• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.1°C / 10.1°C
  2 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 5.5°C / 9.3°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 5.5°C / 9.5°C
  4 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 2.5°C / 6.9°C
  3 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.6°C
  3 BF
  39%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.7°C / 8.7°C
  2 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.4°C / 5.1°C
  3 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.1°C / 7.6°C
  3 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.8°C
  3 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 9.4°C / 13.8°C
  4 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 8.6°C
  4 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  4 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  7°C 3.5°C / 7.1°C
  4 BF
  59%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 5.0°C
  2 BF
  94%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.8°C
  2 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.3°C / 10.3°C
  3 BF
  69%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 7.7°C
  0 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.4°C / 9.4°C
  3 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  52%

Βουνά από χιόνι στις ΗΠΑ...

AP Photo / Charles Krupa

Τα κάλαντα της κλιματικής αλλαγής

 • A-
 • A+

Tην περασμένη χρονιά καταγράφηκαν καταστροφικές καιρικές συνθήκες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στις αρχές του 2017, η Αυστραλία γνώρισε ένα από τα πιο καυτά καλοκαίρια στο Σίδνεϊ και το Μπρίσμπεϊν και ακολούθησαν ένας ισχυρός καύσωνας στη Νότια Ευρώπη και μεγάλες πυρκαγιές στην Καλιφόρνια που πυροδοτήθηκαν από τη ζέστη.

EPA / GLENN CAMPBELL

Η εποχή των τυφώνων του Ατλαντικού ήταν ιδιαίτερα ενεργή, με τρεις ισχυρούς τυφώνες της κατηγορίας 5 («Χάρβεϊ», «Ιρμα», «Μαρία») προκαλώντας μεγάλο αριθμό θυμάτων. Το κόστος των ζημιών στην αμερικανική ήπειρο ξεπέρασε τα 260 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ταυτόχρονα, η εποχή των μουσώνων το 2017 έφερε σημαντικές βροχοπτώσεις στην ινδική υποήπειρο και οδήγησε σε καταστροφικές πλημμύρες σε τμήματα της Ινδίας, του Πακιστάν, του Νεπάλ και του Μπανγκλαντές (μία από τις πλέον ευάλωτες στις πλημμύρες χώρες στον κόσμο) προκαλώντας περισσότερους από 1.000 θανάτους.

Οι πλημμύρες των μουσώνων στους πρόποδες των Ιμαλαΐων, στην Ινδία, στο Μπανγκλαντές και στο Νεπάλ έπληξαν πέρσι περισσότερους από 40 εκατομμύρια ανθρώπους.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το 2017 ήταν το θερμότερο έτος σε παγκόσμιο επίπεδο και, μάλιστα, χωρίς την ύπαρξη «Ελ Νίνο», δηλαδή του θερμότερου κομματιού ενός κύκλου που επηρεάζει τα παγκόσμια ωκεάνια και ατμοσφαιρικά ρεύματα και μπορεί να δημιουργήσει ισχυρές καταιγίδες και τυφώνες.

Σε έναν κόσμο που γίνεται πιο ζεστός, είμαστε καταδικασμένοι να βιώνουμε όλο και περισσότερο αυτά τα «ασυνήθιστα» και καταστροφικά καιρικά φαινόμενα που έχουν αποτέλεσμα σημαντικές καταστροφές; Τι αποτέλεσμα θα έχουν οι κλιματικές αλλαγές στον καιρό και ποιος θα είναι ο νέος «κανόνας»;

Τα γεγονότα

Κατ' αρχάς, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τη διαφορά μεταξύ καιρού και κλιματικής αλλαγής, κάτι που ο πρόεδρος Τραμπ φαίνεται να συγχέει. Με λίγα λόγια, η διαφορά είναι ο χρόνος.

Αυτό που λέμε καιρός είναι οι συνθήκες στην ατμόσφαιρα για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Το κλίμα είναι το πώς η ατμόσφαιρα συμπεριφέρεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οταν μιλάμε για αλλαγή του κλίματος, αυτό γενικά σημαίνει αλλαγές στους μακροπρόθεσμους μέσους όρους των ημερήσιων επιπέδων θερμοκρασίας και βροχοπτώσεων.

Μπορούμε, λοιπόν, να δούμε μια αλλαγή στον μέσο όρο ή στον τυπικό καιρό για αρκετά χρόνια, αλλά μπορούμε ακόμα να βιώνουμε τα άκρα σε κάθε έναν χρόνο.

Εξετάζοντας το παρελθόν διαπιστώνεται ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ελέγχουν την εμφάνιση, την εξάπλωση και τον τελικό αντίκτυπο ενός ισχυρού καιρικού συμβάντος.

Ομως, δεν είναι όλοι αυτοί οι παράγοντες κλιματικοί και πολλοί σχετίζονται με ζητήματα όπως η αστικοποίηση, οι μηχανικές παρεμβάσεις ή οι αλλαγές στη χρήση γης.

Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος, το διεθνές όργανο που έχει συσταθεί για την επιστημονική αξιολόγηση της αλλαγής του κλίματος, μπορούμε να συνεχίσουμε να περιμένουμε αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας Αυτό σημαίνει ότι θα ζήσουμε θερμότερα χρόνια στο μέλλον.

Αλλά ταυτόχρονα, μπορούμε να δούμε αλλαγές στα ακραία γεγονότα, τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν συχνότερα σε περίπτωση υψηλών θερμοκρασιών ή έντονων βροχοπτώσεων ή λιγότερο συχνά στην περίπτωση ακραίων γεγονότων ψύχους. Αυτό σημαίνει ότι η κατανομή, η εμφάνιση και οι αναμενόμενοι μέσοι όροι των καιρικών συνθηκών (για παράδειγμα, θερμοκρασίας και βροχής) καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους μπορεί να αλλάξουν, με αποτέλεσμα την έλευση θερμότερων χρόνων κατά μέσο όρο με πιο ακραίες ζεστές μέρες και λιγότερες ακραίες κρύες μέρες στο μέλλον.

Αυτό το μοτίβο έχει άμεση σχέση με τέτοια φαινόμενα, όπως τους καύσωνες, τα οποία προκαλούνται από πιο ακραίες θερμοκρασίες.

Οι σχέσεις με τις ξηρασίες ή τις περιόδους εξαιρετικά χαμηλών ροών σε ποτάμια είναι πιο πολύπλοκες. Τα μοντέλα παγκόσμιας κυκλοφορίας (GCM) -μια συλλογή αριθμητικών μοντέλων που παρέχουν μια τρισδιάστατη ανάλυση των παγκόσμιων κλιματικών αλληλεπιδράσεων, όπως η ατμόσφαιρα, οι ωκεανοί, ο πάγος και η γη- προβλέπουν αυξήσεις θερμοκρασιών σε ορισμένες περιοχές, όπως τη Νότια Ευρώπη.

Οσον αφορά τους τροπικούς κυκλώνες, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε αυτά τα φαινόμενα αποτελούν ένα ενεργό πεδίο επιστημονικής έρευνας, καθώς οι διαδικασίες είναι πολύπλοκες.

Για παράδειγμα, η ικανότητα μεταφοράς υδρατμών της ατμόσφαιρας μπορεί να έχει αντίκτυπο στη δύναμη και την ένταση τέτοιων καταιγίδων. Καθώς για κάθε αύξηση της θερμοκρασίας αυτή η ικανότητα της ατμόσφαιρας αυξάνεται κατά 7%, σε έναν ωκεανό που θερμαίνεται, ο αέρας πάνω από το νερό έχει πολύ μεγαλύτερη ικανότητα να συγκρατεί το νερό και έτσι να αποθηκεύει περισσότερη βροχή που μπορεί να τροφοδοτεί ισχυρότερες καταιγίδες.

Αλλά η βύθιση ψυχρού αέρα από την ανώτερη ατμόσφαιρα μπορεί να αποτρέψει κατ' αρχήν την εμφάνιση καταιγίδων. Εάν αυτό συμβαίνει συχνότερα με την αλλαγή του κλίματος, τότε μπορούμε να περιμένουμε λιγότερες από αυτές τις καταιγίδες.

Ετσι, στο μέλλον μπορεί να σχηματίζονται λιγότεροι τροπικοί κυκλώνες, όμως όσοι σχηματίζονται θα είναι ισχυρότεροι και πιο έντονοι.

Τι μπορούμε να περιμένουμε για το 2018; Ηδη, η Αυστραλία βιώνει υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες, η ανατολική ακτή της Αμερικής υπέφερε από έντονο ψύχος και η δυτική ακτή κατακλύστηκε από τη λάσπη που σκότωσε 17 άτομα.

Ετσι, μέχρι στιγμής, το 2018 φαίνεται να ξεκινάει «σωστά», ακριβώς εκεί όπου το 2017 σταμάτησε…

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Με χαμηλά τον πήχη για το κλίμα
Στα θεμέλια που έθεσε η μη δεσμευτική Συμφωνία του Παρισιού το 2015 που προέκυψε από την 21η Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, η οποία δημιούργησε...
Με χαμηλά τον πήχη για το κλίμα
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Η αλλαγή του κλίματος φέρνει την πείνα πιο κοντά
Αν και οι αποδόσεις των βασικών καλλιεργειών που προορίζονται για τρόφιμα δείχνουν τα τελευταία χρόνια μια φαινομενικά μικρή αύξηση, αυτή δεν μεταφράζεται σε μεγαλύτερη επάρκεια τροφίμων, αλλά αντιθέτως σε...
Η αλλαγή του κλίματος φέρνει την πείνα πιο κοντά
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Περιμένοντας τον... χειμώνα
Τα τελευταία χρόνια οι χειμώνες έρχονται όλο και πιο αργά και φεύγουν όλο και πιο νωρίς. Σε ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες, η πρώτη παγωνιά του χρόνου κάνει αισθητή την παρουσία της όλο και πιο καθυστερημένα...
Περιμένοντας τον... χειμώνα
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Το πανάκριβο τίμημα της ξηρασίας
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούν μεγάλες απώλειες στις καλλιέργειες και στις σοδειές, αλλά, μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες δεν γνώριζαν ακριβώς πόση από την παγκόσμια παραγωγή χάθηκε εξαιτίας τους και πώς...
Το πανάκριβο τίμημα της ξηρασίας
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Το θέαμα πάνω από το περιβάλλον;
Από τους εορτασμούς για την αλλαγή της χιλιετίας μέχρι τις φιέστες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η ρίψη πυροτεχνημάτων εξακολουθεί να προκαλεί ένα φαντασμαγορικό θέαμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Μόνο στο Ρίο Ντε...
Το θέαμα πάνω από το περιβάλλον;
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Με την κλιματική αλλαγή ποιος θα ασχοληθεί;
Σε τρίτη μεγάλη αποτυχία κινδυνεύει να οδηγηθεί η απόπειρα για την επίτευξη μιας παγκόσμιας κοινής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Διεθνή Συνδιάσκεψη για το Κλίμα που ξεκινάει την...
Με την κλιματική αλλαγή ποιος θα ασχοληθεί;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας