• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.9°C / 30.7°C
  1 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 26.8°C
  0 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 28.2°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.5°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 25.4°C
  2 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.1°C / 25.4°C
  3 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 26.2°C
  2 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.8°C
  1 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.9°C / 26.9°C
  0 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.4°C / 28.8°C
  2 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.7°C / 30.7°C
  0 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.5°C / 30.9°C
  3 BF
  30%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 25.7°C / 30.5°C
  2 BF
  35%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  3 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.9°C / 31.0°C
  3 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 23.8°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 26.7°C
  2 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  2 BF
  44%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χάνεται η μάχη για τα πλαστικά λόγω πανδημίας

 • A-
 • A+
Ενα ντόμινο πολύ δυσάρεστων για τον πλανήτη εξελίξεων προκαλεί η εξάπλωση του Covid-19, καθώς καθιστά απαραίτητη τη χρήση πλαστικών μέσων ατομικής προστασίας -μάσκες, γάντια, γυαλιά- ενώ επιπλέον, λόγω της ύφεσης από την πανδημία, σχεδόν όλες οι χώρες φαίνεται πως θα αθετήσουν τις δεσμεύσεις τους για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, γίνονται προσπάθειες σε ολόκληρο τον κόσμο προκειμένου να προστατευτούν οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας μέσω διαφόρων προληπτικών μέτρων. Αυτή η κατάσταση έχει αυξήσει δραματικά τη χρήση του ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού, που περιλαμβάνει μάσκες, γάντια και γυαλιά, πλαστικά προϊόντα που μετά τη χρήση τους θα προστεθούν στα «βουνά» των πλαστικών απορριμμάτων.

Αρχικά, το παγκόσμιο λοκντάουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχε θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η μείωση των αεροπορικών ταξιδιών και των οδικών μεταφορών επέφερε σημαντική πτώση στο ημερήσιο επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο, προέκυψε μια ανυπέρβλητη ανάγκη για τη δημιουργία αποθεμάτων πλαστικών προϊόντων, όπως των ατομικών προστατευτικών εξοπλισμών, για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορονοϊού. Παράλληλα, ένας αυξανόμενος αριθμός νοικοκυριών συσσώρευσε προϊόντα από τα ράφια των σούπερ μάρκετ που βρίσκονται επίσης σε πλαστική συσκευασία μιας χρήσης.

Τριπλάσια κατανάλωση

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 89 εκατομμύρια ιατρικές μάσκες χρειάζονται παγκοσμίως κάθε μήνα και όσο θα διαρκεί η πανδημία του κορονοϊού, μαζί με 76 εκατομμύρια προστατευτικά γυαλιά και 1,6 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες προσώπου. Σύμφωνα με τον Economist, υπό αυτές τις συνθήκες, η κατανάλωση πλαστικού μιας χρήσης μπορεί να έχει αυξηθεί κατά 250% έως 300% μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και μια ερευνητική έκθεση προβλέπει αύξηση στην παγκόσμια αγορά μάσκας μιας χρήσης από κατ’ εκτίμηση 800 εκατομμύρια δολάρια το 2019 σε 166 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020. Παράλληλα, η πτώση της τιμής του πετρελαίου διευκόλυνε τις βιομηχανίες να παράγουν περισσότερο πλαστικό.

Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύτηκε από τον Οργανισμό Περιβάλλοντος και Κοινωνικής Ανάπτυξης, μόνο το Μπανγκλαντές έχει παράξει περίπου 14.500 τόνους ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού μαζί με άλλα επικίνδυνα πλαστικά απόβλητα τον Μάρτιο του 2020. Καθώς η κατανάλωση αυτών των πλαστικών προϊόντων έχει γίνει καθημερινός κανόνας για τους πολίτες των περισσότερων χωρών, η ανεξέλεγκτη απόρριψη αυτών των αντικειμένων επηρεάζει σοβαρά το περιβάλλον. Αυτά τα επικίνδυνα απόβλητα έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται σε χώρους υγειονομικής ταφής, βυθούς και ωκεανούς, επιδεινώνοντας την υπάρχουσα πλαστική ρύπανση και απειλώντας το θαλάσσιο οικοσύστημα. Οι χρησιμοποιημένοι ατομικοί προστατευτικοί εξοπλισμοί, ως ειδικά ιατρικά απόβλητα από τα νοσοκομεία, δημιουργούν επίσης κίνδυνο για την υγεία των εργαζόμενων που συλλέγουν και μεταφέρουν τα απόβλητα σε αποθηκευτικούς χώρους.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για τις επιπτώσεις της πλαστικής ρύπανσης εδώ και δεκαετίες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η παραγωγή πλαστικού τετραπλασιάστηκε με την πάροδο των ετών και η επιστημονική κοινότητα ανησυχεί ότι, εάν συνεχιστεί αυτός ο αλματώδης ρυθμός, ολόκληρη η παραγωγή πλαστικών θα είναι υπεύθυνη για το έως και 15% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050. Κι αυτά συμβαίνουν όταν τα πλαστικά απόβλητα θεωρούνται μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις που μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στη γη, την άγρια ζωή, τους ωκεανούς και την ανθρώπινη υγεία.

Σε δεύτερη μοίρα

Ωστόσο, το ζήτημα της ρύπανσης από τα πλαστικά έχει μπει σε δεύτερη μοίρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αφού το πλαστικό που χρησιμοποιείται σήμερα για την καταπολέμηση της παγκόσμιας κρίσης στον τομέα της δημόσιας υγείας συνεισφέρει σε μια μεγαλύτερη κρίση. Υπό αυτές τις συνθήκες, το 2020 δεν θα καταφέρει να καταστεί ως η χρονιά της δράσης για το κλίμα και το περιβάλλον, κατά την οποία υποτίθεται ότι τα κράτη θα αναλάμβαναν ολοκληρωμένες και συντονισμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ένας μεγάλος αριθμός βιομηχανιών θα αποκορύφωνε πρωτοβουλίες ανακύκλωσης, προκειμένου να επιδείξουν τη δέσμευσή τους για την προστασία του πλανήτη.

Πλέον, εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης που προκαλείται από την πανδημία, κυβερνήσεις και εταιρείες ισχυρίζονται ότι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους για βιώσιμες πρακτικές, καθώς έχει καταστεί κρίσιμο και για τα δύο μέρη να ανορθώσουν την οικονομία με οποιοδήποτε κόστος. Μικρότερη προτεραιότητα δίνεται πλέον και για την περιβόητη οικολογική βιωσιμότητα. Παράλληλα, αναφέρεται ότι πολλές εταιρείες ανακύκλωσης κλείνουν λόγω του φόβου πρόσληψης του κορονοϊού από τα πλαστικά απόβλητα, την έλλειψη προσωπικού και του υψηλότερου γενικού κόστους της λειτουργίας τους.

Τα στοιχεία για την αύξηση της πλαστικής ρύπανσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας παραθέτουν στην έκδοση της εφημερίδας Daily Star στο Μπανγκλαντές δύο στελέχη του παραρτήματος της οργάνωσης ActionAid στη χώρα. Οπως σημειώνουν, η διαχείριση αυτού του άνευ προηγουμένου επιπέδου πλαστικών απορριμμάτων θα είναι μια πρόκληση για τις χώρες, ιδίως τις αναπτυσσόμενες όπως το Μπανγκλαντές, που έχουν φτωχό, μη ρυθμιζόμενο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων. Και ζητούν επείγουσα κυβερνητική δράση για την πρόληψη των μακροπρόθεσμων περιβαλλοντικών κινδύνων και των κινδύνων για τη δημόσια υγεία και τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων που εμπλέκονται στη διαχείριση των αποβλήτων. Και καθώς πολλές ιατρικές μονάδες καίνε τους χρησιμοποιημένους ατομικούς προστατευτικούς εξοπλισμούς, είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι αυτές οι δραστηριότητες δεν προκαλούν αερομεταφερόμενους κινδύνους, αναφέρουν.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Η εκτροφή χοίρων «ενοχοποιείται» για την εξάπλωση του Covid-19
Στοιχεία ερευνών καταδεικνύουν μια χωρική συσχέτιση μεταξύ του αυξανόμενου αριθμού μολύνσεων Covid-19 και της εντατικής εκτροφής χοίρων στη Βραζιλία, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.
Η εκτροφή χοίρων «ενοχοποιείται» για την εξάπλωση του Covid-19
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Η πανδημία χτυπά σκληρά τη γη των Ναβάχο
Με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα και θανάτους Covid-19 από οποιοδήποτε άλλο μέρος των ΗΠΑ, η Νέα Υόρκη θεωρείται το επίκεντρο της νέας πανδημίας κορονοϊού από την έναρξη της επιδημίας.
Η πανδημία χτυπά σκληρά τη γη των Ναβάχο
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Από την οικολογία στην κορονολογία
Καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει εισβάλει σε κάθε πτυχή της ζωής, το λεξιλόγιό μας προσαρμόζεται με την ταχύτητα του φωτός. Νέες λέξεις και φράσεις, νέα ακρωνύμια και νεολογισμοί αναδύονται συνεχώς
Από την οικολογία στην κορονολογία
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Στη σκιά της πανδημίας οι «λύκοι» χαίρονται
Αν και οι προσπάθειες για τον έλεγχο της πανδημίας έχουν μειώσει την οικονομική δραστηριότητα οδηγώντας σε βελτιώσεις στην ποιότητα του αέρα τοπικά, είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν οι συνέπειες για τις...
Στη σκιά της πανδημίας οι «λύκοι» χαίρονται
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Τα θύματα της «πανδημίας του νερού» δεν θα γίνουν πρωτοσέλιδα
Εκείνοι που πεθαίνουν λόγω της «πανδημίας του νερού» είναι, φυσικά, φτωχοί. Δεν εμπορεύονται ούτε ταξιδεύουν διεθνώς, δεν έχουν δάνεια, δεν έχουν ασφάλιση.
Τα θύματα της «πανδημίας του νερού» δεν θα γίνουν πρωτοσέλιδα
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ο κορονοϊός φέρνει το τέλος της γουνοποιίας
Μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού μεταδίδεται από τα μινκ στον άνθρωπο, απειλώντας πιθανόν την αποτελεσματικότητα μελλοντικού εμβολίου, ενώ πολλές χώρες αποφασίζουν τη θανάτωσή τους.
Ο κορονοϊός φέρνει το τέλος της γουνοποιίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας