• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.2°C / 7.4°C
  1 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 6.0°C
  4 BF
  55%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.5°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 3.3°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 3.5°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.7°C / 3.2°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -1.6°C / -1.0°C
  1 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.8°C
  2 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.9°C
  1 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 7.8°C
  1 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  5 BF
  75%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 0.5°C / 6.6°C
  0 BF
  75%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  5 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.4°C / 7.7°C
  1 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.4°C / 4.7°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  76%

Πρωτοχρονιά στο Σίδνεϊ

ΑP PHOTO/ ROB GRIFFITH
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το θέαμα πάνω από το περιβάλλον;

 • A-
 • A+

Από τους εορτασμούς για την αλλαγή της χιλιετίας μέχρι τις φιέστες που διοργανώνονται σε ετήσια βάση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η ρίψη πυροτεχνημάτων εξακολουθεί να προκαλεί ένα φαντασμαγορικό θέαμα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αποχαιρετώντας το 2015, μόνο στο Ρίο Ντε Τζανέιρο εκτοξεύτηκαν 24 τόνοι πυροτεχνημάτων, ενώ στο Σίντνεϊ 7 τόνοι πυροτεχνημάτων έκαναν τη νύχτα μέρα.

Ωστόσο, αν και τα πυροτεχνήματα προκαλούν μεγάλη διασκέδαση καθώς προσφέρονται ως «άρτος και θέαμα», οι εκρήξεις τους στον ουρανό συνοδεύονται από ένα περιβαλλοντικό τίμημα, αφού ο καπνός που προκαλούν είναι πλούσιος σε μικροσκοπικά μεταλλικά σωματίδια.

Τα μέταλλα αυτά είναι που δημιουργούν τα χρώματα στα πυροτεχνήματα, με το μπλε να προκύπτει από τον χαλκό, το κόκκινο από το στρόντιο ή από το λίθιο και το φωτεινό πράσινο και το άσπρο από ενώσεις βαρίου.

Περισσότερος καπνός προκαλείται από τις ενώσεις καλίου και αργίλιου, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την πρόωση των πυροτεχνημάτων στον αέρα.

Οι υπερχλωρικές ενώσεις, που χρησιμοποιούνται επίσης ως προωθητικά για τα πυροτεχνήματα, είναι αυτές που χρησιμοποιούνται και από τη NASA προκειμένου να δώσουν ώθηση στα διαστημικά λεωφορεία κατά την εκτόξευσή τους.

Ετσι, τα πυροτεχνήματα μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Και υπάρχουν καλά τεκμηριωμένα παραδείγματα που το αποδεικνύουν από όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) που χρησιμοποίησε δεδομένα από σταθμούς παρακολούθησης του αέρα για μια περίοδο 14 χρόνων, η ρίψη πυροτεχνημάτων την Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ στις 4 Ιουλίου προκαλεί αύξηση της ρύπανσης κατά 42%.

Στην ίδια μελέτη αναφέρεται ότι τα ρυπογόνα σωματίδια τείνουν να παραμένουν αιωρούμενα στον αέρα για μέρες και ότι επειδή παρασύρονται από την κατεύθυνση των ανέμων δεν πλήττουν απαραίτητα τους ανθρώπους που παρακολουθούν από κοντά το θέαμα που προκαλεί η εκτόξευσή τους.

Στην Ισπανία, η ρύπανση από τα μεταλλικά σωματίδια των πυροτεχνημάτων που εκτοξεύονται κατά τη γιορτή της Ημέρας του Αγίου Ιωάννη στην Τζιρόνα μπορεί να παραμείνει στην πόλη ακόμη και για οκτώ ολόκληρες εβδομάδες, όπως απέδειξε επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο ScienceDirect.

Στην Ινδία τα πυροτεχνήματα που εκτοξεύονται κατά τη γιορτή Ντιγουάλι, που είναι η σπουδαιότερη των ινδουιστών και διαρκεί πέντε ημέρες, προκαλούν ρύπανση που είναι πολύ χειρότερη απ’ ό,τι η ρύπανση στο Πεκίνο σε μια κακή μέρα.

Στην Αγγλία η «Νύχτα του Γκάι Φοκς», κατά την οποία επίσης εκτοξεύονται χιλιάδες πυροτεχνήματα, είναι συνήθως η πιο μολυσμένη ημέρα του έτους, αν και οι επιστήμονες από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι η ρύπανση από τις φωτιές που ανάβονται παράλληλα είναι συνυπεύθυνες αυτής της ρύπανσης.

Εξάλλου, τα πυροτεχνήματα μπορεί να έχουν πάρα πολύ σημαντικές επιπτώσεις για τη ρύπανση του αέρα σε εσωτερικούς χώρους, όπως διαπιστώθηκε ότι συμβαίνει στα γήπεδα ποδοσφαίρου στη Γερμανία, έπειτα από τη ρίψη φωτοβολίδων, καπνογόνων και άλλων βεγγαλικών, όπου μετρήθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων.

Και φυσικά, ό,τι ανεβαίνει πρέπει να κατέβει. Τα πυροτεχνήματα που πέφτουν στο έδαφος περιέχουν κατάλοιπα των άκαυστων προωθητικών και χρωστικές ουσίες, ενώ η ρύπανση των σωματιδίων στον αέρα τελικά εναποτίθεται στο έδαφος ή ξεπλένεται από τη βροχή.

Κάποια από αυτά καταλήγουν σε λίμνες και ποτάμια, όπου το φιλτράρισμα του νερού έδειξε ότι η ύπαρξή τους συνδέεται με προβλήματα του θυρεοειδούς, υπερβαίνοντας τα όρια που έχουν τεθεί για το πόσιμο νερό σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ.

Αυτό προκαλεί μια σημαντική ανησυχία για τα θέρετρα που βρίσκονται κοντά σε λίμνες στα οποία πραγματοποιούνται συχνές επιδείξεις πυροτεχνημάτων.

Ερευνητές στο Λονδίνο συνέλεξαν στο πρόσφατο παρελθόν αιωρούμενα σωματίδια από τη γιορτή Ντιγουάλι και «Νύχτα του Γκάι Φοκς».

Οπως διαπίστωσαν, πρόκειται για σωματίδια που καταστρέφουν την άμυνα των πνευμόνων πολύ περισσότερο απ’ ό,τι η ρύπανση που προκαλείται από τα μεταφορικά μέσα, γεγονός που υποδηλώνει μια μεγαλύτερη τοξικότητα.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε ολόκληρη την Ινδία κατά τη γιορτή Ντιγουάλι τα πυροτεχνήματα έχουν συνδεθεί με μια καταγεγραμμένη αύξηση κατά 30% έως 40% στα αναπνευστικά προβλήματα.

Αλλά και ότι τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε όλο το Νέο Δελχί, μία ημέρα μετά από αυτή την αρχαία γιορτή περιγράφονταν από σοβαρά έως κρίσιμα, καθώς ήταν μέχρι και οκτώ φορές υψηλότερα απ’ ό,τι θεωρείται αποδεκτό στην Ινδία και 20 φορές υψηλότερα από αυτά που συνιστά η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Αλλά, όπως και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, τα πυροτεχνήματα είναι σχετικά νέο φαινόμενο στη γιορτή Ντιγουάλι, καθώς παλαιότερα κατά τη διάρκειά της άναβαν λάμπες που έκαιγαν γκι, κάτι που άλλαξε με τη λειτουργία του πρώτου εργοστασίου πυροτεχνημάτων στην Ινδία το 1940.

Και μπορεί ένα ινδικό δικαστήριο να αποφάσισε την καλύτερη πληροφόρηση του κοινού και περιορισμούς σχετικά με την πώληση και τη χρήση πυροτεχνημάτων, αλλά επρόκειτο για μια απόφαση που ήρθε πολύ αργά για να περιορίσει την αιθαλομίχλη που προκλήθηκε από τους τελευταίους εορτασμούς.

Ισως ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση της ρύπανσης που προκαλείται από τα πυροτεχνήματα είναι μην τα χρησιμοποιούμε καθόλου, αλλά στην ολοένα αναπτυσσόμενη κοινωνία του θεάματος κάτι τέτοιο θα χαρακτηριζόταν επιεικώς… ακραίο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Με την κλιματική αλλαγή ποιος θα ασχοληθεί;
Σε τρίτη μεγάλη αποτυχία κινδυνεύει να οδηγηθεί η απόπειρα για την επίτευξη μιας παγκόσμιας κοινής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Διεθνή Συνδιάσκεψη για το Κλίμα που ξεκινάει την...
Με την κλιματική αλλαγή ποιος θα ασχοληθεί;
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Δικαίωμα στην παραβίαση του νόμου
Μπορούν κάποιοι να παρανομήσουν για να σταματήσουν την κλιματική αλλαγή δίχως να υποστούν τις συνέπειες του νόμου; Σαφώς και μπορούν, υποστηρίζουν πέντε ακτιβιστές στις ΗΠΑ και αυτό ακριβώς υποστήριξαν και στο...
Δικαίωμα στην παραβίαση του νόμου
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Το πανάκριβο τίμημα της ξηρασίας
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούν μεγάλες απώλειες στις καλλιέργειες και στις σοδειές, αλλά, μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες δεν γνώριζαν ακριβώς πόση από την παγκόσμια παραγωγή χάθηκε εξαιτίας τους και πώς...
Το πανάκριβο τίμημα της ξηρασίας
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ανθραξ... η συμφωνία
Την ώρα που... σκίζουν τα ρούχα τους για την επίτευξη μιας συμφωνίας για την απάλειψη της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι 195 χώρες που συμμετέχουν στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι συνεχίζουν τη χρήση...
Ανθραξ... η συμφωνία
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ο ρυπαίνων... τα χάνει όλα
Οι 100 πολυεθνικές εταιρείες στον κλάδο της ενέργειας που «κινδυνεύουν» περισσότερο να αναγκαστούν να κλείσουν ρυπογόνα εργοστάσια άνθρακα που κατέχουν, αποκαλύπτονται σε νέα έκθεση του Πανεπιστημίου της...
Ο ρυπαίνων... τα χάνει όλα
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Με χαμηλά τον πήχη για το κλίμα
Στα θεμέλια που έθεσε η μη δεσμευτική Συμφωνία του Παρισιού το 2015 που προέκυψε από την 21η Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, η οποία δημιούργησε...
Με χαμηλά τον πήχη για το κλίμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας