Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο καυτός Ιούνιος έβαλε φωτιά στους... πάγους

Αριστερά: AL1 - Οι πυρκαγιές στην Αρκτική, όπως αποτυπώθηκαν σε δορυφορική φωτογραφία της NASA. Δεξιά: AL2 -Δορυφορική εικόνα των πυρκαγιών στην κεντρική Σιβηρία. Copernicus / Sentinel Hub / Pierre Markuse

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο καυτός Ιούνιος έβαλε φωτιά στους... πάγους

  • A-
  • A+
Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι αυτές οι δασικές πυρκαγιές αναφλέγουν πυρκαγιές τύρφης. Κι αυτό διότι, ενώ μια δασική πυρκαγιά στην Αρκτική διαρκεί συνήθως λίγες μόνο ώρες ή μέρες, οι πυρκαγιές τύρφης, που καίνε βαθιά μέσα στο έδαφος, μπορούν να διαρκέσουν εβδομάδες ή και μήνες.

Πάνω από 100 έντονες και μεγάλης χρονικής διάρκειας πυρκαγιές, ορατές από το διάστημα, έχουν εκδηλωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη στον Αρκτικό Κύκλο προκαλώντας τεράστια σύννεφα καπνού που έχουν εξαπλωθεί πέρα από ακατοίκητα εδάφη στη Σιβηρία, τη Γριλανδία και την Αλάσκα.

Οι καλοκαιρινές πυρκαγιές δεν είναι ασυνήθιστες στην Αρκτική, αλλά όχι σε αυτή την κλίμακα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το μέγεθος των πυρκαγιών αυτή την εποχή είναι μεγαλύτερο από οποιοδήποτε άλλο τα τελευταία 16 χρόνια που τηρούνται δορυφορικά αρχεία για την περιοχή.

Οι πυρκαγιές, το μέγεθος των οποίων θεωρείται πρωτοφανές, καίνε απομακρυσμένες περιοχές πολύ πιο βόρεια απ’ ό,τι συνήθως. Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι αυτές οι δασικές πυρκαγιές αναφλέγουν πυρκαγιές τύρφης. Και αυτό διότι, ενώ μια δασική πυρκαγιά στην Αρκτική διαρκεί συνήθως λίγες μόνο ώρες ή μέρες, οι πυρκαγιές τύρφης, που καίνε βαθιά μέσα στο έδαφος, μπορούν να διαρκέσουν εβδομάδες ή και μήνες.

Οι επιστήμονες της Υπηρεσίας για την Παρακολούθηση της Ατμόσφαιρας του ευρωπαϊκού προγράμματος «Κοπέρνικος» αναφέρουν ότι οι πυρκαγιές στον Αρκτικό Κύκλο ξεκίνησαν από τις αρχές Ιουνίου, που χαρακτηρίστηκε ο πιο ζεστός Ιούνιος σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Ιούλιος αναμένεται επίσης να σπάσει τα θερμοκρασιακά ρεκόρ, καθώς η Ευρώπη βίωσε ακόμη ένα κύμα καύσωνα τις τελευταίες μέρες.

Οι ερευνητές του «Κοπέρνικου» παρακολουθούν και την ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπουν αυτές οι πυρκαγιές στην ατμόσφαιρα. Μέχρι στιγμής, οι πυρκαγιές της Αρκτικής έχουν απελευθερώσει περίπου 100 μεγατόνους (100 εκατομμύρια μετρικούς τόνους) διοξειδίου του άνθρακα από την 1η Ιουνίου έως τις 21 Ιουλίου, κάτι που πλησιάζει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από ορυκτά καύσιμα του Βελγίου για ολόκληρο το 2017.

Τεράστιες εκτάσεις

Μερικές από τις πυρκαγιές είναι από τις μεγαλύτερες στον πλανήτη, με κάποιες από αυτές να φαίνονται ότι είναι μεγαλύτερες από 100.000 εκτάρια (380 τετραγωνικά μίλια). Η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που έχει εκλυθεί από τις πυρκαγιές του Αρκτικού Κύκλου τον Ιούνιο του 2019 είναι μεγαλύτερη από την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που έχει απελευθερωθεί από τις πυρκαγιές στον Αρκτικό Κύκλο τον ίδιο μήνα από το 2010 έως το 2018 μαζί. Και αυτή η ποσότητα είναι πιθανό να γίνει πολύ μεγαλύτερη, καθώς οι φωτιές εξαπλώνονται στην τύρφη, η οποία δρα ως εδαφική αποθήκη άνθρακα (δεξαμενή άνθρακα).

Υπό αυτές τις συνθήκες, αναπόφευκτα δημιουργείται το φαινόμενο του ντόμινο. Οι φωτιές καίνε σε εδάφη τύρφης, που σχηματίζεται στο υπέδαφος κυρίως εύκρατων και υγρών περιβαλλόντων από την αργή μερική αποσύνθεση φυτικών υπολειμμάτων, και εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου, τα οποία θα επιδεινώσουν περαιτέρω το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κάτι που θα οδηγήσει σε περισσότερες πυρκαγιές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αρκτική οι θερμοκρασίες αυξάνονται δύο φορές πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Αυτό σημαίνει ότι, μετά τις αναφλέξεις, οι περιβαλλοντικές συνθήκες είναι ιδανικές για να αναπτυχθούν και να συνεχιστούν οι πυρκαγιές.

Οι πυρκαγιές εκπέμπουν διάφορους τύπους ρύπων, πολλοί από τους οποίους μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας. Και παρ’ όλο που το μεγαλύτερο μέρος του Αρκτικού Κύκλου παραμένει αραιοκατοικημένο, οι άνθρωποι δεν μπορούν να ξεφύγουν από τους κινδύνους αυτών των πυρκαγιών, αφού ο αέρας μπορεί να μεταφέρει τη ρύπανση χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πηγή της, επηρεάζοντας την ποιότητα του αέρα σε όλο τον κόσμο.

Οι πυρκαγιές πιθανότατα πυροδοτήθηκαν από πτώσεις κεραυνών και πλέον είναι τεράστιες. Οι μεγαλύτερες από αυτές βρίσκονται στη Σιβηρία, στις περιοχές Ιρκούτσκ, Κρασνογιάρσκ και Μπούριατια, όπου έχουν καεί 320 τετραγωνικά μίλια, 150 τετραγωνικά μίλια και 41 τετραγωνικά μίλια, αντίστοιχα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της Γης της Αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυπηγικής και Διαστήματος (NASA). Και έχουν δημιουργήσει ένα σύννεφο καπνού που εκτείνεται σε 4,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα πάνω από την κεντρική βόρεια Ασία.

Ο καπνός ταξιδεύει

Η Κρασνογιάρσκ, η ρωσική πόλη που βρίσκεται κοντά στη δεύτερη μεγαλύτερη πυρκαγιά, καλύπτεται από ομίχλη καπνού, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της Γης. Κοντά στη μεγαλύτερη πόλη της Σιβηρίας, το Νοβοσιμπίρσκ, δεν έχουν εκδηλωθεί πυρκαγιές μέχρι στιγμής, αλλά ο καπνός που μεταφέρθηκε εκεί από τους ανέμους προκάλεσε την έντονη πτώση της ποιότητας της ατμόσφαιρας της πόλης με τον σχετικό δείκτη να χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνος.

Δεδομένου ότι οι πυρκαγιές στη Σιβηρική Αρκτική ξεσπούν σε ακατοίκητες περιοχές, οι πυροσβέστες δεν έχουν πρόσβαση σε αυτές και μόνο οι βροχές μπορούν να τις σβήσουν. Ωστόσο, επιχειρούν για να σβήσουν τις πυρκαγιές στην Αλάσκα που βρίσκονται νοτιότερα.

Οι συνεχιζόμενες πυρκαγιές στην Αρκτική είναι οι πιο σοβαρές στην Αλάσκα και τη Σιβηρία, όπου κάποιες ήταν τόσο μεγάλες για να καλύψουν σχεδόν 100.000 γήπεδα ποδοσφαίρου. Στην Αλμπέρτα του Καναδά εκτιμάται ότι μια πυρκαγιά ήταν μεγαλύτερη από 300.000 γήπεδα. Μόνο στην Αλάσκα έχουν συνολικά καταγραφεί σχεδόν 400 πυρκαγιές φέτος, με νέες να ανάβουν καθημερινά.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Τα καλοκαίρια μας καυτά και πιο ζεστοί οι χειμώνες
Η κλιματική αλλαγή πλήττει με ταχύτητα την Ευρώπη όπως διαπιστώνει η Αμερικανική Γεωφυσική Ενωση. Βαίνουμε ολοταχώς προς μια εποχή με λιγότερο κρύους χειμώνες και εξαντλητικούς καύσωνες τα καλοκαίρια.
Τα καλοκαίρια μας καυτά και πιο ζεστοί οι χειμώνες
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Μια καυτή εικόνα από το μέλλον
Με τις πιο καυτές θερμοκρασίες που είχαν καταγραφεί ποτέ εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπα τμήματα της ΝΑ Ευρώπης. Περισσότερες από έντεκα νότιες και κεντρικές ευρωπαϊκές χώρες εξέδωσαν προειδοποιήσεις...
Μια καυτή εικόνα από το μέλλον
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Προάγγελος δεινών ο καυτός Ιούνιος
Ενα ασυνήθιστα πρώιμο και εξαιρετικά έντονο κύμα καύσωνα έφερε νέα θερμοκρασιακά ρεκόρ στην ηπειρωτική Ευρώπη, η οποία βίωσε τον πιο καυτό Ιούνιο στην ιστορία της, με τη μέση θερμοκρασία να ανέρχεται έως και...
Προάγγελος δεινών ο καυτός Ιούνιος
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Επιταχύνονται οι επιπτώσεις από την αλλαγή του κλίματος
Ακρως ανησυχητικά τα ευρήματα από τη νέα έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού για τις επιπτώσεις από την υπερθέρμανση του πλανήτη, φαινόμενο που εξελίσσεται ραγδαία από την αρχή του αιώνα.
Επιταχύνονται οι επιπτώσεις από την αλλαγή του κλίματος
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Πώς συνδέεται η κλιματική αλλαγή με τις πυρκαγιές
Μέχρι πρότινος, ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής σε ό,τι αφορά το ξέσπασμα και το πλήθος των πυρκαγιών και των κυμάτων καύσωνα αναφερόταν σπάνια στη σχετική ειδησεογραφία. Εν μέρει, αυτό οφείλεται στο γεγονός...
Πώς συνδέεται η κλιματική αλλαγή με τις πυρκαγιές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας