• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.4°C / 27.9°C
  1 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.9°C / 26.6°C
  0 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 20.0°C / 28.7°C
  2 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 23.1°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 25.1°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.4°C / 20.6°C
  1 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.6°C / 25.6°C
  2 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.1°C / 24.8°C
  2 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.1°C / 25.5°C
  3 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.6°C / 25.6°C
  2 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.5°C / 21.9°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 19.5°C / 27.3°C
  0 BF
  71%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 27.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 28.1°C
  2 BF
  37%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.5°C / 25.5°C
  1 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.2°C / 26.7°C
  1 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  0 BF
  51%
Ανοδος για τους ρύπους, κατηφόρα για τον πλανήτη
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανοδος για τους ρύπους, κατηφόρα για τον πλανήτη

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων εκτιμάται ότι αυξήθηκαν περίπου κατά 2,7% το 2018 φτάνοντας τα υψηλότερα επίπεδα στην Ιστορία, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ΜΚΟ Global Carbon Project.

Αυτή η εκτίμηση συμπίπτει με τα συμπεράσματα έκθεσης της ανεξάρτητης εταιρείας οικονομικών ερευνών Rhodium Group, σύμφωνα με τα οποία οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στις ΗΠΑ, μετά από τρία χρόνια πτώσης, αυξήθηκαν το 2018 κατά 3,4%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων οχτώ ετών και τη δεύτερη μεγαλύτερη κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ωστόσο τα κακά νέα δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Met Office), κατά τη διάρκεια του 2019 αναμένεται να παρατηρηθεί μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα στα 62 έτη που τηρούνται αρχεία μετρήσεων.

Η πρόβλεψη βασίζεται σε ένα συνδυασμό παραγόντων, όπως η αύξηση των ανθρωπογενών εκπομπών και η σχετική μείωση της πρόσληψης διοξειδίου του άνθρακα από οικοσυστήματα λόγω της μεταβλητότητας του τροπικού κλίματος.

Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Μπετς του Met Office εξήγησε ότι από το 1958 η παρακολούθηση στο παρατηρητήριο Μάουνα Λόα στη Χαβάη έχει καταγράψει περίπου 30% αύξηση της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Αυτό οφείλεται στις εκπομπές από την καύση ορυκτών καυσίμων, στην αποψίλωση των δασών και στην παραγωγή τσιμέντου. Αυτή η αύξηση θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν δεν υπήρχαν οι φυσικές καταβόθρες (απορροφητήρες) άνθρακα όπως τα δάση, οι ωκεανοί και το έδαφος, που απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα με φυσικό τρόπο.

Εντούτοις φέτος αναμένουμε ότι αυτές οι καταβόθρες άνθρακα θα είναι σχετικά αδύναμες, οπότε ο αντίκτυπος των ρεκόρ των υψηλών ανθρωπογενών εκπομπών θα είναι μεγαλύτερος από πέρσι.

Τα καιρικά μοτίβα που συνδέονται με τις περιστροφές κάθε χρόνο στις θερμοκρασίες του Ειρηνικού Ωκεανού είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την πρόσληψη διοξειδίου του άνθρακα από τα χερσαία οικοσυστήματα.

Σε χρόνια με έναν πιο θερμό τροπικό Ειρηνικό ωκεανό πολλές περιοχές γίνονται πιο ζεστές και ξηρότερες, γεγονός που περιορίζει την ικανότητα των φυτών να αναπτυχθούν και να απορροφήσουν το διοξείδιο του άνθρακα. Το αντίθετο συμβαίνει όταν ο Ειρηνικός είναι δροσερός, όπως συνέβη πριν από ένα χρόνο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η μέση ετήσια συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στο Μάουνα Λόα θα είναι 2,75 (± 0,58) μέρη ανά εκατομμύριο (ppm) υψηλότερη το 2019 σε σχέση με το 2018. Το ποσοστό αυτό θα είναι μεταξύ των μεγαλύτερων ετήσιων αυξήσεων που καταγράφηκαν το 2015-2016 και το 1997-1998, χρόνια με γεγονότα του «Ελ Νίνιο» και κατά συνέπεια με την υψηλότερη θερμοκρασία του Ειρηνικού.

Κατά την πρώτη δεκαετία των μετρήσεων η αύξηση του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα ήταν μικρότερη από 0,9 ppm ανά έτος. Η άνοδος έχει γίνει γενικά ταχύτερη με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι ανθρώπινες εκπομπές έχουν αυξηθεί, αλλά με διακυμάνσεις που σχετίζονται με τις κλιματικές αλλαγές όπως το «Ελ Νίνιο».

Η μέση συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα το 2019 προβλέπεται να είναι 411,3 (± 0,6) ppm, με αποκορύφωμα τα 414,7 ppm τον Μάιο, με μια προσωρινή πτώση στα 408,1 ppm τον Σεπτέμβριο, πριν αυξηθούν και πάλι στο τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μπετς, «κοιτάζοντας τα μηνιαία μεγέθη είναι σαν να βλέπετε τον πλανήτη να “αναπνέει”, καθώς τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα πέφτουν και αυξάνονται με τον εποχικό κύκλο ανάπτυξης των φυτών και της αποσύνθεσης στο βόρειο ημισφαίριο. Ομως κάθε έτος το διοξείδιο του άνθρακα είναι υψηλότερο από το προηγούμενο και αυτό θα συμβαίνει μέχρι να σταματήσουν οι άνθρωποι να προσθέτουν διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα».

Αύξηση θερμοκρασίας

Οπως και σε άλλες καταστάσεις, έτσι και τα γεγονότα που συνδέονται με το κλίμα του πλανήτη μας λειτουργούν σαν ντόμινο. Δεν είναι παράξενο λοιπόν που η πρόβλεψη για την παγκόσμια θερμοκρασία, επίσης από τη βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, υποδεικνύει ότι το 2019 θα είναι και πάλι σε επίπεδα ρεκόρ λόγω της κλιματικής αλλαγής και της προστιθέμενης επίδρασης της σχετικής με το «Ελ Νίνιο» θέρμανσης στον Ειρηνικό.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία για το 2019 θα είναι μεταξύ 0,98 και 1,22 βαθμούς Κελσίου, με μια κεντρική εκτίμηση 1,10 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της προ-βιομηχανικής περιόδου από το 1850 έως το 1900.

Από το 1850, το 2016 είναι η θερμότερη χρονιά με 1,15 βαθμούς Κελσίου πάνω από την ίδια περίοδο αναφοράς.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μέχρι τα τέλη του 2019, δεκαεννέα από τα είκοσι θερμότερα χρόνια θα έχουν καταγραφεί από το 2000. Και η πρόβλεψη για το 2019 τοποθετεί το έτος που διανύουμε μεταξύ των πέντε θερμότερων ετών που έχουν καταγραφεί από το 2015.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Αυτοί που ρυπαίνουν... κατά συρροή τον πλανήτη
Με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα -παρά την αυξανόμενη διεθνή ανησυχία για το κλίμα- να αυξάνονται σταθερά, αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά στις χώρες που ευθύνονται για τους ρύπους αυτούς για να βρει......
Αυτοί που ρυπαίνουν... κατά συρροή τον πλανήτη
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Πόσο κοστολογείται η φύση;
Το ζήτημα της κεφαλαιοποίησης της φύσης με απόλυτα οικονομικούς όρους επανήλθε στην επικαιρότητα με μια έκθεση 600 σελίδων.
Πόσο κοστολογείται η φύση;
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Δύο διαρροές πετρελαίου «πνίγουν» τον πλανήτη μας
Δύο περιβαλλοντικές καταστροφές -η μία σε εξέλιξη και η άλλη έτοιμη να εκραγεί- απειλούν δύο διαφορετικές περιοχές του πλανήτη, δίχως να έχουν γίνει ιδιαίτερα γνωστές αφού εν μέσω πανδημίας.
Δύο διαρροές πετρελαίου «πνίγουν» τον πλανήτη μας
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Οι ρυπογόνες βιομηχανίες αντλούν κέρδη από τον ιό
Οι γίγαντες του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, η μεταλλευτική βιομηχανία και οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας έχουν λάβει οικονομικές και νομοθετικές διευκολύνσεις για την ανάκαμψη από την πανδημία.
Οι ρυπογόνες βιομηχανίες αντλούν κέρδη από τον ιό
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Από δω ώς την Αμερική...
Μήπως θεωρείτε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι η μόνη που εκμεταλλεύεται την πανδημία καταθέτοντας εσπευσμένα το νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη για την «αναμόρφωση» της περιβαλλοντικής νομοθεσίας;
Από δω ώς την Αμερική...
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Στη σκιά της πανδημίας οι «λύκοι» χαίρονται
Αν και οι προσπάθειες για τον έλεγχο της πανδημίας έχουν μειώσει την οικονομική δραστηριότητα οδηγώντας σε βελτιώσεις στην ποιότητα του αέρα τοπικά, είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν οι συνέπειες για τις...
Στη σκιά της πανδημίας οι «λύκοι» χαίρονται

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας