Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στα Νησιά Μάρσαλ ζουν ακόμη με τη ραδιενέργεια

Η ατόλη Μπικίνι, στην οποία είχε γίνει μεγάλο μέρος από τις αμερικανικές πυρηνικές δοκιμές την εποχή του Ψυχρού Πολέμου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στα Νησιά Μάρσαλ ζουν ακόμη με τη ραδιενέργεια

  • A-
  • A+

Αν σας ρωτούσαν ποιες θεωρείτε πιο ραδιενεργές περιοχές του πλανήτη, σίγουρα θα αναφέρατε τα ονόματα Τσερνομπίλ και Φουκουσίμα.

Ωστόσο, μια έρευνα που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα υποδεικνύει ότι τμήματα των Νήσων Μάρσαλ στον κεντρικό Ειρηνικό, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξήγαγαν 67 πυρηνικές δοκιμές κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, πρέπει να προστεθούν σε αυτόν τον κατάλογο.

Οπως αναφέρεται στη μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια και δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS), το έδαφος σε τέσσερα νησιά των Νήσων Μάρσαλ περιέχει συγκεντρώσεις πυρηνικών ισοτόπων που υπερβαίνουν σε μεγάλο βαθμό εκείνες που υπάρχουν κοντά στους πυρηνικούς σταθμούς του Τσερνομπίλ και της Φουκουσίμα. Σε ένα από τα νησιά, τα επίπεδα αυτά είναι 1.000 φορές υψηλότερα.

Κατά τη διάρκεια των ετών 1946 έως 1958, οι επιστήμονες που εργάζονταν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ διεξήγαγαν 67 δοκιμές πυρηνικών εκρήξεων στις ατόλες Μπικίνι και Ενεγουετάκ στις νήσους Μάρσαλ. Οι δοκιμές διεξήχθησαν προκειμένου να μάθουν περισσότερα για τα πυρηνικά όπλα και την καταστροφικότητά τους.

Το Κάστρο Μπράβο ήταν η πιο ισχυρή έκρηξη όλων των δοκιμών που διεξήχθησαν ποτέ από τις ΗΠΑ. Πυροδοτήθηκε το πρωί της 1ης Μαρτίου 1954 και ήταν 1.000 φορές πιο ισχυρή από τις βόμβες που έπεσαν στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα ή Ναγκασάκι.

Πριν από τη διεξαγωγή των δοκιμών, αξιωματούχοι των ΗΠΑ μετέφεραν βίαια τους κατοίκους των ατολών σε άλλες τοποθεσίες στις Νήσους Μάρσαλ.

Σημειώνεται ότι, αν και οι ΗΠΑ διεξήγαγαν μόνο το 6% των δοκιμών πυρηνικών βόμβων εδώ, οι εκρήξεις και τα σύννεφα των μανιταριών παρήγαγαν πάνω από το ήμισυ της συνολικής ενέργειας που απελευθερώθηκε από όλες τις πυρηνικές δοκιμές των ΗΠΑ.

Καθώς διεξάγονταν οι δοκιμές, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ραδιενεργά κατάλοιπα των εκρήξεων έφτασαν σε δύο άλλες κατοικημένες ατόλες (Ρονγκελάπ και Ουτιρίκ) κι έτσι μετακινήθηκαν οι κάτοικοι και από εκεί.

Μετά τη λήξη των δοκιμών, αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ συναντήθηκαν με αξιωματούχους από τις Νήσους Μάρσαλ για να συζητήσουν τη δυνατότητα καθαρισμού των τόπων όπου πραγματοποιήθηκαν οι δοκιμές, ώστε να επιστρέψουν οι μετατοπισμένοι.

Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα εδάφους σε 11 νησιά που αποτελούσαν μέρος των τεσσάρων ατολών και διαπίστωσαν ότι τα εξωτερικά επίπεδα της ακτινοβολίας γάμμα -που φέρει συνήθως την περισσότερη ενέργεια από τα προϊόντα των ραδιενεργών διασπάσεων- διέφεραν σε μεγάλο βαθμό από περιοχή σε περιοχή.

Κι ακόμη, ότι ορισμένα από τα επίπεδα αυτά ήταν πολύ υψηλότερα από τα αναμενόμενα και υπερβαίνουν κατά πολύ το όριο της έκθεσης που συμφωνήθηκε μεταξύ των αξιωματούχων των δύο χωρών.

Τα επίπεδα στο Μπικίνι, για παράδειγμα, μετρήθηκαν έως και 648 μιλιρέμ (δείκτης απορρόφησης ακτινοβολίας) ανά έτος. Το «ασφαλές» επίπεδο είχε οριστεί στα 100 μιλιρέμ ετησίως.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα επίπεδα αυτά είναι επίσης πολύ υψηλότερα από αυτά που βρέθηκαν γύρω από τις περιοχές πυρηνικών ατυχημάτων του Τσερνομπίλ και της Φουκουσίμα.

Η ίδια ομάδα ερευνητών διεξήγαγε ακόμη δύο μελέτες - μια που περιελάμβανε τη μέτρηση των επιπέδων ακτινοβολίας σε φρούτα από δέντρα στις πληγείσες περιοχές και μια άλλη που μελέτησε τον κρατήρα που δημιουργήθηκε από τη μεγαλύτερη έκρηξη που σημειώθηκε στην περιοχή.

Οπως ανέφεραν, επίπεδα ακτινοβολίας στα φρούτα ήταν πολύ υψηλά για ανθρώπινη κατανάλωση σε πολλά από τα νησιά.

Επίσης, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας στα ιζήματα του εδάφους στον κρατήρα ήταν ακόμα αρκετά μεγαλύτερα από τα κανονικά επίπεδα.

Αν και οι άνθρωποι μπορούν να εκτεθούν στη ραδιενεργή ακτινοβολία εισπνέοντας σκόνη ή πίνοντας μολυσμένο νερό, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το φαγητό είναι ο πρωταρχικός τρόπος που οι νησιώτες των Μάρσαλ εκτίθενται στην ακτινοβολία - ακόμη και αν η ακτινοβολία του υπόβαθρου και του εδάφους είναι σχετικά χαμηλή.

Η μελέτη για τα τρόφιμα έδειξε ένα μείγμα υψηλών και μεταβλητών επιπέδων μόλυνσης σε καρπούς που μελετήθηκαν στα νησιά Μπικίνι, Ναέν και Ρονγκελάπ.

Πράγματι, και στα τρία νησιά, τα φρούτα περιείχαν ακτινοβολία υψηλότερη από τα επίπεδα ασφάλειας που θέσπισαν η Ρωσία, η Ουκρανία, η Λευκορωσία και η Ιαπωνία, οι οποίες έχουν αυστηρότερα στάνταρτ για τον περιορισμό της πρόσληψης ραδιενεργών σωματιδίων σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας εκθέτουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ που παρακολουθεί την υγεία των κατοίκων στις Νήσους Μάρσαλ και διαβεβαιώνει ότι οι ντόπιοι αντιμετωπίζουν μικρό κίνδυνο από τη ραδιενέργεια.

Ο Τέρι Χάμιλτον, επικεφαλής ερευνητής του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ για τα ζητήματα ακτινοβολίας των Νήσων Μάρσαλ, δήλωσε ότι παρ' όλο που η προσέγγιση της ομάδας του Κολούμπια φάνηκε λογική, ανησυχεί ότι η μεθοδολογία και ο εξοπλισμός τους θα μπορούσαν να υπερεκτιμήσουν την ακτινοβολία που ανιχνεύουν.

Ωστόσο οι ερευνητές απέρριψαν κατηγορηματικά αυτόν τον ισχυρισμό.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Η αρχή του τέλους για τα πυρηνικά όπλα
Tην περασμένη εβδομάδα, στην Πρώτη Επιτροπή της Ολομέλειας του ΟΗΕ, εγκρίθηκε πλειοψηφικά από 123 κράτη-μέλη ένα ψήφισμα που δρομολογεί την έναρξη των διαπραγματεύσεων μέσα στο επόμενο έτος για την επίτευξη...
Η αρχή του τέλους για τα πυρηνικά όπλα
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Πειρηνικός ωκεανός
Οι ΗΠΑ απειλούν τη Βόρεια Κορέα με πόλεμο. Η πρέσβης τους στον ΟΗΕ δήλωσε ότι «η υπομονή της χώρας μας δεν είναι απεριόριστη» και πως «ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με τα ημίμετρα». Η Νότια Κορέα πραγματοποιεί από...
Πειρηνικός ωκεανός
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Μπρος οι λαθροθήρες και πίσω οι στρατοί
​Tα αυξανόμενα ποσοστά λαθροθηρίας στην Αφρική και τα σενάρια περί σύνδεσης μεταξύ λαθροθηρών και τρομοκρατών ήταν η αφορμή για νέα απόβαση στην ήπειρο ξένων στρατών, ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών, ακόμη...
Μπρος οι λαθροθήρες και πίσω οι στρατοί
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Φράγματα... παντού!
Αν και η κατασκευή τους στο παρελθόν συνδεόταν με τη συγκέντρωση νερού για τη γεωργία, τα τελευταία χρόνια η κατασκευή των φραγμάτων εξαπλώνεται εντυπωσιακά και μεγαλεπήβολα σε ολόκληρο τον πλανήτη για την...
Φράγματα... παντού!
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ηττοπάθεια και απαξίωση στον δρόμο του αφοπλισμού
Oι πυρηνικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας, ήταν ανάμεσα στις περίπου 40 χώρες που μποϊκόταραν την πρώτη εδώ και μια 20ετία διάσκεψη του ΟΗΕ για τη δρομολόγηση μιας παγκόσμιας...
Ηττοπάθεια και απαξίωση στον δρόμο του αφοπλισμού
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Η αρπαγή της Παπούα Ν. Γουινέας
​Οι κοινότητες στην Παπούα Νέα Γουινέα αντιτάσσονται στην κλοπή της γης τους. Δεκάδες ξένες εταιρείες έχουν υπογράψει συμβόλαια παραχώρησης γης στο πλαίσιο ενός κυβερνητικού προγράμματος, που τους επέτρεψε την...
Η αρπαγή της Παπούα Ν. Γουινέας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας