυσης, λόγω της άμεσης εμπλοκής διεθνών, περιφερειακών και ντόπιων πρωταγωνιστών της κρίσης.
Βάζοντας απευθείας στο στόχαστρο το καθεστώς Ασαντ -και έμμεσα ως συνυπεύθυνους το Ιράν και τη Ρωσία- για την καταγγελλόμενη από οργανώσεις αρωγής και επισήμως ακόμη «ορφανή» επίθεση με χημικά στην Ντούμα της Ανατολικής Γούτα, το Μεγάλο Σάββατο, με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ προανήγγειλε, χθες, τη λήψη σημαντικών αποφάσεων, πιθανόν εντός της ημέρας και το αργότερο εντός 48ωρου.
Εν όψει δε της κρίσιμης έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αργά χθες το βράδυ, οι ΗΠΑ σχημάτισαν αρραγές μέτωπο με τη Γαλλία και τη Βρετανία, τεστάροντας τις προθέσεις της Ρωσίας με την προώθηση σχεδίου ψηφίσματος για τη δημιουργία ενός «νέου μηχανισμού ανεξάρτητης έρευνας των Ηνωμένων Εθνών» για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία και αξιώνοντας από Μόσχα και Δαμασκό την πρόσβαση διεθνών παρατηρητών στην Ντούμα.
Για «προβοκάτσιες και φημολογία» προειδοποίησε, αντίθετα, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν. Στο μεσοδιάστημα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας είχε ανακοινώσει ότι στρατιωτικοί γιατροί του, που εξέτασαν ασθενείς στο νοσοκομείο της Ντούμα, δεν εντόπισαν συμπτώματα από έκθεση σε χημικά όπλα.
«Προβοκάτσια» λέει η Μόσχα
Αιχμές για σκηνοθετημένη προβοκάτσια άφησε -εν χορώ με τη Δαμασκό- και ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, «δείχνοντας» ως υπεύθυνους τους τελευταίους εναπομείναντες μαχητές της ισλαμιστικής οργάνωσης «Τζάις αλ-Ισλάμ», που άρχισαν να εγκαταλείπουν σταδιακά από το βράδυ της Κυριακής την Ντούμα: το τελευταίο οχυρό τους στην Ανατολική Γούτα, στα περίχωρα της Δαμασκού, σηματοδοτώντας έτσι ακόμη μία στρατηγικής σημασίας νίκη για τον Σύρο πρόεδρο Ασαντ.
Την ήδη συγκεχυμένη κατάσταση ήλθε να περιπλέξει, εν τω μεταξύ, έτι περαιτέρω η επισήμως «ορφανή» αεροπορική επίθεση με πυραύλους, χθες το πρωί, κατά στρατιωτικού αεροδρομίου κοντά στη Χομς, στην κεντρική Συρία, με 14 νεκρούς, ανάμεσά τους και Ιρανοί, για την οποία η Δαμασκός και η Μόσχα δείχνουν ως υπεύθυνο το Ισραήλ, το οποίο είχε ξαναπλήξει τις ίδιες εγκαταστάσεις τον Φεβρουάριο, αλλά κατά την πάγια τακτική του αρνείται (και) τώρα να σχολιάσει.
«Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη της κατάστασης. Ελπίζω πως τουλάχιστον οι Αμερικανοί στρατιωτικοί και εκείνοι των χωρών που συμμετέχουν στον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να το αντιλαμβάνονται», τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, ενόσω η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz έκανε λόγο για «ευθεία ισραηλινή αντιμετώπιση του Ιράν στη Συρία» και το λιβανέζικο δίκτυο Al Mayadeen εκτιμούσε ότι το Τελ Αβίβ λειτούργησε ως «μακρύ χέρι» των ΗΠΑ, προς αποφυγήν μίας απευθείας πρόκλησης έναντι της Ρωσίας.
Διαβολικές συμπτώσεις
Αυτό το μπερδεμένο «γαϊτανάκι» εξελίξεων στο Συριακό συμπίπτει εν τω μεταξύ... διαβολικά:
Α. Με ισχυροποίηση του καθεστώτος Ασαντ στη Συρία, όπως είχε συμβεί και με την προηγούμενη και πλέον πολύνεκρη επίθεση με χημικά στην Ανατολική Γούτα, τον Αύγουστο του 2013, οπότε το καθεστώς Ασαντ είχε συναινέσει -με εγγυητή τη Μόσχα- στην υπό διεθνή επίβλεψη καταστροφή του χημικού του οπλοστασίου, υπό την άμεση τότε απειλή επέμβασης της Δύσης,
Β. Με την πρόσφατη υποχώρηση Τραμπ στις πιέσεις των συμβούλων των για έστω βραχυπρόθεσμη μετάθεση των σχεδίων του για στρατιωτική αποχώρηση των ΗΠΑ, που ουδείς περιφερειακός σύμμαχος της Ουάσινγκτον είδε με... καλό μάτι,
Γ. Με τη χθεσινή επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του «γερακιού», Τζον Μπόλτον, ως νέου συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ενώ επίκειται την Πέμπτη η ακρόαση στη Γερουσία του επίσης σκληροπυρηνικού διευθυντή της CIA, Μάικ Πομπέο, για την επικύρωση του διορισμού του ως νέου επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ηδη, εν αναμονή εξελίξεων και, κυρίως, απαντήσεων στο πάντα επίκαιρο ερώτημα «qui bono» (ποιος ωφελείται) από τη νέα κλιμάκωση της κρίσης στο Συριακό, αναλυτές διαβλέπουν το άνοιγμα νέου θερμού μετώπου στην ευρύτερη περιοχή, με επίκεντρο την Τεχεράνη.
Οχι τυχαία, ο Ιρανός πρόεδρος Ροχανί επέλεξε τη χθεσινή ημέρα για να προειδοποιήσει τον Ντόναλντ Τραμπ ότι θα «το μετανιώσει», εάν αποσύρει τις ΗΠΑ -όπως αναμένεται, εντός Μαΐου- από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό οπλοστάσιο, επαναφέροντας τις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις.
«Είμαστε πιο προετοιμασμένοι από όσο πιστεύουν», τόνισε ο Χασάν Ροχανί. «Αν παραβιάσουν τη συμφωνία, θα δουν το αποτέλεσμα σε λιγότερο από μία εβδομάδα» προειδοποίησε, χωρίς να διευκρινίσει...
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας