• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.3°C / 17.9°C
  2 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 14.5°C
  1 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 12.7°C / 16.6°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 12.2°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.1°C / 14.9°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.0°C / 11.6°C
  2 BF
  87%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 18.6°C
  5 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 17.8°C
  2 BF
  80%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.5°C
  1 BF
  89%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.8°C
  2 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 17.7°C
  0 BF
  76%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 13.8°C
  1 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 15.6°C
  0 BF
  98%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 9.7°C
  1 BF
  89%

Η αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο αυξήθηκε πάνω από 29% από το 2015 έως το 2016

Eγ-κλιματικής αλλαγής συνέχεια και το 2016

 • A-
 • A+

Από την απώλεια-ρεκόρ κοραλλιών και την αποψίλωση του Αμαζονίου, μέχρι την άνοδο της θερμοκρασίας και της θάλασσας, τα σημάδια που επιβεβαίωσαν την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής μέσα στο 2016 ήταν κάτι παραπάνω από φανερά. Πιο συγκεκριμένα:

Απώλεια-ρεκόρ κοραλλιών

Το 2016, ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Υφαλος της Αυστραλίας, μια έκταση που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, μήκους 1.430 μιλίων, ορατή από το Διάστημα, υπέστη τη μεγαλύτερη απώλεια κοραλλιών που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η απώλεια εστιάζεται στο βόρειο τμήμα του υφάλου, που θεωρείται το πιο παρθένο. Περίπου το 93% των 2.900 επιμέρους υφάλων που απαρτίζουν το σύστημα του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου έχουν επηρεαστεί από την αποκαλούμενη λεύκανση των κοραλλιών σε διαφορετικούς βαθμούς.

Στα 435 μίλια που συνθέτουν το βόρειο τμήμα του υφάλου από το Πορτ Ντάγκλας στην Αυστραλία μέχρι την Παπούα Νέα Γουινέα, περίπου το 67% των κοραλλιών έχασαν τη ζωή τους κατά το τελευταίο έτος, σύμφωνα με έρευνα Αυστραλών επιστημόνων.

«Τα καλά νέα είναι ότι τα νότια δύο τρίτα του υφάλου έχουν υποστεί μικρότερο πλήγμα. Κατά μέσον όρο, 6% λευκασμένων κοραλλιών απωλέστηκαν στην κεντρική περιοχή το 2016 και μόνο το 1% στον Νότο», ανέφεραν.

Η εκδήλωση της λεύκανσης οφειλόταν στην υψηλότερη από τη συνήθη θερμοκρασία του νερού το 2015 και το 2016, που προκλήθηκε από μια εκδήλωση του φαινομένου Ελ Νίνιο και της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής.

Ενώ οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι σε θέση να ανακάμψουν, αν η θερμοκρασία του νερού παραμένει κάτω από ένα ορισμένο βαθμό, αυτό είναι απίθανο υπό τις τρέχουσες και προβλεπόμενες κλιματικές συνθήκες.

Αποψίλωση στον Αμαζόνιο

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο της Βραζιλίας για τη Διαστημική Ερευνα που βασίστηκε σε δορυφορικές εικόνες, εκτιμά ότι η αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο αυξήθηκε πάνω από 29% από το 2015 έως το 2016.

Από τον Αύγουστο του 2015 έως και τον Ιούλιο του 2016, το τροπικό δάσος του Αμαζονίου είχε αποψιλωθεί με εκτιμώμενο ρυθμό πάνω από 3.000 τετραγωνικά μίλια ανά έτος, τον υψηλότερο από το 2008.

Σύμφωνα με το γραφείο της Greenpeace που εδρεύει στο Σάο Πάολο, η αύξηση του ρυθμού αποψίλωσης των δασών οφείλεται, τουλάχιστον εν μέρει, στις κακές αποφάσεις που λαμβάνονται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βραζιλίας.

Για παράδειγμα, μεταξύ 2012 και 2015, η κυβέρνηση αποφάσισε να άρει την επιβολή προστίμων για την παράνομη αποψίλωση των δασών, εγκατέλειψε ορισμένες προστατευόμενες περιοχές-κλειδιά και ανακοίνωσε ότι η παράνομη αποψίλωση των δασών θα σταματήσει το 2030.

Η αποτυχία της Βραζιλίας στην προστασία των δασών της προκαλεί ανησυχίες για την ικανότητά της να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στη Συμφωνία του Παρισιού.

Η αποψίλωση των δασών επιφέρει μια σημαντική συμβολή στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες και οι επιπτώσεις των μειούμενων δασών αναμένεται ότι θα γίνουν αισθητές πολύ πέρα από τον Αμαζόνιο.

Συρρίκνωση θαλάσσιων πάγων

Οι θαλάσσιοι πάγοι στην Αρκτική και την Ανταρκτική βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ένα τμήμα θαλάσσιων πάγων περίπου στο μέγεθος της Ινδίας έλιωσε το 2016, εξαιτίας της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας.

Στις 4 Δεκεμβρίου, οι πολικοί πάγοι ήταν περίπου 1.480.000 τετραγωνικά μίλια κάτω από τον μέσο όρο της περιόδου 1981-2010. Οι επιστήμονες αποδίδουν την απώλεια στη συγκέντρωση των αερίων του θερμοκηπίου σε ένα φαινόμενο Ελ Νίνιο και σε αφύσικα γεγονότα.

Οι θερμοκρασίες σε τμήματα της Αρκτικής, τον Νοέμβριο, ήταν 2,2 βαθμούς Κελσίου πάνω από το φυσιολογικό, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου.

Απώλειες καταγράφονται και για τον μεγαλύτερο παγετώνα στην Ανατολική Ανταρκτική που είναι και το μεγαλύτερο στρώμα πάγου στον κόσμο.

Ο παγετώνας Τότεν χάνει μεταξύ 63 και 80 δισ. τόνους μάζας κάθε χρόνο, σύμφωνα με τις δορυφορικές μετρήσεις.

Ανοδος της θάλασσας

Οι επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και η πρόκληση πλημμυρών δεν αποτελούν πλέον επιστημονική προειδοποίηση για τις παράκτιες κοινότητες στην Αμερικής.

Σε ορισμένες περιοχές της Βιρτζίνια, έχουν τοποθετηθεί στους δρόμους τεράστιοι κάθετοι υψομετρητές, έτσι ώστε οι οδηγοί να κρίνουν αν το νερό που πλημμυρίζει τους δρόμους έχει ανέλθει σε επικίνδυνα επίπεδα για να τους διασχίσουν.

Το Τίμπι, μια μικρή πόλη στη Γεωργία, τακτικά αποκόπτεται από την υπόλοιπη χώρα καθώς ο μόνος δρόμος προς την πόλη πλημμυρίζει αρκετές φορές τον χρόνο.

Στην παραλία του Μαϊάμι, η κυβέρνηση χρηματοδοτεί ένα σχέδιο που προβλέπει την ανύψωση των δρόμων, την κατασκευή κυματοθραυστών και την εγκατάσταση αντλιών

Απειλείται ο καφές

Αν και μέχρι στιγμής η παραγωγή καφέ είναι ασφαλής, σε 30 χρόνια ο καφές που πίνουμε αναμένεται να γίνει πιο ακριβός και λιγότερο γευστικός, εφόσον η κλιματική αλλαγή συνεχιστεί ανεξέλεγκτα.

Μια νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους από το αυστραλιανό Ινστιτούτο Κλίματος διαπίστωσε ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να μειώσει ο αριθμός των εκτάσεων που είναι κατάλληλες για την παραγωγή καφέ κατά το ήμισυ μέχρι το 2050.

Για παράδειγμα, οι περισσότερες φυτείες του Μεξικού θα μπορούσαν να εξαφανιστούν μέχρι το 2020, το ίδιο και αυτές στη Νικαράγουα από το 2050. Και, μέχρι το τέλος του αιώνα, το αραβικό φυτό του καφέ θα μπορούσε να καταστεί ανάμνηση του παρελθόντος.

Ανοδος θερμοκρασίας

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα χτυπήσουν ένα ακόμη ρεκόρ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, καθώς ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός προβλέπει ότι το 2016 θα αφαιρέσει το ρεκόρ του 2015 και θα γίνει η θερμότερη χρονιά στα χρονικά.

Τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι οι παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες είναι 1,2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Πρόκειται για μια άνοδο που βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στο όριο που εγκρίθηκε στη Συμφωνία του Παρισιού, η οποία καλεί σε δράσεις για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας έως 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Πώς άλλαξε η Γη το 2015
Από τις δασικές πυρκαγιές που μαίνονται μέχρι την ελάττωση των πάγων που λιώνουν και την εντυπωσιακή γέννηση νέων νησιών στους ωκεανούς, μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσει κανείς τα πλανητικά...
Πώς άλλαξε η Γη το 2015
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Οι ωκεανοί χρειάζονται μιαν ανάσα
Από το 1950, οι στόλοι της βιομηχανικής αλιείας διπλασίασαν τις αποστάσεις των ταξιδιών τους προκειμένου να φτάσουν στα αλιευτικά πεδία, αλλά αλιεύουν μόνο το ένα τρίτο των ψαριών που έπιαναν πριν από 65...
Οι ωκεανοί χρειάζονται μιαν ανάσα
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Το «τέλειο» μέταλλο με το μεγάλο ελάττωμα
Πρόσφατα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν τεράστιες ποσότητες ενός σπάνιου μετάλλου που ονομάζεται τελούριο, που αποτελεί ένα στοιχείο-κλειδί για την πρωτοποριακή ηλιακή τεχνολογία. Ωστόσο, αυτό το σπάνιο μέταλλο...
Το «τέλειο» μέταλλο με το μεγάλο ελάττωμα
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Το θέαμα πάνω από το περιβάλλον;
Από τους εορτασμούς για την αλλαγή της χιλιετίας μέχρι τις φιέστες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η ρίψη πυροτεχνημάτων εξακολουθεί να προκαλεί ένα φαντασμαγορικό θέαμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Μόνο στο Ρίο Ντε...
Το θέαμα πάνω από το περιβάλλον;
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Με την κλιματική αλλαγή ποιος θα ασχοληθεί;
Σε τρίτη μεγάλη αποτυχία κινδυνεύει να οδηγηθεί η απόπειρα για την επίτευξη μιας παγκόσμιας κοινής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Διεθνή Συνδιάσκεψη για το Κλίμα που ξεκινάει την...
Με την κλιματική αλλαγή ποιος θα ασχοληθεί;
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Συνοριακά τείχη και οικολογική καταστροφή
Σήμερα, υπάρχουν 47.000 χιλιόμετρα σκληρά προστατευόμενα σύνορα τα οποία απομονώνουν βιότοπους και δάση, προκαλώντας ανυπολόγιστη καταστροφή στην εγκλωβισμένη άγρια πανίδα.
Συνοριακά τείχη και οικολογική καταστροφή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας