Τρία χρόνια αφότου τα εδάφη της κατελήφθησαν από το «Ισλαμικό κράτος» και σχεδόν εννέα μήνες από την έναρξη της μεγάλης επιχείρησης για την απελευθέρωσή της, η Μοσούλη -δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ- κηρύχθηκε από χθες επίσημα ελεύθερη από τους τζιχαντιστές.
Την ανακοίνωση εξέδωσε το γραφείου του Ιρακινού πρωθυπουργού Χάιντερ αλ-Αμπάντι, καθώς ο ίδιος έσπευδε στην περιοχή για να συγχαρεί από κοντά τους «ηρωικούς μαχητές, αλλά και τους πολίτες του Ιράκ για τη μεγάλη νίκη».
Στο μεσοδιάστημα, μαίνονταν σποραδικές μάχες σε δύο οικοδομικά τετράγωνα στην Παλιά Πόλη της Μοσούλης, στους τελευταίους θύλακες άμυνας του «I.K.». Με φόντο τα ερείπια κτιρίων στις όχθες του ποταμού Τίγρη, Ιρακινοί στρατιώτες ήδη γιόρταζαν με πανηγυρικά πυρά στον αέρα, ενώ η ιρακινή τηλεόραση μετέδιδε ότι οι τζιχαντιστές του «Ι.Κ.» έπεφταν καταδιωκόμενοι στον ποταμό για να σωθούν.
Σαν τον Β΄ Παγκόσμιο
«Η μάχη στη Μοσούλη επ’ ουδενί συγκρίνεται με το πώς πολεμούν οι στρατιώτες στην εποχή μας. Πρέπει να ανατρέξουμε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να βρούμε κάτι που θα ταίριαζε σε αυτήν», δήλωσε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο AFP ο Αμερικανός ταξίαρχος Ρόμπερτ Σοφτζ από τη Βαγδάτη, όπου διευθύνει το κέντρο κοινών επιχειρήσεων του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού κατά του «Ι.Κ.».
Μακρά και επίπονη, η νικηφόρα μάχη έχει βαρύ τίμημα για τους αμάχους, πολλοί από τους οποίους κατάφεραν να επιζήσουν από την κόλαση του «Ι.Κ.» και τις μάχες και άλλοι, πάνω από 900.000, εκτοπίστηκαν και σήμερα ζουν κάτω από αντίξοες συνθήκες σε παρακείμενους, πρόχειρους καταυλισμούς.
«Αν δεν υπάρξει ανοικοδόμηση και ο κόσμος δεν επιστρέψει στα σπίτια του και δεν ανακτήσει την περιουσία του, τότε τι σημαίνει απελευθέρωση;» λέει στο πρακτορείο Reuters o 43χρονος Μοχάμεντ Χάτζι Αχμεντ, έμπορος ενδυμάτων στη Μοσούλη, που σήμερα ζει στον καταυλισμό Χασάν Σαμ, ανατολικά της πόλης.
Αν και για το Ιράκ συνιστά αναμφίβολα στρατηγική νίκη, η απελευθέρωση της Μοσούλης δεν συνεπάγεται και το τέλος της απειλής του «I.K.», παρά τις συνεχείς απώλειες εδαφών που ήλεγχε στο Ιράκ και στη Συρία.
Καθοριστική θεωρείται η έκβαση της μάχης στο μεγαλύτερο προπύργιο των τζιχαντιστών και θεωρούμενη «πρωτεύουσα» του αυτοαποκαλούμενου «Χαλιφάτου» τους: στη Ράκα της ανατολικής Συρίας, όπου ο κλοιός των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ αραβο-κουρδικών δυνάμεων SDF ολοένα και στενεύει.
Η Αγκυρα βρυχάται
Κι ενώ εφαρμοζόταν από χθες με επιτυχία η συμφωνία εκεχειρίας στη νοτιοδυτική Συρία, που επετεύχθη με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ιορδανίας -στην πιο πρόσφατη διεθνή προσπάθεια ειρήνευσης στα έξι χρόνια της πολεμικής σύγκρουσης στη χώρα-, η Τουρκία απειλούσε εκ νέου με το άνοιγμα νέου μετώπου στον συριακό Βορρά, διακηρύττοντας ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ τη δημιουργία ενός κουρδικού κράτους κοντά στα σύνορά της.
«Δεν θα παραμείνουμε ποτέ σιωπηλοί και απαθείς απέναντι στη στήριξη και στον εξοπλισμό τρομοκρατικών οργανώσεων και στον σχηματισμό τρομοκρατικών νησίδων δίπλα στα σύνορά μας», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν από τη σύνοδο του G20, το Σάββατο, στο Αμβούργο. «Δεν θα διστάσουμε να ασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα ενάντια σε σχηματισμούς που απειλούν την ασφάλεια της χώρας μας», πρόσθεσε, μνημονεύοντας ειδικά το κουρδικό καντόνι του Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας