• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.4°C / 9.5°C
  3 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 7.6°C
  5 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.1°C / 9.0°C
  4 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  1 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.6°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.0°C / 5.5°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 4.7°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 11.0°C
  3 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 7.9°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.6°C / 9.4°C
  4 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  6 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.8°C / 6.8°C
  2 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 3.5°C / 6.7°C
  2 BF
  76%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.4°C / 9.3°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 3.3°C / 7.1°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 7.7°C
  3 BF
  58%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.3°C / 0.3°C
  2 BF
  67%

Η παρατεταμένη περίοδος της μείωσης των βροχοπτώσεων και των υψηλών θερμοκρασιών επηρέασε αρνητικά πολλούς περιβαλλοντικούς και παραγωγικούς κλάδους

Η... ευρωανάπτυξη έφερε ρεκόρ ξηρασίας

 • A-
 • A+

Mε την πιο έντονη ξηρασία από το καλοκαίρι του 2003 επλήγη ένα μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2015, ως αποτέλεσμα του συνδυασμού των ελλείψεων βροχοπτώσεων και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών με συνέπεια την υψηλή εξατμισοδιαπνοή (δηλαδή, τις μεγάλες απώλειες νερού από την εξάτμιση της υγρασίας των εδαφών και από τη διαπνοή της χλωρίδας) και την επιστροφή του νερού στα επίπεδα της ατμόσφαιρας.

Η παρατεταμένη έλλειψη βροχοπτώσεων από τον Απρίλιο και οι θερμοκρασιακές ανωμαλίες τον Ιούλιο προκάλεσαν μια σοβαρή ξηρασία που έπληξε το ποσοστό υγρασίας του εδάφους και τις συνθήκες της βλάστησης.

Επιπλέον, στις περιοχές με τα μεγαλύτερα ελλείμματα βροχοπτώσεων καταγράφηκαν, επίσης, εξαιρετικά υψηλές μέγιστες ημερήσιες θερμοκρασίες που, σε ορισμένες περιπτώσεις, ανέβασαν στα ύψη τον υδράργυρο.

Ενα άλλο χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου ήταν η επιμονή των θερμικών ανωμαλιών σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου, και ιδίως στην Ισπανία, καθώς ο καύσωνας ήταν ακόμη μεγαλύτερος από ό,τι το 2003, με τη μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία να έχει σκαλώσει σταθερά πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου για περιόδους από 30 έως 35 ημέρες (ακόμη και περισσότερες από 40 ημέρες στην Ισπανία).

Από την έλλειψη βροχοπτώσεων και τις ανελέητες υψηλές θερμοκρασίες επλήγη ένα τεράστιο κομμάτι της Κεντρικής Ευρώπης που χωρίζει τον ξηρότερο Νότο της ευρωπαϊκής ηπείρου από τον βροχερό Βορρά, από την 1η Απριλίου έως τις 31 Ιουλίου, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Ξηρασία.

Ο αντίκτυπος αυτών των μετεωρολογικών συνθηκών στην κάλυψη της βλάστησης έγινε εμφανής στα δορυφορικά δεδομένα από τον Ιούνιο και εντονότερος προς το τέλος του Ιουλίου.

Η παρατεταμένη περίοδος της μείωσης των βροχοπτώσεων και των υψηλών θερμοκρασιών επηρέασε αρνητικά πολλούς περιβαλλοντικούς και παραγωγικούς κλάδους, αφού υπήρξαν περιορισμοί στην αστική και βιομηχανική χρήση του νερού, υπήρξαν ζημιές στη γεωργική παραγωγή και στην παραγωγή βοοειδών, άνοδος του αριθμού των δασικών πυρκαγιών, επιπτώσεις στη δασοκομία, περιορισμοί στην παραγωγή ενέργειας, αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης για ψύξη και επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Ωστόσο, υπήρξαν και θετικές επιπτώσεις που αφορούσαν τους τομείς του τουρισμού και τις υπαίθριες δραστηριότητες, την αμπελουργία και την παραγωγή ηλιακής ενέργειας.

Η γεωργική παραγωγή υποχώρησε σε μεγάλα τμήματα της Κεντρικής Ευρώπης σε μια ζώνη που εκτείνεται ανατολικά από το κέντρο της Γαλλίας, μέσω της κεντρικής και νότιας Γερμανίας, στην Πολωνία, την Ουγγαρία και την Ουκρανία, και νότια προς τη βόρεια Ιταλία και την Ισπανία.

Τον Ιούνιο, στην Ισπανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Γερμανία και τη Γαλλία καταγράφηκαν μέγιστες ημερήσιες θερμοκρασίες που ήταν 8 έως 10 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις αναμενόμενες τιμές.

Οι συνθήκες χειροτέρεψαν τον Ιούλιο, με απόλυτες μέγιστες ημερήσιες τιμές πάνω από 34-35 βαθμούς Κελσίου σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρωπαϊκή Ενωση, ξεπερνώντας ακόμη και τους 40 βαθμούς σε πολλές περιοχές (π.χ. 47,3 βαθμούς Κελσίου στην Απουλία, 46,5 στην Ανδαλουσία, 46,2 στη νότια Βουλγαρία και στη νότια Ρουμανία, 44,7 στη Σικελία).

Μειωμένες σοδειές

Η συγκομιδή των σιτηρών στη Γερμανία μειώθηκε κατά 11% και των μήλων κατά 21% σε σχέση με πέρσι, ενώ μείωση 28% της παραγωγής καλαμποκιού αναμένεται από κυβερνητικούς αξιωματούχους στη Γαλλία.

Στην Πολωνία, τα χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ στα νερά των ποταμών αποκάλυψαν ιουδαϊκές επιτύμβιες στήλες και σοβιετικά μαχητικά αεροσκάφη, καθώς και ανθρώπινα λείψανα, θαμμένα για δεκαετίες ή και περισσότερο.

Ο γερμανικός οργανισμός για το περιβάλλον έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίζει την ξηρασία «καταστροφικών διαστάσεων», με τα επίπεδα των υδάτων στον ποταμό Ελβα να παρουσιάζουν πτώση 9 εκατοστών κάτω από το προηγούμενο χαμηλό ρεκόρ. Την ίδια στιγμή που καταστροφικές πλημμύρες καταγράφονταν στο Ντέμκερ, βόρεια του Μαγδεμβούργου.

Οι μέσες μηνιαίες βροχοπτώσεις μειώθηκαν έως και κατά 80% σε ορισμένες περιοχές της Γαλλίας και σε τμήματα της βόρειας Ισπανίας, ενώ καθημερινά οι θερμοκρασίες ξεπερνούσαν τους 30 βαθμούς Κελσίου για περισσότερες από 40 συνεχόμενες ημέρες.

Και ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο και ορισμένες περιοχές της Ευρώπης έμειναν σχετικά ανεπηρέαστες από τη λειψυδρία, η ξηρασία ήταν ακόμη χειρότερη από το 2003 σε περιοχές όπως η Λιμουζίν στη Γαλλία, η Ρηνανία στη Γερμανία και η Ανατολική Φλάνδρα στο Βέλγιο.

Σε αυτές τις περιοχές, το έλλειμμα των βροχοπτώσεων ήταν μεγαλύτερο κατά 100 έως 130 χιλιοστά.

Αλλά και στο βόρειο τμήμα της Βαυαρίας και της ανατολικής Γερμανίας, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, με ακραία ξηρασία και πολύ υψηλή συχνότητα εμφάνισης δασικών πυρκαγιών.

Ορισμένα τμήματα της Γερμανίας έχουν σήμερα τα χαμηλότερα επίπεδα υγρασίας εδάφους από τότε που ξεκίνησε η τήρηση αρχείων, το 1951.

Οι καιρικές συνθήκες κατά τους προσεχείς μήνες θα είναι κρίσιμες για το μεγαλύτερο μέρος των προαναφερθέντων τομέων, καθώς οι συνθήκες ξηρασίας δεν μετριάστηκαν τον Αύγουστο και οι μετεωρολογικές προβλέψεις για το 2015 από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τη Μεσοπρόθεσμη Πρόγνωση Καιρού θέλουν τον Σεπτέμβριο θερμότερο από τον μέσο όρο στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, με εξαίρεση την Ιβηρική Χερσόνησο, και ξηρότερο από τον μέσο όρο για το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, ενώ πιο άφθονες βροχές προβλέπονται για την περιοχή της Μεσογείου.

Η σοβαρή φετινή ξηρασία που πλήττει την ηπειρωτική Ευρώπη είναι συνεπής με τα κλιματικά μοντέλα για την ήπειρο, λένε οι ειδικοί, που την αντιμετωπίζουν ως προάγγελο των κλιματικών αλλαγών που έρχονται.

«Αυτό που περιμένουμε να δούμε είναι πιο ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως πλημμύρες και ξηρασίες στο μέλλον, και αυτό είναι που σταδιακά αρχίζουμε να βλέπουμε στο παρόν», δήλωσε στην εφημερίδα Guardian o Φρανκ Ράις, επικεφαλής της μονάδας για την κλιματική αλλαγή στο Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ε.Ε. «Οι μεγάλες πλημμύρες και οι ξηρασίες των τελευταίων 20 ετών σημειώθηκαν σε αυτή την περιοχή», πρόσθεσε.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Μια καυτή εικόνα από το μέλλον
Με τις πιο καυτές θερμοκρασίες που είχαν καταγραφεί ποτέ εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπα τμήματα της ΝΑ Ευρώπης. Περισσότερες από έντεκα νότιες και κεντρικές ευρωπαϊκές χώρες εξέδωσαν προειδοποιήσεις...
Μια καυτή εικόνα από το μέλλον
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ευρωπαϊκό νέφος αξίας 1,6 τρισ. δολαρίων
Στο συγκλονιστικό ποσό του 1,6 τρισ. δολαρίων τον χρόνο ανέχεται το κόστος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που ισοδυναμεί περίπου ΜΕ το ένα δέκατο...
Ευρωπαϊκό νέφος αξίας 1,6 τρισ. δολαρίων
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Η λειψυδρία τσακίζει μητροπόλεις
​Tο Κέιπ Τάουν βρίσκεται στη διόλου αξιοζήλευτη κατάσταση να έχει καταστεί η πρώτη μεγάλη πόλη της σύγχρονης εποχής που βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή της εξάντλησης του πόσιμου νερού. Ωστόσο, αυτή η...
Η λειψυδρία τσακίζει μητροπόλεις
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Η Μεσόγειος κινδυνεύει
​Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα διαταράξει την περιοχή της Μεσογείου περισσότερο απ’ ό,τι έκαναν οι ξηρασίες και οι καύσωνες τα τελευταία 10.000 χρόνια, μετατρέποντας τμήματα της νότιας Ευρώπης σε έρημο μέχρι...
Η Μεσόγειος κινδυνεύει
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Η ξηρασία ως μέσο πολιτικής εξόντωσης
Μια σκληρή πολιορκία υφίσταται ο παλαιστινιακός λαός μέσω του σκόπιμου περιορισμού στη χρήση του νερού, καθώς, ενώ τα κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης βρίσκονται κοντά σε φυσικές πηγές, η ισραηλινή νομοθεσία...
Η ξηρασία ως μέσο πολιτικής εξόντωσης
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ο σιωπηλός σύμμαχος της ανθρωπότητας
Σε έναν «σιωπηλό σύμμαχο» για την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων και την παροχή ευρύτατου φάσματος περιβαλλοντικών υπηρεσιών, στον οποίο δεν δίνουμε τη δέουσα προσοχή, είναι αφιερωμένο το 2015, καθώς ο ΟΗΕ το...
Ο σιωπηλός σύμμαχος της ανθρωπότητας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας