• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.3°C / 30.7°C
  2 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.7°C / 29.9°C
  1 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.0°C / 28.2°C
  1 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.9°C / 23.8°C
  1 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.1°C / 24.9°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 25.4°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 23.1°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.4°C
  3 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  2 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  1 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 22.5°C / 30.6°C
  0 BF
  43%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  3 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 29.3°C
  1 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  1 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 28.4°C
  2 BF
  91%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  61%

Αν και περιλαμβάνει τον εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο του περιορισμού της θέρμανσης του πλανήτη αρκετά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, η συμφωνία έχει σοβαρά προβλήματα, με βασικότερο την έλλειψη κυρώσεων για όσους «παραστρατούν»

Ιστορική αλλά ανεπαρκής η συμφωνία για το Κλίμα

 • A-
 • A+

Μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν έχει προηγούμενο, αλλά η συμφωνία που υιοθετήθηκε από 195 χώρες στο πλαίσιο της 21ης διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα σχετικά με την καταπολέμηση της ανόδου της θερμοκρασίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιστορική, σημαντική και ανεπαρκής ταυτόχρονα, καθώς απομένει να γίνουν πολλά για να συγκεκριμενοποιηθούν οι φιλόδοξες «δεσμεύσεις» που υπογράφηκαν.

Ενα από τα πλέον θετικά που προκύπτουν από αυτή την παγκόσμια συμφωνία ώστε να περιοριστεί η κλιματική απορρύθμιση, δηλαδή ο πολλαπλασιασμός των κυμάτων καύσωνα, των ξηρασιών και των πλημμυρών και η επιτάχυνση της τήξης των παγετώνων, είναι ότι επικυρώνεται ο εξαιρετικά φιλόδοξος στόχος να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας «αρκετά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου».

Καλεί μάλιστα τα κράτη «να συνεχίσουν τις προσπάθειες για να περιοριστεί η άνοδος στον 1,5 βαθμό Κελσίου» σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, ένα αίτημα των πιο ευάλωτων χωρών, όταν ο έως τώρα στόχος ήταν οι 2 βαθμοί Κελσίου.

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, τίθενται τα θεμέλια για έναν «ιστορικό» μετασχηματισμό της υπάρχουσας οικονομίας των ορυκτών καυσίμων με τη δέσμευση τόσο των πλούσιων όσο και των φτωχών εθνών να τιθασεύσουν τις αυξανόμενες εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου που κατηγορούνται για τη θέρμανση του πλανήτη μέσα σε αυτόν τον αιώνα.

Το σύμφωνο, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ το 2020, αναμένεται ότι θα επιτρέψει τον επαναπροσανατολισμό της παγκόσμιας οικονομίας προς ένα μοντέλο χαμηλού άνθρακα.

Μια τέτοια επανάσταση σημαίνει και μια προοδευτική εγκατάλειψη των ορυκτών πόρων (άνθρακας, πετρέλαιο, αέριο) που κυριαρχούν ευρέως στην παγκόσμια παραγωγή ενέργειας, με την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η συμφωνία υπογραμμίζει τη σημασία που έχει το να δοθεί μια τιμή στον άνθρακα, ώστε να τονωθούν οι επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια.

Στα μέτρα που προβλέπονται στη συμφωνία περιλαμβάνεται η εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού που θα επιβάλλει στις χώρες να αναθεωρούν κάθε πέντε χρόνια τα σχέδιά τους για περιορισμό ή μείωση των εκπομπών, που σε αυτό το στάδιο θα είναι μη ικανοποιητικά.

Εντούτοις, η ημερομηνία της πρώτης υποχρεωτικής αναθεώρησης ορίστηκε για το 2025, πολύ αργά, σύμφωνα με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τους επιστήμονες, ορισμένοι από τους οποίους δεν έκρυψαν τον σκεπτικισμό τους γι’ αυτό.

Εξάλλου, σε αντίθεση με το Πρωτόκολλο του Κιότο, την τελευταία μεγάλη συμφωνία για το κλίμα που επιτεύχθηκε το 1997, το Σύμφωνο του Παρισιού δεν θα είναι πλήρως νομικά δεσμευτική συνθήκη και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτύχει να περάσει στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, καθώς πολλοί Ρεπουμπλικάνοι θα το θεωρήσουν ένα επικίνδυνο εγχείρημα που απειλεί τις συναλλαγές της οικονομικής ευημερίας για ένα αβέβαιο «πράσινο» μέλλον.

Από την άλλη, το σχέδιο του νομοθετικού κειμένου δεν περιέχει καμία ρητή αναφορά για τις αγορές άνθρακα ούτε για τη δυνατότητα κυρώσεων για εκπομπές που προέρχονται από τις αερομεταφορές και τη ναυτιλία.

Και μπορεί η συμφωνία να περιγράφεται ως νομικά δεσμευτική, όμως, εάν το θελήσουν, κάποιες χώρες μπορούν να αποσυρθούν από αυτήν χωρίς συνέπειες, όπως έκανε στο παρελθόν ο Καναδάς με το Πρωτόκολλο του Κιότο.

Κι όσο και αν υπάρχουν πολλά θετικά σημεία σε αυτή τη συμφωνία, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν αρκετά για να αποφευχθεί η επικίνδυνη αλλαγή του κλίματος.

Και επειδή αυτή η συμφωνία χρειάστηκε τόσα χρόνια για να επιτευχθεί, το «παράθυρο» της ευκαιρίας για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου κλείνει γρήγορα.

Και οι χώρες έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν για να φτάσουμε στα επίπεδα των μειώσεων που θα εξασφαλίζουν μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τις επόμενες δεκαετίες.

Το πιο σημαντικό στο Σύμφωνο του Παρισιού είναι ότι δεν υπάρχουν κυρώσεις, εκτός της δημόσιας διαπόμπευσης, για τις χώρες που δεν θα τηρούν τις δεσμεύσεις τους για μείωση των εκπομπών.

Λόγος για τον οποίο είναι παραπάνω από βάσιμος ο φόβος ότι το 2023 που θα γίνει ο «παγκόσμιος απολογισμός», ορισμένες χώρες ενδέχεται να διαπιστώσουν ότι άλλες δεν ακολούθησαν τις εθελοντικές δεσμεύσεις τους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει τις ίδιες στη συνέχεια στη διακοπή της μείωσης των εκπομπών, με αποτέλεσμα την κατάρρευση της συμφωνίας.

Θέλει δουλειά πολλή...

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μηδενικές εκπομπές στον τρέχοντα αιώνα απαιτούνται πολλές αλλαγές στην υπάρχουσα πολιτική.

Με πρώτη και καλύτερη τη διακοπή των επιδοτήσεων στις πολυεθνικές των ορυκτών καυσίμων. Επιπροσθέτως, θα πρέπει να σταματήσουν οι επενδύσεις σε υποδομές που προκαλούν υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και ιδιαίτερα τα δάνεια της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οι μηδενικές εκπομπές από τα κτίρια θα πρέπει να γίνουν ο κανόνας, ενώ τα τροπικά δάση θα πρέπει να προστατευτούν περισσότερο, ώστε να μειωθεί και στη συνέχεια να εξαλειφθεί η αποψίλωση των δασών.

Λογικά, θα πρέπει να αναμένουμε μεγαλύτερη ώθηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με νέες μεγάλες επενδύσεις, που θα βελτιώνουν κυρίως τον τρόπο αποθήκευσης ενέργειας όταν δεν φυσάει ο άνεμος και δεν λάμπει ο ήλιος.

Επιπλέον, θα πρέπει να περιμένουμε να μειωθεί πολύ περισσότερο το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς οι τεχνολογίες αυτές θα κλιμακωθούν και θα εφαρμοστούν σε όλο τον κόσμο.

«Η Ιστορία θα κρίνει το αποτέλεσμα όχι βάσει της σημερινής συμφωνίας, αλλά βάσει των όσων θα κάνουμε αρχής γενομένης από σήμερα» δήλωσε στο πέρας της παγκόσμιας διάσκεψης ο Τορίκ Ιμπραχίμ, υπουργός Περιβάλλοντος των Μαλδίβων.

Ας κρατήσουμε τα λόγια του, δεδομένου ότι προέρχονται από τον εκπρόσωπο μιας νησιωτικής χώρας που είναι από τις πρώτες που απειλούνται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας ως συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη από τις εκπομπές που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Μεγαλύτερος χαμένος το περιβάλλον
Τι μπορεί να συμβεί όταν αναλαμβάνει τα ηνία της δεύτερης πιο ρυπαίνουσας χώρας του πλανήτη ένας άνθρωπος που πιστεύει ότι «η αλλαγή του κλίματος είναι ένας μύθος κατασκευασμένος από τους Κινέζους»; Μάλλον, τα...
Μεγαλύτερος χαμένος το περιβάλλον
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Με την κλιματική αλλαγή ποιος θα ασχοληθεί;
Σε τρίτη μεγάλη αποτυχία κινδυνεύει να οδηγηθεί η απόπειρα για την επίτευξη μιας παγκόσμιας κοινής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Διεθνή Συνδιάσκεψη για το Κλίμα που ξεκινάει την...
Με την κλιματική αλλαγή ποιος θα ασχοληθεί;
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Οι ελπίδες σωτηρίας του πλανήτη λιώνουν σαν τους πάγους
Περισσότερο με βήμα πίσω παρά με πρόοδο μοιάζει το αποτέλεσμα της 24ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα. Αν και τα μέλη των αντιπροσωπειών ζητωκραύγαζαν για τη συμφωνία που υπέγραψαν, δεν δεσμεύτηκαν για μείωση...
Οι ελπίδες σωτηρίας του πλανήτη λιώνουν σαν τους πάγους
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Οι κρυφές παρενέργειες του «Χάρβεϊ»
​Τα πάντα στο Τέξας είναι μεγάλα, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των χημικών βιομηχανιών, των διυλιστηρίων και άλλων βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Ετσι, όταν μία από τις χειρότερες καταιγίδες στην αμερικανική...
Οι κρυφές παρενέργειες του «Χάρβεϊ»
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ανθραξ... η συμφωνία
Την ώρα που... σκίζουν τα ρούχα τους για την επίτευξη μιας συμφωνίας για την απάλειψη της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι 195 χώρες που συμμετέχουν στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι συνεχίζουν τη χρήση...
Ανθραξ... η συμφωνία
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Οι χορηγοί της υποκρισίας
Eνα... σουρεαλιστικό σκηνικό θα στηθεί τον Δεκέμβριο στο Παρίσι, καθώς εταιρείες-κολοσσοί ορυκτών καυσίμων, που επί δεκαετίες μολύνουν το περιβάλλον θα χρηματοδοτήσουν τη Διάσκεψη για το Κλίμα, φορώντας τον...
Οι χορηγοί της υποκρισίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας