• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.0°C / 26.9°C
  0 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.8°C / 24.9°C
  0 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 24.5°C
  2 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  1 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 24.3°C
  1 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.6°C
  1 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.3°C / 25.3°C
  0 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 25.3°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 25.9°C
  1 BF
  36%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.3°C / 24.4°C
  3 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.6°C / 22.3°C
  0 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  50%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 22.9°C
  2 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 25.1°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.8°C / 26.0°C
  2 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.2°C / 27.1°C
  0 BF
  35%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.3°C / 22.1°C
  1 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.4°C / 25.0°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  1 BF
  21%
AP Photo / Rafiq Maqbool
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο τουρισμός πληγώνει τη Νοτιοανατολική Ασία

 • A-
 • A+
Η τουριστική έκρηξη που βιώνουν οι περιοχές της ΝΑ Ασίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει διαταράξει πολλά ευαίσθητα οικοσυστήματα και έτσι όλο και περισσότερες χώρες αναγκάζονται να απαγορεύσουν κακήν κακώς την πρόσβαση των τουριστών στις πληγείσες περιοχές.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Από την Ταϊλάνδη μέχρι το Μπαλί, η τεράστια αύξηση των τουριστών καταπονεί τα ευαίσθητα οικοσυστήματα σε οριακό σημείο. Ορισμένες χώρες προσπαθούν να ελέγξουν την έκρηξη του τουρισμού, με κάποιους δημοφιλείς προορισμούς να κλείνουν για να μπορέσουν να επουλωθούν οι πληγείσες περιοχές.

Ο κόλπος Μάγια στην Ταϊλάνδη ήταν ένας ήσυχος όρμος γεμάτος θαλάσσια ζωή που τον επισκέπτονταν μόνο μια χούφτα τουρίστες κάθε μέρα. Ολα άλλαξαν όταν εκεί γυρίστηκε η ταινία «Η παραλία» με πρωταγωνιστή τον Λεονάρντο ντι Κάπριο, παραγωγής 2000. Μέχρι το 2018, 5.000 άτομα επισκέπτονταν τον κόλπο κάθε μέρα.

Αυτή η επέλαση προκάλεσε σοβαρές ζημιές στον ύφαλο του κόλπου από το αγκυροβόλιο σκαφών και τις καταδύσεις κολυμβητών που φορούσαν αντηλιακό το οποίο περιείχε ένα κοινό χημικό τοξικό για τα νεαρά κοράλλια.

Το τμήμα εθνικών πάρκων της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε ότι περισσότερο από το 50% των κοραλλιών του κόλπου έδειξαν σημάδια ζημιάς, ωθώντας τον οργανισμό να κλείσει επ’ άπειρον τον κόλπο Μάγια «μέχρι να επανέλθουν οι φυσικοί πόροι στο φυσιολογικό».

Στις Φιλιππίνες, ο μικρός παράδεισος του νησιού Μπορακάι, έκτασης 30 στεμμάτων, δέχτηκε πάνω από 2 εκατομμύρια επισκέπτες το 2017, πολλούς με κρουαζιερόπλοια.

Πέρυσι, με εκατοντάδες επιχειρήσεις και κατοικίες να απορρίπτουν λύματα στη θάλασσα, οι αρχές έκλεισαν το νησί για έξι μήνες για να πραγματοποιήσουν μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση καθαρισμού και ανέπτυξαν σχέδια για τη μείωση του αριθμού των επισκεπτών κατά δύο τρίτα.

Θάλασσα σκουπιδιών

Τα κοράλλια του κόλπου Μάγια στην Ταϊλάνδη έχουν υποστεί σοβαρή ζημιά από χημικό που περιείχε το αντηλιακό που φορούσαν οι εκατοντάδες τουρίστες που καταδύονταν κάθε μέρα στον βυθό.

Στο Βιετνάμ, ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός της χώρας, ο κόλπος Χα Λονγκ, με χιλιάδες ασβεστολιθικά νησιά όλων των μορφών και μεγεθών γνώρισε τεράστια αύξηση του τουρισμού που έπληξε το οικοσύστημα. Το 2017, σχεδόν 7 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφτηκαν τον κόλπο, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Εκατοντάδες πλοία διασχίζουν τον κόλπο κάθε μέρα, απορρίπτοντας συχνά ανθρώπινα απόβλητα στη θάλασσα. Οι τουρίστες εκδηλώνουν όλο και περισσότερο έκπληξη όχι για το τοπίο, αλλά για την ποσότητα των σκουπιδιών.

Και η Ταϊλάνδη, μία από τις 10 πρώτες χώρες παγκοσμίως για τον διεθνή τουρισμό, υποδέχτηκε πάνω από 38 εκατομμύρια επισκέπτες το 2018, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με 15 χρόνια πριν.

Σε όλο τον κόσμο, οι αυξανόμενοι αριθμοί τουριστών ασκούν πίεση σε θρυλικές φυσικές περιοχές, από τα βουνά της Παταγονίας και τα εθνικά πάρκα των δυτικών Ηνωμένων Πολιτειών έως τα αρκτικά τοπία της Ισλανδίας. Αλλά πουθενά δεν είναι το πρόβλημα τόσο οξύ όσο στη Νοτιοανατολική Ασία, φημισμένη για τις παραλίες της, τα τροπικά δάση και τα απόμερα νησιά, επισημαίνει το διαδικτυακό περιοδικό Yale Environment 360.

Το πρόσωπο και η κλίμακα του τουρισμού στη Νοτιοανατολική Ασία έχουν αλλάξει σημαντικά τα τελευταία 10-12 χρόνια. Οι περισσότεροι τουρίστες στην περιοχή προέρχονταν από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία, πολλοί από τους οποίους έφταναν σε μικρές ομάδες, χωρίς ιδιαίτερη οργάνωση.

Σήμερα, κυριαρχούν οι Κινέζοι και οι Ινδοί που καταφθάνουν συχνά με πτήσεις τσάρτερ. Μεγαλύτερες ομάδες χρειάζονται μεγαλύτερες βάρκες, με περισσότερα πετρέλαια και απόβλητα να απορρίπτονται στο νερό. Και ισοδυναμούν με περισσότερα σκουπίδια και ανθρώπινα απόβλητα, καθώς και περισσότερες ζημιές σε ευαίσθητα θαλάσσια και χερσαία περιβάλλοντα.

Μέχρι πρόσφατα, πολλά κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας, ευγνώμονα για τις νέες θέσεις εργασίας και τα αυξανόμενα έσοδα, έκαναν ελάχιστα για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη απειλή για το φυσικό περιβάλλον που προσελκύει τους τουρίστες.

Απόβλητα και σκουπίδια

Η κοσμοσυρροή τουριστών σε περιοχές όπως ο κόλπος Μάγια, ο κόλπος Χα Λονγκ ή το Μπαλί προκαλεί έναν περιβαλλοντικό φόρτο με διάφορους τρόπους.

Ο ένας αφορά τον χειρισμό και την επεξεργασία των ανθρώπινων αποβλήτων. Ενας δεύτερος, τα βουνά από σκουπίδια και πλαστικές σακούλες που συσσωρεύονται σε περιοχές που δέχονταν χιλιάδες επισκέπτες ετησίως και τώρα δέχονται εκατομμύρια. Και ένας τρίτος είναι η ζημιά στο περιβάλλον, καθώς οι λεγεώνες των τουριστών αποβιβάζονται από κρουαζιερόπλοια ή αεροσκάφη και εξαπλώνονται σε εύθραυστα οικοσυστήματα.

Το νησί Μπορακάι στις Φιλιππίνες, που κάποτε χαρακτηρίστηκε από το περιοδικό Travel and Leisure ως το καλύτερο νησί του κόσμου, αποτελεί μια προειδοποίηση για το τι μπορεί να συμβεί σε άλλοτε παραδεισένιες περιοχές που πλημμυρίζουν από τουρίστες.

Καθώς όλο και περισσότεροι επισκέπτες έφταναν στο νησί τα τελευταία χρόνια για να απολαύσουν τις παραλίες με τη λευκή άμμο και τα τιρκουάζ νερά, το περιβάλλον του νησιού έφτασε στα όριά του.

Μια κυβερνητική έρευνα διαπίστωσε ότι 716 από τις 834 επιχειρήσεις και κατοικίες δεν διέθεταν άδεια για αποχέτευση και πολλές διοχέτευαν τα λύματα στη θάλασσα. Τον περασμένο Απρίλιο, αφού ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε δήλωσε ότι οι αποχετεύσεις είχαν μετατρέψει τα διάφανα νερά του Μπορακάι σε «βόθρο», οι αρχές έκλεισαν το νησί στους τουρίστες για έξι μήνες και, μεταξύ άλλων μέτρων, περιόρισαν τον αριθμό των τουριστών σε 6.400 την ημέρα.

Παρομοίως, ο κόλπος Μάγια στην Ταϊλάνδη παραμένει κλειστός για τους τουρίστες. Απάτητος πλέον για τα σμήνη των τουριστών, κάποια θαλάσσια ζωή επιστρέφει στην παραλία του, συμπεριλαμβανομένων των μαυροπτέρυγων υφαλοκαρχαριών.

Οπως διαφαίνεται σε αρκετές περιοχές του κόσμου, οι ορθάνοιχτες πόρτες στον μαζικό τουρισμό επιφέρουν ισχυρά πλήγματα στα εύθραυστα οικοσυστήματα. Κι εφόσον το «λουκέτο» που μπαίνει για τους τουρίστες εκ των υστέρων είναι προσωρινό, δεν μπορούμε να ελπίζουμε παρά μόνο στην περιστασιακή ανάκαμψη αυτών των μοναδικών μνημείων της φύσης.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ο τουρισμός σαρώνει τον πλανήτη
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, φέτος θα έχουμε 3 εκατομμύρια τουρίστες που θα περιπλανώνται κάθε μέρα ανά τον κόσμο. Αυτό το μαζικό φαινόμενο, που αποκαλούμε τουρισμό, δεν έχει προηγούμενο στην ανθρώπινη ιστορία...
Ο τουρισμός σαρώνει τον πλανήτη
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Εμφραγμα στην παγκόσμια ανακύκλωση
H απόφαση της Κίνας να περιορίσει δραστικά τις εισαγωγές ανακυκλώσιμων και στερεών αποβλήτων μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να επιφέρει ισχυρούς τριγμούς στο παγκόσμιο εμπόριο ανακυκλώσιμων απορριμμάτων....
Εμφραγμα στην παγκόσμια ανακύκλωση
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Εξόρυξη λιθίου: Ανάπτυξη ή καταστροφή;
Η κατάρα των περιοχών του πλανήτη που κρύβουν στο υπέδαφός τους ενεργειακά αποθέματα χτυπά και τη μεγαλύτερη ξηρή λίμνη στον κόσμο, καθώς στη λεκάνη της εκτιμάται ότι βρίσκεται έως και το 70% των παγκόσμιων...
Εξόρυξη λιθίου: Ανάπτυξη ή καταστροφή;
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Διακοπές στις ζώνες του θανάτου
Ξεχάστε τα παραδοσιακά τουριστικά αξιοθέατα, όπως τα μουσεία, τους ιστορικούς τόπους που διακρίνονται για την αρχιτεκτονική τους ή τα μοναδικά φυσικά αξιοθέατα. Στις επόμενες διακοπές σας μπορείτε να...
Διακοπές στις ζώνες του θανάτου
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Εμμονή στην καύση σκουπιδιών
Ανεξάρτητα από τη μεταστροφή της Ε.Ε. για περιορισμό της καύσης σκουπιδιών, τα κράτη-μέλη παραμένουν ελεύθερα να χρηματοδοτούν και να παραγγέλνουν νέους αποτεφρωτήρες.
Εμμονή στην καύση σκουπιδιών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας