Από την καυτή Συρία στην... παγωμένη Βαλτική «μετακόμισε» χθες το επίκεντρο της συνεχώς αυξανόμενης έντασης μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, καθώς οι δύο άσπονδοι «σύμμαχοι» κατά του ISIS αλληλοκατηγορούνται για την «επικίνδυνη» αναχαίτιση αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους RC-135 από ρωσικό καταδιωκτικό «Σουχόι Su-27».
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε χθες ότι το αμερικανικό αεροπλάνο πραγματοποίησε έναν «επικίνδυνο» και «προκλητικό» ελιγμό πολύ κοντά στο ρωσικό μαχητικό, την ώρα που εκείνο αναχαίτιζε ένα άλλο αεροπλάνο του ίδιου τύπου - σημειώνοντας παράλληλα πως το τελευταίο διάστημα αμερικανικά κατασκοπευτικά έχουν κάνει πολλές πτήσεις στην περιοχή. Αντιθέτως, το αμερικανικό Πεντάγωνο έριξε την ευθύνη για το επεισόδιο σε «κακό χειρισμό» του Ρώσου πιλότου.
Πίσω στη Συρία, οι ΗΠΑ συνέχισαν την πολιτική των προκλήσεων πλήττοντας χθες ένα ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένο αεροσκάφος του συριακού καθεστώτος, κοντά στην αεροπορική βάση ατ-Τανφ, λίγες μέρες μετά την κατάρριψη ενός συριακού SU-22, που εκτίναξε στα ύψη την ένταση μεταξύ των δύο πλευρών.
Η Ρωσία κατηγόρησε ξανά χθες τις ΗΠΑ για «συνέργεια με τους τρομοκράτες», ενώ το αμερικανικό Πεντάγωνο δικαιολόγησε και τη νέα αυτή ενέργεια ανακοινώνοντας πως το συριακό drone «έδειξε εχθρικές διαθέσεις και κινήθηκε εναντίον δυνάμεων του συνασπισμού», εννοώντας τους Αραβες και Κούρδους αντάρτες των SDF που ελέγχουν τη βάση.
Να σημειωθεί ότι η ατ-Τανφ βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, πάνω στον στρατηγικό αυτοκινητόδρομο Δαμασκού - Βαγδάτης, και ότι τις τελευταίες μέρες κυβερνητικά στρατεύματα του Ασαντ επιχειρούν να προσεγγίσουν τη βάση, όπου μέλη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων εκπαιδεύουν άνδρες συριακών ένοπλων οργανώσεων.
Σε κάθε περίπτωση, το... γεωπολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει συνεχώς και είναι μάλλον παρήγορο ότι, χθες, Αμερικανοί γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα κάλεσαν το Κογκρέσο να ασκήσει τον συνταγματικό του ρόλο και να εγκρίνει ή να εμποδίζει από τούδε και στο εξής τις πολεμικές ενέργειες των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι οι πρόσφατες αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία -που έγιναν με απλή εντολή του προέδρου Τραμπ- δεν καλύπτονταν από την υπάρχουσα νομοθεσία που επιτρέπει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.
Ετσι, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας άρχισε να εξετάζει μια νομική πράξη που θα μπορεί να εγκρίνει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Σομαλία, τη Λιβύη και την Υεμένη ενάντια στο «Ισλαμικό κράτος», την αλ Κάιντα και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις.
Η κυβέρνηση Τραμπ, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση Ομπάμα, χρησιμοποιεί ως νομική βάση για τις στρατιωτικές δράσεις της την Εγκριση για τη Χρήση Στρατιωτικής Ισχύος (AUMF), που είχε ψηφιστεί από το Κογκρέσο λίγο καιρό μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και ουσιαστικά «παρέκαμπτε» τη Βουλή.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας