• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.7°C / 33.5°C
  4 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.9°C / 32.0°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 31.6°C
  1 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  38%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.2°C / 30.0°C
  0 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 21.5°C / 26.4°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 29.2°C / 29.2°C
  1 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 30.4°C
  5 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.8°C / 32.9°C
  4 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 28.8°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 30.9°C
  3 BF
  40%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 29.5°C
  2 BF
  59%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.8°C / 29.9°C
  5 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.3°C / 33.0°C
  2 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.3°C / 29.4°C
  3 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.0°C / 30.5°C
  3 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  79%

Την παράταση της άδειας χρήσης της ουσίας glyphosate -επικίνδυνης τοξικής ουσίας που χρησιμοποιείται σε ζιζανιοκτόνο της Monsanto- για ακόμα ενάμιση χρόνο αποφάσισε η Κομισιόν

Δηλητήριο στα λαχανικά μας για άλλους 18 μήνες

 • A-
 • A+

Tελικά, παρ’ όλες τις θυελλώδεις αντιδράσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε στις 29/6 να παρατείνει την άδεια κυκλοφορίας για τη χημική ουσία γλυφοσάτη (glyphosate) κατά 18 μήνες.

Τόσο οι μη κυβερνητικές οργανώσεις όσο και η βιομηχανία επέκριναν την τελική απόφαση της Επιτροπής για τη γλυφοσάτη, ένα ενεργό συστατικό που χρησιμοποιείται στο RoundUp της Monsanto, ένα ζιζανιοκτόνο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο.

Η παράταση της κυκλοφορίας της επικίνδυνης χημικής ουσίας για περιορισμένο χρονικό διάστημα έγινε μέχρις ότου γνωμοδοτήσει για το ζήτημα επί της ουσίας ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA), το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Στην πράξη, η παράταση της άδειας κυκλοφορίας αυτού του επικίνδυνου τοξικού αγνόησε τη φωνή ενός μεγάλου κινήματος που αναπτύχθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη, το οποίο ζητούσε την άμεση απόσυρσή του.

Είναι ενδεικτικό ότι στην ιστοσελίδα συλλογής υπογραφών avaaz συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 2 εκατομμύρια υπογραφές με το αίτημα «Απαγορεύστε τη γλυφοσάτη!».

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκάλεσε τις έντονες επικρίσεις της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία δήλωσε ότι διαφάνηκε η «περιφρόνηση» της Επιτροπής προς τους πολίτες και τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. για το αμφιλεγόμενο τοξικό ζιζανιοκτόνο.

«Η πρώτη απόφαση της Ε.Ε. μετά το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνει ότι η εκτελεστική εξουσία δεν καταφέρνει να λάβει το σαφές δίδαγμα που χρειάζεται η Ε.Ε. για να αρχίσει επιτέλους να ακούει τους πολίτες της και πάλι» δήλωσε ο Μπαρτ Στάις, Βέλγος ευρωβουλευτής των Πρασίνων.

Υπενθυμίζεται ότι η γλυφοσάτη έχει βρεθεί στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης, με ορισμένες επιστημονικές μελέτες να υποστηρίζουν ότι η ουσία είναι ακίνδυνη για τον άνθρωπο -εφόσον χρησιμοποιείται σωστά από τους αγρότες- και άλλες να υποδηλώνουν ότι αυξάνει τους κινδύνους πρόκλησης καρκίνου.

Οι περιβαλλοντικές ομάδες ζήτησαν την απαγόρευση έπειτα από δήλωση του Διεθνούς Κέντρου Ερευνας για τον Καρκίνο (IARC), που αποτελεί τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τον Μάρτιο του 2015, ότι η γλυφοσάτη είναι «πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο».

Οι επικριτές, με επικεφαλής την Greenpeace, που υποστηρίζεται από μεγάλα τμήματα της κοινής γνώμης σε χώρες όπως η Γαλλία, ζήτησαν την πλήρη απαγόρευση του συστατικού.

Ετσι, η απόφαση της Ε.Ε. για την επέκταση της άδειας της ουσίας προκάλεσε τεράστια απογοήτευση σε όλους τους εμπλεκόμενους.

«Τα κράτη-μέλη απέτυχαν να αναλάβουν την ευθύνη για τη γλυφοσάτη» έγραψε ο Ενρίκο Μπρίβιο, εκπρόσωπος της Επιτροπής για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων, λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

«Η Επιτροπή εκφράζει τη λύπη της για το ότι δεν μπόρεσε να ληφθεί απόφαση από τα κράτη-μέλη, παρά τις προσπάθειές της τις τελευταίες εβδομάδες να φιλοξενήσει τα αιτήματα και τις ανησυχίες ορισμένων εθνικών κυβερνήσεων, καθώς και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» ανέφερε ένας εκπρόσωπός της.

Η απογοήτευση πηγάζει από τις περιπλοκές στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Ε.Ε., η οποία στην περίπτωση των φυτοφαρμάκων συνεπάγεται ένα πολύπλοκο πηγαινέλα μεταξύ των εθνικών αρχών και της εκτελεστικής εξουσίας της Ε.Ε., με βάση τις επιστημονικές αξιολογήσεις από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA ).

Η τελική απόφαση επαφίεται στην Επιτροπή, η οποία επικουρείται από μια επιτροπή «ειδικών» που διορίζονται από τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Η ειδική πλειοψηφία που απαιτείται για να περάσει κάθε πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ισοδυναμεί με μια πλειοψηφία 55% των κρατών-μελών (16 χώρες) που αντιπροσωπεύουν το 65% του συνολικού πληθυσμού της Ε.Ε.

Για την Greenpeace, η αναποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη γλυφοσάτη απεικονίζει την ασυδοσία της, η οποία βοήθησε στην τροφοδότηση των ψήφων υπέρ του Brexit από τους Βρετανούς αγρότες.

«Η Επιτροπή δεν δημοσιεύει πώς έχει ψηφίσει κάθε χώρα, οπότε είναι τελείως αδιαφανής» αναφέρει εκπρόσωπος της Greenpeace. «Ορισμένα κράτη-μέλη, όπως η Γερμανία, απέχουν συνεχώς από την Επιτροπή.

Πρόκειται για ένα μάθημα για τον τρόπο που λειτουργεί η Ευρώπη. Υπάρχει ένα θέμα λογοδοσίας εδώ, αυτό είναι σίγουρο. Γίνεται αντιληπτό ότι σαν “Ευρώπη” λαμβάνει αποφάσεις κάπου, αλλά κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει σε αυτές τις συναντήσεις. Αν θέλουν να το αντιμετωπίσουν, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή» δήλωσε ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Greenpeace δεν είναι η μόνη που κάνει παραλληλισμούς μεταξύ της στήριξης του Brexit από την πλευρά των Βρετανών αγροτών και της αναποφασιστικότητας της Ε.Ε. για τη γλυφοσάτη.

«Επιζήμια απόφαση»

Αλλά, ακόμη και η βιομηχανία συμφωνεί ότι κάτι έχει σπάσει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη σχετικά με την έγκριση των φυτοφαρμάκων. «Η απόφαση για τη γλυφοσάτη ήταν ιδιαίτερα επιζήμια για την αξιοπιστία της Ε.Ε., διότι δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με το αυστηρό σύστημα έγκρισης που έχει τεθεί σε εφαρμογή από την Ε.Ε.» ανέφερε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ECPA).

Ομως, σύμφωνα με την Greenpeace, το… έπος της γλυφοσάτης απηχεί τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις για τον εκδημοκρατισμό του συστήματος έγκρισης των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων, το οποίο ακολουθεί την ίδια διαδικασία και για τα φυτοφάρμακα.

Αυτό ήταν «μια σκληρή υπενθύμιση αυτής του κραυγαλέου δημοκρατικού ελλείμματος» έγραψαν η Greenpeace και άλλες ΜΚΟ σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αναφέροντας ότι αυτό «δεν υπονομεύει μόνο την εμπιστοσύνη των πολιτών στο σύστημα έγκρισης γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, αλλά (επίσης) θέτει σε κίνδυνο τα δημοκρατικά διαπιστευτήρια της Ε.Ε. στο σύνολό της».

Τι κι αν όταν ο Γιούνκερ ήρθε στην εξουσία, υποσχέθηκε ότι η Επιτροπή θα αναθεωρήσει τη διαδικασία της επιτροπολογίας ώστε να αντικατοπτρίζει καλύτερα τις θέσεις των κρατών-μελών; Το ζήτημα αυτό ποτέ δεν αγγίχτηκε.

Ωστόσο, το κίνημα κατά της γλυφοσάτης δεν μπορεί να θεωρηθεί ηττημένο, καθώς η αρχική άδεια προέβλεπε την κυκλοφορία αυτού του δηλητηρίου για 15 ακόμη χρόνια. Μετά τις πιέσεις που άσκησε, η αδειοδότηση έγινε 7ετής και σήμερα έχει περιοριστεί σε 18 μήνες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Μη φιλική προς το... περιβάλλον η Κομισιόν
Με πρόσχημα την επανεξέταση των οδηγιών για την «αποτελεσματικότητα» των κοινοτικών οδηγιών για πουλιά και οικοτόπους η Ε.Ε. επιδιώκει την πλήρη αναθεώρηση του καθεστώτος των περιοχών Natura 2000 στην...
Μη φιλική προς το... περιβάλλον η Κομισιόν
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ανεκπλήρωτες υποσχέσεις
Εχουν περάσει 20 χρόνια από τότε που η πρώτη γενετικά τροποποιημένη καλλιέργεια φυτεύτηκε στις ΗΠΑ, συνοδευόμενη από εκθαμβωτικές υποσχέσεις σχετικά με τη νέα αυτή τεχνολογία. Δύο δεκαετίες μετά, οι υποσχέσεις...
Ανεκπλήρωτες υποσχέσεις
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Φυτοφάρμακα: ο τοξικός μας εθισμός
Πρόσφατη έρευνα της Greenpeace επιβεβαίωσε αυτό που συμβαίνει εδώ και δεκαετίες: την πλήρη εξάρτηση της Ευρώπης από τα χημικά φυτοφάρμακα, την εξωφρενική κατάχρησή τους, αλλά και την αμφίβολη ποιότητά τους,...
Φυτοφάρμακα: ο τοξικός μας εθισμός
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Τα μεγάλα αγροκτήματα τρώνε τα μικρά
​H βιομηχανία τροφίμων και οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής αγροτικών προϊόντων προκαλούν την αλλαγή του κλίματος και ταυτόχρονα απειλούν να υποσκάψουν τις προσπάθειες για την τροφοδοσία του αυξανόμενου...
Τα μεγάλα αγροκτήματα τρώνε τα μικρά
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Μύθος η αναγκαιότητα των φυτοφαρμάκων
Kατά το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου αιώνα, οι χημικές εταιρείες και οι αγρότες που κατείχαν μεγάλης κλίμακας καλλιέργειες έλεγαν στους καταναλωτές ότι τα φυτοφάρμακα είναι απαραίτητα για τη διατήρηση των...
Μύθος η αναγκαιότητα των φυτοφαρμάκων
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Η αρπαγή της Παπούα Ν. Γουινέας
​Οι κοινότητες στην Παπούα Νέα Γουινέα αντιτάσσονται στην κλοπή της γης τους. Δεκάδες ξένες εταιρείες έχουν υπογράψει συμβόλαια παραχώρησης γης στο πλαίσιο ενός κυβερνητικού προγράμματος, που τους επέτρεψε την...
Η αρπαγή της Παπούα Ν. Γουινέας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας