• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 15.2°C
  1 BF
  88%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.1°C / 11.6°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.2°C / 13.2°C
  1 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.4°C
  1 BF
  74%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 8.9°C
  4 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 10.4°C
  1 BF
  96%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 6.8°C
  3 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 14.8°C
  3 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  4 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.7°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  5 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  9°C 8.9°C / 10.6°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 11.0°C
  2 BF
  86%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 14.8°C / 16.6°C
  1 BF
  92%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 13.3°C
  2 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.5°C / 10.5°C
  2 BF
  94%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.2°C / 11.2°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  1 BF
  90%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα φώτα των πόλεων σκοτώνουν εκατομμύρια αποδημητικά πουλιά

 • A-
 • A+
Σε τρομακτικά επίπεδα βρίσκεται η θνησιμότητα πτηνών που περνούν πάνω από μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ κατά το μεταναστευτικό ταξίδι τους, με καθοριστικό παράγοντα τη φωτορύπανση που πλήττει πάνω από το 80% του κόσμου και το 99% των Ηνωμένων Πολιτειών ● Ιδιαίτερα θανατηφόρα τα υψηλά κτίρια.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, 600 εκατομμύρια πουλιά σκοτώνονται κάθε χρόνο από συγκρούσεις με μερικούς από τους μεγαλύτερους ουρανοξύστες των ΗΠΑ, βάσει έρευνας του Εργαστηρίου Ορνιθολογίας Κορνέλ. Ιδιαίτερα θανατηφόρα αποδεικνύονται τα ψηλά κτίρια που βρίσκονται ειδικά σε τρεις πόλεις.

Το Σικάγο, το Χιούστον και το Ντάλας βρίσκονται στην καρδιά των εναέριων διαδρόμων με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία μεταναστευτικών πουλιών της Βόρειας Αμερικής, γεγονός που, σε συνδυασμό με κάποιες ακόμη από τις μεγαλύτερες πόλεις στις ΗΠΑ, τις καθιστά σοβαρή απειλή για τη διέλευσή τους.

Οι ερευνητές αναφέρουν το τεχνητό φως της νύχτας ως καθοριστικό παράγοντα που συμβάλλει στην αύξηση του αριθμού θνησιμότητας των πουλιών, δεδομένου ότι σχεδόν οι μισές από τις Πολιτείες της Αμερικής βιώνουν σημαντική φωτορύπανση κατά τη διάρκεια της νύχτας, την οποία προκαλούν τα φώτα των δρόμων, τα φώτα ασφαλείας και τα φωτιζόμενα κτίρια. Αυτά τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά κατά τη διάρκεια των μεταναστευτικών περιόδων την άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν δισεκατομμύρια πτηνών πετούν σε όλη τη χώρα, καθώς ταξιδεύουν μεταξύ Βόρειας και Νότιας Αμερικής. Τα πουλιά συνήθως εξαρτώνται από το φυσικό φως από τη Σελήνη, τον ήλιο και τα αστέρια, προκειμένου να πλοηγηθούν.

Για να πραγματοποιήσουν την έρευνά τους, οι επιστήμονες συγκέντρωσαν δορυφορικά δεδομένα άνω των δύο δεκαετιών που δείχνουν τα επίπεδα της φωτορύπανσης από μετρήσεις 143 σταθμών. Οι χρόνοι και οι τοποθεσίες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους έδειξαν πότε ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστευτικών πτηνών εκτίθεται στη φωτορύπανση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η έκθεση των πτηνών στα φώτα των πόλεων είναι 24 φορές υψηλότερη από τον μέσο όρο που καταγράφηκε στη χώρα, κάτι που έχει αποτέλεσμα εκατομμύρια να βρίσκουν φριχτό θάνατο από συγκρούσεις με κτίρια, πύργους επικοινωνίας, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ανεμογεννήτριες.

Η κατάταξη στη λίστα των πιο επικίνδυνων για τα πουλιά πόλεων αλλάζει ανάλογα με την εποχή, επειδή τα πτηνά αλλάζουν τις μεταναστευτικές τους διαδρομές από την άνοιξη έως το φθινόπωρο.

Την άνοιξη, δισεκατομμύρια πτηνών πετούν μέσα από τις κεντρικές ΗΠΑ ανάμεσα στα Βραχώδη Ορη και τα Απαλάχια Ορη, με τις πόλεις στο κέντρο αυτών των περιοχών να αποδεικνύονται ιδιαίτερα θανατηφόρες.

Μια μεγάλη μετανάστευση κατά μήκος της Δυτικής Ακτής σημαίνει ότι το Λος Αντζελες αποδεικνύεται μια ιδιαίτερα επικίνδυνη πόλη. Εν τω μεταξύ, το φθινόπωρο οι μεταναστεύσεις είναι πιο έντονες κατά μήκος της Ατλαντικής ακτής, η οποία επίσης υφίσταται βαριά φωτορύπανση.

Αν και οι μεταναστεύσεις κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων μπορεί να διαρκέσουν μήνες, ο μεγαλύτερος αριθμός πουλιών μπορεί να μεταναστεύσει σε λίγες μόνο μέρες. Οπως σημειώνει η μελέτη, οποιαδήποτε από τις πιο επικίνδυνες -εξαιτίας της φωτορύπανσης- πόλεις μπορεί να περιμένει ότι το ήμισυ της ετήσιας μετανάστευσης των πτηνών θα περάσει μέσα από αυτήν σε μόλις μία εβδομάδα, ανάλογα με τις συνθήκες του ανέμου, τη θερμοκρασία και τον συγχρονισμό. Και δεν είναι μόνο τα πουλιά. Τα έντομα και οι νυχτερίδες μπορούν επίσης να επηρεαστούν εξίσου αρνητικά.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι τα ευρήματά τους θα συμβάλουν στην καθοδήγηση των πρωτοβουλιών για την προστασία των πτηνών, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο φωτισμός τη νύχτα. Καθώς ο κόσμος αρχίζει να θεωρεί τον εναέριο χώρο ως βιότοπο άγριας ζωής, η έρευνα παρουσιάζει μια θεμελιώδη ανάγκη να κατανοηθεί πώς αλληλεπιδρούν οι οργανισμοί με τις ανθρώπινες υποδομές.

«Τώρα που γνωρίζουμε πού και πότε οι μεγαλύτεροι αριθμοί των μεταναστευτικών πτηνών περνούν περιοχές με έντονη φωτεινότητα, μπορούμε να το αξιοποιήσουμε για να βοηθήσουμε και να προωθήσουμε τις επιπλέον προσπάθειες για την προστασία τους σε αυτές τις πόλεις», εξηγεί μία από τις ερευνήτριες που συμμετείχαν στη μελέτη.

Ως παράδειγμα αναφέρει τη Houston Audubon, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που επικεντρώνεται στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος για τα πουλιά και τους ανθρώπους, η οποία χρησιμοποιεί τις προβλέψεις για τη μετανάστευση των πουλιών από το πρόγραμμα BirdCast του Εργαστηρίου Ορνιθολογίας Κορνέλ για να εκδίδει προειδοποιήσεις για σβήσιμο των φώτων τις νύχτες που αναμένονται μεγάλες μεταναστευτικές κινήσεις πουλιών στην πόλη.

Αν δεν χρειάζεστε τα φώτα, απενεργοποιήστε τα, είναι η συμβουλή που δίνουν οι επιστήμονες που παραδέχονται ότι πρόκειται για ένα ζήτημα μεγάλης κλίμακας, αλλά ενεργώντας ακόμη και σε πολύ τοπικό επίπεδο για τη μείωση του φωτισμού μπορεί να φανεί η διαφορά.

«Ενώ ελπίζουμε ότι οι μεγάλες μειώσεις της φωτορύπανσης σε επίπεδο πόλης αποτελούν τον στόχο, είμαστε ενθουσιασμένοι που ακόμη και οι δράσεις μικρής κλίμακας μπορούν να επιφέρουν μεγάλη διαφορά», επισημαίνουν.

Ας σημειωθεί ότι περισσότερο από το 80% του κόσμου και περισσότερο από το 99% των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών πληθυσμών ζουν υπό φωτορυπασμένο ουρανό.

Ο Γαλαξίας μας είναι κρυμμένος για περισσότερο από το ένα τρίτο της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένων του 60% των Ευρωπαίων και σχεδόν του 80% των Βορειοαμερικανών. Επιπλέον, το 88% της επιφάνειας της Ευρώπης και σχεδόν οι μισές από τις Ηνωμένες Πολιτείες βιώνουν φωτορυπασμένες νύχτες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Καταστροφές μέσα στην καταστροφή
Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το πέρασμα του τυφώνα «Λόρα» ενώ οι κάτοικοι έμειναν εκτεθειμένοι στην ατμοσφαιρική ρύπανση που προκάλεσαν τα γύρω διυλιστήρια πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Καταστροφές μέσα στην καταστροφή
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ας μην περιμένουμε να μας... σώσει ο Covid-19
Με πολλές οικονομίες αδρανοποιημένες προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του κορονοϊού, οι άνθρωποι από το Πεκίνο έως το Λος Αντζελες ατενίζουν...
Ας μην περιμένουμε να μας... σώσει ο Covid-19
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Από δω ώς την Αμερική...
Μήπως θεωρείτε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι η μόνη που εκμεταλλεύεται την πανδημία καταθέτοντας εσπευσμένα το νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη για την «αναμόρφωση» της περιβαλλοντικής νομοθεσίας;
Από δω ώς την Αμερική...
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Με χαμηλά τον πήχη για το κλίμα
Στα θεμέλια που έθεσε η μη δεσμευτική Συμφωνία του Παρισιού το 2015 που προέκυψε από την 21η Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, η οποία δημιούργησε...
Με χαμηλά τον πήχη για το κλίμα
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Αυτοί που ρυπαίνουν... κατά συρροή τον πλανήτη
Με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα -παρά την αυξανόμενη διεθνή ανησυχία για το κλίμα- να αυξάνονται σταθερά, αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά στις χώρες που ευθύνονται για τους ρύπους αυτούς για να βρει......
Αυτοί που ρυπαίνουν... κατά συρροή τον πλανήτη
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Οι κρυφές παρενέργειες του «Χάρβεϊ»
​Τα πάντα στο Τέξας είναι μεγάλα, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των χημικών βιομηχανιών, των διυλιστηρίων και άλλων βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Ετσι, όταν μία από τις χειρότερες καταιγίδες στην αμερικανική...
Οι κρυφές παρενέργειες του «Χάρβεϊ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας