Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Περιμένοντας τον... χειμώνα

Περιμένοντας τον... χειμώνα

  • A-
  • A+

Τα τελευταία χρόνια οι χειμώνες έρχονται όλο και πιο αργά και φεύγουν όλο και πιο νωρίς. Σε ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες, η πρώτη παγωνιά του χρόνου κάνει αισθητή την παρουσία της όλο και πιο καθυστερημένα στο ημερολόγιο, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις των μετεωρολογικών σταθμών σε ολόκληρη την επικράτεια για περισσότερο από έναν αιώνα. 

Οι επιστήμονες λένε ότι αυτή η καθυστέρηση στην έλευση του χειμώνα αποτελεί ακόμη ένα σημάδι του μεταβαλλόμενου κλίματος που έχει καλές και κακές συνέπειες για τη χώρα.

Θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά και παράλληλα περισσότερες αλλεργίες και παράσιτα. 

Η τάση της καθυστερημένης έλευσης του χειμώνα φαίνεται ότι ξεκίνησε γύρω στο 1980, σύμφωνα με μια ανάλυση του Associated Press για την οποία χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από 700 μετεωρολογικούς σταθμούς στις ΗΠΑ που χρονολογούνται από το 1895.

Οπως διαπιστώθηκε, ορισμένα τμήματα της χώρας βιώνουν νωρίτερα ή αργότερα την έλευση του χειμώνα κάθε χρόνο, αλλά κατά μέσο όρο η πρώτη παγωνιά έρχεται αργότερα από τη φυσιολογική ημερομηνία. 

Αργεί το κρύο...

Κατά τα τελευταία 10 χρόνια, από το 2007 έως το 2016, η πρώτη παγωνιά έρχεται μία εβδομάδα αργότερα από τον μέσο όρο της περιόδου από το 1971 έως το 1980.

Φέτος, περίπου το 40% των 48 νοτιότερων Πολιτειών έχει βιώσει κρύο από τις 23 Οκτωβρίου, σε σύγκριση με το 65% που θα έπρεπε να το βιώσει σε μια φυσιολογική χρονιά. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού κοντά στην Οτάβα του Ιλινόις, ο μέσος όρος εμφάνισης της πρώτης παγωνιάς για τον 20ό αιώνα ήταν η 15η Οκτωβρίου.

Το φυσιολογικό από το 1981 έως το 2010, που βασίστηκε σε υπολογιστικές προσομοιώσεις της αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) ήταν στις 19 Οκτωβρίου.

Από το 2010, είναι στις 26 Οκτωβρίου. Πέρυσι, η εμφάνιση του πρώτου κρύου στην Οτάβα ήρθε στις 12 Νοεμβρίου. 

Πέρυσι η εμφάνιση του πρώτου κρύου συνέβη δύο εβδομάδες αργότερα από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα και ο τελευταίος παγετός της άνοιξης ήταν εννέα ημέρες νωρίτερα από το φυσιολογικό.

Συνολικά, η διάρκεια του χειμώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2016 ήταν περισσότερο από έναν μήνα μικρότερη σε σχέση με το 1916, με το φαινόμενο να είναι πιο ακραίο στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό. Για παράδειγμα, η διάρκεια του χειμώνα στο Ορεγκον ήταν 61 ημέρες. 

Αυτή η συρρίκνωση του χειμώνα είναι κάτι που οι επιστήμονες του κλίματος έχουν προβλέψει εδώ και καιρό. Οι μικρότεροι χειμώνες επιφέρουν μεγαλύτερη καλλιεργητική περίοδο και μικρότερες δαπάνες για θέρμανση.

Ομως, είναι επιβλαβείς για μερικά φυτά που απαιτούν μια ορισμένη ποσότητα ψύχους, όπως τα ροδάκινα της Γεωργίας.

Εξάλλου, τα παράσιτα που προσβάλλουν δέντρα και συμβάλλουν στην εξάπλωση ασθενειών δεν θανατώνονται όταν ο χειμώνας αργεί.

Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες είναι πραγματικά αρνητικές, λένε οι επιστήμονες, επειδή οι μικρότερης διάρκειας χειμώνες και οι υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένεται επίσης να οδηγήσουν στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, κάτι που προκαλεί χειρότερες πλημμύρες κατά τη διάρκεια ισχυρών καταιγίδων. 

Οι διαπιστώσεις αυτές επιβεβαιώνονται και από τη γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία στην τελευταία πρόβλεψή της για τους επόμενους τρεις μήνες έως τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τη Meteo France, η Γαλλία και η πλειονότητα της Δυτικής Ευρώπης θα πρέπει να έχουν ως επί το πλείστον ήπιο καιρό στα τέλη του φθινοπώρου και στις αρχές του χειμώνα. 

Ο θερμότερος από τον αναμενόμενο καιρό θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία η οποία -σε αντίθεση με τη γειτονική Γερμανία- εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ηλεκτρική ενέργεια για θέρμανση κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ο φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας RTE της Γαλλίας εκτιμά ότι η μείωση της θερμοκρασίας κατά έναν βαθμό Κελσίου κάτω από τα συνηθισμένα για την εποχή επίπεδα κατά τη διάρκεια παρατεταμένης ψυχρής περιόδου αυξάνει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 2.400 μεγαβάτ, μέγεθος που ισοδυναμεί με την παραγωγή 2,5 αντιδραστήρων πυρηνικής ενέργειας. 

Η Meteo France ανέφερε ότι υπάρχει 50% πιθανότητα ήπιων καιρικών συνθηκών στη Γαλλία, στην πλειονότητα της Δυτικής Ευρώπης και στο νότιο μισό της Σκανδιναβίας. 

Ξηρασία

Προβλέπει επίσης μια πιθανότητα 20% ψυχρού καιρού κάτω από τα συνηθισμένα για την εποχή επίπεδα.

Η παρατεταμένη ξηρασία στη λεκάνη της Μεσογείου αναμένεται επίσης να συνεχιστεί, ανέφερε η Meteo France, ειδικά στη νοτιοανατολική Γαλλία. 

Με την έλλειψη βροχών στη νοτιοανατολική Γαλλία οι ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων πέφτουν σε χαμηλά επίπεδα, περιορίζοντας την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και αναγκάζοντας τον φορέα που τις διαχειρίζεται να μειώνει τακτικά την παραγωγή σε μερικούς από τους αντιδραστήρες που χρησιμοποιούν νερό από ποτάμια για ψύξη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η παραγωγή στη γαλλική υδροηλεκτρική ενέργεια υποχώρησε κατά 9% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από έναν χρόνο και ότι ήταν η χαμηλότερη από το 2009 - λόγω της συνεχιζόμενης ξηρασίας.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Το πανάκριβο τίμημα της ξηρασίας
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούν μεγάλες απώλειες στις καλλιέργειες και στις σοδειές, αλλά, μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες δεν γνώριζαν ακριβώς πόση από την παγκόσμια παραγωγή χάθηκε εξαιτίας τους και πώς...
Το πανάκριβο τίμημα της ξηρασίας
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Πώς η Δύση μεταθέτει τις ευθύνες της για την αυξημένη κατανάλωση
Η πλειονότητα όσων διαμορφώνουν την κοινή γνώμη στις ανεπτυγμένες χώρες εμφανίζεται πεπεισμένη ότι η αύξηση κατανάλωσης των πλουσίων στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι υπεύθυνη για την αλλαγή του κλίματος,...
Πώς η Δύση μεταθέτει τις ευθύνες της για την αυξημένη κατανάλωση
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Γιατί ξεσπούν πυρκαγιές στις «λάθος» χώρες;
Παρά την τραγωδία που χτύπησε την Ελλάδα, η ευπαθής στις πυρκαγιές Μεσογειακή Ευρώπη δεν έχει καεί φέτος όσο συνηθίζεται, ενώ η καταστροφή χτυπά απομακρυσμένες περιοχές όπως η σαβάνα της Αφρικής και της Νότιας...
Γιατί ξεσπούν πυρκαγιές στις «λάθος» χώρες;
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Μια κρυμμένη υπόγεια απειλή
Το γεγονός ότι τα βαρέα μέταλλα, οι υδρογονάνθρακες, τα τοξικά χημικά και τα φαρμακευτικά απόβλητα είναι επιβλαβή για την υγεία του ανθρώπου δεν είναι κάτι καινούργιο. Η αποκάλυψη, όμως, ότι όλα αυτά μπορεί να...
Μια κρυμμένη υπόγεια απειλή
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και συχνότερα
Ο ιδιαίτερα βαρύς χειμώνας που γνώρισε και φέτος όχι μόνον η Ευρώπη αλλά και η Βόρεια Αμερική επιβεβαιώνει τη ραγδαία αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων που πλήττουν τον πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής...
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και συχνότερα
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Τα κάλαντα της κλιματικής αλλαγής
​Tην περασμένη χρονιά καταγράφηκαν καταστροφικές καιρικές συνθήκες σε ολόκληρο τον κόσμο. Στις αρχές του 2017, η Αυστραλία γνώρισε ένα από τα πιο καυτά καλοκαίρια στο Σίδνεϊ και το Μπρίσμπεϊν και ακολούθησαν...
Τα κάλαντα της κλιματικής αλλαγής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας