• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.6°C / 4.7°C
  0 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.3°C / 4.6°C
  3 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.4°C / 9.5°C
  2 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  1 BF
  59%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.0°C / 4.0°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.6°C / -0.9°C
  1 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 7.6°C
  2 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.0°C / 11.4°C
  3 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C -0.1°C / 3.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 7.9°C
  6 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  6 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  6 BF
  50%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.5°C / -0.5°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C -0.5°C / 1.7°C
  1 BF
  76%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 11.8°C
  3 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.7°C / 4.9°C
  4 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.3°C / 0.4°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.4°C / 4.7°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -3°C -3.2°C / -3.2°C
  2 BF
  77%

Ενα «χαπακωμένο» διατροφικό σύστημα

 • A-
 • A+

Στις ΗΠΑ, τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή των ανθρώπων λαμβάνουν πέντε φορές περισσότερο αντιβιοτικά φάρμακα σε σχέση με τα ζώα που εκτρέφονται στη Βρετανία, γεγονός που επισκιάζει τις συνομιλίες για τις εισαγωγές κρέατος στο πλαίσιο των εμπορικών συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών μετά το Brexit.

Η διαφορά στα ποσοστά δοσολογίας των αντιβιοτικών στα εκτρεφόμενα ζώα αυξάνεται τουλάχιστον εννέα φορές στην περίπτωση των βοοειδών που εκτρέφονται για το κρέας τους στις ΗΠΑ και μπορεί να φτάσει έως και 16 φορές τον ρυθμό δοσολογίας ανά αγελάδα σε σχέση με τη Βρετανία.

Επί του παρόντος, απαγορεύονται οι εισαγωγές αμερικανικού βοείου κρέατος σε όλη την Ευρώπη, κυρίως λόγω της ελεύθερης χρήσης αυξητικών ορμονών στις ΗΠΑ.

Η αυξημένη χρήση αντιβιοτικών, ιδιαίτερα εκείνων που είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη υγεία -τα αποκαλούμενα φάρμακα «τελευταίας καταφυγής», τα οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απαγορεύει να χορηγούνται σε ζώα- συνδέεται με την αυξανόμενη αντοχή των ιών στα φάρμακα και την ταχεία εξέλιξη των εξαιρετικά ανθεκτικών στα φάρμακα ιών (γνωστών και ως superbugs) που μπορεί να σκοτώσουν ή να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες.

Η αντίθεση μεταξύ των ποσοστών δοσολογίας αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία των ΗΠΑ και της Βρετανίας αποτελεί μια ακόμη πτυχή στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, καθώς οι πολιτικοί προσπαθούν να διαπραγματευτούν εμπορικές συμφωνίες για τη Βρετανία, πλέον, ανεξάρτητα από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η γεωργία και τα τρόφιμα είναι βασικοί τομείς, ιδιαίτερα στις συναλλαγές με τις ΗΠΑ, οι οποίες, ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας, ενδέχεται να επιμείνουν στο άνοιγμα των αγορών της Βρετανίας σε εισαγωγές που απαγορεύονται βάσει των κανόνων της Ε.Ε.

Κοτόπουλα με χλωρίνη

Κατά τη διαπραγμάτευση εκτός της Ε.Ε. για μια νέα εμπορική συμφωνία, η Βρετανία αναμένεται ότι θα υποστεί σοβαρές πιέσεις προκειμένου να επιτρέψει τέτοιες εισαγωγές.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είχε ξεσπάσει στη χώρα μια διένεξη σχετικά με τις δυνατότητες εισαγωγής αμερικανικών κοτόπουλων που απολυμαίνονται με χλωρίνη, μια επικίνδυνη πρακτική, σύμφωνα με Βρετανούς εμπειρογνώμονες, καθώς μπορεί να χρησιμεύσει για να συγκαλύψει κακές πρακτικές υγιεινής στην τροφική αλυσίδα.

Ωστόσο, ο Τεντ Μακ Κίνεϊ, υφυπουργός Εμπορίου και Εξωτερικών Γεωργικών Υποθέσεων των ΗΠΑ, που δήλωσε σε ένα συνέδριο για τους Βρετανούς αγρότες τον περασμένο μήνα ότι έχει «μπουχτίσει και κουραστεί» να ακούει τις βρετανικές ανησυχίες σχετικά με τα χλωριωμένα κοτόπουλα και τις προδιαγραφές των αμερικανικών τροφίμων, είναι πιθανό να επιτύχει μια σκληρή συμφωνία για τα κτηνοτροφικά προϊόντα στο πλαίσιο οποιασδήποτε εμπορικής συμφωνίας επιτευχθεί τελικά μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η αντοχή στα αντιβιοτικά μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα ανάμεσα στα κοπάδια, αλλά μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στους ανθρώπους, μέσω της κατανάλωσης των επηρεασμένων προϊόντων διατροφής.

Η χορήγηση αντιβιοτικών σε κοτόπουλα στις ΗΠΑ είναι τριπλάσια από ό,τι στη Βρετανία, διπλάσια σε ό,τι αφορά τους χοίρους και πέντε φορές υψηλότερη στις γαλοπούλες, σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού δικτύου Συμμαχία για την Εξοικονόμηση των Αντιβιοτικών.

Ποιοτική διαφορά

«Οι Αμερικανοί κτηνοτρόφοι που εκτρέφουν βοοειδή εκμεταλλεύονται υπερβολικά τα αντιβιοτικά. Αυτό το εύρημα δείχνει τα τεράστια πλεονεκτήματα του βρετανικού βοείου κρέατος, το οποίο συχνά προέρχεται από ζώα που εκτρέφονται από χόρτα, ενώ τα βοοειδή των ΗΠΑ συνήθως ολοκληρώνουν την πάχυνσή τους με εντατικές ζωοτροφές. Οι διαπραγματευτές του εμπορίου που ενδέχεται να μπουν στον πειρασμό να άρουν την απαγόρευση του βοείου κρέατος στις ΗΠΑ δεν πρέπει να εξετάζουν μόνο την επίδραση των αυξητικών ορμονών αλλά και την αντοχή στα αντιβιοτικά, λόγω της αχαλίνωτης χρήσης τους» δήλωσε στον Guardian η Σούζι Σινκλέρ από τη Συμμαχία για την Εξοικονόμηση των Αντιβιοτικών.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα της συνολικής χρήσης αντιβιοτικών παγκοσμίως θεωρείται ότι χορηγούνται στα ζώα και όχι στους ανθρώπους, κάτι που εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την εντατική κτηνοτροφία και τις πιθανές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την αντοχή στα αντιβιοτικά, που μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί στους ανθρώπους.

Μόλις η ανθεκτικότητα γίνει αντιληπτή και τα φάρμακα γίνουν αναποτελεσματικά, η θεραπεία ακόμη και των κοινών ασθενειών γίνεται προβληματική.

Απειλή της ανθρωπότητας

«Η αντοχή στα αντιβιοτικά είναι μία από τις σοβαρότερες απειλές που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και αν δεν ληφθούν επειγόντως ισχυρά μέτρα, ακόμη και οι επεμβάσεις ρουτίνας, όπως η αρθροπλαστική ισχίου, θα γίνουν πολύ επικίνδυνες», προειδοποιεί η Σάλι Ντέιβις, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος στη Βρετανία.

Ωστόσο, η μαζική, συστηματική, καθαρά προληπτική, κατάχρηση αντιβιοτικών σε ομάδες υγιών ζώων και πτηνών ανθεί και στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, η χορήγηση αντιβιοτικών στην Ευρώπη είναι διπλάσια στα ζώα απ’ ό,τι στους ανθρώπους.

Αλλά και στα ορνιθοτροφεία της Ινδίας χορηγούνται μερικά από τα ισχυρότερα αντιβιοτικά. Εκατοντάδες τόνοι κολιστίνης, ενός «αντιβιοτικού τελευταίας καταφυγής», που χρησιμοποιείται μόνο στις πιο ακραίες περιπτώσεις ασθενειών, μεταφέρονται στην Ινδία κάθε χρόνο για να χορηγηθούν χωρίς ιατρική επίβλεψη σε ζώα και πτηνά, κυρίως κοτόπουλα.

Και δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τους Ινδούς εκτροφείς, στους οποίους περιλαμβάνονται μερικοί από τους μεγαλύτερους παραγωγούς τροφίμων στον κόσμο, να εξάγουν τα κοτόπουλα και άλλα συναφή προϊόντα στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Γυρίζει το «ποτάμι» πίσω;
Η Ε.Ε. δαπανά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε καμπάνιες για την προώθηση της κατανάλωσης κρέατος, αγνοώντας επιδεικτικά τις επιστημονικές προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και στην...
Γυρίζει το «ποτάμι» πίσω;
Αρκούδα - πούμα
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Η ανθρώπινη τροφή αλλάζει την άγρια ζωή
Η αυξημένη κατανάλωση ανθρώπινου φαγητού από τα άγρια ζώα αλλάζει άρδην τη συμπεριφορά τους και συχνά επιβαρύνει την υγεία τους ● Ασθένειες που μπορούν να μολύνουν μια οικόσιτη γάτα μπορεί επίσης να έχουν τη...
Η ανθρώπινη τροφή αλλάζει την άγρια ζωή
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Τα μεγάλα αγροκτήματα τρώνε τα μικρά
​H βιομηχανία τροφίμων και οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής αγροτικών προϊόντων προκαλούν την αλλαγή του κλίματος και ταυτόχρονα απειλούν να υποσκάψουν τις προσπάθειες για την τροφοδοσία του αυξανόμενου...
Τα μεγάλα αγροκτήματα τρώνε τα μικρά
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Μύθος η αναγκαιότητα των φυτοφαρμάκων
Kατά το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου αιώνα, οι χημικές εταιρείες και οι αγρότες που κατείχαν μεγάλης κλίμακας καλλιέργειες έλεγαν στους καταναλωτές ότι τα φυτοφάρμακα είναι απαραίτητα για τη διατήρηση των...
Μύθος η αναγκαιότητα των φυτοφαρμάκων
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Το πανάκριβο τίμημα της ξηρασίας
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούν μεγάλες απώλειες στις καλλιέργειες και στις σοδειές, αλλά, μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες δεν γνώριζαν ακριβώς πόση από την παγκόσμια παραγωγή χάθηκε εξαιτίας τους και πώς...
Το πανάκριβο τίμημα της ξηρασίας
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Η «αρπαγή» της γης από τους πλούσιους πνίγει τους φτωχούς
Πρόσφατη έκθεση του Worldwatch Institute φανερώνει τις ανησυχητικές διαστάσεις που πλέον αποκτά το πρόβλημα της συσσώρευσης της αγροτικής γης στα χέρια των ολιγαρχών: από την ισοπέδωση των συμφερόντων των...
Η «αρπαγή» της γης από τους πλούσιους πνίγει τους φτωχούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας