• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.4°C / 4.1°C
  3 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -1.6°C / 4.4°C
  2 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 6.0°C
  5 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  4 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 1.9°C
  4 BF
  55%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.0°C / 0.9°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -2.7°C
  1 BF
  42%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  3 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.8°C
  4 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 3.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.6°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  5 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  1 BF
  49%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -0.5°C / 1.2°C
  1 BF
  67%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -0.5°C / 2.7°C
  1 BF
  76%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  3 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 3.6°C
  3 BF
  85%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 2.7°C
  3 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.3°C / 1.7°C
  2 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  61%

Η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει ότι θα πρέπει κατά μέσον όρο να αναμένουμε στην Κίνα την εκδήλωση ενός σημαντικού πυρηνικού ατυχήματος ανάλογου με αυτά του Τσερνομπίλ ή της Φουκουσίμα κάθε επτά με δέκα χρόνια

Αντιμέτωποι με την πρώτη παγκόσμια πυρηνική καταστροφή

 • A-
 • A+

Τα σχέδια της Κίνας για την ανάπτυξη 400 πυρηνικών αντιδραστήρων, με τους 300 από αυτούς συγκεντρωμένους στη σεισμικά ενεργή ακτή της Κίνας, ενέχουν τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας καταστροφής σε περίπτωση εκδήλωσης ενός μεγάλου τσουνάμι, καθώς τότε θα αφανιζόταν ένα μεγάλο μέρος της Κίνας και θα μολυνόταν ολόκληρος ο πλανήτης.

«Η Κίνα δείχνει τον δρόμο για την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων γρήγορα και φτηνά» ήταν ο τίτλος σε άρθρο του περιοδικού Forbes πριν από λίγες μέρες στο οποίο περιγράφονται οι μεγάλης κλίμακας σχεδιαζόμενες πυρηνικές επενδύσεις στο νέο πενταετές σχέδιο της Κίνας που θα τρέξει από το 2016 έως το 2020.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κινεζικής κυβέρνησης, θα επενδυθούν πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή επτά νέων αντιδραστήρων ετησίως μέχρι το 2030.

«Μέχρι το 2050», αναφέρει το Forbes, «η πυρηνική ενέργεια θα πρέπει να υπερβαίνει τα 350 GW (γιγαβάτ) στη χώρα αυτή» και για να επιτευχθεί αυτό σχεδιάζεται η κατασκευή περίπου 400 νέων πυρηνικών αντιδραστήρων που ισοδυναμεί με επενδύσεις άνω του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων στον πυρηνικό τομέα.

Μπορεί το ρεπορτάζ του Forbes να αποπνέει πολύ ενθουσιασμό γι’ αυτές τις εξελίξεις, αλλά στην πραγματικότητα φέρνουν πολύ πιο κοντά έναν πιθανό πυρηνικό εφιάλτη.

Η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει ότι θα πρέπει κατά μέσον όρο να αναμένουμε -στην Κίνα, που επιδιώκει την κατασκευή πυρηνικών σταθμών σε τόσο μεγάλη κλίμακα- την εκδήλωση ενός σημαντικού πυρηνικού ατυχήματος ανάλογου με αυτά του Τσερνομπίλ ή της Φουκουσίμα κάθε επτά με δέκα χρόνια.

Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η Κίνα δεν έχει στο ενεργητικό της υψηλές προδιαγραφές ασφάλειας στις κατασκευές έργων και σε βιομηχανικό επίπεδο.

Τον περασμένο Αύγουστο είχαμε την τεράστια πυρκαγιά με τις πολλαπλές εκρήξεις στο λιμάνι της Τιαντζίν, που σκότωσε περίπου 200 ανθρώπους και κατέστρεψε πολλά τετραγωνικά χιλιόμετρα βιομηχανικής ζώνης.

Οπως αποκαλύφθηκε, περισσότεροι από 7.000 τόνοι επικίνδυνων χημικών ουσιών ήταν αποθηκευμένοι εκεί, μεταξύ των οποίων και κυανιούχου νατρίου, καρβίδιου ασβεστίου και αμμωνίου και νιτρικού καλίου, κατά παράβαση των κανονισμών ασφαλείας.

Οι επιχειρήσεις που τις κατείχαν είχαν δεσμούς με τα υψηλότερα κλιμάκια του κινεζικού κράτους, κάτι που μπορεί να τους εξασφάλιζε ασυλία.

Η Κίνα έχει επίσης βιώσει πρόσφατα δυστυχήματα σε τρένα υψηλής ταχύτητας.

Το χειρότερο ήταν τον Ιούλιο του 2011, όταν δύο τρένα συγκρούστηκαν μετωπικά σε γέφυρα στην περιοχή Βενζού της επαρχίας Ζεϊγιάνγκ, εξαιτίας λανθασμένης σηματοδότησης, σκοτώνοντας 40 ανθρώπους.

Για το δυστύχημα η ίδια η κινεζική κυβέρνηση είχε αποφανθεί ότι οφείλεται σε «λάθη σχεδιασμού και προχειρότητα διαχείρισης», σύμφωνα με το BBC.

Η Κίνα έχει επίσης ένα εμφανώς χαμηλό επίπεδο ασφάλειας σε ευρύ φάσμα βιομηχανικών εφαρμογών, από τον κατασκευαστικό τομέα έως την εξόρυξη άνθρακα.

Υπό αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να περιμένουμε την πυρηνική βιομηχανία της Κίνας να είναι μάλλον λιγότερο ασφαλής σε σχέση με αυτήν της Δύσης.

Και ένας άλλος παράγοντας που ενισχύει αυτή την καχυποψία είναι η μυστικότητα που περιβάλλει την κατασκευή και τη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών στην Κίνα.

Τα θέματα αυτά απλά δεν αναφέρονται, αντίθετα από τα πανηγυρικά δημοσιεύματα που διοχετεύονται στον επίσημο Τύπο.

Και το απόρρητο είναι πολύ συχνά ένα κάλυμμα για κακές πρακτικές και εξοικονόμηση χρόνου.

Υπό αυτές τις συνθήκες, θα μπορούσαμε να περιμένουμε μία έως δύο μεγάλες πυρηνικές καταστροφές στην Κίνα κάθε δεκαετία.

Κι όταν το Forbes εκθειάζει το χαμηλό κόστος των κινεζικών σταθμών πυρηνικής ενέργειας -το ένα τρίτο του κόστους απ’ ό,τι στις δυτικές χώρες- πρέπει επίσης να είμαστε επιφυλακτικοί.

Οντως, η κατασκευή πυρηνικών σταθμών στην Κίνα θα είναι φτηνότερη από ό,τι στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, λόγω του χαμηλού εργατικού κόστους. Ομως, αν είναι πραγματικά τόσο πολύ φτηνότερη, τότε το τίμημα μπορεί να σχετίζεται με την ασφάλεια.

Σύμφωνα με τον χάρτη που δημοσιεύει το Forbes με τους κινεζικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία, η πλειονότητά τους (77 αντιδραστήρες) θα κατασκευαστούν κατά μήκος της ανατολικής και νότιας παραλιακής ζώνης της Κίνας, επειδή σε αυτές τις περιοχές υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση ενέργειας και επειδή το απαιτούμενο νερό ψύξης είναι άμεσα διαθέσιμο από τη θάλασσα.

Και αυτό το σχέδιο αφορά μόνο την επόμενη δεκαετία, καθώς στην ολοκλήρωσή του προβλέπεται η κατασκευή 400 αντιδραστήρων μέχρι το 2050 με τους περίπου 300 από αυτούς να έχουν θέα στη θάλασσα.

Και οι νότιες και ανατολικές ακτές της Κίνας έχουν μπροστά τους μια ενεργή σεισμικά υποθαλάσσια περιοχή. Και όπως ανακάλυψαν οι Ιάπωνες στη Φουκουσίμα, η πυρηνική ενέργεια, οι σεισμοί και το τσουνάμι κάνουν έναν επικίνδυνο συνδυασμό.

Το ενδιαφέρον για τον κίνδυνο τσουνάμι στα νότια και ανατολικά παράλια της Κίνας υποκινήθηκε από δύο σεισμούς στο Χένγκτσαν, ανοικτά της Ταϊβάν, τον Δεκέμβριο του 2006, που κατέστρεψε κτίρια και διατάραξε τις επικοινωνίες αποκόπτοντας υποθαλάσσια καλώδια.

Μια πρόσφατη μελέτη θέτει τον κίνδυνο ενός ισχυρού τσουνάμι, ύψους μεγαλύτερου των 2 μέτρων, να χτυπάει το Χονγκ Κονγκ ή το Μακάο κατά περίπου 10% μέσα τον επόμενο αιώνα, κυρίως λόγω της σεισμικής δραστηριότητας στην Τάφρο της Μανίλα.

Αλλά αυτή η πιθανότητα ανεβαίνει στο 13,34% στα βόρεια και ανατολικά στο Σάντου και στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ.

Και ο κίνδυνος τσουνάμι στη συγκεκριμένη περιοχή είναι πραγματικός και ουσιαστικός, τόσο εξαιτίας του σεισμικού ιστορικού όσο και γιατί πρόκειται για ηφαιστειακή ζώνη.

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι το νότιο τμήμα της Τάφρου της Μανίλα είναι πολύ μακριά από τις ακτές της Κίνας, τα ιστορικά αρχεία της περιοχής αυτής παρέχουν πολλούς σεισμούς με τσουνάμι, μεγέθους μέχρι περίπου 8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Με μια συγκέντρωση 300 πυρηνικών αντιδραστήρων στην παράκτια Κίνα, ένα τσουνάμι θα μπορούσε να χτυπήσει δεκάδες από αυτούς.

Κάτι τέτοιο δεν θα δημιουργούσε μια μαζική ραδιενεργό μόλυνση όχι μόνο στην Κίνα, αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη προκαλώντας την πρώτη πραγματικά παγκόσμια πυρηνική καταστροφή.

*Πηγή: The Ecologist

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Αγώνας για τα τελευταία ποτάμια της Ευρώπης
Πίσω από την ετικέτα της «πράσινης» ενέργειας κρύβεται μια θανάσιμη απειλή για τη βιοποικιλότητα της Ευρώπης, καθώς τα 2.800 φράγματα που βρίσκονται υπό σχεδιασμό σε διάφορες χώρες μπορεί να εξαφανίσουν πάνω...
Αγώνας για τα τελευταία ποτάμια της Ευρώπης
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Μεγαλύτερος χαμένος το περιβάλλον
Τι μπορεί να συμβεί όταν αναλαμβάνει τα ηνία της δεύτερης πιο ρυπαίνουσας χώρας του πλανήτη ένας άνθρωπος που πιστεύει ότι «η αλλαγή του κλίματος είναι ένας μύθος κατασκευασμένος από τους Κινέζους»; Μάλλον, τα...
Μεγαλύτερος χαμένος το περιβάλλον
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Οι κρυφές παρενέργειες του «Χάρβεϊ»
​Τα πάντα στο Τέξας είναι μεγάλα, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των χημικών βιομηχανιών, των διυλιστηρίων και άλλων βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Ετσι, όταν μία από τις χειρότερες καταιγίδες στην αμερικανική...
Οι κρυφές παρενέργειες του «Χάρβεϊ»
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Φράγματα... παντού!
Αν και η κατασκευή τους στο παρελθόν συνδεόταν με τη συγκέντρωση νερού για τη γεωργία, τα τελευταία χρόνια η κατασκευή των φραγμάτων εξαπλώνεται εντυπωσιακά και μεγαλεπήβολα σε ολόκληρο τον πλανήτη για την...
Φράγματα... παντού!
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Η πυρηνική απειλή καραδοκεί στο Βέλγιο
Κάθε λόγο να ανησυχούν έχουν όχι μόνον οι πολίτες του Βελγίου αλλά και των γειτονικών χωρών, καθώς οι πυρηνικοί αντιδραστήρες Ντοέλ και Τιχάνζ παρουσιάζουν σοβαρές φθορές - Το σχέδιο της κυβέρνησης σε...
Η πυρηνική απειλή καραδοκεί στο Βέλγιο
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Οι φυσικές καταστροφές πλήττουν τους φτωχούς
Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών το 2016, με τις συνολικές οικονομικές απώλειες να ανέρχονται σε τουλάχιστον 158 δισ. δολάρια, σύμφωνα με...
Οι φυσικές καταστροφές πλήττουν τους φτωχούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας