Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
...Κι αποχαιρέτα τα, τα δικαιώματα που χάνεις

...Κι αποχαιρέτα τα, τα δικαιώματα που χάνεις

  • A-
  • A+

Αν και οι συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε. για την TTIP (Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων) φαίνεται να έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο, μια άλλη εμπορική συμφωνία που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση μεταξύ 50 χωρών έρχεται να συνθλίψει τα δικαιώματα των πολιτών.

Πρόκειται για την TiSA (Συμφωνία για το Εμπόριο Υπηρεσιών) για την οποία την περασμένη εβδομάδα διέρρευσαν νέα μυστικά κείμενα από το ολλανδικό γραφείο της Greenpeace τα οποία αποκαλύπτουν ότι, εφόσον υπογραφεί, θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση αγαθών και υπηρεσιών που μέχρι τώρα θεωρούνται δημόσια, όπως το νερό, η υγεία και η εκπαίδευση.

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι διαπραγματεύσεις για την TiSA όχι μόνο δεν είναι ανοιχτές στην κοινωνία, αλλά διεξάγονται με ακόμη μεγαλύτερη μυστικότητα από τις αντίστοιχες για την TTIP, συνήθως σε πρεσβείες στην πόλη της Γενεύης.

Και ενώ η συμφωνία είναι ελάχιστα γνωστή στην κοινωνία, οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανό να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Εντούτοις, κάποια από τα κείμενα της διαπραγμάτευσης δεν θα δημοσιευτούν παρά μόνο αφού περάσουν 5 χρόνια από την υπογραφή της συμφωνίας!

Η TiSA αφορά τις υπηρεσίες και όχι τα αγαθά, όπως οι περισσότερες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, αλλά ο όρος «υπηρεσίες» είναι ασαφής και θα μπορούσε ενδεχομένως να ισχύσει και για το εμπόριο συγκεκριμένων αγαθών.

Μεταξύ άλλων, η TiSA θα καλύπτει τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, το ηλεκτρονικό εμπόριο, τις υπηρεσίες του τομέα επικοινωνίας και τεχνολογίας πληροφοριών, τις υπηρεσίες διεθνών θαλάσσιων μεταφορών, τις υπηρεσίες που συνδέονται με υπολογιστές, τις ταχυδρομικές και υπηρεσίες courier και τις υπηρεσίες δημόσιων προμηθειών.

Ολα για τις πολυεθνικές

Στόχος της TiSA είναι να απορρυθμίσει το διασυνοριακό εμπόριο υπηρεσιών και να περιορίσει την εθνική κυριαρχία για να ενισχύσει το παγκόσμιο εμπόριο προς όφελος των πολυεθνικών.

Ο τομέας των υπηρεσιών παράγει άυλα αγαθά, κάτι που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις της TiSA.

Ομως, η άρση των φραγμών στις υπηρεσίες θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και σε άλλους τομείς, όπως τα εργασιακά δικαιώματα, ο τραπεζικός τομέας και η πρόσβαση σε αγαθά που μέχρι σήμερα θεωρούνται δημόσια, όπως το νερό, η υγεία, η εκπαίδευση και η ενέργεια.

Περισσότερες από 50 χώρες από όλο τον κόσμο συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για την TiSA, ανάμεσά τους μεγάλες οικονομίες, αλλά και λιγότερο ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες, όπως η Κολομβία, το Μεξικό, ο Παναμάς, το Περού, η Τουρκία, το Πακιστάν και η Παραγουάη.

Οι χώρες αυτές αποτελούν το 70% της παγκόσμιας οικονομίας και ο απώτερος στόχος της συμφωνίας είναι να επιβληθεί και στον υπόλοιπο κόσμο μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Ρήτρες που περιλαμβάνονται στην TiSA όπως η «μη αναστρεψιμότητα» και η «διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης» καθιστούν πρακτικά αδύνατο να αναιρεθεί η απελευθέρωση των υπηρεσιών στο μέλλον, εφόσον αυτή εφαρμοστεί.

Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι δημόσιες υπηρεσίες που ιδιωτικοποιούνται δεν θα μπορούν μελλοντικά να κρατικοποιηθούν ξανά, ακόμη και εάν μία εκλεγμένη κυβέρνηση έχει λάβει σχετική εντολή μετά από εκλογές.

Εξάλλου, όλες οι υφιστάμενες ρυθμίσεις θεωρούνται από την TiSA φραγμοί στο εμπόριο και αίρονται από τις προβλέψεις της χωρίς δυνατότητα επαναφοράς, λόγω της εφαρμογής των ρητρών της «μη αναστρεψιμότητας» και της «διατήρησης της υφιστάμενης κατάστασης».

Κάθε υφιστάμενη ρύθμιση στο εμπόριο θεωρείται από την TiSA φραγμός που πρέπει να αρθεί.

Πρόκειται για ρυθμίσεις που συνήθως αφορούν σημαντικές νομοθετικές προβλέψεις για την προστασία των πολιτών, όπως η νομοθεσία για το περιβάλλον, την υγεία, την ιδιωτικότητα και τα εργασιακά δικαιώματα.

Ωστόσο, για τις εταιρείες αυτή η νομοθεσία θεωρείται περιορισμός των κερδών.

Σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, οι προβλέψεις της TiSA ουσιαστικά καθιστούν αδύνατη την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, καθώς δεν θα υπάρχει η δυνατότητα για τα κράτη να νομοθετούν προκειμένου να πετύχουν τον στόχο της διατήρησης της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Η TiSA θα οδηγήσει στην αύξηση του εμπορίου ορυκτών καυσίμων, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η απεξάρτηση από αυτά, ενώ θέτει εμπόδια στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η TiSA δίνει ακόμα μεγαλύτερη εξουσία στις πολυεθνικές, οι οποίες θα μπορούν να παρεμβαίνουν στη νομοθεσία ενός κράτους, εφόσον θεωρούν ότι θίγονται τα συμφέροντά τους, ενώ θα έχουν προνομιακή πρόσβαση στην αγορά υπηρεσιών στις χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία, εις βάρος των τοπικών εταιρειών.

Από την άλλη, η TiSA απειλεί την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων μας στο Ιντερνετ, αφού θα παραχωρήσει το δικαίωμα σε εταιρείες, όπως η Google και η Microsoft, να μεταφέρουν τα προσωπικά δεδομένα σε χώρες με χαλαρή νομοθεσία προστασίας τους, με αποτέλεσμα αυτά να μπορούν να καταλήξουν σε χέρια τρίτων και να παραβιαστεί το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο.

Με την TiSA θα εγκαταλειφθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας ώστε να δημιουργηθούν από πολυεθνικές επιχειρήσεις οι «αγορές υγείας». Σε αυτές, μεγάλες εταιρείες υπηρεσιών υγείας θα αποφασίζουν το κόστος της περίθαλψης και επομένως το δικαίωμα στην υγεία για δισεκατομμύρια πολίτες.

Στην πράξη η TiSA θεσμοθετεί την περαιτέρω ασυδοσία του χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς δίνει το δικαίωμα και στις εταιρείες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, πολλές από τις οποίες εμπλέκονται σε σκάνδαλα και φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για τις οικονομικές κρίσεις των τελευταίων ετών, να παρεμβαίνουν στην επιβολή ρυθμίσεων που στόχο έχουν να αποτρέψουν την αισχροκέρδεια και να περιορίσουν τα επισφαλή χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Κι αυτό θα συμβεί καθώς η TiSA επιβάλλει στις κυβερνήσεις να ενημερώνουν εγκαίρως τις μεγάλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες για την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν ρυθμίσεις στις υπηρεσίες τους, δίνοντας στην πραγματικότητα την ευκαιρία στις εταιρείες αυτές να τις ακυρώνουν.

ΠΗΓΗ: Greenpeace

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Η αρπαγή της Παπούα Ν. Γουινέας
​Οι κοινότητες στην Παπούα Νέα Γουινέα αντιτάσσονται στην κλοπή της γης τους. Δεκάδες ξένες εταιρείες έχουν υπογράψει συμβόλαια παραχώρησης γης στο πλαίσιο ενός κυβερνητικού προγράμματος, που τους επέτρεψε την...
Η αρπαγή της Παπούα Ν. Γουινέας
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Κρουαζιέρα στους πάγους που λιώνουν
​Μέσα σε άκρατη χλιδή, 1.070 ζάπλουτοι επιβάτες του υπερπολυτελούς κρουαζιερόπλοιοου Crystal Serenity γνώρισαν τη μοναδική άγρια φύση της Αρκτικής. Επρόκειτο για ένα ξεχωριστό ταξίδι για πολλούς λόγους. Το...
Κρουαζιέρα στους πάγους που λιώνουν
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Περιβαλλοντικοί νόμοι θυσία στην επανεκκίνηση
Με καθαρότερο αέρα και τη φύση να επιστρέφει στις αστικές περιοχές, φαίνεται ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, η πανδημία έχει μειώσει το ανθρώπινο αποτύπωμα στη φύση.
Περιβαλλοντικοί νόμοι θυσία στην επανεκκίνηση
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Οι κρυφές παρενέργειες του «Χάρβεϊ»
​Τα πάντα στο Τέξας είναι μεγάλα, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των χημικών βιομηχανιών, των διυλιστηρίων και άλλων βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Ετσι, όταν μία από τις χειρότερες καταιγίδες στην αμερικανική...
Οι κρυφές παρενέργειες του «Χάρβεϊ»
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Φράγματα... παντού!
Αν και η κατασκευή τους στο παρελθόν συνδεόταν με τη συγκέντρωση νερού για τη γεωργία, τα τελευταία χρόνια η κατασκευή των φραγμάτων εξαπλώνεται εντυπωσιακά και μεγαλεπήβολα σε ολόκληρο τον πλανήτη για την...
Φράγματα... παντού!
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Bayer σκοτώνει, Bayer «ερευνά», Bayer διαψεύδει
Tα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα φυτοφάρμακα στον κόσμο θα πρέπει να απαγορευτούν σε όλες τις καλλιέργειες σε ολόκληρη την Ευρώπη, σύμφωνα με σχέδιο κανονισμού που εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή...
Bayer σκοτώνει, Bayer «ερευνά», Bayer διαψεύδει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας