• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.2°C / 7.4°C
  1 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 6.0°C
  4 BF
  55%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.5°C
  2 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 3.3°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 3.5°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.7°C / 3.2°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -1.6°C / -1.0°C
  1 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.8°C
  2 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.9°C
  1 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.4°C / 7.8°C
  1 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.6°C / 11.6°C
  5 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 0.5°C / 6.6°C
  0 BF
  75%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  5 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.4°C / 7.7°C
  1 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.4°C / 4.7°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  2 BF
  76%

Μια από τις δορυφορικές εικόνες του δορυφόρου της NASA Earth Observatory όπου αποτυπώνονται μεγάλα, ορμητικά ποτάμια να κυλούν στο στρώμα πάγου της Γριλανδίας

Πώς άλλαξε η Γη το 2015

 • A-
 • A+

Από τις δασικές πυρκαγιές που μαίνονται μέχρι την ελάττωση των πάγων που λιώνουν και την εντυπωσιακή γέννηση νέων νησιών στους ωκεανούς, μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσει κανείς τα πλανητικά δρώμενα είναι να τα δει από ψηλά.

Οι δορυφορικές εικόνες και οι αεροφωτογραφίες του δορυφόρου της NASA Earth Observatory εμφανίζουν τις πιο δραματικές αλλαγές που διαμόρφωσαν τη Γη τη χρονιά που φεύγει.

Οι πάγοι της Γριλανδίας

Σε μια αεροφωτογραφία που λήφθηκε τον Ιούλιο αποτυπώνονται μεγάλα, ορμητικά ποτάμια να κυλούν στο στρώμα πάγου της Γριλανδίας, πέφτοντας απότομα σε μια φαινομενικά απύθμενη καταβόθρα μέσα στους πάγους.

Τα ποτάμια, που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μπορούν να μεταφέρουν νερό από την επιφάνεια του πάγου στον ωκεανό, κατατρώγοντας σταδιακά την παγωμένη μάζα.

Μια πληθώρα από πρόσφατες έρευνες καταδεικνύει ότι το στρώμα πάγου της Γριλανδίας, που αποτελείται από ορισμένους από τους μεγαλύτερους παγετώνες του πλανήτη, χάνει σταθερά περισσότερο πάγο το καλοκαίρι από ό,τι κερδίζει τον χειμώνα.


Πυρκαγιές στην Ινδονησία

Μια δορυφορική φωτογραφία της NASA στα τέλη του Σεπτεμβρίου δείχνει τις τεράστιες στήλες καπνού που καλύπτουν τη Σουμάτρα στην Ινδονησία, καθώς οι πυρκαγιές έκαιγαν ανεξέλεγκτες.

Ηταν μια χρονιά-ρεκόρ για τις πυρκαγιές στην Ινδονησία, γεγονός που προκάλεσε τη δημιουργία σύννεφων σωματιδίων και τοξικών αερίων πάνω από την περιοχή.

 

Νέφος στο Πεκίνο

Ενώ οι ηγέτες του κόσμου συναντιόνταν στο Παρίσι για τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, οι κάτοικοι του Πεκίνου και άλλων πόλεων στην ανατολική Κίνα αντιμετώπιζαν μια από τις πιο σοβαρές ατμοσφαιρικές ρυπάνσεις που έχει βιώσει η χώρα, όπως φαίνεται στη δορυφορική φωτογραφία που λήφθηκε στις 30 Νοεμβρίου.

Περίπου μια εβδομάδα αργότερα, το Πεκίνο κήρυξε για πρώτη φορά «κόκκινο συναγερμό», βάζοντας αυστηρούς περιορισμούς στις καθημερινές δραστηριότητες των κατοίκων της πρωτεύουσας.

 

Η κατάρρευση ενός φράγματος

Στις 5 Νοεμβρίου 2015 ένα φράγμα κατέρρευσε σε ένα ορυχείο σιδήρου στη νοτιοανατολική Βραζιλία, με αποτέλεσμα νερό και μολυσμένα ιζήματα με τοξικά απόβλητα της εξορυκτικής βιομηχανίας να καταλήξουν σε παραποτάμους του Ρίο Ντόσε, απελευθερώνοντας σχεδόν 16 δισεκατομμύρια γαλόνια (ισοδύναμο με 25.000 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων ή 187 πετρελαιοφόρα) μολυσμένου υλικού.

Το μολυσμένο νερό εμφανίζεται κόκκινο σε αυτή την εικόνα, επειδή είναι φορτωμένο με οξειδωμένο σίδηρο και άλλα μέταλλα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Eγ-κλιματικής αλλαγής συνέχεια και το 2016
Από την απώλεια-ρεκόρ κοραλλιών και την αποψίλωση του Αμαζονίου, μέχρι την άνοδο της θερμοκρασίας και της θάλασσας, τα σημάδια που επιβεβαίωσαν την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής μέσα στο 2016 ήταν κάτι...
Eγ-κλιματικής αλλαγής συνέχεια και το 2016
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Οι φυσικές καταστροφές πλήττουν τους φτωχούς
Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών το 2016, με τις συνολικές οικονομικές απώλειες να ανέρχονται σε τουλάχιστον 158 δισ. δολάρια, σύμφωνα με...
Οι φυσικές καταστροφές πλήττουν τους φτωχούς
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Αυτή η πενταετία... μάς πήρε και μας σήκωσε
Ακρως ανησυχητικά τα στοιχεία του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού για την περίοδο 2011-2015. Παρατηρήθηκε ραγδαία επιδείνωση στα συμπτώματα της κλιματικής αλλαγής: η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε...
Αυτή η πενταετία... μάς πήρε και μας σήκωσε
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Οι φυσικοί πόροι εξαντλούνται
​Η αύξηση της κατανάλωσης που τροφοδοτείται από μία ταχέως αναπτυσσόμενη μεσαία τάξη σε πολλές χώρες του πλανήτη έχει τριπλασιάσει την ποσότητα των πρώτων υλών που προέρχονται από τη γη τις τελευταίες τέσσερις...
Οι φυσικοί πόροι εξαντλούνται
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Με την κλιματική αλλαγή ποιος θα ασχοληθεί;
Σε τρίτη μεγάλη αποτυχία κινδυνεύει να οδηγηθεί η απόπειρα για την επίτευξη μιας παγκόσμιας κοινής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Διεθνή Συνδιάσκεψη για το Κλίμα που ξεκινάει την...
Με την κλιματική αλλαγή ποιος θα ασχοληθεί;
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Η βύθιση των μεγαλουπόλεων
Εκτός από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, παράκτιες περιοχές συνολικού πληθυσμού 150 εκατ. κατοίκων απειλούνται από καθιζήσεις που επιβαρύνονται από την άντληση των υπόγειων υδάτων, του πετρελαίου ή του...
Η βύθιση των μεγαλουπόλεων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας