Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι χορηγοί της υποκρισίας

Η Oxfam Γαλλίας καταγγέλλει την κίνηση των ρυπογόνων εταιρειών να χορηγήσουν τη Διάσκεψη για το Κλίμα ως περιβαλλοντικό ξέπλυμα και υποκρισία

Οι χορηγοί της υποκρισίας

  • A-
  • A+

Eταιρείες ορυκτών καυσίμων που εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα βρίσκονται ανάμεσα στους χορηγούς της Διάσκεψης για το Κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι τον Δεκέμβριο, αν και αποτελούν «ένα μέρος του προβλήματος» που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι σύνεδροι.

Οσο αντιφατικό και παράδοξο κι αν ακούγεται αυτό, η παρουσία ως χορηγών στη διάσκεψη αυτών των εταιρειών - κολοσσών, που φέρουν βαριά ευθύνη για την υπερθέρμανση του πλανήτη, θεωρήθηκε αναπόφευκτη για οικονομικούς λόγους, σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους για το κλίμα.

Περίπου το 20% των 170 εκατομμυρίων ευρώ από το κόστος της διάσκεψης του Παρισιού θα προέλθουν από επιχειρήσεις, όπως οι γαλλικές εταιρείες ηλεκτρισμού EDF και Engie (παλαιότερα γνωστή ως η GDF Suez), η Air France, ο γαλλοϊαπωνικός όμιλος Renault-Nissan και η γαλλική τράπεζα BNP Paribas, δήλωσε υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς.

Η ανακοίνωσή του προκάλεσε οργή στους κόλπους των μη κυβερνητικών οργανώσεων, με την Oxfam Γαλλίας να καταγγέλλει την κίνηση των εταιρειών να χορηγήσουν τη διάσκεψη ως περιβαλλοντικό ξέπλυμα και υποκρισία, επισημαίνοντας ότι η σύνοδος κορυφής πλέον «θα χρηματοδοτείται από τους Γάλλους πρωταθλητές της ρύπανσης», αναφέρει η εφημερίδα Guardian. Ωστόσο, κάποιοι Γάλλοι αξιωματούχοι επιμένουν ότι ενώ θα προτιμούσαν τη χρηματοδότηση από τις επιχειρήσεις των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναγκάστηκαν να κάνουν μια «ρεαλιστική επιλογή».

Συνεργασία καταστροφής

«Η ουσία του ζητήματος είναι ότι χρειαζόμαστε πράγματι κάποια χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα για να αντιμετωπίσουμε τα έξοδα του συνεδρίου στο Παρίσι», δήλωσε ένας από αυτούς στην Guardian: «Αν επρόκειτο να ζητήσουμε στήριξη μόνο από τις πιο συνεπείς εταιρείες καθαρής τεχνολογίας, πολλές από τις οποίες είναι σχετικά μικρές, δεν θα το επιτυγχάναμε αυτό». Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να συνεργαστούμε με αυτούς που μπορεί να είναι μέρος του προβλήματος, προς το παρόν, αλλά που βρίσκονται στο σωστό δρόμο και υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον για τη βελτίωση της κατάστασης. Δεν είναι μια τέλεια επιλογή. Είναι μια ρεαλιστική επιλογή, αλλά έπρεπε να την κάνουμε».

Οι χορηγίες από μεγάλους ρυπαίνοντες δημιούργησαν ένα διασπαστικό παρασκήνιο στη Διάσκεψη για το Κλίμα του ΟΗΕ στη Βαρσοβία το 2013, που κατέληξε σε μια άνευ προηγουμένου αποχή από τις διαδικασίες της από τους οικολόγους που εξοργίστηκαν στην έλλειψη προόδου των εργασιών της αποδίδοντας ευθύνες στην άσκηση πιέσεων από τις επιχειρήσεις ορυκτών καυσίμων.

Ενας από τους χορηγούς, η General Motors, είχε χρηματοδοτήσει και το Ινστιτούτο Heartland, έναν φορέα που αμφισβητεί την υπερθέρμανση του πλανήτη εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, ενώ το λογότυπο της δεύτερης μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας της Πολωνίας, της Grupa Lotos, κοσμούσε τις 11.000 τσάντες που διανεμήθηκαν στους συνέδρους στη διάσκεψη της Βαρσοβίας.

Σε μια κοινή δήλωσή τους πέντε περιβαλλοντικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των Φίλων της Γης Ευρώπης και της 350.org, αμφισβήτησαν την ειλικρίνεια των σχεδίων της γαλλικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη λίστα των χορηγών στη διάσκεψη στο Παρίσι.

Οι ομάδες των Πρασίνων υποστήριξαν ότι η Air France είχε αντιταχθεί στις μειώσεις των εκπομπών στον τομέα των αερομεταφορών και ότι η Engie ήταν υπεύθυνη για εκπομπές από την καύση άνθρακα που ισοδυναμούν με σχεδόν το ήμισυ της ετήσιας παραγωγής άνθρακα της Γαλλίας. Σε ό,τι αφορά την BNP Paribas, αναγνωρίστηκε ως μία από τις κορυφαίες 10 παγκόσμιες τράπεζες που χορηγούν δάνεια για μονάδες άνθρακα μεταξύ 2005-2013, σύμφωνα με έρευνα του οίκου αξιολόγησης Bankwatch.

Ενώ η γαλλική κυβέρνηση είχε πει ότι θα αναζητήσει επιχειρήσεις με άψογη φήμη, πολλές από αυτές συμμετέχουν σε έργα επιβλαβή για τους ανθρώπους, την ποιότητα ζωής και εργασίας», δήλωσε στέλεχος των Φίλων της Γης. «Διοργανώνοντας το πιο σημαντικό συνέδριο της δεκαετίας για το κλίμα υπό την αιγίδα των πιο ασύμβατων επιχειρήσεων για το κλίμα δεν αποτελεί καλό οιωνό. Η κυβέρνηση προσφέρει μια φθηνή και εύκολη ευκαιρία για τις πολυεθνικές που είναι εγκληματίες απέναντι στο κλίμα για να ξεπλύνουν την περιβαλλοντική εικόνα τους», δήλωσε εκπρόσωπος της ATTAC Γαλλίας. «Το δημόσιο συμφέρον απαιτεί να μην έχουν ρυπανθεί αυτές οι συνομιλίες από τα ιδιωτικά συμφέροντα που εκπροσωπούνται από τις εταιρείες αυτές».

Δυσπιστία

Ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι ένα «καυτό», πολυσυζητημένο θέμα. Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες είναι δύσπιστες όσον αφορά την καταμέτρηση της ιδιωτικής χρηματοδότησης στις εισφορές κλιματικής βοήθειας για έργα, όπως το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, το οποίο έχει στόχο να καταβάλει 100 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο στις φτωχότερες χώρες από το 2020.

Αλλά η Κριστιάνα Φιγκέρες, η επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα, έχει ζητήσει τη συμμετοχή των επιχειρήσεων στα υψηλότερα επίπεδα στο Παρίσι. Μάλιστα, έχει ξεχωρίσει δύο από τους χορηγούς στη Διάσκεψη στο Παρίσι –την Ikea και τη Suez Environment– για έπαινο, λέγοντας ότι οι δυο εταιρείες έχουν θέσει τους στόχους για τη μείωση των εκπομπών και της κατανάλωσης ενέργειας, ενσωματώνοντας τους κινδύνους του κλίματος στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεών τους.

«Μπορώ να καταλάβω τη δυσφορία για τις επιχειρήσεις που υποστηρίζουν αυτή τη διάσκεψη, αλλά πρέπει να σταματήσουμε δείχνουμε με το δάχτυλο ορισμένες εταιρείες και να τους φέρουμε στον διάλογο», δήλωσε διευθύντρια του Prince of Wales EU Corporate Leaders Group, μιας ομάδας μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που υποστηρίζει την χάραξη μιας επιχειρηματικής πολιτικής φιλικότερης προς το περιβάλλον. «Πρέπει να σταματήσουμε την περιθωριοποίηση των κατεστημένων φορέων στην επιχειρηματική κοινότητα και να συνεργαστούμε μαζί τους για να βρουν λύσεις για την αντιμετώπιση των κοινών στόχων μας», ανέφερε.

Βέβαια, από την… περιθωριοποίηση των κατεστημένων φορέων στην επιχειρηματική κοινότητα μέχρι την ωμή πραγματικότητα η απόσταση παραμένει μεγάλη. Το ζήτημα που προκύπτει με τους χορηγούς της Διάσκεψης για το Κλίμα αφορά και πάλι το επονομαζόμενο «greenwashing», το φαινόμενο δηλαδή κατά το οποίο εταιρείες με τεράστιο αντίκτυπο στο περιβάλλον φορούν τον «πράσινο μανδύα» εμφανιζόμενες ως περιβαλλοντικά υπεύθυνες, ενώ στην πράξη συνεχίζουν να μολύνουν ασύστολα.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ιστορική αλλά ανεπαρκής η συμφωνία για το Κλίμα
Μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν έχει προηγούμενο, αλλά η συμφωνία που υιοθετήθηκε στο πλαίσιο της 21ης διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα σχετικά με την καταπολέμηση της ανόδου της θερμοκρασίας θα μπορούσε να...
Ιστορική αλλά ανεπαρκής η συμφωνία για το Κλίμα
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Οι ελπίδες σωτηρίας του πλανήτη λιώνουν σαν τους πάγους
Περισσότερο με βήμα πίσω παρά με πρόοδο μοιάζει το αποτέλεσμα της 24ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα. Αν και τα μέλη των αντιπροσωπειών ζητωκραύγαζαν για τη συμφωνία που υπέγραψαν, δεν δεσμεύτηκαν για μείωση...
Οι ελπίδες σωτηρίας του πλανήτη λιώνουν σαν τους πάγους
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Με την κλιματική αλλαγή ποιος θα ασχοληθεί;
Σε τρίτη μεγάλη αποτυχία κινδυνεύει να οδηγηθεί η απόπειρα για την επίτευξη μιας παγκόσμιας κοινής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Διεθνή Συνδιάσκεψη για το Κλίμα που ξεκινάει την...
Με την κλιματική αλλαγή ποιος θα ασχοληθεί;
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Με χαμηλά τον πήχη για το κλίμα
Στα θεμέλια που έθεσε η μη δεσμευτική Συμφωνία του Παρισιού το 2015 που προέκυψε από την 21η Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, η οποία δημιούργησε...
Με χαμηλά τον πήχη για το κλίμα
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Τα καλοκαίρια μας καυτά και πιο ζεστοί οι χειμώνες
Η κλιματική αλλαγή πλήττει με ταχύτητα την Ευρώπη όπως διαπιστώνει η Αμερικανική Γεωφυσική Ενωση. Βαίνουμε ολοταχώς προς μια εποχή με λιγότερο κρύους χειμώνες και εξαντλητικούς καύσωνες τα καλοκαίρια.
Τα καλοκαίρια μας καυτά και πιο ζεστοί οι χειμώνες
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Οι κρυφές παρενέργειες του «Χάρβεϊ»
​Τα πάντα στο Τέξας είναι μεγάλα, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των χημικών βιομηχανιών, των διυλιστηρίων και άλλων βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Ετσι, όταν μία από τις χειρότερες καταιγίδες στην αμερικανική...
Οι κρυφές παρενέργειες του «Χάρβεϊ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας