• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 13.6°C / 17.9°C
  1 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.4°C
  1 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.4°C / 16.0°C
  2 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.9°C
  2 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.0°C / 11.6°C
  1 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 7.3°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 14.3°C / 18.6°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  3 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.4°C / 17.4°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  80%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 15.1°C
  0 BF
  89%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 17.1°C
  2 BF
  83%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  0 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 13.4°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.0°C / 8.0°C
  1 BF
  94%

Η Αιθιοπία έχει επανακτήσει τη δύναμη να θρέφει τον εαυτό της.

Αντιστρέφοντας το ζοφερό μέλλον

 • A-
 • A+

Μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα υπήρξαν τρεις συνεχόμενες Διεθνείς ή Παγκόσμιες Ημέρες, όπως έχουν καθιερωθεί να αποκαλούνται οι ημέρες που έχει αφιερώσει κυρίως ο ΟΗΕ σε ζητήματα που ενδιαφέρουν ολόκληρη την ανθρωπότητα και χρήζουν ευαισθητοποίησης και δράσεων.

Ετσι, η Διεθνής Ημέρα Δασών, τη Δευτέρα 21 Μαρτίου, ήταν η αφορμή για να υπενθυμιστεί ότι τα δάση είναι ζωτικής σημασίας για τις μελλοντικές ανάγκες της ανθρωπότητας σε νερό.

Την Τρίτη 22 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, μάθαμε ότι περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ιδίως γυναίκες και κορίτσια, δεν έχουν ακόμη πρόσβαση σε βελτιωμένες εγκαταστάσεις υγιεινής.

Κι ακόμη, ότι το ήμισυ των εργαζομένων στον κόσμο εμπλέκονται στον τομέα των υδάτων.

Τέλος, η Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας, την Τετάρτη 23 Μαρτίου, ήταν η αφορμή για την προειδοποίηση του κινδύνου ενός θερμότερου, ξηρότερου και, σε κάποιες περιοχές του πλανήτη, πιο υγρού μέλλοντος.

Μια πραγματικότητα που είναι ήδη εμφανής και τρομακτική, καθώς η παραγωγική γη μετατρέπεται σε άμμο ή σκόνη.

Το γενικό μήνυμα που απορρέει και από τις τρεις αυτές Παγκόσμιες Ημέρες είναι ότι έχουμε αναπτύξει μια απερίσκεπτη όρεξη για κατανάλωση πόρων και ότι δεν κάνουμε αρκετά για να καλύψουμε τη μελλοντική τους ζήτηση.

Με δεδομένο ότι η φύση δεν συγχωρεί, όταν οι πόροι εξαντληθούν ή καταστραφούν οι άνθρωποι θα βγουν ολοκληρωτικά χαμένοι.

Λίγοι από εμάς μπορούν να φανταστούν ένα μέλλον χωρίς δέντρα, φρέσκο νερό ή παραγωγική γη, ενώ οι πόροι εξακολουθούν να ρέουν.

Η άρνηση και η αδράνεια έχουν επικρατήσει, με εξαίρεση κάποιες χώρες όπως η Αιθιοπία, όπου η υποβάθμιση του εδάφους έχει ήδη οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή, φτώχεια και πολιτικές συγκρούσεις, αναφέρει η Μονίκ Μπαρμπούτ, βοηθός γενικός γραμματέας της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης (UNCCD).

Εικόνα από το μέλλον

Η ιστορία της Αιθιοπίας μάς προσφέρει μια εικόνα από αυτό που μπορεί να μοιάζει με το δικό μας μέλλον, αν αποτύχουμε να δράσουμε σήμερα.

Η ιστορία ανάκαμψης της αφρικανικής χώρας θα πρέπει να μας εμπνεύσει ώστε να ενεργήσουμε όσο ακόμα μπορούμε, επισημαίνει η ίδια.

Σε μόλις έναν αιώνα, η Αιθιοπία μείωσε τη δασική της κάλυψη από 40% σε κάτω από 3%. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς το γιατί.

Σε μια χώρα όπου η γεωργία είναι η κύρια πηγή βιοπορισμού για το 85% των 90 εκατομμυρίων ανθρώπων που την κατοικούν, αλλά και που συνεισφέρει στο 90% των εξαγωγών της, φαινόταν σαν να μην υπήρχε άλλη επιλογή.

Υστερα από δεκαετίες αποψιλώσεων και τη μετατροπή των δασών της σε γεωργικές εκτάσεις, η ευπάθεια της γης σε επαναλαμβανόμενες και μακρύτερες ξηρασίες μεγάλωσε.

Από τη δεκαετία του 1980, η έλλειψη τροφίμων και νερού ήταν σοβαρή. Παράλληλα και σε συνάρτηση με αυτά τα γεγονότα, η πολιτική κατάσταση επιδεινώθηκε.

Αλλά η Αιθιοπία κατάφερε να αντιστρέψει τις συνθήκες και οι πολίτες της έκαναν το αδιανόητο.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος το 2007, η Αιθιοπία υπέγραψε για μια εκστρατεία 60 εκατομμυρίων δενδροφυτεύσεων που ολοκληρώθηκε με επιτυχία και που οδήγησε σε έναν ακόμη πιο τολμηρό στόχο.

Στα τέλη του 2014, η Αιθιοπία ανακοίνωσε ότι θα ανακτήσει 22 εκατομμύρια εκτάρια των υποβαθμισμένων εδαφών και των δασών της.

Αυτή η έκταση αντιστοιχεί σε μια περιοχή μεγαλύτερη από το ένα έκτο του συνόλου της χώρας.

Πρόσφατα, η Αιθιοπία προχώρησε σε ένα ακόμη πιο τολμηρό βήμα αποφασίζοντας να λάβει μέτρα ώστε να καταστεί μηδενική η υποβάθμιση του εδάφους της μέχρι το 2036.

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζει να ανακτήσει και να αποκαταστήσει σε εθελοντική βάση έως και 33 εκατομμύρια εκτάρια υποβαθμισμένης γης για να εξασφαλιστεί ότι οι παραγωγικές περιοχές της χώρας θα παραμείνουν αμετάβλητες στη συνέχεια.

Η Αιθιοπία έχει επανακτήσει τη δύναμη να θρέφει τον εαυτό της και να αναπληρώνει τις πηγές των υπόγειων υδάτων της, αλλά, παράλληλα, έχει κερδίσει πολύ περισσότερα από ό,τι αναμενόταν.

Αυτό δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας κάθε μέρα, με την καταβολή μισθών στον πληθυσμό της για την αποκατάσταση των υποβαθμισμένων εδαφών.

Και από αυτές τις ενέργειες έχει προκύψει και ένα παγκόσμιο μπόνους, καθώς τα υψίπεδα της Αιθιοπίας τροφοδοτούν τον ποταμό Νείλο, που αποτελεί μια σανίδα σωτηρίας για τις πιο ξηρές χώρες που βρίσκονται στα κατάντη του.

Ετσι, η εμπειρία της Αιθιοπίας καθίσταται πλούσια, με μαθήματα για όλους.

Η αποκατάσταση των υποβαθμισμένων εκτάσεων είναι ένας επαναστατικός τρόπος, για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, για να εξαλειφθεί η φτώχεια, για να ανασυγκροτηθούν οι πηγές των υπόγειων υδάτων, για να επανέλθουν στη ζωή τα νεκρά εδάφη, για τη διαχείριση των κινδύνων καταστροφών και της κλιματικής αλλαγής και για τη διοχέτευση των πόρων προς τους φτωχότερους, λέει η Μονίκ Μπαρμπούτ.

Αποκατάστασης γης

Η «Πρόκληση της Βόνης», μια διεθνής πρωτοβουλία του 2011 η οποία αποσκοπεί στην αποκατάσταση 350 εκατομμυρίων εκταρίων υποβαθμισμένων δασών, οικοδομήθηκε πάνω στις ενθαρρυντικές ιστορίες της αποκατάστασης της γης.

Η Κόστα Ρίκα διπλασίασε τις δασικές της εκτάσεις σε 25 χρόνια και ενίσχυσε την τουριστική βιομηχανία της.

Σε μόλις 15 χρόνια, οι χρήστες γης στην περιοχή Σινιάνγκα της βόρειας Τανζανίας αποκατέστησαν 2 εκατομμύρια εκτάρια γης και τα εισοδήματα των νοικοκυριών διπλασιάστηκαν.

Η Δημοκρατία της Κορέας αποκατέστησε περισσότερο από το ήμισυ της δασοκάλυψής της και σήμερα κερδίζει ετησίως μέχρι και 50 δισεκατομμύρια δολάρια από τις υπηρεσίες του οικοσυστήματος κάθε χρόνο.

Αν και πορευόμαστε σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι με ένα ζοφερό μέλλον, η διαδρομή δεν είναι απαραίτητα μοιραία.

Μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της ιστορίας μας από τις επιλογές μας ως άτομα, ως οργανώσεις και ως χώρες, επισημαίνει η μαροκινής καταγωγής Μονίκ Μπαρμπούτ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Η λειψυδρία τσακίζει μητροπόλεις
​Tο Κέιπ Τάουν βρίσκεται στη διόλου αξιοζήλευτη κατάσταση να έχει καταστεί η πρώτη μεγάλη πόλη της σύγχρονης εποχής που βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή της εξάντλησης του πόσιμου νερού. Ωστόσο, αυτή η...
Η λειψυδρία τσακίζει μητροπόλεις
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Μια καυτή εικόνα από το μέλλον
Με τις πιο καυτές θερμοκρασίες που είχαν καταγραφεί ποτέ εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπα τμήματα της ΝΑ Ευρώπης. Περισσότερες από έντεκα νότιες και κεντρικές ευρωπαϊκές χώρες εξέδωσαν προειδοποιήσεις...
Μια καυτή εικόνα από το μέλλον
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Φράγματα... παντού!
Αν και η κατασκευή τους στο παρελθόν συνδεόταν με τη συγκέντρωση νερού για τη γεωργία, τα τελευταία χρόνια η κατασκευή των φραγμάτων εξαπλώνεται εντυπωσιακά και μεγαλεπήβολα σε ολόκληρο τον πλανήτη για την...
Φράγματα... παντού!
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Η ξηρασία ως μέσο πολιτικής εξόντωσης
Μια σκληρή πολιορκία υφίσταται ο παλαιστινιακός λαός μέσω του σκόπιμου περιορισμού στη χρήση του νερού, καθώς, ενώ τα κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης βρίσκονται κοντά σε φυσικές πηγές, η ισραηλινή νομοθεσία...
Η ξηρασία ως μέσο πολιτικής εξόντωσης
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Η... ευρωανάπτυξη έφερε ρεκόρ ξηρασίας
Στα υψηλότερα επίπεδα από το καλοκαίρι του 2003 και μετά βρέθηκε φέτος η λειψυδρία στην ηπειρωτική Ευρώπη, προκαλώντας ζημιές στις γεωργικές και κτηνοτροφικές παραγωγές, αύξηση στην κατανάλωση ηλεκτρικής...
Η... ευρωανάπτυξη έφερε ρεκόρ ξηρασίας
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ενας πλανήτης-καμίνι
Η πρώτη ολοκληρωμένη επιστημονική παγκόσμια αξιολόγηση για τους καύσωνες αποκαλύπτει ότι σχεδόν σε κάθε μέρος του κόσμου οι καύσωνες αυξάνονται σε συχνότητα και διάρκεια από τη δεκαετία του 1950.
Ενας πλανήτης-καμίνι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας