• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.2°C / 17.9°C
  3 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.5°C
  2 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 20.4°C
  4 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 13.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 13.0°C
  3 BF
  66%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.5°C / 14.8°C
  0 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 10.6°C
  2 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.2°C / 19.6°C
  2 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 20.9°C
  1 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 15.9°C
  3 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.7°C
  5 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  5 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 19.9°C / 21.9°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.9°C / 14.5°C
  2 BF
  82%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 15.0°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.8°C / 21.8°C
  2 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  16°C 14.4°C / 18.1°C
  3 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 13.8°C
  1 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.6°C
  4 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  1 BF
  59%

Κι όμως, η άμμος τελειώνει!

 • A-
 • A+

Οταν βλέπουμε την άμμο να απλώνεται σε ειδυλλιακές παραλίες και ατέλειωτες ερήμους, θεωρούμε ότι πρόκειται για έναν απεριόριστο πόρο. Ομως, η άμμος γίνεται ολοένα και πιο σπάνια σε πολλές περιοχές. 

Η άμμος και το χαλίκι είναι τα πλέον εξαγόμενα υλικά στον κόσμο, υπερβαίνοντας τα ορυκτά καύσιμα και τη βιομάζα (μετρούμενα κατά βάρος).

Η άμμος αποτελεί βασικό συστατικό για σκυρόδεμα, δρόμους, γυαλί και ηλεκτρονικά. Μεγάλες ποσότητες εξορύσσονται για έργα ανάκτησης γης, εξόρυξη σχιστολιθικού φυσικού αερίου και προγράμματα ανακύκλωσης παραλιών. 

Το 2010 σε ολόκληρο τον κόσμο εξορύχτηκαν περίπου 11 δισεκατομμύρια τόνοι άμμου μόνο για τον κατασκευαστικό τομέα. Στις ΗΠΑ, η παραγωγή άμμου και χαλικιού αυξήθηκε κατά 24% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Κι αν η άμμος αποτελεί παραδοσιακά ένα τοπικό προϊόν, οι περιφερειακές ελλείψεις και οι απαγορεύσεις εξόρυξής της σε ορισμένες χώρες τη μετατρέπουν σε ένα παγκοσμιοποιημένο εμπόρευμα, με την αξία του στο διεθνές εμπόριο να έχει αυξηθεί σχεδόν έξι φορές τα τελευταία 25 χρόνια. 

Η Ινδία είναι μια χώρα που... πεινάει για άμμο. Κάθε μέρα αφαιρούνται 5.500 - 6.000 φορτηγά άμμου (περίπου 20 τόνοι το καθένα) από τις γραφικές παραλίες και τις 17 λεκάνες απορροής της πολιτείας Ταμίλ Ναντού στην Ινδία, σύμφωνα με την κρατική κυβέρνηση.

Τροφοδοτούμενη από την έκρηξη της ακίνητης περιουσίας, που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 180 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2020, η Ινδία πραγματοποιεί εκσκαφές 500 εκατομμύρια τόνων άμμου κάθε χρόνο, τροφοδοτώντας μια βιομηχανία αξίας άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Και η ανάγκη της Ινδίας για άμμο αναμένεται να μεγαλώσει, καθώς η κυβέρνηση σκοπεύει να χτίσει περίπου 60 εκατομμύρια νέες, οικονομικά προσιτές κατοικίες μεταξύ του 2018 και του 2024. 

Ομως, αυτή η έκρηξη ζήτησης για άμμο έπληξε τους ντόπιους και τραυμάτισε τα οικοσυστήματα.

Οι κοινότητες που εξαρτώνται από τα ποτάμια και την παραλία στο Ταμίλ Ναντού θεωρούν ότι απειλείται ο βιοπορισμός τους, ενώ τα ενδιαιτήματα και οι τοπικές τροφικές αλυσίδες χάνουν την ισορροπία τους. 

Η Ινδία δεν είναι η μόνη. Οι μαζικές επιχειρήσεις εξόρυξης άμμου πραγματοποιούνται από τη μια πλευρά του πλανήτη έως την άλλη στη Νοτιοανατολική Ασία και το Μαρόκο, στη Νότια Αφρική, μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Καραϊβική.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των φυσικών πόρων που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή υποδομών ακινήτων και μεταφορικών οδών το 2010 ήταν 23 φορές υψηλότερος απ' ό,τι το 1900, με σχεδόν το 80% να αφορά την άμμο και το χαλίκι, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science. 

Μόνο στο Ταμίλ Ναντού, σχεδόν τα τρία πέμπτα της άμμου που εξορύχτηκε τα τελευταία 17 χρόνια εξορύχτηκαν παράνομα, σύμφωνα με έκθεση που υποβλήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Μαντράς.

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της εξόρυξης στο Ταμίλ Ναντού αυτές περιλαμβάνουν την εξάντληση των υπόγειων υδάτων, την απώλεια γεωργικών γαιών και θέσεων εργασίας στη γεωργία, την απώλεια υδάτινων πόρων και την καταστροφή των οδών και γεφυρών, σύμφωνα με την κρατική Εκστρατεία για την Προστασία των Υδάτινων Πόρων. 

Η εξόρυξη της άμμου προκαλεί επιδείνωση της διείσδυσης των θαλάσσιων υδάτων, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την παραγωγικότητα της γης και την παροχή γλυκού νερού αναγκάζοντας τους ανθρώπους να μετακινηθούν, αφού δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε βασικούς πόρους.

Κι ακόμη, μπορεί να αφήσει τους ανθρώπους στο έλεος των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι καταιγίδες και τα τσουνάμι, αφού η αυξημένη διάβρωση που οφείλεται στην εκτεταμένη εξόρυξη καθιστά τις παράκτιες κοινότητες πιο ευάλωτες στα ακραία φαινόμενα. 

Διάφοροι νόμοι διέπουν την εκμετάλλευση της άμμου της παραλίας και των ποταμών στο Ταμίλ Ναντού. Από το 2013, το κράτος απαγόρευσε εξ ολοκλήρου την εξόρυξη και την εξαγωγή άμμου από την παραλία, αν και ο ρυθμός εκμετάλλευσης φαίνεται να έχει αυξηθεί.

Οι εξαγωγές τα τέσσερα χρόνια από την επιβολή της απαγόρευσης ανέρχονταν κατά μέσο όρο σε 550.000 μετρικούς τόνους ετησίως, έναντι 431.000 μετρικών τόνων ετησίως κατά μέσο όρο τα 13 χρόνια πριν από την απαγόρευση, σύμφωνα με την έκθεση που υποβλήθηκε στο ανώτερο δικαστήριο. 

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη νόμων, αλλά η επιβολή τους. Οι ανακριτικές εκθέσεις έχουν επανειλημμένα καταδείξει τον τρόπο με τον οποίο λεηλατείται η άμμος με τη συνεργασία κρατικών αρχών και πολιτικών, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο αντίκτυπος στον βιοπορισμό των ντόπιων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Εκστρατεία για την Προστασία των Υδάτινων Πόρων περιλαμβάνει επίσης παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κατάλογο των επιπτώσεων της εξόρυξης άμμου. 

Με τη βία

Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι, οι μεγάλοι γαιοκτήμονες ή όσοι έχουν μεγάλη επιρροή στην τοπική κοινότητα αναμειγνύονται αναπόφευκτα στην εξόρυξη άμμου.

Συνήθως υπάρχει τρομοκρατία από αυτούς που πραγματοποιούν τις εξορύξεις και οι διαμαρτυρίες ενάντια στις εξορύξεις οδηγούν σε καταστροφικές και μερικές φορές θανατηφόρες συνέπειες.

Τα τοπικά ΜΜΕ έχουν αναφέρει ότι κάποιες δολοφονίες συνδέονται με την εξόρυξη άμμου, ενώ αρκετοί δημοσιογράφοι που καλύπτουν το θέμα έχουν απειληθεί. 

Πάντως, η ελπίδα δεν έχει χαθεί. Στα τέλη Νοεμβρίου του 2017, το Ανώτατο Δικαστήριο του Μαντράς ζήτησε από την κυβέρνηση να ολοκληρώσει την εξόρυξη άμμου εντός έξι μηνών, αποφασίζοντας ότι δεν θα πρέπει να ανοίξουν νέα λατομεία και ορυχεία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ο ρυπαίνων... τα χάνει όλα
Οι 100 πολυεθνικές εταιρείες στον κλάδο της ενέργειας που «κινδυνεύουν» περισσότερο να αναγκαστούν να κλείσουν ρυπογόνα εργοστάσια άνθρακα που κατέχουν, αποκαλύπτονται σε νέα έκθεση του Πανεπιστημίου της...
Ο ρυπαίνων... τα χάνει όλα
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Η λειψυδρία τσακίζει μητροπόλεις
​Tο Κέιπ Τάουν βρίσκεται στη διόλου αξιοζήλευτη κατάσταση να έχει καταστεί η πρώτη μεγάλη πόλη της σύγχρονης εποχής που βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή της εξάντλησης του πόσιμου νερού. Ωστόσο, αυτή η...
Η λειψυδρία τσακίζει μητροπόλεις
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Αυτοί που ρυπαίνουν... κατά συρροή τον πλανήτη
Με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα -παρά την αυξανόμενη διεθνή ανησυχία για το κλίμα- να αυξάνονται σταθερά, αξίζει να ρίξει κανείς μια ματιά στις χώρες που ευθύνονται για τους ρύπους αυτούς για να βρει......
Αυτοί που ρυπαίνουν... κατά συρροή τον πλανήτη
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ωκεανοί γεμάτοι πλαστικό, φτωχοί χωρίς ελπίδα, κράτη χωρίς δεσμεύσεις
Τον περασμένο Δεκέμβριο το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον έλαβε στο Ναϊρόμπι μια απόφαση για τα απορρίμματα και τα μικροπλαστικά στο θαλάσσιο περιβάλλον. Ωστόσο κανένα ουσιαστικό βήμα δεν έχουν...
Ωκεανοί γεμάτοι πλαστικό, φτωχοί χωρίς ελπίδα, κράτη χωρίς δεσμεύσεις
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Το θέαμα πάνω από το περιβάλλον;
Από τους εορτασμούς για την αλλαγή της χιλιετίας μέχρι τις φιέστες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η ρίψη πυροτεχνημάτων εξακολουθεί να προκαλεί ένα φαντασμαγορικό θέαμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Μόνο στο Ρίο Ντε...
Το θέαμα πάνω από το περιβάλλον;
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ανθραξ... η συμφωνία
Την ώρα που... σκίζουν τα ρούχα τους για την επίτευξη μιας συμφωνίας για την απάλειψη της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι 195 χώρες που συμμετέχουν στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι συνεχίζουν τη χρήση...
Ανθραξ... η συμφωνία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας