Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βαρύ το τίμημα από τις φυσικές καταστροφές

Στις 25 Απριλίου, ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προκάλεσε σημαντικές καταστροφές σε ολόκληρο το Νεπάλ, κυρίως στην πρωτεύουσα Κατμαντού.

AP / Niranjan Shrestha

Βαρύ το τίμημα από τις φυσικές καταστροφές

  • A-
  • A+

Ο αριθμός των νεκρών από φυσικές καταστροφές, όπως oι σεισμοί, oι καταιγίδες και οι καύσωνες αυξήθηκε απότομα σε όλο τον κόσμο κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2015, σύμφωνα με τη Munich Re, τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στον κόσμο.

Ωστόσο, το οικονομικό κόστος αυτών των καταστροφών μειώθηκε σε 35 δισεκατομμύρια δολάρια από 42 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι οι περισσότερες συνέβησαν στις φτωχότερες περιοχές του κόσμου.

Το πρώτο εξάμηνο του 2015 κυριάρχησαν ο σεισμός στο Νεπάλ και το κύμα καύσωνα που έπληξε την Ινδία και το Πακιστάν. Περίπου 12.000 άνθρωποι έπεσαν θύματα αυτών των δύο φυσικών καταστροφών.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, συνολικά πάνω από 16.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε έντονα καιρικά φαινόμενα και σεισμούς.

Αυτό σημαίνει ότι, μέχρι το τέλος του Ιουνίου, ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε φυσικές καταστροφές ήταν πολύ μεγαλύτερος από ό,τι του προηγούμενου έτους (2.800), αλλά και πολύ χαμηλότερος από τον μέσο όρο των τελευταίων 30 χρόνων (27.000).

Στις 25 Απριλίου, ένας σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ προκάλεσε σημαντικές καταστροφές σε ολόκληρο το Νεπάλ, κυρίως στην πρωτεύουσα Κατμαντού.

Συνολικά 8.850 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς καταστράφηκαν. Δεν ήταν μόνο η φυσική καταστροφή με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά και η πιο τραγική περίπτωση όσον αφορά τις συνολικές απώλειες, που ανήλθαν σε 4,5 δισ. δολάρια, από τα οποία μόνο 140 εκατομμύρια καλύπτονται από ασφάλειες.

Οι απώλειες αντιστοιχούσαν σχεδόν στο ένα τέταρτο του ετήσιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του Νεπάλ. Επιπλέον 230 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε έναν σεισμό μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, δυόμισι εβδομάδες αργότερα.

Η πιο κοστοβόρα φυσική καταστροφή για τον ασφαλιστικό κλάδο το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν μια σειρά από χειμερινές καταιγίδες που έπληξαν τις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά στα τέλη Φεβρουαρίου. Οι καλυπτόμενες από ασφάλειες απώλειες ανήλθαν σε 1,8 δισ. δολάρια, ενώ οι συνολικές σε 2,4 δισ. δολάρια.

Επιπλέον, όπως και το προηγούμενο έτος, ο χειμώνας στις βορειοανατολικές ΗΠΑ ήταν εξαιρετικά κρύος και με βαριές χιονοπτώσεις. Στη Βοστόνη, σχεδόν τρία μέτρα χιονιού έπεσαν κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, κάτι που θεωρείται απόλυτο ρεκόρ.

Το χιόνι μεταφερόταν εκτός της πόλης σε ανοικτό χώρο στο λιμάνι, ενώ το «βουνό» του χιονιού αυξήθηκε σε τέτοιο μέγεθος που ήταν ακόμα πολλά μέτρα ψηλό στα τέλη Μαΐου.

Οι συνολικές απώλειες στις ΗΠΑ τον δριμύ χειμώνα του 2014/15 ανήλθαν σε 4,3 δισ. δολάρια, από τα οποία καλύπτονται τα 3,2 δισ.

Εμμεσες ζημιές

Το νούμερο αυτό δεν περιλαμβάνει τις έμμεσες ζημιές που οφείλονταν σε καθυστερήσεις πτήσεων, διακοπές ρεύματος και διακοπή της λειτουργίας επιχειρήσεων.

Μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, υπήρξαν μια σειρά από έντονα καιρικά φαινόμενα στον Νότο των ΗΠΑ μέχρι το Μεξικό, αρκετά ασυνήθιστα για την περιοχή όσον αφορά τη σοβαρότητά τους, προκαλώντας απώλειες άνω του 1 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων καλύπτονται περίπου 0,75 δισ. από ασφάλειες.

Κατά τους πρώτους έξι μήνες, οι απώλειες στις ΗΠΑ από έντονα καιρικά φαινόμενα, που σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύτηκαν από ανεμοστρόβιλους ή χαλάζι, προκάλεσαν ζημιές ύψους 6,5 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 4,8 δισ. καλύπτονταν από ασφάλειες.

Εξαιτίας του πολύ κρύου και μακρύ χειμώνα, η εποχή των ανεμοστρόβιλων στις ΗΠΑ ξεκίνησε κάπως αργότερα απ’ ό,τι συνήθως, με λίγες καταιγίδες.

Ομως, από τον Μάιο και μετά, ο αριθμός των σφοδρών καταιγίδων αυξήθηκε σημαντικά, με τους ανεμοστρόβιλους να βαθμονομούνται μέχρι τη δεύτερη υψηλότερη κατηγορία και με ταχύτητες ανέμου έως και 300 χλμ./ώρα.

Από την 1η Ιουλίου, ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανεμοστρόβιλων ανήλθε στους 830, αριθμός που ήταν κάτω από τον μέσο όρο 2005-2014 (1.008).

Η πιο κοστοβόρα φυσική καταστροφή στην Ευρώπη ήταν η χειμερινή καταιγίδα Νίκλας, η οποία σάρωσε μεγάλες περιοχές της κεντρικής Ευρώπης στις τελευταίες μέρες του Μαρτίου, με ταχύτητες ανέμων που έφτασαν σε περίπου 200 χλμ./ώρα, προκαλώντας ζημιές σε μεγάλο αριθμό κτιρίων και οχημάτων.

Οι συνολικές απώλειες ανήλθαν σε 1,4 δισ. δολάρια, εκ των οποίων περίπου 1 δισ. καλυπτόταν από ασφάλειες.

Σε γενικές γραμμές, με 13 καταιγίδες τον χειμώνα, η περίοδος στην Ευρώπη ήταν σχετικά ενεργή σε σχέση με τον μέσο όρο (4,6).

Τον Απρίλιο στη νοτιοανατολική Αυστραλία ένα μέτωπο καταιγίδων προκάλεσε βροχόπτωση ύψους 300 κυβικών μέτρων στη Νέα Νότια Ουαλία μέσα σε μια μέρα.

Ολόκληρα σπίτια παρασύρθηκαν από τις ξαφνικές πλημμύρες, ενώ το κρουαζιερόπλοιο «Carnival Spirit» έπρεπε να περιμένει για δύο ημέρες στα ανοικτά, σε κύματα ύψους άνω των δέκα μέτρων, πριν καταφέρει να εισέλθει στο λιμάνι του Σίδνεϊ.

Οι συνολικές απώλειες ανήλθαν σε 1,15 δισ. δολάρια, από τα οποία καλύπτονταν τα 630 εκατ.

Μετά το πέρας του πρώτου εξαμήνου του έτους, υπήρξε ένα εξαιρετικά ισχυρό κύμα καύσωνα στην Ινδία και το Πακιστάν που προκάλεσε τον θάνατο 3.600 ανθρώπων. Ενώ οι καύσωνες στην περιοχή δεν αποτελούν ασυνήθιστο φαινόμενο πριν από την έναρξη της εποχής των μουσώνων, ο υδράργυρος εκτοξεύτηκε στα ύψη φτάνοντας τους 47 βαθμούς Κελσίου.

Σε ορισμένες περιοχές η ανυπαρξία ανέμων, που συνοδευόταν από υψηλή υγρασία, αύξησε την ακραία επίδραση των θερμοκρασιών.

Οι φυσικές καταστροφές κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους καταδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι επιβάλλεται να μειωθεί η τρωτότητα στις φυσικές καταστροφές, κυρίως στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών, αλλά και να περιοριστούν οι απώλειες.

Και, βέβαια, τα γεγονότα και οι οικονομικές απώλειες αξιοποιούνται από τη βιομηχανία των ασφαλιστικών εταιρειών προκειμένου να υποστηρίξουν ότι η ασφάλιση θα μπορούσε να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης μετά από μια καταστροφή.

 

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
«Κλιματικοί πρόσφυγες» ή «περιβαλλοντικοί μετανάστες»;
Τα τελευταία χρόνια, έχει εμφανιστεί μια νέα μορφή μετανάστευσης, όπου άνθρωποι, που συνήθως αποκαλούνται «κλιματικοί πρόσφυγες», εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
«Κλιματικοί πρόσφυγες» ή «περιβαλλοντικοί μετανάστες»;
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Η λειψυδρία τσακίζει μητροπόλεις
​Tο Κέιπ Τάουν βρίσκεται στη διόλου αξιοζήλευτη κατάσταση να έχει καταστεί η πρώτη μεγάλη πόλη της σύγχρονης εποχής που βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή της εξάντλησης του πόσιμου νερού. Ωστόσο, αυτή η...
Η λειψυδρία τσακίζει μητροπόλεις
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Οι κρυφές παρενέργειες του «Χάρβεϊ»
​Τα πάντα στο Τέξας είναι μεγάλα, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των χημικών βιομηχανιών, των διυλιστηρίων και άλλων βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Ετσι, όταν μία από τις χειρότερες καταιγίδες στην αμερικανική...
Οι κρυφές παρενέργειες του «Χάρβεϊ»
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Μπρος γκρεμός και πίσω εξόρυξη
Τα ισχνά οφέλη που απολάμβαναν οι κάτοικοι της Φρία στη Γουινέα, πόλη-θύλακας εξόρυξης βωξίτη για την παραγωγή αλουμινίου από ξένη εταιρεία, άρχισαν να εξαφανίζονται με το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής...
Μπρος γκρεμός και πίσω εξόρυξη
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Μεγαλύτερος χαμένος το περιβάλλον
Τι μπορεί να συμβεί όταν αναλαμβάνει τα ηνία της δεύτερης πιο ρυπαίνουσας χώρας του πλανήτη ένας άνθρωπος που πιστεύει ότι «η αλλαγή του κλίματος είναι ένας μύθος κατασκευασμένος από τους Κινέζους»; Μάλλον, τα...
Μεγαλύτερος χαμένος το περιβάλλον
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Η Μεσόγειος κινδυνεύει
​Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα διαταράξει την περιοχή της Μεσογείου περισσότερο απ’ ό,τι έκαναν οι ξηρασίες και οι καύσωνες τα τελευταία 10.000 χρόνια, μετατρέποντας τμήματα της νότιας Ευρώπης σε έρημο μέχρι...
Η Μεσόγειος κινδυνεύει

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας