• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.1°C
  3 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.3°C
  3 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 14.9°C
  4 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  1 BF
  96%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.2°C
  2 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  0 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 14.1°C
  1 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.9°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  5 BF
  85%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.3°C
  1 BF
  86%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 12.8°C
  1 BF
  86%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 17.1°C
  2 BF
  77%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 14.0°C
  0 BF
  79%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 13.4°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.2°C / 8.2°C
  1 BF
  95%

Μέσα από τα τεφτέρια του ελβετικού ασφαλιστικού κολοσσού Swiss Re για τις παγκόσμιες καταστροφές το 2016, παρατηρούμε ραγδαία αύξηση στις οικονομικές απώλειες, τις οποίες καλούνται να απορροφήσουν τα νοικοκυριά και η ίδια η κοινωνία

AP Photo / Andrew Medichini

Οι φυσικές καταστροφές πλήττουν τους φτωχούς

 • A-
 • A+

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών το 2016, με τις συνολικές οικονομικές απώλειες να ανέρχονται σε τουλάχιστον 158 δισ. δολάρια, σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις της ετήσιας έκθεσης που εκδίδει η αντασφαλιστική εταιρεία Swiss Re κάθε Δεκέμβριο.

Οι ασφαλισμένες ζημιές από τα καταστροφικά γεγονότα κατά τη διάρκεια του έτους, που εκτιμώνται στα 49 δισ. δολάρια, αυξήθηκαν κατά σχεδόν ένα τρίτο από τα 37 δισ. δολάρια το 2015, αλλά αφορούν λιγότερο από το ένα τρίτο του κόστους, σύμφωνα με την έκθεση.

Το χάσμα μεταξύ των συνολικών ζημιών και των ασφαλισμένων ζημιών το 2016 δείχνει ότι πολλά γεγονότα συνέβησαν σε περιοχές με χαμηλή ασφαλιστική κάλυψη, ανέφερε η εταιρεία.

Και παρ’ όλο που η Swiss Re επιχειρεί να μας αποδείξει την αναγκαιότητα της ιδιωτικής ασφάλισης, η έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα χαρτογραφεί λεπτομερώς τα αποτελέσματα των καταστροφών στον παγκόσμιο άτλαντα.

Το ποσό των 158 δισ. δολαρίων, που αντιστοιχεί στις οικονομικές απώλειες που προκλήθηκαν από καταστροφές το 2016, είναι σημαντικά υψηλότερο από τις απώλειες των 94 δισ. δολαρίων το 2015 και προκλήθηκε από μεγάλες φυσικές καταστροφές, όπως σεισμούς και πλημμύρες.

Οι απώλειες που προέκυψαν από τις ανθρωπογενείς καταστροφές μειώθηκαν σε 7 δισ. δολάρια, από 9 δισ. δολάρια το 2015.

Το 2016 υπήρξε μια σειρά από μεγάλους σεισμούς σε όλο τον κόσμο, για παράδειγμα στην Ταϊβάν, την Ιαπωνία, τον Ισημερινό, την Ιταλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Μεταξύ των μεγαλύτερων ήταν ο σεισμός των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε το Κουμαμότο στην Ιαπωνία στις 16 Απριλίου, ο οποίος, μαζί με ισχυρούς μετασεισμούς, προκάλεσε εκτεταμένες δομικές ζημιές, πυρκαγιές, κατάρρευση κτιρίων και την απώλεια 137 ζωών.

Το συνολικό οικονομικό κόστος ήταν τουλάχιστον 20 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 5 ήταν ασφαλισμένα. Ο σεισμός στο Κουμαμότο ήταν η πιο δαπανηρή περίπτωση καταστροφής σε παγκόσμιο επίπεδο το 2016.

Αργότερα, τον Αύγουστο, η κεντρική Ιταλία χτυπήθηκε από σεισμό που κατέστρεψε κάποιες μικρές πόλεις και στοίχισε τη ζωή σε 299 ανθρώπους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το συνολικό κόστος ανοικοδόμησης μόνο από τον σεισμό του Αυγούστου -καθώς ακολούθησαν και άλλοι ισχυροί σεισμοί τον Οκτώβριο- θα κυμαίνεται στα 5 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, οι ασφαλισμένες απώλειες για την εν λόγω περίπτωση αντιστοιχούν μόνο σε ένα κλάσμα του συνόλου, καθώς υπολογίζονται σε 70 εκατομμύρια δολάρια.

Το γεγονός δίνει και πάλι την ευκαιρία στη Swiss Re να μας υπενθυμίσει τα οφέλη της ιδιωτικής ασφάλισης, παραλείποντας, βέβαια, αναφορές στις ανεπάρκειες των κρατικών και δημόσιων φορέων που οφείλουν να ανταποκρίνονται στην αναπλήρωση των απωλειών των πολιτών σε περίπτωση καταστροφών.

«Η κοινωνία είναι ανασφάλιστη έναντι του σεισμικού κινδύνου», λέει επικεφαλής της εταιρείας.

«Και το κενό προστασίας είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Για παράδειγμα, η Ιταλία είναι η 8η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αλλά μόνο το 1% των σπιτιών στη χώρα είναι ασφαλισμένα έναντι του σεισμικού κινδύνου.

»Το περισσότερο από το βάρος του κόστους ανοικοδόμησης των σεισμών φέτος εκεί θα πέσει στα νοικοκυριά και την κοινωνία γενικότερα», ανέφερε.

Τον Οκτώβριο, ο τυφώνας «Μάθιου» προκάλεσε καταστροφές σε ολόκληρη την ανατολική Καραϊβική και τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ.

Οι οικονομικές απώλειες ήταν 8 δισ. δολάρια, με τις ασφαλισμένες ζημιές να υπολογίζονται σε πάνω από 4 δισ. δολάρια.

Ο τυφώνας «Μάθιου» ήταν ο ισχυρότερος της σεζόν, αλλά και η πιο θανατηφόρα φυσική καταστροφή του έτους σε παγκόσμιο επίπεδο, προκαλώντας 733 θανάτους, με τους περισσότερους από αυτούς στην Αϊτή.

Οι «τυχεροί»

Το 2016 υπήρξε μια σειρά σοβαρών καιρικών φαινομένων στις ΗΠΑ που συνοδεύτηκαν από έντονες χαλαζοπτώσεις και καταιγίδες. Η πιο κοστοβόρα ήταν μια χαλαζοθύελλα που έπληξε το Τέξας τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα την πρόκληση ζημιών ύψους 3,5 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων 3 δισ. δολάρια ήταν ασφαλισμένες.

«Σε αυτή την περίπτωση, επειδή τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ήταν ασφαλισμένα, ήταν πολύ καλύτερα προστατευμένα έναντι των οικονομικών απωλειών που προκύπτουν από τις καταιγίδες», ξαναέρχεται να μας υπενθυμίσει η Swiss Re.

Αρκετά μεγάλης κλίμακας πλημμυρικά γεγονότα έπληξαν τις ΗΠΑ το 2016. Το μεγαλύτερο ήταν τον Αύγουστο, όταν καταρρακτώδεις βροχές προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες στη Λουιζιάνα και τον Μισισιπή.

Οι οικονομικές απώλειες ανήλθαν σε 10 δισ. δολάρια, με τα ασφαλισμένα ποσά να αφορούν μόνο 1 δισ. δολάρια.

Η Ευρώπη και η Ασία γνώρισαν επίσης μεγάλες πλημμύρες. Στην Ευρώπη, στα τέλη Μαΐου και στις αρχές Ιουνίου δύο βραδυκίνητα συστήματα χαμηλής πίεσης προκάλεσαν καταιγίδες, πλημμύρες και υπερχειλίσεις ποταμών, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να χτυπιούνται περισσότερο.

Οι καταιγίδες και οι πλημμύρες οδήγησαν σε συνολικές απώλειες 3,9 δισ. δολαρίων, με τις ασφαλισμένες απώλειες να ανέρχονται σε 2,9 δισ. δολάρια.

Στην Ασία οι καταρρακτώδεις βροχές στη διάρκεια του έτους οδήγησαν σε σοβαρές πλημμύρες στην Κίνα και σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με δημόσιες πηγές, το σύνολο των οικονομικών απωλειών από τις πλημμύρες κατά μήκος του ποταμού Γιάντζε ήταν τουλάχιστον 16 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, το 2016 οι πυρκαγιές ήταν αυτές που προκάλεσαν τη μεγαλύτερη από ποτέ απώλεια για την ασφαλιστική βιομηχανία του Καναδά.

Οι ξηρές συνθήκες και ισχυροί άνεμοι είχαν αποτέλεσμα τη γρήγορη εξάπλωση των πυρκαγιών στα δάση της Αλμπέρτα. Οι οικονομικές απώλειες ήταν 3,9 δισ. δολάρια.

Η περιοχή αποτελεί την καρδιά της παραγωγής πετρελαίου του Καναδά με υψηλή συγκέντρωση ασφαλισμένων περιουσιακών στοιχείων. Ως εκ τούτου, οι ασφαλισμένες απώλειες ήταν περίπου 2,8 δισ. δολάρια.

Πρόκειται για τις πιο δαπανηρές δασικές πυρκαγιές στην ιστορία της ασφαλιστικής βιομηχανίας, και είναι η μεγαλύτερη απώλεια στον τομέα της καναδικής ασφάλισης που έχει ποτέ καταγραφεί.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Πώς άλλαξε η Γη το 2015
Από τις δασικές πυρκαγιές που μαίνονται μέχρι την ελάττωση των πάγων που λιώνουν και την εντυπωσιακή γέννηση νέων νησιών στους ωκεανούς, μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσει κανείς τα πλανητικά...
Πώς άλλαξε η Γη το 2015
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Οι κρυφές παρενέργειες του «Χάρβεϊ»
​Τα πάντα στο Τέξας είναι μεγάλα, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των χημικών βιομηχανιών, των διυλιστηρίων και άλλων βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Ετσι, όταν μία από τις χειρότερες καταιγίδες στην αμερικανική...
Οι κρυφές παρενέργειες του «Χάρβεϊ»
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Μπρος γκρεμός και πίσω εξόρυξη
Τα ισχνά οφέλη που απολάμβαναν οι κάτοικοι της Φρία στη Γουινέα, πόλη-θύλακας εξόρυξης βωξίτη για την παραγωγή αλουμινίου από ξένη εταιρεία, άρχισαν να εξαφανίζονται με το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής...
Μπρος γκρεμός και πίσω εξόρυξη
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Η αρπαγή της Παπούα Ν. Γουινέας
​Οι κοινότητες στην Παπούα Νέα Γουινέα αντιτάσσονται στην κλοπή της γης τους. Δεκάδες ξένες εταιρείες έχουν υπογράψει συμβόλαια παραχώρησης γης στο πλαίσιο ενός κυβερνητικού προγράμματος, που τους επέτρεψε την...
Η αρπαγή της Παπούα Ν. Γουινέας
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Eγ-κλιματικής αλλαγής συνέχεια και το 2016
Από την απώλεια-ρεκόρ κοραλλιών και την αποψίλωση του Αμαζονίου, μέχρι την άνοδο της θερμοκρασίας και της θάλασσας, τα σημάδια που επιβεβαίωσαν την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής μέσα στο 2016 ήταν κάτι...
Eγ-κλιματικής αλλαγής συνέχεια και το 2016
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Η δίψα θερίζει τον Τρίτο Κόσμο
Για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο η πρόσβαση σε καθαρό νερό είναι ένας καθημερινός αγώνας. Σε πολλές αγροτικές, φτωχές κοινότητες η μεταφορά του νερού είναι ένα δύσκολο έργο που πέφτει στις πλάτες των...
Η δίψα θερίζει τον Τρίτο Κόσμο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας