Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.6°C
  1 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.6°C / 8.3°C
  2 BF
  87%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 2.8°C / 9.4°C
  1 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.0°C / 0.6°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 3.0°C / 3.0°C
  1 BF
  75%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 6.7°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 3.0°C / 3.0°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 0.0°C / 9.4°C
  1 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 14.4°C
  1 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.0°C / 5.0°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.0°C / 12.0°C
  1 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 6.7°C
  0 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 11.4°C
  0 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.7°C / 9.4°C
  0 BF
  70%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.1°C / 12.0°C
  4 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.6°C / 8.3°C
  1 BF
  93%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.0°C / 6.1°C
  2 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.0°C / 6.7°C
  1 BF
  92%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 3.0°C / 3.0°C
  1 BF
  87%
Μπίζνες στα συντρίμμια της κλιματικής αλλαγής

Το ρωσικό δεξαμενόπλοιο «Κριστόφ ντε Μαρζερί»

Μπίζνες στα συντρίμμια της κλιματικής αλλαγής

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου. Η αλλαγή του κλίματος επέτρεψε στο ρωσικό δεξαμενόπλοιο «Κριστόφ ντε Μαρζερί» να ταξιδέψει στην Αρκτική για πρώτη φορά χωρίς συνοδεία παγοθραυστικών.

Ετσι, το λιώσιμο των πάγων γύρω από τον Βόρειο Πόλο ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία νέων ευκαιριών για τις μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες.

Με την επιλογή αυτής της διαδρομής το δεξαμενόπλοιο, που μετέφερε φυσικό αέριο, ολοκλήρωσε το ταξίδι από το Χάμαρσφεντ της Νορβηγίας στο Μποριεόνγκ της Νότιας Κορέας σε μόλις 19 ημέρες, περίπου 30% ταχύτερα από ό,τι μέσω της συμβατικής νότιας διαδρομής, μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Μάλιστα, το μήκους 300 μέτρων ειδικά κατασκευασμένο δεξαμενόπλοιο, το οποίο διαθέτει ένα ελαφρύ ενισχυμένο κύτος από χάλυβα και έγινε το πρώτο εμπορικό πλοίο που έπλευσε στην Αρκτική χωρίς τη βοήθεια ενός παγοθραυστικού, κατόρθωσε να ολοκληρώσει το βορειότερο τμήμα του ταξιδιού του μεταξύ δύο απομακρυσμένων ρωσικών λιμένων -γνωστό ως Βορειοδυτικό Πέρασμα- στον χρόνο-ρεκόρ των έξι ημερών.

Κάθε χρόνο, ο αρκτικός πάγος συρρικνώνεται φυσιολογικά την άνοιξη και το καλοκαίρι, πριν αυξηθεί ξανά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ομως, καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί, ο παλιός πάγος της θάλασσας που διαρκεί διαχρονικά έχει συρρικνωθεί στο μικρότερό του επίπεδο μέσα σε τρεις δεκαετίες.

Ο πιο λεπτός, νεότερος πάγος της θάλασσας, που έχει διάρκεια ζωής λιγότερο από έναν χρόνο, έχει γίνει η... πλειονότητα στην Αρκτική. Φέτος, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγων των ΗΠΑ, η ετήσια μέγιστη έκταση των πάγων της Αρκτικής πλησίασε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ένα ρεκόρ χαμηλό.

Μοντέλα... ανησυχίας

Η τήξη των πάγων στην Αρκτική προκαλεί τεράστια ανησυχία. Σύμφωνα με τη NASA, πολλά παγκόσμια κλιματικά μοντέλα προβλέπουν ότι η Αρκτική θα είναι απαλλαγμένη από πάγο για τουλάχιστον ένα μέρος του έτους πριν από το τέλος του 21ου αιώνα.

Αλλα μοντέλα προβλέπουν μια Αρκτική χωρίς πάγο από τα μέσα του αιώνα. Αυτό θα είχε άμεσο αντίκτυπο στα καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο.

Αυτό το πρόσφατο ταξίδι κατά το οποίο μεταφέρθηκε υγροποιημένο φυσικό αέριο πάνω από 2.000 ναυτικά μίλια μέσω πάγου πάχους 1,2 μέτρου «καταδεικνύει την οικονομική δυνατότητα της χρήσης της διαδρομής της Βόρειας Θάλασσας για μεγάλες μεταφορές πλοίων», ανέφερε η πλοιοκτήτρια εταιρεία του δεξαμενόπλοιου.

Η ίδια ανακοίνωσε ότι το δεξαμενόπλοιο θα είναι το πρώτο από έναν προγραμματισμένο στόλο 15 ανάλογων πλοίων που θα μεταφέρουν φυσικό αέριο από αυτό το πέρασμα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, όταν μέχρι σήμερα το πέρασμα της βόρειας θάλασσας ήταν ανοιχτό μόνο για τέσσερις μήνες.

Οπως διαφαίνεται, η αραίωση των πάγων ανοίγει νέους δρόμους για το παγκόσμιο εμπόριο, εξοικονομώντας εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια που θα απαιτούσαν οι μεγαλύτερες διαδρομές μέσω πιο νότιων περασμάτων.

Εντούτοις, εντείνονται οι ανησυχίες ότι η αύξηση της κυκλοφορίας σε αυτήν την αφιλόξενη περιοχή θα μπορούσε να έχει δυνητικά σημαντικές επιπτώσεις.

«Αυτό είναι το παράδοξο της κλιματικής αλλαγής. Τα ορυκτά καύσιμα που καίμε επιτρέπουν την πρόσβαση σε περιοχές που προηγουμένως προστατεύονταν από πάγο», δήλωσε στο CNN εκπρόσωπος της Greenpeace.

Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι η αύξηση της θαλάσσιας κυκλοφορίας σε αυτό το μέχρι πρώτιστα αφιλόξενο περιβάλλον θα δημιουργήσει νέους κινδύνους, όπως μια διαρροή καυσίμων που θα ήταν σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστεί και να καθαριστεί.

«Ανησυχούμε ότι πρόκειται για μια εμπορική ευκαιρία που άνοιξε μόνο λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη και ανησυχούμε ιδιαίτερα ότι εκμεταλλευόμενες την πτώση του πάγου οι ναυτιλιακές εταιρείες επεκτείνονται τώρα σε αυτό το μέρος του κόσμου», δήλωσε στο BBC ο Τζον Μαγκς από την οργάνωση Seas at Risk.

Και, εκτός από τον κίνδυνο ατυχήματος ή διαρροής, υπάρχουν ανησυχίες ότι μερικά από τα πλοία που θα ταξιδέψουν κατά μήκος αυτής της διαδρομής θα τροφοδοτούν τους κινητήρες τους με βαρύτερα, βρόμικα καύσιμα πλοίων τα οποία μπορούν να καταστρέψουν το χιόνι και τον πάγο στην περιοχή, αυξάνοντας την τήξη.

Ωστόσο, η υπερθέρμανση του πλανήτη καθίσταται επωφελής και για άλλους κολοσσιαίους επιχειρηματικούς κλάδους. Η τήξη των πάγων στην περιοχή της Αρκτικής διευκολύνει επίσης την εξερεύνηση και τη γεώτρηση πετρελαίου.

Ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες όπως η Rosneft και η Gazprom Neft δραστηριοποιούνται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση, το ίδιο και η Shell και η Exxon Mobil.

Οι παρατεταμένες ξηρασίες και οι παγετοί καταστρέφουν τις κανονικές καλλιέργειες. Αυτό σημαίνει επιπλέον κέρδη για τις εταιρείες βιοτεχνολογίας που ισχυρίζονται ότι προστατεύουν τη γεωργία.

Για παράδειγμα, η Monsanto προωθεί γενετικά τροποποιημένους σπόρους που μπορούν να αντέξουν καλύτερα στην έλλειψη νερού ή στις άγριες καιρικές συνθήκες.

Εάν η κλιματική αλλαγή επιδεινωθεί, οι εταιρείες που μας προετοιμάζουν για το χειρότερα θα βγουν απόλυτα κερδισμένες. Οι χειρότερες καιρικές καταστροφές, όπως οι τυφώνες «Κατρίνα» και «Σάντι», αλλά και οι περιβαλλοντικοί νόμοι για «πιο πράσινα» κτίρια απογειώνουν τις δουλειές για μεγαλοεργολάβους και μεγαλοαρχιτέκτονες.

Ανεξάρτητες γεννήτριες κρατούν τα φώτα αναμμένα εάν μια καταιγίδα παραλύσει το ηλεκτρικό δίκτυο. Και οι βιομηχανικοί κατασκευαστές τεχνητού χιονιού βλέπουν χαρούμενοι τα χιονοδρομικά κέντρα να ξεμένουν από χιόνι.

* Διαβάστε: «Κρουαζιέρα στους πάγους που λιώνουν» - «Εφ.Συν.» 5/9/2016

  

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Κρουαζιέρα στους πάγους που λιώνουν
​Μέσα σε άκρατη χλιδή, 1.070 ζάπλουτοι επιβάτες του υπερπολυτελούς κρουαζιερόπλοιοου Crystal Serenity γνώρισαν τη μοναδική άγρια φύση της Αρκτικής. Επρόκειτο για ένα ξεχωριστό ταξίδι για πολλούς λόγους. Το...
Κρουαζιέρα στους πάγους που λιώνουν
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Η αρχή του τέλους για την Αρκτική
Η γιγαντιαία μονάδα παραγωγής φυσικού αερίου στη χερσόνησο Γιαμάλ και το σχεδιαζόμενο... τέρας στο βορειότερο άκρο, στη Θάλασσα του Κάρα, έρχονται να επιβαρύνουν αμετάκλητα το περιβάλλον στο παγωμένο βόρειο...
Η αρχή του τέλους για την Αρκτική
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Αυτή η πενταετία... μάς πήρε και μας σήκωσε
Ακρως ανησυχητικά τα στοιχεία του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού για την περίοδο 2011-2015. Παρατηρήθηκε ραγδαία επιδείνωση στα συμπτώματα της κλιματικής αλλαγής: η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε...
Αυτή η πενταετία... μάς πήρε και μας σήκωσε
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Πώς άλλαξε η Γη το 2015
Από τις δασικές πυρκαγιές που μαίνονται μέχρι την ελάττωση των πάγων που λιώνουν και την εντυπωσιακή γέννηση νέων νησιών στους ωκεανούς, μερικές φορές ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσει κανείς τα πλανητικά...
Πώς άλλαξε η Γη το 2015
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Οι ρυπογόνες βιομηχανίες αντλούν κέρδη από τον ιό
Οι γίγαντες του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, η μεταλλευτική βιομηχανία και οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας έχουν λάβει οικονομικές και νομοθετικές διευκολύνσεις για την ανάκαμψη από την πανδημία.
Οι ρυπογόνες βιομηχανίες αντλούν κέρδη από τον ιό
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Σε ποιον ανήκει η Αρκτική;
Οι ΗΠΑ είναι μία από τις οκτώ χώρες που περιβάλλουν την Αρκτική -μαζί με τον Καναδά, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία, τη Ρωσία και τη Σουηδία. Σήμερα, όλες τους συνωστίζονται για την...
Σε ποιον ανήκει η Αρκτική;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας