• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 8.8°C / 13.4°C
  2 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.5°C / 10.7°C
  1 BF
  48%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 7.0°C / 12.1°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.5°C / 8.9°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.3°C / 10.0°C
  2 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.4°C / 6.4°C
  3 BF
  39%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 11.4°C
  2 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.6°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.2°C / 12.4°C
  2 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.3°C / 8.5°C
  2 BF
  75%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  3 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.8°C / 12.1°C
  1 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.3°C / 10.5°C
  2 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 4.7°C / 8.1°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.6°C / 2.6°C
  2 BF
  80%
EUROKINISSI/ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Tα σκάγια μολύβδου στο στόχαστρο της Ε.Ε.

 • A-
 • A+
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την απαγόρευση των μολύβδινων βλημάτων στους υγροβιότοπους, καθώς περί τους 25 χιλ. τόνους του καρκινογόνου μετάλλου καταλήγουν κάθε χρόνο στο περιβάλλον από τα τουφέκια των κυνηγών με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη φύση, την άγρια ζωή, αλλά και την ανθρώπινη υγεία.

Yπέρ της απαγόρευσης της χρήσης μολύβδινων σκαγιών στους υγρότοπους της Ε.Ε. ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προτάσσοντας την προστασία της ανθρώπινης υγείας και της φύσης έναντι της εξυπηρέτησης των λόμπι των Ευρωπαίων κυνηγών και της βιομηχανίας σκαγιών μολύβδου. Ο μόλυβδος χρησιμοποιείται σε σκάγια και αλιευτικά εργαλεία εδώ και δεκαετίες, παρά τη γνωστή σοβαρή επίπτωση που έχει στην ανθρώπινη υγεία, τη φύση και την άγρια ζωή.

Τα μολύβδινα σκάγια είναι ουσιαστικά μικρά σφαιρίδια που κατά την εκπυρσοκρότηση διασπείρονται. Εξαιτίας αυτού, μόνο ένας μικρός αριθμός σκαγιών εισέρχεται στο σώμα του θηράματος, με τα υπόλοιπα να διασπείρονται στο περιβάλλον και να καταλήγουν στο έδαφος ή στις υδάτινες επιφάνειες. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA), περίπου 21.000-27.000 τόνοι μολύβδου καταλήγουν στο περιβάλλον ετησίως από αυτή τη χρήση.

Τα σκάγια αυτά, που καταλήγουν στον πυθμένα των υγρότοπων ή στην επιφάνεια του εδάφους, καταναλώνονται στη συνέχεια από υδρόβια πουλιά, όπως οι κύκνοι, οι πάπιες, οι χήνες και τα φοινικόπτερα (φλαμίνγκο). Αυτό συμβαίνει διότι τα μπερδεύουν με χαλίκια, τα οποία συνηθίζουν να καταναλώνουν για τη διευκόλυνση της πέψης, ή με σπόρους. Μετά την κατάποση, τα σφαιρίδια μολύβδου διασπώνται γρήγορα σε μικρότερα σωματίδια στο στομάχι.

Η απορρόφηση του μολύβδου από το πεπτικό σύστημα μπορεί να έχει αποτέλεσμα, σε ορισμένες περιπτώσεις, θάνατο ή υποθανατηφόρες δυσμενείς επιπτώσεις. Η κατάποση ενός και μόνο βλήματος μολύβδου είναι αρκετή για να οδηγήσει στον θάνατο ένα μικρό υδρόβιο πτηνό. Ο ECHA εκτιμά ότι πάνω από ένα εκατομμύρια πουλιά πεθαίνουν ετησίως από την πρόσληψη μολύβδου.

Επιπλέον, τα πτωματοφάγα ή τα αρπακτικά είδη (όπως τα αρπακτικά πτηνά) καταναλώνουν ακούσια θραύσματα μολύβδου που βρίσκονται στους ιστούς της λείας τους, εφόσον προηγουμένως έχει πληγεί με βλήμα μολύβδου, ή στα εσωτερικά όργανα μεγάλων θηραμάτων, όπως τα ελάφια, τα οποία έχουν αφαιρεθεί κατά το καθάρισμα που πραγματοποιείται επιτόπου στα πτώματα των ζώων. Αυτός ο τύπος της έκθεσης αποκαλείται «δευτερογενής δηλητηρίαση».

Ανθρώπινη υγεία

Η έκθεση σε μόλυβδο σχετίζεται με ένα μεγάλο εύρος αρνητικών επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία, που περιλαμβάνουν υπογονιμότητα, επιδράσεις στην ανάπτυξη βρεφών και παιδιών, βλάβη των οργάνων μέσω παρατεταμένης ή επαναλαμβανόμενης έκθεσης και καρκίνο. Ο μόλυβδος είναι ιδιαίτερα επιβλαβής στη νευρολογική ανάπτυξη των παιδιών.

Τα υπάρχοντα στοιχεία υποδηλώνουν ότι δεν υπάρχει ασφαλές όριο για την κατανάλωση του μολύβδου. Με βάση τον κίνδυνο των σημαντικών επιδράσεων του μολύβδου σε βρέφη, παιδιά και εγκύους, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) είχε συστήσει στο παρελθόν ότι θα πρέπει να μειωθεί η έκθεση στον μόλυβδο μέσω τόσο διατροφικών όσο και μη διατροφικών πηγών.

Πρόσφατες έρευνες κατέδειξαν ότι τα θηράματα τα οποία έχουν χτυπηθεί με σκάγια μολύβδου μπορεί να περιέχουν μικροσκοπικά θραύσματα μολύβδου, τα οποία δεν είναι δυνατό να αφαιρεθούν. Η πρακτική της «κοπής και αφαίρεσης» και απόρριψης του κρέατος περιμετρικά του τραυματισμού ή η αφαίρεση των ενσωματωμένων θραυσμάτων μολύβδου δεν είναι επαρκής για την αφαίρεση όλης της ποσότητας μολύβδου που βρίσκεται στο κρέας.

Οποιαδήποτε μείωση της διατροφικής έκθεσης στον μόλυβδο θα μειώσει τον κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, ιδίως για παιδιά και ενήλικες που καταναλώνουν συστηματικά κρέας θηραμάτων. Αρκετοί οργανισμοί τροφίμων στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. συμβουλεύουν τους πολίτες να καταναλώνουν με μέτρο το κρέας θηραμάτων με μόλυβδο, συμπεριλαμβανομένου του Οργανισμού Τροφίμων, Περιβαλλοντικής και Επαγγελματικής Υγείας και Ασφάλειας της Γαλλίας, ο οποίος συμβουλεύει το ευρύ κοινό να μην καταναλώνει θηράματα που έχουν θανατωθεί με σκάγια μολύβδου περισσότερες από τρεις φορές ετησίως και συνιστά μηδενική κατανάλωση για τα παιδιά και τις εγκύους.

Πιέσεις των λόμπι

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά το γεγονός πως η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου έχει ψηφίσει την απαγόρευση του μολύβδου στα σκάγια από τον περασμένο Οκτώβριο, ακριβώς λόγω της εξαιρετικά υψηλής τοξικότητάς του, οι ευρωβουλευτές παρέμειναν διχασμένοι στις ενστάσεις που υπέβαλαν η συντηρητική πολιτική ομάδα Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) και η ακροδεξιά Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID). Οι ισχυρισμοί από μερίδα ευρωβουλευτών, που υπέκυψαν στην πίεση των λόμπι, ότι η πρόταση για την απαγόρευση δεν είναι εφαρμόσιμη, απορρίφθηκαν ένας προς έναν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην Ελλάδα, η χρήση μολύβδινων σκαγιών στους υγρότοπους έχει απαγορευτεί ήδη από το 2013. Μη τοξικές επιλογές είναι ευρέως διαθέσιμες για τους κυνηγούς και σε συγκρίσιμες τιμές, όπως για παράδειγμα τα ατσάλινα σκάγια. Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί ότι κατά την πρώτη ψηφοφορία υπέρ της ένστασης του ECR και συνεπώς ενάντια στην απαγόρευση των μολύβδινων σκαγιών στους υγρότοπους ψήφισαν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με μόνη εξαίρεση τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, ενώ απείχαν ο Γιώργος Κύρτσος και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ. Στη δεύτερη ψηφοφορία, κατά της ένστασης του ID και άρα υπέρ της απαγόρευσης χρήσης μολύβδινων σκαγιών ψήφισαν όλοι οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και της Ελληνικής Λύσης.

Πηγές: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Σε άνθηση το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής
Tο έγκλημα του παράνομου εμπορίου της άγριας ζωής αποτελεί μείζονα απειλή για τη φύση και επηρεάζει όλες τις χώρες μέσω των επιπτώσεών του στη βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία.
Σε άνθηση το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Στα Νησιά Μάρσαλ ζουν ακόμη με τη ραδιενέργεια
Τμήματα των Νήσων Μάρσαλ στον κεντρικό Ειρηνικό, όπου οι ΗΠΑ διεξήγαγαν 67 πυρηνικές δοκιμές δείχνουν επίπεδα ακτινοβολίας και ραδιενεργών ισοτόπων υψηλότερα από το Τσερνομπίλ και τη Φουκουσίμα!
Στα Νησιά Μάρσαλ ζουν ακόμη με τη ραδιενέργεια
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Η αρχή του τέλους για τα πυρηνικά όπλα
Tην περασμένη εβδομάδα, στην Πρώτη Επιτροπή της Ολομέλειας του ΟΗΕ, εγκρίθηκε πλειοψηφικά από 123 κράτη-μέλη ένα ψήφισμα που δρομολογεί την έναρξη των διαπραγματεύσεων μέσα στο επόμενο έτος για την επίτευξη...
Η αρχή του τέλους για τα πυρηνικά όπλα
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
25 εκατ. πουλιά νεκρά καθε χρόνο στη Μεσόγειο
Σοκαριστικά είναι τα αποτελέσματα της πρώτης ολοκληρωμένης επιστημονικής μελέτης για το παράνομο κυνήγι στην περιοχή της Μεσογείου, που διεξήχθη στην περιοχή από την οργάνωση BirdLife International, καθώς...
25 εκατ. πουλιά νεκρά καθε χρόνο στη Μεσόγειο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νεκρός 60χρονος σε κυνήγι αγριογούρουνου στην Καρδίτσα
Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην περιοχή Καλλίθηρο, όταν ο ένας από τους δύο κυνηγούς πυροβόλησε θανάσιμα τον φίλο του, περνώντας τον για θήραμα.
Νεκρός 60χρονος σε κυνήγι αγριογούρουνου στην Καρδίτσα
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Εξαφανίζονται τα «νεφρά της Γης»
Οι απειλές που οδηγούν σε απώλεια υγροτόπων περιλαμβάνουν την αποστράγγιση για τη γεωργία και τις κατασκευές, τη ρύπανση, την υπεραλίευση, τα χωροκατακτητικά είδη και την κλιματική αλλαγή.
Εξαφανίζονται τα «νεφρά της Γης»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας