Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κορυφαίες συνομιλίες, μηδαμινές δεσμεύσεις

Κορυφαίες συνομιλίες, μηδαμινές δεσμεύσεις

  • A-
  • A+

Αν και κάποιοι μιλούν για ζωτική πρόοδο, στην πραγματικότητα τα αποτελέσματα των συνομιλιών στην 23η Διάσκεψη για το Κλίμα του ΟΗΕ -οι εργασίες της οποίας έληξαν την Παρασκευή στη Βόνη- δεν ήταν θεαματικά. Κι αυτό που επιβεβαιώθηκε είναι ότι απομένει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε πριν ο κόσμος φτάσει στο σημείο αποφυγής των καταστροφικών συνεπειών της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι συνομιλίες του ΟΗΕ ήταν επιφορτισμένες με την αναζήτηση και υιοθέτηση του τρόπου με τον οποίο θα μετατραπεί η παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα, που προέκυψε στο Παρίσι το 2015, από μια συμβολική στιγμή σε ένα σύνολο κανόνων με τους οποίους τα κράτη μπορούν να συνδυάσουν τις κινήσεις τους για να νικήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Επί του παρόντος, ο κόσμος βρίσκεται σε… καλό δρόμο για μια μελλοντική άνοδο της θερμοκρασίας τουλάχιστον κατά 3 βαθμούς Κελσίου, ένα καταστροφικό αποτέλεσμα που θα οδηγήσει σε σοβαρές επιπτώσεις ολόκληρο τον πλανήτη.

Η σημασία για την επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας τονίστηκε από τον πρωθυπουργό των νησιών Φίτζι και πρόεδρο της διάσκεψης κορυφής Φαντ Μπεϊνιμαράμα: «Δεν διαπραγματευόμαστε απλώς λέξεις σε μια σελίδα, αλλά όλοι αντιπροσωπεύουμε τους λαούς μας και τους τόπους που αποκαλούν σπίτι τους».

Το βιβλίο κανόνων του Παρισιού, το οποίο πρέπει να οριστικοποιηθεί πριν από τα τέλη του 2018, έχει τώρα ένα σκελετό: μια δέσμη επικεφαλίδων σχετικά με τον τρόπο αναφοράς και παρακολούθησης της δράσης για τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου.

«Το χειρότερο αποτέλεσμα θα ήταν να καταλήξουμε σε κενές σελίδες, αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», δήλωσε ένας Γερμανός διαπραγματευτής.

Ενα ζήτημα που φούντωσε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ήταν οι δράσεις που έχουν λάβει τα πλούσια κράτη πριν από την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας του Παρισιού, το 2020.

Τα αναπτυσσόμενα κράτη υποστηρίζουν ότι δεν γίνονται αρκετά και, καθώς οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα των Ηνωμένων Εθνών βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην εμπιστοσύνη, το ζήτημα έγινε απροσδόκητα σοβαρό πριν δοθούν δεσμεύσεις για απολογισμό αυτών των δράσεων το 2018 και το 2019.

Οι τελευταίες ώρες των διαπραγματεύσεων περιστράφηκαν γύρω από τη χρηματοδότηση ενός Ταμείου για το κλίμα από τα πλούσια έθνη, ένα θέμα πάντα ευαίσθητο στις συνομιλίες για το κλίμα.

Τα φτωχότερα και ευάλωτα κράτη θέλουν οι χώρες-δωρητές να καθορίσουν εκ των προτέρων πόσο θα παρέχουν και πότε, έτσι ώστε να μπορέσουν να σχεδιάσουν την κλιματική δράση τους. Τα πλούσια κράτη ισχυρίζονται ότι δεν είναι απρόθυμα, αλλά ότι οι υποσχέσεις για λογαριασμό των μελλοντικών κυβερνήσεων είναι νομικά πολύπλοκες.

Ωστόσο, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις επέκριναν την αργή πρόοδο όσον αφορά την εκπλήρωση προηγούμενων υποσχέσεων χρηματοδότησης.

«Στην πλειονότητά τους, οι πλούσιες χώρες εμφανίστηκαν στη Βόνη με άδεια χέρια», δήλωσε η Ρατζέλι Νικόλ από την Oxfam.

Θα πληρώσουν οι πλούσιοι;

Ενα σχέδιο που παρουσιάστηκε στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στοχεύει να βοηθήσει στην προστασία 400 εκατομμυρίων φτωχών από τις ακραίες καιρικές συνθήκες μέχρι το 2020, ωστόσο δεν φάνηκαν όλοι πεπεισμένοι γι’ αυτό.

Ετσι, παρέμεινε ασαφές αν πράγματι οι πλούσιες χώρες θα διαθέτουν το ποσό των 100 δισ. δολαρίων ετησίως έως το 2020 όπως έχουν υποσχεθεί, ώστε οι φτωχότερες χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Ο άνθρακας, το πιο βρόμικο ορυκτό καύσιμο, είχε υψηλό προφίλ στη σύνοδο κορυφής, παρ' όλο που η αμερικανική κυβέρνησης προωθεί αμφιλεγόμενα τον «καθαρό άνθρακα».

Αλλά η συντριπτική δυναμική ήταν ενάντια στα ορυκτά καύσιμα, με μια νέα συμμαχία χωρών να δεσμεύονται για μια πλήρη σταδιακή τους κατάργηση. Ωστόσο, αυτό συνέβη εκτός του πλαισίου των διαπραγματεύσεων.

Η Πολωνία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα και που φιλοξενεί την επόμενη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα σε ένα χρόνο, συχνά καθυστερεί να αναλάβει δράση για το κλίμα στην Ε.Ε.

Ωστόσο, την Παρασκευή, προφανώς υπό έντονες πιέσεις της Ε.Ε., δέχτηκε να υπογράψει την «τροπολογία της Ντόχα», που αποτελεί το δεύτερο μέρος του Πρωτοκόλλου του Κιότο, πριν από το 2020.

Η Γερμανία δεν μπόρεσε να δεσμευτεί για την κατάργηση της τεράστιας βιομηχανίας άνθρακα που κατέχει, επειδή οι συνομιλίες της Ανγκελα Μέρκελ για τη σύσταση ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού εξακολουθούσαν να υφίστανται.

Παρ' όλα αυτά, η Γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος, Μπάρμπαρα Χέντριξ, δήλωσε την Παρασκευή ότι «η σταδιακή κατάργηση του άνθρακα έχει νόημα από περιβαλλοντική και οικονομική άποψη» και εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει στη Γερμανία θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για το ζήτημα.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για να βγάλει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού είχε ελάχιστες επιπτώσεις στις συνομιλίες, σύμφωνα με τους διαπραγματευτές, οι οποίοι λένε ότι οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ήταν ουδέτεροι και δεν εμπόδισαν τίποτα.

Ο Gebru Jember Endalew από την Αιθιοπία, πρόεδρος των 47 Λιγότερο Αναπτυγμένων Κρατών δήλωσε: «Σε αντίθεση με τη μετανάστευση, δεν μπορείτε να προστατέψετε τη χώρα σας από την αλλαγή του κλίματος δημιουργώντας έναν τοίχο».

Αλλες μεγάλες δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ινδία, χρησιμοποίησαν την κίνηση των ΗΠΑ για να κερδίσουν επιπλέον πλεονεκτήματα, αλλά παραμένουν εποικοδομητικοί παίκτες, αναφέρουν οι αναλυτές.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Κάποιος να κλείσει τον θερμοστάτη
Tο 2018 ήταν ένα καυτό έτος – στην πραγματικότητα, το τέταρτο θερμότερο στην Ιστορία. Για πολλοστή φορά ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, μετεωρολογικές υπηρεσίες και ανεξάρτητα προγράμματα...
Κάποιος να κλείσει τον θερμοστάτη
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Οι ελπίδες σωτηρίας του πλανήτη λιώνουν σαν τους πάγους
Περισσότερο με βήμα πίσω παρά με πρόοδο μοιάζει το αποτέλεσμα της 24ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα. Αν και τα μέλη των αντιπροσωπειών ζητωκραύγαζαν για τη συμφωνία που υπέγραψαν, δεν δεσμεύτηκαν για μείωση...
Οι ελπίδες σωτηρίας του πλανήτη λιώνουν σαν τους πάγους
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Οι εμφύλιοι πόλεμοι φέρνουν πείνα
​Παρά τις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας, περίπου 108 εκατ. άνθρωποι στον κόσμο ήρθαν αντιμέτωποι με την πείνα το 2016. Πρόκειται για μια δραματική αύξηση σε σύγκριση...
Οι εμφύλιοι πόλεμοι φέρνουν πείνα
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ιστορική αλλά ανεπαρκής η συμφωνία για το Κλίμα
Μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν έχει προηγούμενο, αλλά η συμφωνία που υιοθετήθηκε στο πλαίσιο της 21ης διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα σχετικά με την καταπολέμηση της ανόδου της θερμοκρασίας θα μπορούσε να...
Ιστορική αλλά ανεπαρκής η συμφωνία για το Κλίμα
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ανθραξ... η συμφωνία
Την ώρα που... σκίζουν τα ρούχα τους για την επίτευξη μιας συμφωνίας για την απάλειψη της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι 195 χώρες που συμμετέχουν στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα στο Παρίσι συνεχίζουν τη χρήση...
Ανθραξ... η συμφωνία
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Με την κλιματική αλλαγή ποιος θα ασχοληθεί;
Σε τρίτη μεγάλη αποτυχία κινδυνεύει να οδηγηθεί η απόπειρα για την επίτευξη μιας παγκόσμιας κοινής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Διεθνή Συνδιάσκεψη για το Κλίμα που ξεκινάει την...
Με την κλιματική αλλαγή ποιος θα ασχοληθεί;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας