Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χειρότερες από το αναμενόμενο οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

Μυτιλήνη | Dreamstime

Χειρότερες από το αναμενόμενο οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής

0 ΣΧΟΛΙΑ
  • A-
  • A+

Η κλιματική αλλαγή έχει χειροπιαστές αποδείξεις για επιπτώσεις στην υγεία μας εδώ και αρκετά χρόνια, προκαλώντας καύσωνες, έλλειμμα παραγωγικότητας, διάδοση των ασθενειών που μεταδίδονται από κουνούπια, όπως επισημαίνει έκθεση στην βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Οι συνέπειες στην είναι χειρότερες από τις αναμενόμενες, σύμφωνα με την έκθεση που προειδοποιεί για την προοπτική του πολλαπλασιασμού των ακραίων κλιματικών φαινομένων και της αύξησης των μέσων θερμοκρασιών.

Οι συντάκτες του κειμένου τονίζουν ότι χρειάζεται να ξεπεραστούν πολλά «τεχνολογικά, οικονομικά και πολιτικά εμπόδια», κυρίως στις χώρες με μικρά και μεσαία εισοδήματα, για να περιοριστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία.

Για παράδειγμα, ανάμεσα στο 2000 και το 2016, ο αριθμός των ανθρώπων που επηρεάστηκαν από τα κύματα καύσωνα αυξήθηκε κατά σχεδόν 125 εκατομμύρια, φθάνοντας στον αριθμό ρεκόρ των 175 εκατομμυρίων ανθρώπων το 2015, ενώ οι επιπτώσεις στην υγεία ξεκινούν από την θερμοπληξία και φτάνουν στην επιδείνωση προϋπάρχουσας καρδιακής ανεπάρκειας ή τον αυξημένο κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας που συνδέεται με την αφυδάτωση.

Την ίδια περίοδο, η αύξηση των θερμοκρασιών μείωσε κατά 5,3% την παραγωγικότητα των εργαζομένων σε αγροτικές περιοχές, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης.

Η άνοδος της θερμοκρασίας διεύρυνε επίσης το πεδίο δράσης των κουνουπιών φορέων του δάγκειου πυρετού, αυξάνοντας την ικανότητά τους να μεταδίδουν τη νόσο κατά 9,4% από το 1950, ενώ ο αριθμός των ασθενών διπλασιάζεται κάθε δέκα χρόνια.

«Αντίστροφη μέτρηση για την υγεία και την κλιματική αλλαγή» είναι ο τίτλος της έκθεσης, η οποία θέτει ως στόχο τη μέτρηση κάθε χρόνο μέχρι το 2030 της προόδου που πραγματοποιείται σε 40 δείκτες κλειδιά που αφορούν αυτά τα δύο θέματα.

Η σύνταξη της έκθεσης ξεκίνησε το 2015 και καταρτίζεται από 24 ερευνητικούς και διεθνείς οργανισμούς, ανάμεσά τους ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (OMS) και ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (OMM).

Οι συντάκτες της παραδέχονται ότι είναι δύσκολη η διάκριση των συνεπειών που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή από εκείνες που προκαλούνται από τις δημογραφικές μεταβολές, τη φτώχεια ή ακόμη την ρύπανση.

Ανάμεσα στο 2000 και το 2016, ο αριθμός των κλιματικών καταστροφών, όπως κυκλώνες, πλημμύρες, φαινόμενα ξηρασίας αυξήθηκε κατά 46%.

Εάν μπορούμε ακόμη να αποδίδουμε κατά βέβαιο τρόπο το φαινόμενο αυτό στην κλιματική αλλαγή, η σχέση είναι «εύλογη» και δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες αμφιβολίες για το γεγονός ότι στο μέλλον θα υπάρξει αύξηση της «συχνότητας και της σοβαρότητας» των φαινομένων αυτών, αναφέρεται στην έκθεση.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

[ad-slot]

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Το θέαμα πάνω από το περιβάλλον;
Από τους εορτασμούς για την αλλαγή της χιλιετίας μέχρι τις φιέστες την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η ρίψη πυροτεχνημάτων εξακολουθεί να προκαλεί ένα...
Το θέαμα πάνω από το περιβάλλον;
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Το υποτιμημένο κόστος της υδροηλεκτρικής ενέργειας
H αποψίλωση των δασών, η απώλεια βιοποικιλότητας και οι κοινωνικές συνέπειες, όπως ο εκτοπισμός χιλιάδων ανθρώπων και οι οικονομικές απώλειες τις...
Το υποτιμημένο κόστος της υδροηλεκτρικής ενέργειας
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Κάποιος να κλείσει τον θερμοστάτη
Tο 2018 ήταν ένα καυτό έτος – στην πραγματικότητα, το τέταρτο θερμότερο στην Ιστορία. Για πολλοστή φορά ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός,...
Κάποιος να κλείσει τον θερμοστάτη