Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βρεφικό γάλα: χρυσές δουλειές στις πλάτες μητέρας και βρέφους

Βρεφικό γάλα: χρυσές δουλειές στις πλάτες μητέρας και βρέφους

  • A-
  • A+

Η διατροφή των βρεφών και των μικρών παιδιών είναι καθοριστικής σημασίας για την επιβίωσή τους και την υγιή τους ανάπτυξη.

Παρ’ όλο που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά έντονα τον θηλασμό ως τη βέλτιστη μέθοδο τροφοδοσίας των βρεφών, πολλές γυναίκες δεν μπορούν ή δεν επιλέγουν να θηλάσουν τα παιδιά τους.

Ωστόσο μια νέα έκθεση από το Iδρυμα Changing Markets, που εδρεύει στη Βρετανία, αποκαλύπτει πώς οι κατασκευαστές βρεφικού γάλακτος σε σκόνη προσθέτουν σε αυτό περιττά συστατικά, χωρίς αποδεδειγμένα οφέλη, μόνο και μόνο για να αυξήσουν τις τιμές του.

Πρόκειται για μια διεθνή έρευνα που αποκάλυψε μια συγκλονιστική έλλειψη επιστημονικών κριτηρίων στη σύνθεση του βρεφικού γάλακτος από εταιρείες που το παράγουν σε συνδυασμό και με μερικές αμφισβητήσιμες πρακτικές μάρκετινγκ.

Ο αποκλειστικός θηλασμός για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής -μια πρακτική που συνιστά κάθε οργανισμός υγείας ανά τον κόσμο- παρέχει σε ένα μωρό ό,τι χρειάζεται για να αναπτυχθεί.

Οι γυναίκες που δεν μπορούν ή δεν επιλέγουν να θηλάσουν, εμπιστεύονται τo βρεφικό γάλα σε σκόνη ως την καλύτερη δυνατή διατροφή.

Oμως η έκθεση «Milking It», του μη κερδοσκοπικού Ιδρύματος Changing Markets, σημειώνει ότι, ενώ υπάρχει ένα ενιαίο παγκόσμιο πρότυπο για τα συστατικά που πρέπει να περιέχει το βρεφικό γάλα σε σκόνη, οι 4 κορυφαίοι παραγωγοί του ανά τον κόσμο (η Nestlé, η Danone, η Mead Johnson Nutrition, που εξαγοράστηκε πρόσφατα από τη Reckitt Benckiser, και η Abbott) το παραβιάζουν συστηματικά, προκειμένου να διογκώνουν τα κέρδη τους

Πολύ συχνά, σύμφωνα με την έκθεση, αυτές οι εταιρείες προσθέτουν περιττά συστατικά στο βρεφικό γάλα, χωρίς αποδεδειγμένα οφέλη, ώστε να μπορούν να πωλούν σε υψηλότερες τιμές τα προϊόντα τους.

Αυτό δεν είναι παράνομο, αλλά είναι ανήθικο και παραβιάζει τον εθελοντικό κώδικα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για την εμπορία υποκατάστατων του μητρικού γάλακτος.

Ουσιαστικά τα πρόσθετα λίπη, τα προβιοτικά και ορισμένα θρεπτικά συστατικά που προστίθενται στο βρεφικό γάλα επιχειρούν να καταστήσουν πιο αξιόπιστους τους ισχυρισμούς αυτών των εταιρειών ότι παράγουν ένα προϊόν πλησιέστερο στο μητρικό γάλα, που αντιπροσωπεύει τις τελευταίες εξελίξεις στη διατροφική επιστήμη, που ικανοποιεί την πείνα των μωρών και που βοηθά στην καλύτερη πέψη ή στον ύπνο.

Ακριβότερα προϊόντα

Στην πραγματικότητα αυτά τα… υψηλής ποιότητας προϊόντα δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μητέρων ή των βρεφών, αλλά εφευρέθηκαν για να δημιουργήσουν μια νέα αγορά που αξιοποιεί το άγχος της μητέρας γύρω από τη διατροφή των παιδιών και την προθυμία της να πληρώσει περισσότερα για αυτό που εκλαμβάνει ότι αποτελεί επιστημονική βεβαιότητα.

Αναλύοντας τις τιμές λιανικής που χρεώνουν οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο για τα παρασκευάσματα για βρέφη, η έκθεση διαπίστωσε ότι οι εταιρείες-παραγωγοί πωλούν τα ίδια προϊόντα τους σε εντελώς διαφορετικές τιμές σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Τα ακριβότερα προϊόντα, για παράδειγμα, εντοπίστηκαν στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, όπου οι οικογένειες μπορούν να ξοδέψουν 286 και 304 δολάρια μηνιαίως για να τροφοδοτήσουν ένα βρέφος 2 έως 3 μηνών αντίστοιχα.

Το 2008 διαπιστώθηκε ότι προϊόντα σκόνης βρεφικού γάλακτος που είχαν παρασκευαστεί στην Κίνα είχαν μολυνθεί με την τοξική μελαμίνη, η οποία είχε προστεθεί σκόπιμα ώστε να πλασάρονται σαν να περιείχαν περισσότερες πρωτεΐνες.

Πολλά βρέφη αρρώστησαν και κάποια πέθαναν από αυτή τη νοθεία.

Σήμερα οι Κινέζες μητέρες εξακολουθούν να αναζητούν μεγάλες δυτικές μάρκες που πιστεύουν ότι είναι καλύτερες ή καθαρότερες από τις αντίστοιχες κινεζικές.

Τα μεγάλα εμπορικά σήματα επωφελούνται από αυτόν τον φόβο, χρεώνοντας υπερβολικές τιμές για τα προϊόντα τους.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι γονείς στην Κίνα μπορεί να δαπανήσουν έως και το 40% του μέσου μισθού τους για τη βρεφική διατροφή.

Σε σύγκριση ο πιο ακριβός τύπος σκόνης βρεφικού γάλακτος στις ευρωπαϊκές χώρες κοστίζει μόνο το 1% έως το 3% του μέσου μισθού.

Επιπλέον στην έκθεση υπογραμμίζεται ο βαθμός στον οποίο οι εταιρείες που παράγουν τις σκόνες βρεφικού γάλακτος παρακολουθούν τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έχουν επίκεντρο τη μητέρα, προκειμένου να μάθουν για τις ελπίδες τους, τους φόβους και τις επιθυμίες τους και στη συνέχεια να προσαρμόσουν τις τακτικές μάρκετινγκ που ακολουθούν.

Χειραγώγηση

Οι εταιρείες αξιοποιούν πλατφόρμες του διαδικτύου, όπως το facebook, καθώς και ηλεκτρονικά κλαμπ για τη μητέρα και το μωρό (που συχνά χρηματοδοτούνται από τις ίδιες), ώστε να συλλέγουν ζωτικές πληροφορίες για τις μητέρες και να εμφανίζονται ως εμπιστευτικοί φίλοι τους.

«Η έκθεσή μας διαπίστωσε ότι, αντί της διατροφικής επιστήμης, οι εταιρείες βασίζουν τις στρατηγικές πώλησής τους στην έρευνα αγοράς και στις προτιμήσεις των καταναλωτών» δήλωσε στέλεχος του Ιδρύματος Changing Markets.

«Οι διαφορές μεταξύ αυτών των προϊόντων σχεδιάζονται προσεκτικά και σκόπιμα για να προσελκύσουν τις προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής των γονέων ή τη φυσική επιθυμία τους να δώσουν στα μωρά τους το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή. Ως εκ τούτου οι παραγωγοί μπορούν διαφοροποιούν αυτά τα προϊόντα με κάποια από αυτά να έχουν προσαυξημένα συστατικά ή να χαρακτηρίζονται ως “premium”, ώστε ανάλογα να πωλούνται και με υψηλότερες τιμές».

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Νόμιμος ο δημόσιος θηλασμός σε όλες τις αμερικανικές Πολιτείες
Τέλος στις εικόνες παρενόχλησης ή και εξύβρισης γυναικών που θηλάζουν τα μωρά τους σε δημόσιους χώρους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με την πρόσφατη υιοθέτηση σχετικών νομοθεσιών από τη Γιούτα και το Αϊντάχο, πλέον...
Νόμιμος ο δημόσιος θηλασμός σε όλες τις αμερικανικές Πολιτείες
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Το καθαρό νερό δεν είναι αυτονόητο
Αναλυτική έρευνα της UNICEF και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατάγραψε ότι περίπου 2,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι στερούνται καθαρό νερό, ενώ 361.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν από διάρροια. Πρόκειται...
Το καθαρό νερό δεν είναι αυτονόητο
ΕΥΕΞΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Οι πρώτες τροφές των βρεφών
Τα βρέφη πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους, για να έχουν την ιδανική αύξηση, ανάπτυξη και υγεία. Αν δεν θηλάζουν, πρέπει να καταναλώνουν κατάλληλο γάλα formula 1ης βρεφικής...
Οι πρώτες τροφές των βρεφών
ΝΗΣΙΔΕΣ
Πάνω απ’ όλα ο θηλασμός
Η σωστή διατροφή είναι κυρίαρχος παράγοντας της καλής υγείας και ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια της ζωής όλων. Η διασφάλιση υγιεινής διατροφής κυρίως τους πρώτους μήνες της ζωής των παιδιών μας είναι πρωταρχικό...
Πάνω απ’ όλα ο θηλασμός
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ανθεί το παραεμπόριο τοξικών καλλυντικών
Περισσότερες από 50 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών από 20 χώρες έχουν εντοπίσει 19 προϊόντα για την επιδερμίδα που πωλούνται διαδικτυακά (Amazon & E-Bay), «επικίνδυνα και παράνομα με βάση τον υδράργυρο...
Ανθεί το παραεμπόριο τοξικών καλλυντικών
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Νίκησαν τον γίγαντα Monsanto!
Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου του Μανχάταν απέρριψε το δικαστικό ένταλμα που είχε αποστείλει η Monsanto στην ακτιβιστική διαδικτυακή πλατφόρμα Avaaz με το οποίο απαιτούσε την παράδοση όλων των προσωπικών...
Νίκησαν τον γίγαντα Monsanto!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας