• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 24.6°C
  0 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 22.7°C
  1 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.0°C / 23.8°C
  3 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.9°C / 16.6°C
  1 BF
  91%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.4°C / 20.0°C
  2 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 16.4°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  95%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 26.1°C
  1 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  79%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.9°C
  5 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  2 BF
  87%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  68%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.5°C
  2 BF
  83%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  1 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.3°C / 24.8°C
  2 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.3°C / 23.9°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  1 BF
  68%
AP Photo / Rafael Yaghobzadeh
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα καλοκαίρια μας καυτά και πιο ζεστοί οι χειμώνες

 • A-
 • A+

Η Ευρώπη ψήθηκε αυτό το καλοκαίρι. Και το προηγούμενο καλοκαίρι. Και σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, ο αριθμός των καλοκαιρινών ημερών με υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία τριπλασιάστηκε από το 1950.

Τα καλοκαίρια έχουν γίνει όλο και πιο θερμά, ενώ ο αριθμός των χειμωνιάτικων ημερών με υπερβολικό κρύο μειώθηκε σε συχνότητα, τουλάχιστον κατά το ήμισυ. Ετσι, όχι μόνο τα καλοκαίρια, αλλά και οι χειμώνες έχουν γίνει θερμότεροι.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Γεωφυσική Ενωση, διαπίστωσε ότι τμήματα της Ευρώπης θερμαίνονται ταχύτερα απ' ό,τι προβλέπουν τα κλιματικά μοντέλα.

Γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τους Ευρωπαίους τις επόμενες δεκαετίες, καθώς η υπερβολική θερμότητα είναι επικίνδυνη επειδή καταπονεί το ανθρώπινο σώμα και μπορεί να οδηγήσει σε θερμική καταπόνηση ή σε θερμοπληξία.

«Ακόμη και σε αυτή την περιφερειακή κλίμακα στην Ευρώπη, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι αυτές οι τάσεις είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που θα περίμενε κανείς από τη φυσική μεταβλητότητα», ανέφερε η Ρουθ Λόρεντς, επιστήμονας του κλίματος στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη και επικεφαλής της μελέτης.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν στοιχεία παρατήρησης των ευρωπαϊκών μετεωρολογικών σταθμών από το 1950 έως το 2018 και, στη συνέχεια, ανέλυσαν το κορυφαίο 1% των υψηλότερων ακραίων θερμοκρασιών και των υψηλότερων ακραίων τιμών υγρασίας και το κορυφαίο 1% των πιο κρύων ημερών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Εξέτασαν, δηλαδή, περαιτέρω την πιο ζεστή μέρα ή την πιο κρύα νύχτα ανά έτος, εντοπίζοντας έτσι για κάθε έτος τη μέγιστη/ελάχιστη τιμή και πώς αυτή άλλαζε με την πάροδο του χρόνου.

Οπως διαπίστωσαν, ο αριθμός των ημερών με ακραία υψηλή θερμοκρασία στην Ευρώπη έχει τριπλασιαστεί από το 1950, ενώ ο αριθμός των ακραία κρύων ημερών μειώθηκε κατά δύο ή τρεις ανάλογα με την περιοχή.

Κατά τη διάρκεια των εξαιρετικά ζεστών ημερών, ο υδράργυρος ανέβηκε κατά μέσο όρο 2,3 βαθμούς Κελσίου. Από αυτό συνεπάγεται ότι ο μέσος ρυθμός μεταβολής των 0,33 βαθμών Κελσίου ανά δεκαετία είναι μεγαλύτερος από την παγκόσμια μέση αύξηση της θερμοκρασίας κατά 0,2 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία σήμερα.

Κατά τη διάρκεια των εξαιρετικά κρύων ημερών, η θερμοκρασία έχει ανέβει κατά μέσο όρο κατά 3 βαθμούς Κελσίου. Κατά τις ακραία κρύες μέρες η άνοδος της θερμοκρασίας ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 0,49 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία. Ετσι, η θερμοκρασία τόσο κατά τις πιο θερμές μέρες όσο και τις πιο κρύες νύχτες, είναι ανεβασμένη σημαντικά από τις αντίστοιχες καλοκαιρινές και χειμερινές μέσες θερμοκρασίες των παρελθόντων ετών.

Οι ημέρες με υπερβολική θερμότητα τουλάχιστον τριπλασιάστηκαν κατά την περίοδο 1950-2018. Κατά μέσο όρο σε όλη την Ευρώπη αυξήθηκαν από περίπου 2 ημέρες ανά έτος το 1950 σε περίπου 6 ημέρες ανά έτος το 2018. Ενώ η αύξηση των θερμών ημερών είναι μικρή από το 1950 ώς το 1972, οι ημέρες με έντονα υψηλές θερμοκρασίες διπλασιάστηκαν την περίοδο 1973-1995 και υπερτριπλασιάστηκαν την περίοδο 1996-2018.

Από την άλλη πλευρά, η αύξηση της θερμοκρασίας στις εξαιρετικά ζεστές νύχτες είναι ακόμη πιο έντονη απ' ό,τι για τις ημέρες, αφού καταγράφεται ο υπερδιπλασιασμός τους από περίοδο σε περίοδο. Αντίθετα, οι εξαιρετικά κρύες νύχτες μειώθηκαν κατά 2 έως 3, αφού από περισσότερες από 5 περίπου, που ήταν το 1950, μειώθηκαν σε περίπου 2 τον χρόνο το 2018.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών δεκαετιών, δεν υπήρξε κανένας χειμώνας με έναν ανώμαλο αριθμό ακραία ψυχρών νυχτών, κατά μέσο όρο, σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η συχνότητα των θερμών και ψυχρών ακραίων θερμοκρασιών εμφανίζει σημαντικές διακυμάνσεις από έτος σε έτος και οι τάσεις δείχνουν χωρικές ετερογένειες. Ωστόσο, συνολικά, σε ολόκληρη την Ευρώπη εμφανίζεται ένα σαφές σημάδι με έντονη τάση προς περισσότερες ημέρες και νύχτες με ακραία υψηλή θερμοκρασία και θερμικό στρες και λιγότερες μέρες και νύχτες με υπερβολικό κρύο.

Περισσότερο από το 90% των μετεωρολογικών σταθμών που μελετήθηκαν έδειξαν ότι το κλίμα θερμαίνεται, ποσοστό που είναι πολύ υψηλό για να προέρχεται από τη φυσική μεταβλητότητα του κλίματος, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι η Ευρώπη θερμαίνεται ταχύτερα από τα προβαλλόμενα κλιματικά μοντέλα, καθώς ορισμένες περιοχές γνώρισαν υψηλότερες ακραίες συνθήκες από τις αναμενόμενες.

Στην Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, οι τάσεις των κλιματικών μοντέλων είναι περίπου δύο φορές χαμηλότερες από τις παρατηρούμενες τάσεις. Ετσι, φτάνουμε σε νέα ρεκόρ γρηγορότερα από ό,τι θα περίμενε κανείς.

Τα ευρωπαϊκά καλοκαίρια και οι χειμώνες θα γίνουν θερμότερα τα επόμενα χρόνια, καθώς η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται, γεγονός που θα επηρεάσει τις πόλεις και τους ανθρώπους που είναι απροετοίμαστοι για αυξανόμενες θερμοκρασίες, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Η πυρηνική απειλή καραδοκεί στο Βέλγιο
Κάθε λόγο να ανησυχούν έχουν όχι μόνον οι πολίτες του Βελγίου αλλά και των γειτονικών χωρών, καθώς οι πυρηνικοί αντιδραστήρες Ντοέλ και Τιχάνζ παρουσιάζουν σοβαρές φθορές - Το σχέδιο της κυβέρνησης σε...
Η πυρηνική απειλή καραδοκεί στο Βέλγιο
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Οι χορηγοί της υποκρισίας
Eνα... σουρεαλιστικό σκηνικό θα στηθεί τον Δεκέμβριο στο Παρίσι, καθώς εταιρείες-κολοσσοί ορυκτών καυσίμων, που επί δεκαετίες μολύνουν το περιβάλλον θα χρηματοδοτήσουν τη Διάσκεψη για το Κλίμα, φορώντας τον...
Οι χορηγοί της υποκρισίας
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Υψηλές θερμοκρασίες-ρεκόρ σαρώνουν Ευρώπη και ΗΠΑ
Πρόωρος καύσωνας με πρωτοφανή άνοδο του υδράργυρου έπληξε την περασμένη εβδομάδα Ιβηρική και Γαλλία, αλλά και στις νότιες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών.
Υψηλές θερμοκρασίες-ρεκόρ σαρώνουν Ευρώπη και ΗΠΑ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Θερμοκρασίες στο κόκκινο
Η κλιματική αλλαγή και η άνοδος της θερμοκρασίας προκάλεσαν μια αύξηση των αναφορών για ρεκόρ καιρικών και κλιματικών φαινομένων, ειδικά για τη ζέστη σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.
Θερμοκρασίες στο κόκκινο
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ασφυκτιούν οι ποταμοί του κόσμου
Ανυπολόγιστη καταστροφή εξαιτίας της ρύπανσης και της κλιματικής κρίσης έχει προκληθεί σε ποταμούς ανά την υφήλιο σύμφωνα με τα πορίσματα έρευνας που διεξήχθη από επιστήμονες.
Ασφυκτιούν οι ποταμοί του κόσμου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας