• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.4°C / 9.5°C
  3 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 7.6°C
  5 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.1°C / 9.0°C
  4 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  1 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.6°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.0°C / 5.5°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 4.7°C
  2 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 11.0°C
  3 BF
  90%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 7.9°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.6°C / 9.4°C
  4 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  6 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.8°C / 6.8°C
  2 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 3.5°C / 6.7°C
  2 BF
  76%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  3 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.4°C / 9.3°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 3.3°C / 7.1°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 7.7°C
  3 BF
  58%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.3°C / 0.3°C
  2 BF
  67%

«Οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποσυρθεί αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή», δήλωσε στον «Guardian» ο Μπεν Κέιλντκοτ, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης

Ο ρυπαίνων... τα χάνει όλα

 • A-
 • A+

Οι 100 πολυεθνικές εταιρείες στον κλάδο της ενέργειας που «κινδυνεύουν» περισσότερο να αναγκαστούν να κλείσουν ιδιαίτερα ρυπογόνα εργοστάσια άνθρακα που κατέχουν, αποκαλύπτονται σε μια νέα έκθεση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Το 39% εξ αυτών βρίσκονται στην Κίνα, το 21% στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 10% στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το 9% στην Ινδία. Τη λίστα συμπληρώνουν σταθμοί που ανήκουν σε εταιρείες από την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική.

Οι κινεζικές εταιρείες κυριαρχούν στην κορυφή της κατάταξης, αλλά οι αμερικανικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Warren Buffett Berkshire Hathaway, καταλαμβάνουν 10 από τις 25 κορυφαίες θέσεις.

Η ανάλυση, που πραγματοποιήθηκε για να βοηθήσει τους επενδυτές να αξιολογήσουν τον κίνδυνο των μεγάλων οικονομικών απωλειών που διατρέχουν, διαπίστωσε επίσης ότι ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός GDF Suez ήταν τρίτος στη λίστα των πολυεθνικών που κατέχουν τους πιο ρυπογόνους «στόλους» σταθμών άνθρακα στον κόσμο.

Επί του παρόντος, ο άνθρακας παρέχει το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως και τα τρία τέταρτα αυτής παράγονται από τους πιο ρυπογόνους, λιγότερο αποτελεσματικούς και πιο παλιούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που λειτουργούν με καύση άνθρακα.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας υπολογίζει ότι μία στις τέσσερις από αυτές τις εγκαταστάσεις πρέπει να κλείσει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, εφόσον οι κυβερνήσεις του κόσμου πρόκειται να τηρήσουν την υπόσχεσή τους: να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη έως 2 βαθμούς Κελσίου.

Στη νέα ανάλυση οι επιχειρήσεις κατατάσσονται με βάση το πόση ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από τις προαναφερόμενες εγκαταστάσεις, ενώ αναλύθηκαν και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η ρύπανση του αέρα και η πίεση στους υδάτινους πόρους που προκαλούνται από αυτές τις μονάδες άνθρακα.

Οι μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας RWE και E.ON εμφανίζονται στους πρώτους 25 στην κατάταξη, μαζί με τη νοτιοαφρικανική Eskom και την αυστραλιανή AGL Energy.

«Οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποσυρθεί αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή», δήλωσε στον «Guardian» ο Μπεν Κέιλντκοτ, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης. Ο ίδιος ανέφερε ότι μερικά κινεζικά εργοστάσια άνθρακα έχουν ήδη κλείσει λόγω της δημόσιας οργής για την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλούσαν, ενώ άλλα στην Ινδία δεν ήταν σε θέση να λειτουργήσουν για μήνες μέσα σε έναν χρόνο εξαιτίας της έλλειψης νερού.

Ωστόσο, σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα εξακολουθούν να κατασκευάζονται, παρά την παραγωγή 75% περισσότερης ρύπανσης από τον άνθρακα και χρησιμοποιώντας 67% περισσότερο νερό από τους πιο αποτελεσματικούς -αλλά ακριβότερους- σταθμούς παραγωγής.

Στις ΗΠΑ, οι νέοι κανονισμοί σχετικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσαν να επιφέρουν στις εταιρείες άνθρακα απώλειες 28 δισ. δολαρίων κατ’ εκτίμηση, σύμφωνα με πρόσφατες αναλύσεις. Οι εταιρείες των ΗΠΑ που βρίσκονται στην κορυφή των 25 στην κατάταξη της Οξφόρδης έχουν στην κατοχή τους 109 σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα. «Πρόκειται για περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να χαθούν εξαιτίας των περιβαλλοντικών περιορισμών», δήλωσε ο Κέιλντκοτ. «Εξάλλου, το κλείσιμο αυτών των σταθμών θα έχει και σημαντικά οικονομικά οφέλη, καθώς κατά κανόνα όσο παλαιότεροι είναι τόσο πιο υψηλό είναι το κόστος της λειτουργίας τους», επισήμανε.

Μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων της Τράπεζας της Αγγλίας, της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Citi, της Goldman Sachs και της HSBC, έχουν προειδοποιήσει ότι η δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να βλάψει τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα.

Μια σειρά από αναλύσεις έχουν δείξει ότι τα περισσότερα υπάρχοντα αποθέματα των ορυκτών καυσίμων δεν μπορεί να καούν χωρίς να επιφέρουν πλήγμα στον σχεδιαζόμενο περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, και μια μελέτη τον Ιανουάριο έδειξε ότι το 80% των γνωστών αποθεμάτων άνθρακα θα ήταν καλύτερα να παραμείνουν στο έδαφος εάν θέλουμε να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από του 2 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, ο Μπέντζαμιν Σπόρτον, διευθύνων σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Ανθρακα (WCA), δήλωσε ότι «η χρήση του άνθρακα αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 17% στα επόμενα 20 χρόνια διότι είναι προσιτός, αξιόπιστος και άφθονος». Ο ίδιος ανέφερε ότι ο WCA προωθεί την υιοθέτηση τεχνολογιών υψηλής απόδοσης και χαμηλών εκπομπών άνθρακα: «Ο στόχος είναι να αυξηθεί η παγκόσμια μέση απόδοση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και έτσι να επιτευχθεί ελαχιστοποίηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα».

Ενας εκπρόσωπος για την GDF Suez δεν σχολίασε γιατί 10 εργοστάσια άνθρακα της εταιρείας είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στη λίστα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εκτός από δύο μικρές εταιρείες στην Ινδία. «Η εταιρεία μας έχει συναίσθηση της ευθύνης και του σημαντικού ρόλου κατά τη μετάβαση της ενέργειας και έχει θέσει φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των δικών της εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 10% μέχρι το 2020», αρκέστηκε να πει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Αυτοί που ρυπαίνουν... κατά συρροή τον πλανήτη
Με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα -παρά την αυξανόμενη διεθνή ανησυχία για το κλίμα- να αυξάνονται σταθερά, αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά στις χώρες που ευθύνονται για τους ρύπους αυτούς για να βρει......
Αυτοί που ρυπαίνουν... κατά συρροή τον πλανήτη
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Με την κλιματική αλλαγή ποιος θα ασχοληθεί;
Σε τρίτη μεγάλη αποτυχία κινδυνεύει να οδηγηθεί η απόπειρα για την επίτευξη μιας παγκόσμιας κοινής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Διεθνή Συνδιάσκεψη για το Κλίμα που ξεκινάει την...
Με την κλιματική αλλαγή ποιος θα ασχοληθεί;
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Οι κρυφές παρενέργειες του «Χάρβεϊ»
​Τα πάντα στο Τέξας είναι μεγάλα, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των χημικών βιομηχανιών, των διυλιστηρίων και άλλων βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Ετσι, όταν μία από τις χειρότερες καταιγίδες στην αμερικανική...
Οι κρυφές παρενέργειες του «Χάρβεϊ»
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Bayer σκοτώνει, Bayer «ερευνά», Bayer διαψεύδει
Tα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα φυτοφάρμακα στον κόσμο θα πρέπει να απαγορευτούν σε όλες τις καλλιέργειες σε ολόκληρη την Ευρώπη, σύμφωνα με σχέδιο κανονισμού που εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή...
Bayer σκοτώνει, Bayer «ερευνά», Bayer διαψεύδει
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Μεγαλύτερος χαμένος το περιβάλλον
Τι μπορεί να συμβεί όταν αναλαμβάνει τα ηνία της δεύτερης πιο ρυπαίνουσας χώρας του πλανήτη ένας άνθρωπος που πιστεύει ότι «η αλλαγή του κλίματος είναι ένας μύθος κατασκευασμένος από τους Κινέζους»; Μάλλον, τα...
Μεγαλύτερος χαμένος το περιβάλλον
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Το θέαμα πάνω από το περιβάλλον;
Από τους εορτασμούς για την αλλαγή της χιλιετίας μέχρι τις φιέστες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η ρίψη πυροτεχνημάτων εξακολουθεί να προκαλεί ένα φαντασμαγορικό θέαμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Μόνο στο Ρίο Ντε...
Το θέαμα πάνω από το περιβάλλον;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας