Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μπήκαν στην πόλη οι σκορπιοί

Το είδος που τρομοκρατεί περισσότερο τους Βραζιλιάνους είναι ο εξαιρετικά δηλητηριώδης κίτρινος σκορπιός

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μπήκαν στην πόλη οι σκορπιοί

  • A-
  • A+

Η εισβολή σκορπιών σε πόλεις της Βραζιλίας ίσως αποτελεί το τέλειο παράδειγμα για το πόσο και πώς έχει γίνει απρόβλεπτη η σύγχρονη ζωή. Αποτελεί ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα περιπλοκότητας ενός κόσμου που -ολοένα και περισσότερο- είναι ασταθής, αβέβαιος, πολύπλοκος και διφορούμενος.

Το Σάο Πάολο είναι η μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας, όπου κατοικούν περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι, συνολικά 20 εκατομμύρια αν προσμετρηθούν και εκείνοι που ζουν στα περίχωρα.

Πρόκειται για μια πυκνοδομημένη πόλη, με λίγους πράσινους χώρους και μικρή παρουσία ζώων, καθώς δεν υπάρχουν σκίουροι, ρακούν, ούτε πολλά πουλιά. Ετσι μπορεί να προκαλεί έκπληξη η εισβολή σκορπιών μέσα στην πόλη.

Ωστόσο, σε ολόκληρη την επικράτειά της τα τσιμπήματα των σκορπιών έχουν τριπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Στη Βραζιλία ζουν τέσσερα είδη σκορπιών, αλλά ιστορικά μόνο σε αγροτικές περιοχές.

Και οι κάτοικοι του Σάο Πάολο είναι αστοί, οπότε θεωρούν δεδομένο ότι έχουν κατακτήσει τη φύση - ή τουλάχιστον έτσι θεώρησαν.

Περίπου 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, από το Μεξικό έως τη Ρωσία, ζουν με σκορπιούς, οι οποίοι γενικά προτιμούν ζεστά και ξηρά ενδιαιτήματα.

Αλλά, οι πόλεις της Βραζιλίας παρέχουν επίσης ένα εξαιρετικό περιβάλλον για τους σκορπιούς, λένε οι ειδικοί. Προσφέρουν καταφύγιο γι’ αυτούς στα δίκτυα αποχέτευσης, άφθονο νερό και τρόφιμα στα σκουπίδια που δεν συλλέγονται και δεν υπάρχουν φυσικοί θηρευτές.

Ολο και πιο νότια

Οι σκορπιοί, όπως και οι κατσαρίδες, είναι ένα απίστευτα προσαρμόσιμο είδος. Καθώς ο καιρός στη Βραζιλία γίνεται θερμότερος, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, οι σκορπιοί εξαπλώνονται σε ολόκληρη τη χώρα - συμπεριλαμβανομένων των ψυχρότερων νότιων πολιτειών που σπάνια -αν όχι ποτέ- είχαν αναφορές για σκορπιούς πριν από αυτή τη χιλιετία. Ο αριθμός των ανθρώπων που δέχτηκαν τσιμπήματα σκορπιών στη Βραζιλία έχει αυξηθεί από 12.000 το 2000 σε 140.000 πέρσι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Τα περισσότερα τσιμπήματα σκορπιών είναι εξαιρετικά οδυνηρά, αλλά όχι θανατηφόρα. Για τα παιδιά, ωστόσο, είναι επικίνδυνα και απαιτούν επείγουσα ιατρική φροντίδα. Ογδόντα οκτώ άτομα έχασαν τη ζωή τους από τα τσιμπήματά τους το 2017, αναφέρει η εφημερίδα «O Globo» της Βραζιλίας, υπογραμμίζοντας την έλλειψη επαρκούς ιατρικής φροντίδας στις μικρές πόλεις. Πολλοί από τους νεκρούς είναι παιδιά.

Στην Αμερικάνα, μια πόλη με περίπου 200.000 κατοίκους στην πολιτεία του Σάο Πάολο, οι ομάδες που πραγματοποιούν νυχτερινές έρευνες για τους σκορπιούς εξουδετέρωσαν πάνω από 13.000 πέρσι, αριθμός που ισοδυναμεί με έναν σκορπιό για κάθε 15 άτομα. Ακόμη χειρότερα, το είδος που τρομοκρατεί τους Βραζιλιάνους είναι ο εξαιρετικά δηλητηριώδης κίτρινος σκορπιός. Αναπαράγεται μέσα από το θαύμα της παρθενογένεσης, που σημαίνει ότι ένας θηλυκός σκορπιός παράγει απλά αντίγραφα του εαυτού του δύο φορές τον χρόνο, χωρίς να απαιτείται η συμμετοχή των αρσενικών.

Κάθε παρθενογένεση μπορεί να γεννήσει 20 έως και 30 μωρά σκορπιούς. Αν και οι περισσότεροι θα πεθάνουν στις πρώτες μέρες και εβδομάδες της ζωής τους, η απαλλαγή των βραζιλιάνικων πόλεων από τους σκορπιούς θα ήταν μια δύσκολη, αν όχι αδύνατη προσπάθεια.

Δύστροπα προβλήματα

Η εισβολή των σκορπιών στις πόλεις της Βραζιλίας είναι ένα κλασικό «δύστροπο πρόβλημα», επισημαίνει στον ιστότοπο «The Conversation» ο Χάμιλτον Κόλιμπρα Καρβάλιο, ερευνητής σε Σύνθετα Κοινωνικά Προβλήματα στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, που περιγράφει το πρόβλημα.

Ο όρος αυτός, που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1973 από τους θεωρητικούς Χορστ Ρίτελ και Μέλβιν Βέμπερ, αναφέρεται στα τεράστια κοινωνικά ή πολιτισμικά προβλήματα όπως η φτώχεια και ο πόλεμος, προβλήματα χωρίς απλή ή οριστική λύση τα οποία προκύπτουν στη διασταύρωση άλλων προβλημάτων.

Τα δύστροπα προβλήματα είναι ένα σύμπτωμα πολλών άλλων σχετικών προβλημάτων, τόσο φυσικών όσο και ανθρωπογενών.

Στην περίπτωση της Βραζιλίας η εισβολή των σκορπιών είναι αποτέλεσμα της κακής διαχείρισης απορριμμάτων, του ακατάλληλου αποχετευτικού συστήματος, της ταχείας αστικοποίησης και του μεταβαλλόμενου κλίματος. Και, μάλλον, είναι πολύ αργά για να σταματήσει η εξάπλωση των σκορπιών στις βραζιλιάνικες πόλεις.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας φαίνεται να είναι ανεπαρκώς προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει την εισβολή των σκορπιών.

Παρά την επίμονη δημοσιογραφική κάλυψη του προβλήματος, οι αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής υγειονομικής περίθαλψης έχουν μόλις μιλήσει δημοσίως γι’ αυτό. Και πέρα από κάποιες μάλλον χλιαρές προσπάθειες σε εθνικό και πολιτειακό επίπεδο για την εκπαίδευση κρατικών λειτουργών στον κίνδυνο των σκορπιών, οι αρχές φαίνεται να μην έχουν κανένα σχέδιο για την καταπολέμηση της εξάπλωσής τους σε μέγεθος επιδημίας προς το οποίο κατευθύνεται.

Ούτε οι πόλεις είναι πιθανό να λάβουν ομοσπονδιακά χρήματα προκειμένου να καταπολεμηθεί η εξάπλωση των σκορπιών, αφού η Βραζιλία βρίσκεται σε βαθιά οικονομική ύφεση από το 2015 και οι προϋπολογισμοί για τη δημόσια υγεία έχουν μειωθεί.

Ετσι οι φονικοί κίτρινοι σκορπιοί έχουν ήδη καταστεί ένα μεγάλο πρόβλημα, παράλληλα με το βίαιο έγκλημα, το κυκλοφοριακό χάος και άλλα χρόνια προβλήματα που οι κάτοικοι των πόλεων στη Βραζιλία πρέπει να αντιμετωπίζουν καθημερινά.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Πώς άλλαξε η Γη το 2015
Από τις δασικές πυρκαγιές που μαίνονται μέχρι την ελάττωση των πάγων που λιώνουν και την εντυπωσιακή γέννηση νέων νησιών στους ωκεανούς, μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσει κανείς τα πλανητικά...
Πώς άλλαξε η Γη το 2015
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Η Σιβηρία φλέγεται και λιώνει
Ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες επικρατούν στη Σιβηρία που συνοδεύονται από πυρκαγιές, μια τεράστια διαρροή πετρελαίου και μια επιδρομή σκόρων που κατατρώνε τα δέντρα.
Η Σιβηρία φλέγεται και λιώνει
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
«Αυτοκτονία» αποφάσισε η σύνοδος για το κλίμα
Μπορεί να χαρακτηριστεί παταγώδης αποτυχία, αλλά οι λέξεις ίσως δεν φτάνουν για να αποδοθεί το απόλυτο χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών, που κορυφώθηκε στον ΟΗΕ για το κλίμα.
«Αυτοκτονία» αποφάσισε η σύνοδος για το κλίμα
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα
Αν τα προηγμένα βιομηχανικά κράτη δεν χρηματοδοτήσουν το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, οι αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει ή να εγκαταλείψουν τον άνθρακα, εγκαταλείποντας και την κοινωνική ανάπτυξη για τους...
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Δεν είναι μόνο η Βενετία
Το 86% των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO στις παράκτιες περιοχές της Μεσογείου, κινδυνεύουν από πλημμύρες και διάβρωση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.
Δεν είναι μόνο η Βενετία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας