• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  10°C 6.1°C / 11.2°C
  0 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.0°C / 6.3°C
  0 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 10.7°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 5.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.3°C / 3.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.3°C / 5.7°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.4°C / 0.4°C
  1 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.6°C / 10.1°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 10.8°C
  4 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  5 BF
  74%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 15.2°C
  6 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  3 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.9°C / 3.8°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 2.5°C / 8.9°C
  2 BF
  76%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 1.8°C / 8.8°C
  2 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  9°C 7.2°C / 11.4°C
  2 BF
  67%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  6°C 0.4°C / 6.0°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.2°C / 6.4°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.8°C / 0.8°C
  1 BF
  82%
Αρκούδα - πούμα
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ανθρώπινη τροφή αλλάζει την άγρια ζωή

 • A-
 • A+
Η αυξημένη κατανάλωση ανθρώπινου φαγητού από τα άγρια ζώα αλλάζει άρδην τη συμπεριφορά τους και συχνά επιβαρύνει την υγεία τους ● Ασθένειες που μπορούν να μολύνουν μια οικόσιτη γάτα μπορεί επίσης να έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν ένα πούμα.

Οταν μια αρκούδα είναι πεινασμένη, οποιοσδήποτε κάδος απορριμμάτων, χώρος υγειονομικής ταφής, αγρόκτημα ή ακόμα και οι επιβάτες ενός αυτοκινήτου θα μπορούσαν να της προσφέρουν τροφή. Ομως, σε ένα όλο και περισσότερο αστικοποιημένο περιβάλλον, οι αρκούδες και άλλα είδη της άγριας πανίδας τρώνε περισσότερο ανθρώπινη τροφή η οποία μεταβάλλει τη συμπεριφορά και τη βιολογία τους.

Μια μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports διαπίστωσε ότι οι αρκούδες με μια δίαιτα πλούσια σε ανθρώπινο φαγητό πέφτουν σε χειμερία νάρκη έως και 50 λιγότερες ημέρες τον χειμώνα. Αυτό είχε «κρυφές επιπτώσεις» στη βιολογία και τη ζωή τους, πέρα από τη βασική ανάγκη για περισσότερη ανάπαυση τον χειμώνα.

Αυτές οι πιο… ενεργές αρκούδες έδειξαν σημάδια ότι τα κύτταρά τους γερνούν ταχύτερα σε σχέση με εκείνες που ακολουθούσαν περισσότερο τις φυσικές διατροφικές τους συνήθειες. Οι ερευνητές ανακάλυψαν αλλαγές στο DNA τους και συγκεκριμένα στα τελομερή, στα άκρα των χρωμοσωμάτων τους, ένας παράγοντας καταλυτικός στη μείωση της διάρκειας ζωής των ζώων.

Οπως αναφέρει το BBC, η προαναφερόμενη έρευνα για τις αρκούδες, που διεξάγεται στο Κολοράντο, έπεται μιας άλλης από κάποιους από τους ίδιους ερευνητές, που αποκαλύπτει το πώς τα πούμα στη Βόρεια Αμερική έχουν μεταστραφεί από το κυνήγι των φυσικών τους θηραμάτων σε ευκαιριακά «κυνηγόσκυλα» και, μάλιστα, τρώγοντας σκύλους και γάτες.

Εκτός από το ότι αυτή η μεταβολή οδηγεί σε σύγκρουση με τους ανθρώπους, αυτό το γεγονός τοποθετεί τα σώματα των αρπακτικών σε νέα βιολογικά εδάφη. Οπως επισήμαναν οι επιστήμονες στην έρευνά τους, όταν τα πούμα τρέφονται με κατοικίδια ζώα μπορεί να τρώνε και ζώα που φιλοξενούν κοινά παθογόνα. Ασθένειες που μπορούν να μολύνουν μια οικόσιτη γάτα μπορεί επίσης να έχουν τη δυνατότητα να μολύνουν ένα πούμα, αφού τα ζώα είναι στενά συσχετισμένα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για μια καινούργια πραγματικότητα για μερικά οικοσυστήματα, καθώς ανασχεδιάζονται από τους ανθρώπους και από αυτά που καλλιεργούμε, και πετάμε.

Οταν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον ξεκίνησαν για πρώτη φορά τη μελέτη της μαύρης αρκούδας, έπρεπε να καταλάβουν πόσο σημαντικό ήταν αυτό το φαγητό γι’ αυτήν. Αναλύοντας δείγματα αίματος και τριχών από τα ζώα, ανακάλυψαν ότι αυτό αποτελούσε το 30% της διατροφής τους.

Περαιτέρω μελέτη των τριχών και των δειγμάτων αίματος από τις αρκούδες έδειξε ότι η διατροφή είχε επιπτώσεις στα κύτταρά τους, αφού γερνούσαν γρηγορότερα. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια περαιτέρω απόδειξη των επιπτώσεων που μπορεί να έχει η πανταχού παρούσα διαθεσιμότητα ανθρώπινων τροφών στην άγρια φύση.

Μεγάλο μέρος των τροφίμων μας που πετάμε καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής που δημιουργούν σωρούς φαγώσιμων τα οποία είναι προσβάσιμα για οποιοδήποτε είδος της άγριας φύσης στις παρυφές των αστικών περιοχών.

Τροφή στα σκουπίδια

Σε μια άλλη, πρόσφατη μελέτη, οι επιστήμονες παρακολούθησαν τον απειλούμενο ασπροπάρη -ένα είδος γύπα- στην Ιβηρική Χερσόνησο. Οπως διαπίστωσαν, τα πτηνά προτιμούσαν να φωλιάζουν σε περιοχές κοντά σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Σε αυτές τις περιοχές οι νεοσσοί του είδους τροφοδοτούνται με τρόφιμα που συλλέγονται από τις χωματερές. Από τη μια, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η τροφοδοσία τους είναι καλύτερη θρεπτικά και ότι έχουν λιγότερες ελλείψεις σε τροφή και, από την άλλη, ότι έχουν εξασφαλισμένη τροφή, κάτι που δεν θα συνέβαινε αν οι φωλιές τους βρίσκονταν σε κάποια άλλη πιο παρθένα περιοχή.

Εντούτοις, ενώ αυτά τα πουλιά γίνονται αδιάκριτοι, ευκαιριακοί τροφοδότες, οι σωροί των αποβλήτων μας δεν φαίνεται να έχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχουν «μάθει» να χρειάζονται τα πουλιά.

Οπως διαπιστώθηκε, τα νεογνά που τρέφονται με τρόφιμα που συσσωρεύτηκαν σε αυτές τις χωματερές οικιακών αποβλήτων είχαν χαμηλότερα επίπεδα βιταμινών και οργανικών ενώσεων που είναι σημαντικά στη λειτουργία του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Ετσι, οι χώροι υγειονομικής ταφής -αν και σημεία έλξης- αποδεικνύονται ένα δίκοπο μαχαίρι για τη διατροφή αυτού του είδους.

Επιπλέον, οι χώροι υγειονομικής ταφής θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια μεγάλη απειλή για τα πτηνά, καθώς περιέχουν τοξικές ουσίες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την επιβίωσή τους. Συν τοις άλλοις, κάνουμε αυτά τα πτηνά να εξαρτώνται περισσότερο από έναν πόρο που θα μπορούσε να εξαλειφθεί στο μέλλον, αν για παράδειγμα η διαχείριση των απορριμμάτων μας συμμορφωθεί πλήρως με το περιβαλλοντικό δίκαιο.

Πριν από λίγες μέρες, μια απομακρυσμένη ρωσική πόλη κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς δεκάδες πολικές αρκούδες «εισέβαλαν» σε αυτήν για αναζήτηση τροφής.

Ενας συνδυασμός αραίωσης του θαλάσσιου πάγου και προσιτών τροφίμων που είχαν πεταχτεί στα σκουπίδια αποδείχθηκε ακαταμάχητος για τις αρκούδες. Πολύ πιο μακριά από κει, στην Αυστραλία, που βιώνει την άνοδο της θερμοκρασίας με ισχυρούς καύσωνες, η άγρια ζωή αναζητά καταφύγιο στις πόλεις, με τα καγκουρό να εισέρχονται στους ανθρώπινους οικισμούς αναζητώντας φαγητό.

Για ακόμη μια φορά, η παρουσία του ανθρώπου αποδεικνύεται καταλυτική πάνω στην άγρια ζωή, δίχως να γίνονται ξεκάθαρα ορατές οι επιπτώσεις της στρεβλότητας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Τι κι αν αυτό καταλήγει σε μπούμερανγκ;

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ενα «χαπακωμένο» διατροφικό σύστημα
Μείζον ζήτημα έχει προκύψει με τα αμερικανικά κρέατα, τα οποία περιέχουν τεράστιες ποσότητες ορμονών και αντιβιοτικών. Πολλαπλάσια τα ποσοστά δοσολογίας αντιβιοτικών στα εκτρεφόμενα ζώα στις ΗΠΑ. Απαγορεύονται...
Ενα «χαπακωμένο» διατροφικό σύστημα
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ζητούν το κλείσιμο των εκτροφείων μινκ
Οργανώσεις για την υπεράσπιση των ζώων απαιτούν να σταματήσει η εκτροφή γουνοφόρων σε όλο τον κόσμο, με αφορμή την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να θανατωθούν χιλιάδες βιζόν.
Ζητούν το κλείσιμο των εκτροφείων μινκ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Γυρίζει το «ποτάμι» πίσω;
Η Ε.Ε. δαπανά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε καμπάνιες για την προώθηση της κατανάλωσης κρέατος, αγνοώντας επιδεικτικά τις επιστημονικές προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και στην...
Γυρίζει το «ποτάμι» πίσω;
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
SOS για την υπερκατανάλωση φυσικών πόρων
Για πρώτη φορά, ο κόσμος χρησιμοποίησε περισσότερους από 100 δισ. τόνους φυσικών πόρων ετησίως, ενώ η παγκόσμια ανακύκλωση πρώτων υλών έχει μειωθεί, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο...
SOS για την υπερκατανάλωση φυσικών πόρων
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Επιταχύνονται οι επιπτώσεις από την αλλαγή του κλίματος
Ακρως ανησυχητικά τα ευρήματα από τη νέα έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού για τις επιπτώσεις από την υπερθέρμανση του πλανήτη, φαινόμενο που εξελίσσεται ραγδαία από την αρχή του αιώνα.
Επιταχύνονται οι επιπτώσεις από την αλλαγή του κλίματος
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ο καπιταλισμός, όχι η «ανθρωπότητα»
Αυστηρή, αλλά εποικοδομητική κριτική προς το WWF από την περιβαλλοντολόγο Ρεμπέκα Σόλνιτ για τις πραγματικές αιτίες μείωσης του πληθυσμού των ζώων κατά 60% από το 1970 και την κατάρρευση των οικοσυστημάτων....
Ο καπιταλισμός, όχι η «ανθρωπότητα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας