Απόπειρα να στρέψει την προσοχή στα δεινά και τον δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων, πριν από τη συνάντηση του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς με τον κραυγαλέα φιλοϊσραηλινό Ντόναλντ Τραμπ τον Μάιο και τη συμπλήρωση μισού αιώνα ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών τον Ιούνιο;
Προσπάθεια να αφυπνίσει ή να αναταράξει εσωκομματικά τη Φατάχ, σε μια περίοδο νέας όξυνσης των σχέσεων με τη Χαμάς στη Γάζα, και να ενισχύσει τη δημοφιλία του απέναντι στον 82χρονο Αμπάς, τον οποίο πολλοί -κυρίως νεαροί- Παλαιστίνιοι κατακρίνουν για έλλειμμα ηγεσίας και μαλθακότητα;
Το Ισραήλ πάντως αποδίδει πολιτικές και μόνο σκοπιμότητες στον 58χρονο Μαρουάν Μπαργούτι -το φυλακισμένο από το 2002 ηγετικό στέλεχος της Φατάχ, καταδικασμένο σε πέντε φορές ισόβια για «τρομοκρατία» και δολοφονίες Ισραηλινών στη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα, το 2000, της οποίας υπήρξε πρωτεργάτης- που ξεκίνησε τη Δευτέρα απεργία πείνας μαζί με έως και 1.500 από τους σχεδόν 6.500 Παλαιστίνιους κρατουμένους σε ισραηλινές φυλακές.
Με προχθεσινό άρθρο του στους New York Times (το οποίο προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών στο Ισραήλ κατά της εφημερίδας για παραπλανητική παρουσίαση του «βιογραφικού» του) ο Μπαργούτι ζητά τον τερματισμό του καθεστώτος πολύμηνης κράτησης ακόμα και ανήλικων Παλαιστινίων χωρίς δίκη (π.χ. για ρίψη πετρών σε στρατιώτες), την άρση των ασφυκτικών περιορισμών στο δικαίωμα επισκεπτηρίου σε συγγενείς τους καθώς και πρόσβαση σε τηλέφωνο, τηλεόραση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επισημαίνοντας πως η απεργία πείνας αποτελεί «την πιο ειρηνική από τις διαθέσιμες μορφές αντίστασης».
Περιφρονώντας τις καταγγελίες Μπαργούτι για απάνθρωπες συνθήκες και βασανιστήρια, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Γκιλάντ Ερντάν ξεκαθάρισε πως το Ισραήλ δεν θα διαπραγματευτεί με τους απεργούς πείνας, αφού «πρόκειται για τρομοκράτες και δολοφόνους που υφίστανται όσα προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο».
Ανακοίνωσε μάλιστα πως ο «υποκινητής της εξέγερσης» μεταφέρθηκε σε άλλη φυλακή και μπήκε στην απομόνωση...
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας