• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.8°C / 4.6°C
  3 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -2.0°C / 1.3°C
  3 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 5.0°C
  4 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -3.1°C / -1.2°C
  1 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / 0.2°C
  3 BF
  69%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -3.0°C / -1.3°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -4.9°C
  4 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  2 BF
  63%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 4.9°C / 8.6°C
  5 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.1°C / 2.9°C
  5 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.4°C
  6 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  6 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -1.6°C / 0.9°C
  3 BF
  44%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 0.5°C / 2.2°C
  3 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 0.8°C / 3.2°C
  3 BF
  94%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -4.7°C / 0.5°C
  2 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -1.9°C / 0.7°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -4°C -4.5°C / -4.5°C
  2 BF
  67%

Χιλιάδες τόνοι επικίνδυνων ρύπων εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα του Τέξας όταν χημικές βιομηχανίες και εργοστάσια έκλεισαν λόγω του καταστροφικού τυφώνα

AP PHOTO / PAUL SAKUMA

Οι κρυφές παρενέργειες του «Χάρβεϊ»

 • A-
 • A+

Τα πάντα στο Τέξας είναι μεγάλα, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των χημικών βιομηχανιών, των διυλιστηρίων και άλλων βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Ετσι, όταν μία από τις χειρότερες καταιγίδες στην αμερικανική ιστορία χτύπησε την καρδιά της πετροχημικής βιομηχανίας του Τέξας, πυροδότησε και κάποιες από τις μεγαλύτερες μαζικές διακοπές λειτουργίας αυτών των εγκαταστάσεων στην ιστορία της περιοχής.

Τουλάχιστον 25 εργοστάσια είτε έκλεισαν είτε αντιμετώπισαν προβλήματα στην παραγωγή, λόγω των πρωτοφανών καιρικών φαινομένων και των πλημμυρών που προκάλεσε ο τυφώνας «Χάρβεϊ», σύμφωνα με δημοσίευση της αμερικανικής περιοδικής επιθεώρησης για τη χημική βιομηχανία ICIS.

Ωστόσο, αυτές οι διακοπές λειτουργίας των πετροχημικών εγκαταστάσεων δεν διατάραξαν μόνο τις αγορές. Προκάλεσαν επίσης τεράστια απελευθέρωση τοξικών ρύπων, που αποτελούν απειλή για την ανθρώπινη υγεία.

Οταν το εργοστάσιο Chevron Phillips Chemical στο Σουίνι του Τέξας έκλεισε λόγω του τυφώνα «Χάρβεϊ», απελευθέρωσε στην ατμόσφαιρα περισσότερους από 50 τόνους μονοξειδίου του άνθρακα, 11 τόνους οξειδίου του αζώτου, 16 τόνους αιθυλενίου και 5,5 τόνους προπανίου, σύμφωνα με μια έκθεση που υπέβαλε η εταιρεία στην Επιτροπή του Τέξας για την Περιβαλλοντική Ποιότητα (TCEQ). Κι ακόμη, έναν τόνο διβινυλίου, βενζολίου και βουτανίου. Ολες αυτές οι εκπομπές των επικίνδυνων ρύπων ήταν πολύ υψηλότερες απ’ ό,τι επιτρέπει η αμερικανική νομοθεσία.

Η Chevron ανέφερε, επίσης, τεράστιες ποσότητες ατμοσφαιρικής ρύπανσης πάνω από τα νόμιμα όρια, λόγω της διακοπής λειτουργίας (shutdown) της χημικής της μονάδας στον Κένταρ Μπαγιού.

Οι εκπομπές αφορούσαν 14 τόνους βενζολίου, γνωστού καρκινογόνου, και 25,5 τόνους αερίων οξειδίου του αζώτου, τα οποία αντιδρώντας σχηματίζουν νέφος και όξινη βροχή.

Από μία μόνο «διαφορετική πηγή» στη μονάδα, απελευθερώθηκαν συνολικά 20 τόνοι από ποικίλα χημικά προϊόντα, ενώ, σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν έπρεπε να απελευθερώσει οτιδήποτε.

Μικρότερες εκπομπές ρύπων αναφέρθηκαν επίσης στην TCEQ. Προετοιμαζόμενο για τον «Χάρβεϊ», το εργοστάσιο της Equistar στο Κόρπους Κρίστι απελευθέρωσε 5 τόνους μονοξειδίου του άνθρακα και αιθυλενίου.

Το κλείσιμο του συγκροτήματος Pasadena Plastics Chevron προκάλεσε υπερβολικές εκπομπές, κυρίως μονοξειδίου του άνθρακα και ισοβουτανίου, και η μονάδα επεξεργασίας αερίου Javelina ανέφερε, μεταξύ άλλων, την απελευθέρωση 5 τόνων μονοξειδίου του άνθρακα και 2 τόνων βουτανίου.

Τεράστιες εκλύσεις

Μεταξύ της 23ης Αυγούστου -της ημέρας που κατέστη σαφές ότι ο «Χάρβεϊ» θα απειλούσε το Τέξας- και της 29ης Αυγούστου, οι βαριές βιομηχανικές εγκαταστάσεις του Τέξας ανέφεραν στην TCEQ 74 περιστατικά έκλυσης ατμοσφαιρικής ρύπανσης ή σχεδόν 60% μεγαλύτερης από την προηγούμενη εβδομάδα.

Αυτές οι εκπομπές έχουν μέχρι στιγμής ανέλθει σε μισό και πλέον εκατομμύριο τόνους ρύπων πάνω από τα νόμιμα όρια, σύμφωνα με την Air Alliance Houston, μια περιβαλλοντική μη κερδοσκοπική εταιρεία.

Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι απλός: Η διακοπή λειτουργίας των πετροχημικών εργοστασίων αποτελεί μια σημαντική αιτία για μη φυσιολογικές εκπομπές και δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθούν οι μεγάλες εκλύσεις ατμοσφαιρικών ρύπων όταν τα διυλιστήρια και οι χημικές εγκαταστάσεις κλείνουν.

Οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των συμβάντων μπορεί να είναι «ουσιαστικές», σύμφωνα με μια έκθεση του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Συνοχής του 2012, επειδή «οι ξαφνικές διακοπές λειτουργίας μπορούν να απελευθερώσουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του θείου ή τοξικών χημικών σε λίγες μόνο ώρες, εκθέτοντας τις κοινότητες που ζουν περιφερειακά σε κορυφαία επίπεδα ρύπανσης, που είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν κρίσεις άσθματος και άλλα αναπνευστικά προβλήματα».

Η εκτελεστική διευθύντρια της Air Alliance Houston, Μπέικγιαχ Νέλσον, ανησυχεί για το πώς αυτά τα shutdowns θα επηρεάσουν τις κοντινές κοινότητες που δοκιμάστηκαν παράλληλα από τον «Χάρβεϊ».

«Η υπερβολική ατμοσφαιρική ρύπανση θέτει σε κίνδυνο τις κοινότητες που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με αυτές τις εγκαταστάσεις, ειδικά τα άτομα με χρόνιες παθήσεις», ανέφερε. Σημείωσε επίσης ότι οι κοινότητες που βρίσκονται πιο κοντά σε αυτές τις περιοχές στο Χιούστον ζουν με δυσανάλογα χαμηλότερα εισοδήματα και ανήκουν σε μειονότητες. Αρκετοί κάτοικοι παραπονούνται ήδη για «αφόρητες» οσμές που μοιάζουν με πετροχημικές ουσίες.

Ομως, μέχρι στιγμής, η TCEQ δεν έχει δείξει ότι αυτά τα γεγονότα έχουν προκαλέσει επιπτώσεις στην υγεία. Ο ιστότοπός της δεν παρέχει καθοδήγηση για τις εκδηλώσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης εξαιτίας του τυφώνα και ο υπεύθυνος επικοινωνίας της TCEQ δήλωσε στο αμερικανικό σάιτ New Republic ότι η υπηρεσία θα έλθει σε επαφή με τους κατοίκους εάν υπάρξει άμεση απειλή για την υγεία.

Επιπλέον, ο ίδιος δήλωσε ότι οι εταιρείες πιθανότατα ανέφεραν υψηλότερες εκπομπές από τις πραγματικές, «επειδή η ανεπαρκής αναφορά μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες ποινές».

Διαφορά νομοθεσίας

Αν κάπου μπορούμε να σταθούμε στα προαναφερόμενα στοιχεία που αποκάλυψε το New Republic, είναι η ποιοτική διαφορά που υπάρχει σε σχέση με τη χώρα μας σε ό,τι αφορά το νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και την περιβαλλοντική κουλτούρα που διέπει τα διυλιστήρια και τις χημικές βιομηχανίες.

Στις ΗΠΑ, αυτές οι βαριές βιομηχανίες έχουν την υποχρέωση να δηλώνουν σε αρμόδια περιβαλλοντική υπηρεσία τις εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων που προκαλούν, ακόμη κι αν αυτές ξεπερνούν κατά πολύ τα επιτρεπόμενα όρια. Με τη νομοθεσία να προβλέπει ότι «η ανεπαρκής αναφορά μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες ποινές».

Αντίθετα, στην Ελλάδα οι εκπομπές ρύπων από αυτές τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις κατά τη διάρκεια των shutdowns (που συμβαίνουν εξαιτίας τεχνικών δυσλειτουργιών ή για συντήρηση) δεν δηλώνονται, ακόμη κι αν είναι ορατές ή αισθητές. Κανείς αρμόδιος δεν ελέγχει αν παραβιάζεται η περιβαλλοντική νομοθεσία και φυσικά δεν επιβάλλονται ποινές.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Το «τέλειο» μέταλλο με το μεγάλο ελάττωμα
Πρόσφατα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν τεράστιες ποσότητες ενός σπάνιου μετάλλου που ονομάζεται τελούριο, που αποτελεί ένα στοιχείο-κλειδί για την πρωτοποριακή ηλιακή τεχνολογία. Ωστόσο, αυτό το σπάνιο μέταλλο...
Το «τέλειο» μέταλλο με το μεγάλο ελάττωμα
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Μεγαλύτερος χαμένος το περιβάλλον
Τι μπορεί να συμβεί όταν αναλαμβάνει τα ηνία της δεύτερης πιο ρυπαίνουσας χώρας του πλανήτη ένας άνθρωπος που πιστεύει ότι «η αλλαγή του κλίματος είναι ένας μύθος κατασκευασμένος από τους Κινέζους»; Μάλλον, τα...
Μεγαλύτερος χαμένος το περιβάλλον
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ιστορική αλλά ανεπαρκής η συμφωνία για το Κλίμα
Μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν έχει προηγούμενο, αλλά η συμφωνία που υιοθετήθηκε στο πλαίσιο της 21ης διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα σχετικά με την καταπολέμηση της ανόδου της θερμοκρασίας θα μπορούσε να...
Ιστορική αλλά ανεπαρκής η συμφωνία για το Κλίμα
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ο ρυπαίνων... τα χάνει όλα
Οι 100 πολυεθνικές εταιρείες στον κλάδο της ενέργειας που «κινδυνεύουν» περισσότερο να αναγκαστούν να κλείσουν ρυπογόνα εργοστάσια άνθρακα που κατέχουν, αποκαλύπτονται σε νέα έκθεση του Πανεπιστημίου της...
Ο ρυπαίνων... τα χάνει όλα
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ας μην περιμένουμε να μας... σώσει ο Covid-19
Με πολλές οικονομίες αδρανοποιημένες προκειμένου να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του κορονοϊού, οι άνθρωποι από το Πεκίνο έως το Λος Αντζελες ατενίζουν...
Ας μην περιμένουμε να μας... σώσει ο Covid-19
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Τα μεγάλα αγροκτήματα τρώνε τα μικρά
​H βιομηχανία τροφίμων και οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής αγροτικών προϊόντων προκαλούν την αλλαγή του κλίματος και ταυτόχρονα απειλούν να υποσκάψουν τις προσπάθειες για την τροφοδοσία του αυξανόμενου...
Τα μεγάλα αγροκτήματα τρώνε τα μικρά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας