• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.6°C / 17.4°C
  3 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.6°C / 14.0°C
  1 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 11.0°C / 15.5°C
  2 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.9°C / 11.1°C
  1 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 12.9°C
  0 BF
  67%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 15.5°C
  0 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 11.4°C
  2 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.7°C
  3 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.3°C / 14.3°C
  1 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  1 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.5°C / 15.5°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  2 BF
  75%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 12.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 9.5°C / 16.2°C
  2 BF
  65%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.3°C / 15.8°C
  3 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.8°C / 16.6°C
  2 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  0 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.7°C / 13.9°C
  1 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.5°C / 9.5°C
  2 BF
  76%

«Τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από άνθρακα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που στέκεται ανάμεσα σε εμάς και τον διεθνώς συμφωνημένο στόχο για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου», προειδοποιεί η έκθεση της Oxfam

Ο εθισμός της G7 στον άνθρακα προμηνύει πείνα

 • A-
 • A+

Μια νέα έκθεση με τίτλο «Αφήστε τους να φάνε άνθρακα» έδωσε στη δημοσιότητα η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam, εν όψει της συνόδου κορυφής των αρχηγών των κρατών και κυβερνήσεων της G7 που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γερμανία.

Στην έκθεση, η οργάνωση καλεί τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη να αναλάβουν ηγετικό και δεσμευτικό ρόλο ώστε να τεθεί τέρμα σε κάθε καύση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στον βιομηχανικό κόσμο, χωρίς να προκληθούν οικονομικές συνέπειες και προειδοποιεί ότι η συνέχιση της καύσης άνθρακα θα σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους, εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων που θα προκαλέσει η κλιματική αλλαγή.

«Κάθε σταθμός ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα μπορεί να θεωρηθεί ένα όπλο της κλιματικής καταστροφής, τροφοδοτώντας καταστροφικά καιρικά φαινόμενα, εξαφανίζοντας σοδειές, οδηγώντας σε αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και, τελικά, αφήνοντας περισσότερους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν την πείνα», επισημαίνεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με αυτή, τα εργοστάσια άνθρακα στις χώρες της G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες) θα στοιχίσουν στην ανθρωπότητα 450 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι το τέλος του αιώνα και τη μείωση των καλλιεργειών κατά εκατομμύρια τόνους, δεδομένου ότι τροφοδοτούν την κλιματική αλλαγή.

Η ευθύνη της G7

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο άνθρακας είναι υπεύθυνος για τα σχεδόν τρία τέταρτα (72%) των εκπομπών από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και ενώ σήμερα περισσότερο από το ήμισυ της κατανάλωσης άνθρακα συντελείται από τις αναπτυσσόμενες χώρες, η συμβολή της G7 στην καύση του άνθρακα είναι σημαντική. Αν τα κράτη που συγκροτούν την G7 ήταν μία χώρα, τότε θα ήταν η πέμπτη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών στον κόσμο, σημειώνει η Oxfam.

Εξάλλου, οι μονάδες καύσης άνθρακα στις χώρες της G7 εκπέμπουν τα διπλάσια από την καύση των ορυκτών καυσίμων σε σχέση με την Αφρική και δέκα φορές περισσότερα από τις 48 λιγότερο αναπτυγμένες χώρες. Επιπλέον, η Αφρική αντιμετωπίζει ένα κόστος ύψους 84 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο μέχρι το τέλος του αιώνα, λόγω των απωλειών που προκαλούνται από τις εκπομπές άνθρακα της G7. Το ποσό αυτό είναι 60 φορές μεγαλύτερο από το ποσό που λαμβάνει σήμερα η Αφρική από την G7 ως ενίσχυση για τη στήριξη της γεωργίας και της παραγωγής τροφίμων.

Από την άλλη, ο άνθρακας παρέχει το 41% της ηλεκτρικής ενέργειας του κόσμου, αλλά και το 72% των εκπομπών από την παραγωγή ενέργειας. Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς πώς, πλέον, έχει καταστεί φτηνότερο για τις χώρες της G7 να επενδύσουν και να παράξουν ηλεκτρική ενέργεια με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δημιουργώντας παράλληλα θέσεις εργασίας και χωρίς να χάσουν χρήματα, σε σχέση με τις μονάδες άνθρακα που κατέχουν.

Στην πραγματικότητα, λίγες από τις χώρες της G7 έχουν δημιουργήσει νέες μονάδες άνθρακα. Κατά ειρωνικό τρόπο, η Γερμανία, η οποία βλέπει τον εαυτό της ως παγκόσμια ηγέτιδα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και είναι η οικοδέσποινα της G7, έχει ανοίξει τεράστιες νέες μονάδες καύσης άνθρακα.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, χωρίς οικονομικές απώλειες, η Γαλλία θα μπορούσε να καταργήσει σταδιακά τον άνθρακα μέχρι το 2020, η Βρετανία από το 2023 και η Ιταλία από τα μέσα της δεκαετίας του 2020. Ο Καναδάς και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ακολουθήσουν από το 2030, η Ιαπωνία από το 2035 και η Γερμανία το 2040.

Εκτός από τη Γερμανία και την Ιαπωνία, οι οποίες έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε νέες μονάδες καύσης άνθρακα, όλες οι χώρες της G7 έχουν έναν γερασμένο στόλο τέτοιων μονάδων για τον οποίο έχει αποπληρωθεί από καιρό η αρχική επένδυση. Για παράδειγμα, ο μέσος όρος ηλικίας των μονάδων άνθρακα στις ΗΠΑ είναι 45 χρόνια και στη Βρετανία 41. Ομως, ακόμα και στη Γερμανία και την Ιαπωνία, τα περισσότερα εργοστάσια άνθρακα είναι πεπαλαιωμένα.

«Τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από άνθρακα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που στέκεται ανάμεσα σε εμάς και τον διεθνώς συμφωνημένο στόχο για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου», προειδοποιεί η έκθεση. Πράγματι, η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) έχει προειδοποιήσει ότι τα συστήματα παραγωγής τροφίμων στην Αφρική είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις κλιματικές αλλαγές, με μειώσεις πιθανότατα στις καλλιέργειες δημητριακών σε όλη την ήπειρο έως 35% μέχρι τα μέσα του αιώνα. Η Oxfam προειδοποιεί ότι επτά εκατομμύρια τόνοι βασικών καλλιεργειών θα μπορούσαν να χάνονται κάθε χρόνο από το 2080, εξαιτίας των εκπομπών άνθρακα των χωρών της G7.

«Οι ηγέτες της G7 πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν την αύξηση των εκπομπών στις αναπτυσσόμενες χώρες ως δικαιολογία για αδράνεια και να ξεκινήσουν την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα, αρχίζοντας με τον δικό τους εθισμό στον άνθρακα», δήλωσε η Celine Charveriat, διευθύντρια των εκστρατειών ευαισθητοποίησης της Oxfam International.

Να ληφθεί απόφαση

Αναφερόμενη στη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ που έχει προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο στο Παρίσι, η ίδια ανέφερε: «Πριν από μια νέα συμφωνία για το κλίμα, που αναμένεται να επιτευχθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους, οι ηγέτες της Ομάδας των 7 μπορεί να δώσουν στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής την ώθηση που χρειάζεται με τη μετατόπιση μακριά από τον άνθρακα προς τις καθαρές τεχνολογίες του μέλλοντος. Αυτό θα επιφέρει σημαντικές πρόσθετες περικοπές στις εκπομπές τους, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς ένα ασφαλέστερο, βιώσιμο και ευημερούν μέλλον για όλους μας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Οι κρυφές παρενέργειες του «Χάρβεϊ»
​Τα πάντα στο Τέξας είναι μεγάλα, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των χημικών βιομηχανιών, των διυλιστηρίων και άλλων βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Ετσι, όταν μία από τις χειρότερες καταιγίδες στην αμερικανική...
Οι κρυφές παρενέργειες του «Χάρβεϊ»
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Τα μεγάλα αγροκτήματα τρώνε τα μικρά
​H βιομηχανία τροφίμων και οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής αγροτικών προϊόντων προκαλούν την αλλαγή του κλίματος και ταυτόχρονα απειλούν να υποσκάψουν τις προσπάθειες για την τροφοδοσία του αυξανόμενου...
Τα μεγάλα αγροκτήματα τρώνε τα μικρά
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Το «τέλειο» μέταλλο με το μεγάλο ελάττωμα
Πρόσφατα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν τεράστιες ποσότητες ενός σπάνιου μετάλλου που ονομάζεται τελούριο, που αποτελεί ένα στοιχείο-κλειδί για την πρωτοποριακή ηλιακή τεχνολογία. Ωστόσο, αυτό το σπάνιο μέταλλο...
Το «τέλειο» μέταλλο με το μεγάλο ελάττωμα
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Bayer σκοτώνει, Bayer «ερευνά», Bayer διαψεύδει
Tα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα φυτοφάρμακα στον κόσμο θα πρέπει να απαγορευτούν σε όλες τις καλλιέργειες σε ολόκληρη την Ευρώπη, σύμφωνα με σχέδιο κανονισμού που εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή...
Bayer σκοτώνει, Bayer «ερευνά», Bayer διαψεύδει
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ο ρυπαίνων... τα χάνει όλα
Οι 100 πολυεθνικές εταιρείες στον κλάδο της ενέργειας που «κινδυνεύουν» περισσότερο να αναγκαστούν να κλείσουν ρυπογόνα εργοστάσια άνθρακα που κατέχουν, αποκαλύπτονται σε νέα έκθεση του Πανεπιστημίου της...
Ο ρυπαίνων... τα χάνει όλα
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Οι ρυπογόνες βιομηχανίες αντλούν κέρδη από τον ιό
Οι γίγαντες του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, η μεταλλευτική βιομηχανία και οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας έχουν λάβει οικονομικές και νομοθετικές διευκολύνσεις για την ανάκαμψη από την πανδημία.
Οι ρυπογόνες βιομηχανίες αντλούν κέρδη από τον ιό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας