Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Υποθέσεις δωροδοκίας καταδιώκουν τον Νετανιάχου

Ronen Zvulun, Pool via AP

Υποθέσεις δωροδοκίας καταδιώκουν τον Νετανιάχου

  • A-
  • A+

Την παραπομπή του Μπενιαμίν Νετανιάχου για τις κατηγορίες δωροδοκίας, απάτη και κατάχρησης εμπιστοσύνης σε δύο ξεχωριστές υποθέσεις διαφθοράς εισηγήθηκε η αστυνομία της χώρας, μετά από δύο χρόνια ερευνών.

«Η αστυνομία κατέληξε ότι υπάρχουν ικανοποιητικά στοιχεία ενάντια στον πρωθυπουργό για τη δίωξή του για δωροδοκία, απάτη και υπεξαίρεση», υπογραμμίζει η σχετική ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο «Μπίμπι» αρνήθηκε τις κατηγορίες ως «αβάσιμες», τόνισε ότι πρέπει να παραμείνει στο αξίωμά του και υποστήριξε την αθωότητα του. 

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «αυτές οι εισηγήσεις δεν έχουν καμία νομική αξία σε μια δημοκρατική χώρα». «Θα συνεχίσω να ηγούμαι του Ισραήλ με υπευθυνότητα και με πίστη» είπε.

Η απόφαση για το εάν θα ασκηθεί δίωξη στον Ισραηλινό πρωθυπουργό εξαρτάται από τον γενικό εισαγγελέα, ο οποίος μπορεί να χρειαστεί αρκετές εβδομάδες ή μήνες για να αποφασίσει.

Η υπουργός Δικαιοσύνης Αγιελέτ Σάκεντ έχει δηλώσει ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι υποχρεωμένος να παραιτηθεί από το αξίωμά του, ακόμη και αν διώκεται επίσημα.

Εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, πούρα και σαμπάνια 

Ο ίδιος έχει καταθέσει πολλές φορές από τις αρχές του 2017. Η μία υπόθεση επικεντρώνεται στις καταγγελίες ότι ο « Μπίμπι» ζήτησε από τον εκδότη μιας ισραηλινής εφημερίδας θετική δημοσιογραφική κάλυψη.

Οι σοβαρές κατηγορίες, μεταξύ άλλων, αφορούν σε «δώρα» αξίας εκατοντάδων χιλιάδων σέκελ που φέρεται να έλαβε παράνομα από πλούσιους Ισραηλινούς και ξένους επιχειρηματίες.

Ο Νετανιάχου κατηγορείται ότι από το 2009 πήρε πάνω από 100.000 δολάρια σε «δώρα», τα οποία περιλαμβάνουν επίσης σαμπάνια και πούρα, από τον Ισραηλινό μεγιστάνα του Χόλιγουντ Άρνον Μίλχαν και άλλους.

Η εφημερίδα Jerusalem Post γράφει ότι αντάλλαγμα ήταν να βοηθήσει τον Μίλχαν να βγάλει αμερικανική βίζα και η Haaretz ότι ο Νετανιάχου πίεσε προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι Ισραηλινοί που επιστρέφουν για να ζήσουν στο Ισραήλ από το εξωτερικό, απαλλάσσονται από την καταβολή φόρων για 10 χρόνια.

Η αστυνομία ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είναι επίσης ύποπτος για απάτη και κατάχρηση της εμπιστοσύνης σε μια υπόθεση που αφορά τον Αυστραλό δισεκατομμυριούχο Τζείμς Πέικερ. 

Το κανάλι 10 του Ισραήλ μετέδωσε τον Δεκέμβριο ότι ο τελευταίος είπε στους ανακριτές ότι έδωσε «δώρα» στον πρωθυπουργό και τη συζύγό του Σάρα.

Ο 68χρονος διανύει τη δεύτερη θέση του πρωθυπουργού στην οποία βρίσκεται συνολικά 12 χρόνια. Μετά την πρώτη θητεία του πριν δύο δεκαετίες, η αστυνομία εισηγήθηκε ποινική δίωξη για τη «δώρα», που έλαβε ο ίδιος και η γυναίκα του. Τον Ιούλιο του 2015, το ζευγάρι κατηγορήθηκε ότι χρέωσε την κυβέρνηση για τις υπηρεσίες ενός εργολάβου που έκανε ιδιωτική εργασία γι' αυτούς.  Όμως, ύστερα οι κατηγορίες κατέπεσαν.

[ad-slot]

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Υπό ανάκριση ο Νετανιάχου
Η αστυνομία του Ισραήλ ανέκρινε τον πρωθυπουργό της χώρας Μπένιαμιν Νετανιάχου στο πλαίσιο έρευνας για την υπόθεση διαφθοράς για την οποία...
Υπό ανάκριση ο Νετανιάχου
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συλλήψεις στο Ισραήλ για υπόθεση που εμπλέκεται κι ο Νετανιάχου
Στη σύλληψη πολλών προσώπων προχώρησαν οι ισραηλινές αρχές, στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται κι ο πρωθυπουργός της...
Συλλήψεις στο Ισραήλ για υπόθεση που εμπλέκεται κι ο Νετανιάχου
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Μποναμάς» με ανακρίσεις
Με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να μετρά αντίστροφα τις μέρες μέχρι την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον «φίλο» του Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Γενάρη,...
«Μποναμάς» με ανακρίσεις
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αποδείξεις για εμπλοκή Νετανιάχου σε τρίτο σκάνδαλο διαφθοράς
Την εισήγηση του αναπληρωτή γενικού εισαγγελέα του Ισραήλ σχετικά με απαγγελία κατηγοριών για διαφθορά σε βάρος του Βενιαμίν Νετανιάχου, καθώς θεωρεί...
Αποδείξεις για εμπλοκή Νετανιάχου σε τρίτο σκάνδαλο διαφθοράς
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πολύωρες ανακρίσεις για την... οικογένεια Νετανιάχου
Σχεδόν σύσσωμη την οικογένεια Νετανιάχου ανέκρινε για ώρες η ισραηλινή αστυνομία, στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση Bezeq: ένα από τα σκάνδαλα...
Πολύωρες ανακρίσεις για την... οικογένεια Νετανιάχου
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Έδεσαν» οι εισαγγελείς τον Νετανιάχου με τις κατηγορίες διαφθοράς
Για πρώτη φορά ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ συνδέει απευθείας τον Μπενιαμίν Νετανιάχου με κατηγορίες διαφθοράς για ένα σκάνδαλο δωροδοκίας, η...
«Έδεσαν» οι εισαγγελείς τον Νετανιάχου με τις κατηγορίες διαφθοράς