• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.3°C / 22.3°C
  3 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.6°C / 24.3°C
  3 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 23.0°C
  2 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.2°C / 22.9°C
  2 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 25.0°C
  1 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  1 BF
  23%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.2°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.1°C / 21.9°C
  1 BF
  43%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  5 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.5°C / 20.7°C
  0 BF
  43%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  1 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  1 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 22.1°C
  3 BF
  30%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.3°C / 21.0°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.7°C / 22.7°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  54%

Οι επιστήμονες του Climate Action Tracker επισημαίνουν ότι τα σχέδια για την κατασκευή νέων μονάδων καύσης άνθρακα ανά τον πλανήτη θα πρέπει να ακυρωθούν, αλλά, κατά βάθος, κανείς δεν το πιστεύει

Ανθραξ... η συμφωνία

 • A-
 • A+

Αν ο πλανήτης μας είχε μάτια είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τα έστρεφε και προς τις παγκόσμιες συνόδους για το κλίμα, όπως αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Παρίσι.

Ωστόσο, θα χαμήλωνε το βλέμμα του καθώς θα αντιλαμβανόταν ότι οι φιλόδοξοι στόχοι για μια συμφωνία που θα αποτρέψει τις πολύπλευρες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής καλύπτονται από τον μακρύ χιτώνα της υποκρισίας.

Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι η όποια συμφωνία προκύψει στο Παρίσι με την ολοκλήρωση της συνόδου θα υπονομευτεί οικτρά από την εμμονή στη χρήση των ορυκτών καυσίμων και τα υπάρχοντα σχέδια για την κατασκευή χιλιάδων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα σε χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο;

Κι αυτό διότι, εφόσον τελικά κατασκευαστούν οι νέες μονάδες άνθρακα που βρίσκονται στα σκαριά, τότε, αυτόματα, θα ανατραπούν όλες οι προσπάθειες για τη συγκράτηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Εάν επρόκειτο να κατασκευαστούν όλες οι μονάδες άνθρακα που σχεδιάζονται, τότε, από το 2030, οι εκπομπές από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα θα είναι 400% υψηλότερες από ό,τι απαιτείται για τη συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου», αναφέρεται στην ανάλυση του οργανισμού Climate Action Tracker που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Σύνοδο για το Κλίμα στο Παρίσι.

Ακόμη και αν δεν κατασκευαστεί καμιά νέα μονάδα καύσης άνθρακα, αναφέρει η ανάλυση, οι εκπομπές από τις υφιστάμενες μονάδες που θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους, τουλάχιστον μέχρι το 2030, θα είναι 150% μεγαλύτερες από ό,τι θα έπρεπε για να επιτευχθεί ο στόχος.

Χωρίς τις νέες κατασκευές, το 2030, οι εκπομπές από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα θα εξακολουθούσαν να είναι πάνω από 150% υψηλότερες από ό,τι απαιτείται για να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Αυτή τη στιγμή προγραμματίζεται η κατασκευή 2.440 μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα σε όλο τον κόσμο, συνολικής ισχύος 1.428 GW.

Πρόκειται για μονάδες η κατασκευή των οποίων έχει ανακοινωθεί, είτε βρίσκονται υπό κατασκευή είτε έχουν λάβει άδεια κατασκευής.

Συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων μονάδων με τεχνική διάρκεια ζωής μετά το 2030, οι συνολικές εκπομπές από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα θα μπορούσαν να φτάσουν τους 12 γιγατόνους διοξειδίου του άνθρακα το 2030.

Παρά την επιτακτική ανάγκη για τη σταδιακή κατάργηση των εκπομπών από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα, ώστε να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, πολλές κυβερνήσεις -και η Ευρωπαϊκή Ενωση των 28- εξακολουθούν να σχεδιάζουν την ηλεκτροπαραγωγή με καύση άνθρακα.

Σε πολλές αναδυόμενες οικονομίες, η ηλεκτροπαραγωγή από άνθρακα συνδέεται με την ανάγκη αντιμετώπισης της ταχέως αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ στην Ευρώπη οι νέες σχεδιαζόμενες μονάδες αφορούν, κατά κύριο, λόγο την αντικατάσταση του υφιστάμενου δυναμικού.

Οκτώ χώρες σχεδιάζουν να κατασκευάσουν νέες μονάδες καύσης άνθρακα ισχύος μεγαλύτερης των 5 GW. Πρόκειται για την Κίνα, την Ινδία, την Ινδονησία, την Ιαπωνία, τη Νότια Αφρική, τη Νότια Κορέα, τις Φιλιππίνες, την Τουρκία - καθώς επίσης και την Ευρωπαϊκή Ενωση των 28.

Σε επτά από τις εννέα χώρες (η Ε.Ε. εκλαμβάνεται ως ολότητα) που μελετήθηκαν στην ανάλυση του Climate Action Tracker (Κίνα, E.Ε.-28, Ινδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Φιλιππίνες, Τουρκία) οι σχεδιαζόμενες μονάδες άνθρακα απειλούν την επίτευξη των εθελοντικών δεσμεύσεων (INDC) που έχουν υποβάλει στον ΟΗΕ για συγκράτηση ή μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Τα πρωτεία σε αυτή την κατάσταση κατέχει για άλλη μια φορά η Κίνα, η οποία έχει προγραμματίσει την κατασκευή 722 νέων μονάδων καύσης άνθρακα, που θα εκπέμπουν 2,2 γιγατόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Οι ΗΠΑ δεν περιλαμβάνονται στη λίστα, καθώς τα σχέδια για επέκταση της ηλεκτροπαραγωγής από μονάδες άνθρακα αφορούν παραγωγική ικανότητα ισοδύναμη με 3,5 GW.

Η έκθεση επισημαίνει ότι οι σχεδιαζόμενες μονάδες στην Ινδία και την Τουρκία θα μπορούσαν επίσης να έχουν ένα σχετικά σημαντικό αντίκτυπο, επιβαρύνοντας τις προσπάθειες για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής

Οι επιστήμονες του Climate Action Tracker επισημαίνουν ότι τα σχέδια για την κατασκευή των νέων μονάδων καύσης άνθρακα ανά τον πλανήτη θα πρέπει να ακυρωθούν, αλλά, κατά βάθος, κανείς δεν πιστεύει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί.

Σίγουρα όχι στην Ινδία, όπου οι εταιρείες άνθρακα έχουν στενούς δεσμούς με την πολιτική τάξη και όπου ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας, που συμμετέχει στις συνομιλίες στο Παρίσι, δήλωσε ότι οι πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν το κρατίδιο Ταμίλ Ναντού στη νότια Ινδία και προκάλεσαν τον θάνατο σχεδόν 300 ανθρώπων είναι μια «φυσική καταστροφή» και ότι «δεν μπορεί να συνδέονται άμεσα με την αλλαγή του κλίματος».

Τι κι αν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα αυστηρότερα όρια για ρύπανση καθιστούν τις μονάδες με καύση άνθρακα παρωχημένες σε ολόκληρο τον κόσμο και όσο νωρίτερα βγουν από τις διαδικασίες σχεδιασμού τόσο λιγότερο θα κοστίσουν;

Τι κι αν, εφόσον οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας απογειωθούν τόσο γρήγορα όσο αναμένεται επί του παρόντος, πολλές από αυτές τις προγραμματισμένες μονάδες άνθρακα θα μπορούσαν να αποδειχτούν λανθάνουσες επενδύσεις;

Μπορεί περισσότερες από 100 χώρες να ζητούν η συμφωνία που θα προκύψει από τη σύνοδο στο Παρίσι να περιλαμβάνει αναφορά στα όρια συγκράτησης της ανόδου της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, ωστόσο η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις υφιστάμενες μονάδες άνθρακα υπερβαίνει κατά πολύ το εύρος αυτού του σεναρίου.

Αλλωστε, όλα δείχνουν ότι τα παράλληλα οφέλη που θα μπορούσαν να προκύψουν από τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν αποτελούν προτεραιότητα σε αυτό που οι τεχνοκράτες αποκαλούν κόστος…

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Με την κλιματική αλλαγή ποιος θα ασχοληθεί;
Σε τρίτη μεγάλη αποτυχία κινδυνεύει να οδηγηθεί η απόπειρα για την επίτευξη μιας παγκόσμιας κοινής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Διεθνή Συνδιάσκεψη για το Κλίμα που ξεκινάει την...
Με την κλιματική αλλαγή ποιος θα ασχοληθεί;
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Με χαμηλά τον πήχη για το κλίμα
Στα θεμέλια που έθεσε η μη δεσμευτική Συμφωνία του Παρισιού το 2015 που προέκυψε από την 21η Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, η οποία δημιούργησε...
Με χαμηλά τον πήχη για το κλίμα
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Αυτοί που ρυπαίνουν... κατά συρροή τον πλανήτη
Με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα -παρά την αυξανόμενη διεθνή ανησυχία για το κλίμα- να αυξάνονται σταθερά, αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά στις χώρες που ευθύνονται για τους ρύπους αυτούς για να βρει......
Αυτοί που ρυπαίνουν... κατά συρροή τον πλανήτη
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Κάθε πέρσι και «καλύτερα»
Πέρυσι, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ήταν οι υψηλότερες στα 137 χρόνια που τηρούνται αρχεία, με το 2016 να αναδεικνύεται το θερμότερο έτος στην Ιστορία και το τρίτο συνεχόμενο έτος που σπάει το ρεκόρ υψηλής...
Κάθε πέρσι και «καλύτερα»
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Μεγαλύτερος χαμένος το περιβάλλον
Τι μπορεί να συμβεί όταν αναλαμβάνει τα ηνία της δεύτερης πιο ρυπαίνουσας χώρας του πλανήτη ένας άνθρωπος που πιστεύει ότι «η αλλαγή του κλίματος είναι ένας μύθος κατασκευασμένος από τους Κινέζους»; Μάλλον, τα...
Μεγαλύτερος χαμένος το περιβάλλον
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Το θέαμα πάνω από το περιβάλλον;
Από τους εορτασμούς για την αλλαγή της χιλιετίας μέχρι τις φιέστες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η ρίψη πυροτεχνημάτων εξακολουθεί να προκαλεί ένα φαντασμαγορικό θέαμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Μόνο στο Ρίο Ντε...
Το θέαμα πάνω από το περιβάλλον;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας