• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.4°C / 32.9°C
  1 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.6°C / 30.1°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 26.0°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  53%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 28.5°C
  4 BF
  31%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  0 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.6°C / 28.1°C
  1 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.5°C / 31.1°C
  1 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 25.9°C
  4 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 28.1°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.7°C
  3 BF
  37%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.9°C / 23.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 29.5°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 29.5°C
  2 BF
  29%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 28.8°C
  3 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.0°C / 33.1°C
  0 BF
  40%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.3°C / 24.4°C
  1 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 24.7°C / 29.2°C
  1 BF
  26%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  3 BF
  37%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Φρένο» στον κατακλυσμό των εξαγόμενων σκουπιδιών

 • A-
 • A+
Καθώς παράγουν πολλαπλάσια πλαστικά απόβλητα από όσα μπορούν να απορροφήσουν, τα ξεφορτώνονται βολικά πουλώντας τα σε εταιρείες οι οποίες τα εξάγουν σε φτωχές χώρες, όπου το κόστος της ανακύκλωσης είναι ελάχιστο, όμως δεν υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός για τη διαχείρισή τους. Ετσι, πλήττονται βαριά το περιβάλλον αλλά και οι ντόπιοι πληθυσμοί.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο κόσμος παρήγαγε 242 εκατομμύρια τόνους πλαστικών αποβλήτων το 2016 - αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί κατά 70% τα επόμενα 30 χρόνια.

Αλλά το ίδιο πλαστικό είναι επίσης ένα εμπόρευμα που πωλείται και γίνεται αντικείμενο εμπορίου σε μια παγκόσμια βιομηχανία που παράγει 200 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ κάθε χρόνο.

Η εξαγωγή των πλαστικών αποβλήτων είναι ένας τρόπος που ακολουθούν οι πλούσιες χώρες για να τα ξεφορτωθούν.

Πουλώντας τα απορρίμματά τους σε εταιρείες που τα αποστέλλουν στη συνέχεια σε χώρες όπου το κόστος ανακύκλωσης είναι φτηνότερο, οι πλούσιες χώρες μπορούν να αποφύγουν το δυσάρεστο έργο να βρουν κάποιο χώρο στα εδάφη τους για να τα πετάξουν.

Δυστυχώς, τα περισσότερα από αυτά τα απόβλητα αποστέλλονται σε χώρες που δεν είναι εξοπλισμένες για να τα διαχειριστούν σωστά.

Οταν οι πλούσιες χώρες εξάγουν τα πλαστικά τους απορρίμματα σε φτωχότερες χώρες με ασθενέστερη ικανότητα ανακύκλωσης, τα πλαστικά αυτά απορρίπτονται συχνά σε χωματερές, καταστρέφοντας τελικά τη γη και τη θάλασσα.

Ωστόσο, μια πρόσφατη απόφαση του ΟΗΕ θα μπορούσε να βοηθήσει τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τα πλαστικά απορρίμματα, ενώ έχουν τη μικρότερη ικανότητα να τα διαχειριστούν. Λόγω μιας ελάχιστα γνωστής συνθήκης, που ονομάζεται Σύμβαση της Βασιλείας, οι φτωχότερες χώρες μπορούν τώρα να πουν «όχι» στον κατακλυσμό των εξαγόμενων αποβλήτων.

Η Σύμβαση της Βασιλείας υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ το 1989 για τον έλεγχο της διασυνοριακής διακίνησης επικίνδυνων αποβλήτων και της διάθεσής τους από πλούσιες σε φτωχές χώρες.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι το 1988 το μικρό ψαροχώρι Κόκο της Νιγηρίας βρέθηκε στα διεθνή πρωτοσέλιδα όταν ανακαλύφθηκε ότι δύο ιταλικές επιχειρήσεις είχαν κανονίσει την αποθήκευση 18.000 βαρελιών επικίνδυνων αποβλήτων σε αυτό, τα οποία έφεραν την ένδειξη ότι περιείχαν οικοδομικά υλικά και εκφορτώθηκαν σε ένα κενό ναυπηγείο ενός ντόπιου για 100 δολάρια τον μήνα.

Από τα βαρέλια άρχισαν να διαρρέουν τα απόβλητα και οι ντόπιοι άρχισαν να αρρωσταίνουν. Ηταν η εποχή που η Ιταλία μπορούσε να επεξεργαστεί μόνο το 20% των τοξικών αποβλήτων που παρήγε. Τα υπόλοιπα τα έστελνε αθόρυβα στο εξωτερικό.

Αλλά και ο Καναδάς δεν έχει επαναπατρίσει μέχρι σήμερα τα απορρίμματα που εξήγαγε στις Φιλιππίνες μια ιδιωτική επιχείρηση της χώρας με αποτέλεσμα να βρίσκονται εκτεθειμένα στον ήλιο στο διεθνές λιμάνι των εμπορευματοκιβωτίων της Μανίλα από το 2013.

Τα εμπορευματοκιβώτια είχαν ψευδώς επισημανθεί ότι περιέχουν πλαστικά που προορίζονταν για ανακύκλωση, αλλά στην πραγματικότητα ήταν γεμάτα με τόνους οικιακών απορριμμάτων.

Οι εικόνες των πλαστικών αποβλήτων που συσσωρεύονται σε παραλίες σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, μεταξύ άλλων σε ορισμένα από τα πιο απομακρυσμένα νησιά του κόσμου, προκάλεσαν αντιδράσεις που οδήγησαν τη Νορβηγία να κάνει χρήση της Σύμβασης της Βασιλείας.

Οι διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στη Γενεύη για δύο εβδομάδες (29/4 -10/5) αποσκοπούσαν στην ανάληψη επείγουσας δράσης για την αντιμετώπιση ενός σύνθετου προβλήματος. Ορισμένες χώρες, όπως η Αργεντινή και οι ΗΠΑ, ήταν πιο επιφυλακτικές, καθώς είναι εξαγωγείς πλαστικών απορριμμάτων.

Αυτές, όπως και η βιομηχανία ανακύκλωσης, προειδοποίησαν ότι οι κανονισμοί θα μπορούσαν να κάνουν πιο δύσκολη την ανακύκλωση πλαστικών, σε μια εποχή που χρειάζεται πολύ περισσότερη ανακύκλωση.

Οι αντιπαραθέσεις συνεχίστηκαν για αρκετές ώρες, καθώς οι αναπτυσσόμενες χώρες μιλούσαν για τα πλαστικά απόβλητα που γεμίζουν τα εδάφη τους, τις θάλασσες, τις παραλίες, ακόμη και τους παγετώνες.

Η Νορβηγία υπέβαλε πρόταση για να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο η σύμβαση ρυθμίζει τα πλαστικά, προτείνοντας τη μεταφορά πολλών τύπων πλαστικών από την κατηγορία «μη επικίνδυνα» στον κατάλογο των αποβλήτων που χαρακτηρίζονται «ιδιαίτερου ενδιαφέροντος».

Ετσι, από το 2020, οι αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να ενημερώνονται εάν τα πλαστικά αυτά βρίσκονται στις αποστολές αποβλήτων προς αυτές.

Με αυτές τις πληροφορίες, οι χώρες θα μπορούν να δώσουν, ή να ανακαλέσουν, τη συναίνεσή τους. Και για πρώτη φορά, οι αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να αρνηθούν την αποστολή πλαστικών με τη στήριξη του διεθνούς δικαίου.

Δίκαιη ανακύκλωση

Η απόφαση αυτή ισχύει μόνο για πλαστικά χαμηλής αξίας που είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν. Σκεφτείτε τη συσκευασία τροφίμων ή τα μπουκάλια νερού μιας χρήσης: τα πλαστικά είναι λερωμένα ή αναμειγμένα μεταξύ τους (το καπάκι, η ετικέτα και το μπουκάλι είναι διαφορετικοί τύποι πλαστικού), καθιστώντας δύσκολη την ανακύκλωση.

Οι περισσότεροι ανακυκλωτές δεν θέλουν αυτά τα πλαστικά, τα οποία δεν αποφέρουν κέρδη και όλο και περισσότερο απορρίπτονται στις χωματερές των φτωχών χωρών.

Οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν πόσο τα φτηνά πλαστικά διαχέουν ανθεκτικές οργανικές ρυπογόνες ουσίες στο περιβάλλον - μια ιδιαίτερα δυσάρεστη ομάδα χημικών ουσιών που είναι τοξικές, ταξιδεύουν με αέρα και νερό σε μεγάλες αποστάσεις, συσσωρεύονται σε ζωικούς ιστούς (συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπινων) και διαρκούν πολύ καιρό.

Περισσότερα από 233 θαλάσσια είδη απορροφούν πλαστικά και τα απορρίμματα έχουν φτάσει στα βαθύτερα τμήματα του ωκεανού.

Το εμπόριο των παγκόσμιων πλαστικών είναι η κινητήρια δύναμη αυτού του προβλήματος, οπότε δίνοντας στις αναπτυσσόμενες χώρες το δικαίωμα να γνωρίζουν τι εισέρχεται στη χώρα τους και να το αρνηθούν αποτελεί την κατάλληλη λύση για την ανεξέλεγκτη και επικίνδυνη εξαγωγή απορριμμάτων.

Προηγουμένως, η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πλαστικών στον κόσμο για ανακύκλωση, απαγόρευσε την εισαγωγή φτηνών και μολυσμένων πλαστικών το 2018, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν από τα πλαστικά απόβλητα άλλες, γειτονικές της χώρες, όπως η Ινδονησία και η Μαλαισία.

Και αυτό ιδίως επειδή χώρες όπως η Βρετανία εξακολουθούν να εξάγουν πάνω από 600.000 τόνους πλαστικού τον χρόνο.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ο «άσχημος» θάνατος των φωτοβολταϊκών
Τα ηλιακά πάνελ αποτελούν μια ολοένα και πιο σημαντική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας, αλλά είναι επίσης πολύπλοκα κομμάτια τεχνολογίας που γίνονται μεγάλα, ογκώδη, τοξικά ηλεκτρονικά απορρίμματα στο τέλος της...
Ο «άσχημος» θάνατος των φωτοβολταϊκών
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Στη σκιά της πανδημίας οι «λύκοι» χαίρονται
Αν και οι προσπάθειες για τον έλεγχο της πανδημίας έχουν μειώσει την οικονομική δραστηριότητα οδηγώντας σε βελτιώσεις στην ποιότητα του αέρα τοπικά, είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν οι συνέπειες για τις...
Στη σκιά της πανδημίας οι «λύκοι» χαίρονται
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Με χαμηλά τον πήχη για το κλίμα
Στα θεμέλια που έθεσε η μη δεσμευτική Συμφωνία του Παρισιού το 2015 που προέκυψε από την 21η Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, η οποία δημιούργησε...
Με χαμηλά τον πήχη για το κλίμα
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ωκεανός πλαστικών στα νησιά Κόκος
Στο σύμπλεγμα 27 μικρών κοραλλιογενών νησιών, που βρίσκεται στη μέση του Ινδικού, τα θαλάσσια ρεύματα έχουν ξεβράσει 414 εκατ. κομμάτια πλαστικού, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Τασμανίας.
Ωκεανός πλαστικών στα νησιά Κόκος
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ο τουρισμός πληγώνει τη Νοτιοανατολική Ασία
Η τουριστική έκρηξη που βιώνουν οι περιοχές της ΝΑ Ασίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει διαταράξει πολλά ευαίσθητα οικοσυστήματα και έτσι όλο και περισσότερες χώρες αναγκάζονται να απαγορεύσουν κακήν κακώς...
Ο τουρισμός πληγώνει τη Νοτιοανατολική Ασία
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Οι ελπίδες σωτηρίας του πλανήτη λιώνουν σαν τους πάγους
Περισσότερο με βήμα πίσω παρά με πρόοδο μοιάζει το αποτέλεσμα της 24ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα. Αν και τα μέλη των αντιπροσωπειών ζητωκραύγαζαν για τη συμφωνία που υπέγραψαν, δεν δεσμεύτηκαν για μείωση...
Οι ελπίδες σωτηρίας του πλανήτη λιώνουν σαν τους πάγους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας