Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Διάλογος θρησκειών στην Ντόχα

Στην Ντόχα, εκπρόσωποι των τριών μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών έκαναν διάλογο για το μεγάλο ζητούμενο, την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των πιστών

«Εφ.Συν.» / Νικόλας Ζηργάνος

Διάλογος θρησκειών στην Ντόχα

  • A-
  • A+

Αποστολή στην Ντόχα

ΚΕΙΜΕΝΟ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Νικόλας Ζηργάνος

Με τη συμμετοχή 500 συνέδρων από 70 χώρες διεξήχθη στην Ντόχα η 13η Διαθρησκευτική Διάσκεψη με θέμα «Θρησκείες και ανθρώπινα δικαιώματα», που διοργάνωσε το Κέντρο για τον Διάλογο μεταξύ των Θρησκειών.

Ο πρόεδρος του DICID, δρ Ιμπραχίμ μπιν Σάλεχ αλ Νουάιμι, ανοίγοντας τις εργασίες της Διάσκεψης, τόνισε πως «οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ανεξέλεγκτες στον σημερινό κόσμο και ιδίως στις χώρες που βιώνουν εσωτερικές ένοπλες συγκρούσεις, πολιτικές αναταραχές και πολέμους, όμως συμβαίνουν και σε περιοχές που μαστίζονται από τη φτώχεια, τον αναλφαβητισμό, την καταστολή και τον κοινωνικό αλλά και τον παράνομο αποκλεισμό».

Η ελληνική συμμετοχή έκανε αίσθηση για τον συμβολισμό και τον πλουραλισμό της αντιπροσωπείας, καθώς το υπουργείο Παιδείας επέλεξε να μεταβούν στην πρωτεύουσα του Κατάρ, μαζί με τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και υπεύθυνο του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών (ΚΕΜΜΙΣ) Σωτήρη Ρούσσο, τρεις Ελληνες από τον χώρο της εκπαίδευσης που ασπάζονται τις τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες: η αναπληρώτρια καθηγήτρια Θρησκειολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αγγελική Ζιάκα, ο δρ Γιασάρ Δαμάτογλου από τη Μουφτεία Εβρου και ο Λεόν Σαλτιέλ, μεταδιδακτορικός ερευνητής του Ινστιτούτου GIIDS της Γενεύης και μέλος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος.

«Εφ.Συν.» / Νικόλας Ζηργάνος

Από αριστερά, ο δρ Γιασάρ Σερίφ Δαμάτογλου από τη Μουφτεία Εβρου, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Θρησκειολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αγγελική Ζιάκα, Λεόν Σαλτιέλ, μεταδιδακτορικός ερευνητής του Ινστιτούτου GIIDS της Γενεύης και ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Σωτήρης Ρούσσος

Στην εισήγησή του στην ολομέλεια της Διάσκεψης, ο καθηγητής Ρούσσος σημείωσε πως «η κατάσταση των θρησκευτικών μειονοτήτων είναι το βαρόμετρο που δίνει στον κόσμο την ακριβή ένδειξη για την πολιτική, κοινωνική και οικονομική ατμόσφαιρα στην περιοχή.

Η τύχη των θρησκευτικών μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή θα αποτελέσει και το πραγματικό τεστ για τη μελλοντική πορεία των αραβικών εξεγέρσεων: Κατά πόσον θα υπάρξουν συμμαχίες μεταξύ πιστών διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων που θα βασίζονται στην προστασία των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων ή αν τα κινήματα της «αραβικής άνοιξης» θα καταλήξουν σε έλλειψη θρησκευτικής ανεκτικότητας και φονταμενταλιστικά καθεστώτα».

Ο κ. Ρούσσος επισήμανε επίσης τον αρνητικό ρόλο των διεθνών ΜΜΕ, τα οποία τείνουν στην πλειονότητά τους να αναπαράγουν τα αρνητικά στερεότυπα, και πρότεινε να υιοθετηθούν αρχές και κώδικες που θα προάγουν τη θρησκευτική συνύπαρξη, την ανοχή, τη μετριοπάθεια και τον πλουραλισμό και να ενισχυθούν η διασύνδεση και οι συνέργειες μεταξύ ανάλογων διεθνών πρωτοβουλιών διαθρησκευτικού διαλόγου (όπως και η Διάσκεψη των Αθηνών, μια πρωτοβουλία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών).

Λεόν Σαλτιέλ

Η βασική υποχρέωση των θρησκευτικών ηγετών

Για έναν παρατηρητή των διεθνών εξελίξεων τις τελευταίες δεκαετίες, οι τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες -ο ιουδαϊσμός, ο χριστιανισμός και το ισλάμ- φαίνεται να βρίσκονται συνεχώς σε σύγκρουση και ένταση μεταξύ τους. Θα έλεγε κανείς ότι οι διαφορές τους είναι τόσο βαθιές που δύσκολα θα μπορούσαν να συμφιλιωθούν.

Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι και οι τρεις θρησκείες έχουν πολλές ομοιότητες. Πιστεύουν στον ίδιο Θεό, μοιράζονται κοινές αρχές και έχουν όμοιες επιδιώξεις, να προωθήσουν την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια του ατόμου. Συναντήσεις σαν αυτή στην Ντόχα επιτρέπουν σε εκπροσώπους των τριών θρησκειών από όλες τις γωνιές του κόσμου να συζητήσουν και με τον διάλογο να γεφυρώσουν τις όποιες διαφορές και να προωθήσουν αξίες όπως ο σεβασμός, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η συμφιλίωση.

Σε έναν πλανήτη που μικραίνει όλο και περισσότερο, όπου οι άνθρωποι και οι ιδέες ταξιδεύουν ευκολότερα και τα σύνορα μεταμορφώνονται από διαχωριστικές γραμμές σε σημεία σύνδεσης και συνεργασίας, οι θρησκευτικοί ηγέτες οφείλουν και αυτοί να συμβάλλουν στη συνύπαρξη της ανθρωπότητας.

Οι πιο αυστηρές ερμηνείες των Γραφών πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε περισσότερο μετριοπαθείς και να μπει στο επίκεντρο της διδασκαλίας τους ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων, ανεξαρτήτως καταγωγής, φύλου, θρησκείας, χρώματος ή όποιας άλλης διαφοροποίησης. Οι κοινοί μας πατέρες, ο Αδάμ και ο Αβραάμ, δεν θα επιθυμούσαν κάτι λιγότερο.

Δρ Γιασάρ Δαμάτογλου

Αν ήθελε ο Θεός, θα σας έκανε όλους μια κοινότητα

Η κοινωνία αναζητά διαρκώς διεξόδους και λύσεις στα μεγάλα προβλήματα και, όπου η πολιτική απογοητεύει τους ανθρώπους, αυτοί στρέφονται στη θρησκεία. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικές πολύ τέτοιου είδους διοργανώσεις.

Το συνέδριο της Ντόχα είναι πολύ ωφέλιμο και για τους ίδιους τους μουσουλμάνους γιατί, σύμφωνα με το Ισλάμ, η θρησκεία δεν απομακρύνει κανέναν άνθρωπο από την αναζήτηση της «ορθής οδού». Αυτό το επιβεβαιώνει και το Κοράνι: «Αν ήθελε ο Θεός, θα σας έκανε όλους μια κοινότητα (umma, δηλαδή μία και μοναδική θρησκεία)».

Ορισμένοι βέβαια μουσουλμάνοι δεν δέχονται τον διάλογο με τις άλλες θρησκείες γιατί νομίζουν ότι πρόκειται για θρησκευτικό συγκρητισμό, όπως συμβαίνει και με μερικές ομάδες πιστών στον χριστιανισμό. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για γνωριμία η οποία είναι πολύ σημαντική στη δύσκολη εποχή μας.

Αγγελική Ζιάκα

Το επικίνδυνο φαινόμενο πολιτικοποίησης της θρησκείας

Ολο και περισσότερες παραδοσιακά μουσουλμανικές χώρες της Μ. Ανατολής αφιερώνουν χώρο στην πρόσληψη της θρησκευτικής ετερότητας διαμέσου του διαθρησκειακού διαλόγου. Για τις χώρες του Κόλπου η συνδιάσκεψη της Ντόχα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες στο είδος της.

Ως τέτοια επικυρώνει στις τοπικές μουσουλμανικές κοινωνίες την εγκυρότητα και σπουδαιότητα του διαλόγου με φορείς θρησκειών διαφορετικές του Ισλάμ και για ζητήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα.

Ζητούμενο βέβαια παραμένει, ακόμη και τον 21ο αιώνα, η καλλιέργεια πνεύματος διαλόγου, κατανόησης και συμπερίληψης του θρησκευτικώς και πολιτισμικώς «διαφορετικού» στον κοινό δημόσιο βίο, με την ενεργοποίηση και ανάληψη ευθύνης όχι μόνον από τα κράτη και τους ειδικούς, αλλά και από τις ίδιες τις θρησκευτικές κοινότητες.

Ετσι, οι θρησκευτικές κοινότητες θα μπορέσουν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους αλλά και την ανθρωπότητα από το φαινόμενο της πολιτικοποίησης της θρησκείας, το οποίο, στις μέρες μας, και με μέσο τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό, χειραγωγεί διαιρέσεις, διχασμούς, εθνικισμούς και πολέμους.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αγελάδες με... διδακτορικό οικονομικών!
Την ώρα που όλοι μετρούσαν αντίστροφα μέχρι την κατάρρευση της Ντόχα υπό την ασφυκτική πίεση της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν, η πρωτεύουσα του Κατάρ όχι μόνο δεν γονάτισε οικονομικά, αλλά...
Αγελάδες με... διδακτορικό οικονομικών!
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συμφωνία Κατάρ - ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας
Μνημόνιο συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας υπέγραψαν οι ΗΠΑ και το Κατάρ στη διάρκεια της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, στην Ντόχα. Το Κατάρ υπόσχεται να καταβάλει...
Συμφωνία Κατάρ - ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κατάρ (και Τουρκία) απορρίπτουν το σαουδαραβικό τελεσίγραφο
Οι 13 όροι, υπό μορφή τελεσιγράφου, που έθεσαν στο Κατάρ η Σαουδική Αραβία και οι στενοί της σύμμαχοι, δεν έγιναν, ούτε θα μπορούσαν να γίνουν δεκτοί. Ουσιαστικά, το Ριάντ, με πρόσχημα το θέμα της...
Κατάρ (και Τουρκία) απορρίπτουν το σαουδαραβικό τελεσίγραφο
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ραμαζάνι, θυμός και γεμάτα ράφια
Ραμαζάνι στην Ντόχα. Με τη δύση του ήλιου, που σηματοδοτεί και το τέλος της ημερήσιας νηστείας, ο κόσμος κατακλύζει τα στενά σοκάκια του σουκ αλ Ουαφίκ. Στα περισσότερα μαγαζιά, στα γύρω κτίρια, όπως και στα...
Ραμαζάνι, θυμός και γεμάτα ράφια
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Το πρόβλημα είναι η βαθιά, αμοιβαία δυσπιστία»
«Στρατηγική απειλή» για το Ισραήλ θεωρεί το Ιράν ο ερευνητής στο Κέντρο Ιρανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, Ραζ Ζιμτ, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα καλεσμένος του ΕΛΙΑΜΕΠ. Ο Ζιμτ εκτιμά ως...
«Το πρόβλημα είναι η βαθιά, αμοιβαία δυσπιστία»
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Χριστιανοί της Μ. Ανατολής: ο μεγάλος ξεριζωμός
H Διεθνής Διάσκεψη για την ειρηνική συνύπαρξη θρησκειών και πολιτισμών στη Μέση Ανατολή που διοργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα έθεσε στο προσκήνιο τη βιβλικών διαστάσεων «Εξοδο» των χριστιανών της...
Χριστιανοί της Μ. Ανατολής: ο μεγάλος ξεριζωμός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας