Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι απροσδόκητες επιπτώσεις της ηλιακής έκλειψης

Οι απροσδόκητες επιπτώσεις της ηλιακής έκλειψης

  • A-
  • A+

Οι επιχειρήσεις παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε ολόκληρες τις ΗΠΑ έχουν προετοιμαστεί για τη σημερινή έκλειψη ηλίου, όπου το φεγγάρι θα περάσει μπροστά από τον ήλιο δημιουργώντας την πρώτη ολική ηλιακή έκλειψη για τις ΗΠΑ ύστερα από σχεδόν 40 χρόνια.

Και ενώ οι τεχνικοί συζητούν για την ασφάλεια που απαιτείται ώστε να μπορούν να συλλάβουν την έκλειψη με μια κάμερα κινητού τηλεφώνου, το ηλεκτρικό δίκτυο της Καλιφόρνιας θα έχει τις δικές του προκλήσεις, όπως το πώς να εξισορροπηθεί η απώλεια άνω των 60.000 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της έκλειψης, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ηλιακή ενέργεια. 

Αν και η Καλιφόρνια δεν βρίσκεται στην πορεία της ολικής έκλειψης, το φαινόμενο αναμένεται να επηρεάσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Πολιτεία.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Καλιφόρνια λαμβάνει σημαντικό μέρος της ενέργειάς της από το βορειοδυτικό τμήμα της, το οποίο βρίσκεται στην άμεση πορεία της έκλειψης.

Συναγερμός στην Καλιφόρνια

Ο California ISO (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Συστήματος), που λειτουργεί το δίκτυο ενέργειας της Πολιτείας, ανέφερε ότι η αναμενόμενη απώλεια ενέργειας κατά τη διάρκεια της έκλειψης θα είναι ισοδύναμη με τις ανάγκες για ηλεκτρικό ρεύμα 600.000 σπιτιών στην Καλιφόρνια.

Για να αντισταθμιστεί αυτός ο αντίκτυπος, οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων λαμβάνουν υπόψη τους τις εμπειρίες των ευρωπαϊκών δικτύων, οι οποίες βίωσαν το 2015 τον αντίκτυπο μιας σχεδόν ολικής έκλειψης με την απώλεια 90 GW ηλιακής ενέργειας από το δίκτυο. 

Οι ηλιακές εκλείψεις είναι στην πραγματικότητα αρκετά συνηθισμένες και συμβαίνουν κάπου στον πλανήτη περίπου κάθε 18 μήνες.

Ομως, η αυξανόμενη εξάρτηση από την ηλιακή ενέργεια παρουσιάζει νέες προκλήσεις για τα δίκτυα που εξάγουν χαμηλή ισχύ εκπομπών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Αυτή είναι η πρώτη ηλιακή έκλειψη από το 1918 που θα γίνει αισθητή από τη μια πλευρά των ΗΠΑ έως την άλλη.

Ωστόσο, η σημερινή έκλειψη αναμένεται να κάνει κάτι περισσότερο από τη στιγμιαία πτώση των πόλεων στο σκοτάδι, αφού θα δοκιμάσει τον ίδιο τον ιστό ενός εκκολαπτόμενου πράσινου ενεργειακού δικτύου που όλο και περισσότερο βασίζεται στην ηλιακή ενέργεια. 

Η Βόρεια Καρολίνα, η οποία βρίσκεται στον άμεσο δρόμο της έκλειψης, θα χάσει περίπου το 90% του ηλιακού φωτός της.

Και σε αντίθεση με τον Βορειοδυτικό Ειρηνικό, η απώλεια της ηλιακής ενέργειας συμπίπτει με το μέγιστο χρόνο κατανάλωσης, μεταξύ 1.00 και 3.00 μ.μ. όταν τα κλιματιστικά θα είναι σε πλήρη λειτουργία. 

Οι φορείς εκμετάλλευσης και στις δύο περιοχές λένε ότι το κλειδί για την εξισορρόπηση της παραγωγής ενέργειας και της χρήσης θα είναι η εκμετάλλευση των υπόλοιπων πηγών ενέργειας του δικτύου.

«Οι διαχειριστές συστημάτων παρακολουθούν συνεχώς τη ζήτηση και λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με το ποια πηγή -το φυσικό αέριο, η ηλιακή ενέργεια, η πυρηνική ενέργεια, η υδροηλεκτρική ενέργεια, ο άνθρακας, ο αέρας κ.λπ.- είναι η πιο αποδοτική εκείνο το χρονικό διάστημα», εξηγεί στην ιστοσελίδα της η εταιρεία Duke Energy. 

Η έκλειψη, η οποία αναμένεται να διασχίσει την περίμετρο των ΗΠΑ σε μια πορεία στο σχήμα ενός τόξου, έχει την ικανότητα να επηρεάσει μερικές από τις περιοχές που έχουν υψηλότερη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος που προέρχεται από την ηλιακή ενέργεια.

Ευτυχώς, πολλές εταιρείες παραγωγής ενέργειας εξαρτώνται ήδη και από άλλες πηγές. Λόγος για τον οποίο κάποιοι βρίσκουν την ευκαιρία να εξυμνήσουν και πάλι την πυρηνική ενέργεια.

Οπως ο περιβαλλοντικός επιστήμονας και συνεργάτης του Forbes, Τζέιμς Κόνκα, ο οποίος σημειώνει:

«Στην πραγματικότητα, ενώ πολλοί θα ήθελαν να μειώσουν την εξάρτηση από πηγές όπως η πυρηνική ενέργεια σε ολόκληρο τον πλανήτη, είναι αυτές οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας που θα εξασφαλίσουν την ελάχιστη διακοπή κατά τη διάρκεια περιβαλλοντικών γεγονότων. Αυτή η ενεργειακή ποικιλομορφία είναι καθοριστικής σημασίας επειδή το ενεργειακό μας σύστημα πρέπει να λειτουργήσει μέσα από όλο και πιο συχνές προκλήσεις, όπως το υπερβολικό κρύο, η ξηρασία και τα κύματα καύσωνα».

Οπως και να έχει, πράγματι, τα επόμενα χρόνια μια ηλιακή έκλειψη μπορεί να είναι μόνο μία από τις πολλές προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι φορείς εκμετάλλευσης των ηλεκτρικών δικτύων. 

Η έκλειψη αναμένεται να διασχίσει πάνω από 12 αμερικανικές Πολιτείες, ρίχνοντας ευρεία σκιά από το Πόρτλαντ έως το Τσάρλεστον.

Το φαινόμενο αναμένεται να προκαλέσει και την αύξηση της ζήτησης σε πολλούς παρόχους της κινητής τηλεφωνίας, οι οποίοι αναμένουν την αύξηση των ταξιδιών σε μέρη όπως το Ουαϊόμινγκ από επισκέπτες που θέλουν να δουν την έκλειψη.

Για να αντισταθμίσει αυτή την πρόκληση, η εταιρεία AT & T έστειλε φορητό εξοπλισμό στο ανατολικό Ουαϊόμινγκ για να ενισχύσει την ικανότητα του δικτύου σε περιοχές υψηλής χρήσης. 

Και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δεν είναι οι μόνες επιχειρήσεις που αναμένεται να αποκομίσουν οφέλη από αυτό το έκτακτο γεγονός.

Τα καταλύματα, τα ξενοδοχεία και άλλοι πάροχοι φιλοξενίας επιδιώκουν επίσης να αποκομίσουν κέρδη.

Αλλά, μεταξύ άλλων, αναμένεται και η κατακόρυφη αύξηση της κυκλοφορίας σε μέρη όπως το Δυτικό Ορεγκον και η Ουάσινγκτον.

Μάλιστα, το υπουργείο Μεταφορών του Ορεγκον προειδοποίησε τους ταξιδιώτες ότι είναι πιθανό να συμβεί «το μεγαλύτερο μεταφορικό γεγονός που έχει χτυπήσει ποτέ το Ορεγκον».

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Η Αγκυρα έχει έτοιμο το «τέρας» του Ιλίσου
Τα νερά που σύντομα θα συγκεντρωθούν πίσω από το φράγμα του Ιλίσου θα μετατρέψουν σχεδόν 150 χιλιόμετρα του Τίγρη και άλλα 240 χιλιόμετρα από τους παραποτάμους του σε μια τεράστια δεξαμενή.
Η Αγκυρα έχει έτοιμο το «τέρας» του Ιλίσου
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ανανεώσιμη ενέργεια από μη ανανεώσιμους πόρους
Eχουμε φτάσει στην εποχή που η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές θεωρείται μια μακροπρόθεσμη λύση για την ανάσχεση της αλλαγής του κλίματος. Ωστόσο, υπάρχει ένα μειονέκτημα, αφού οι ανανεώσιμες πηγές εξαρτώνται...
Ανανεώσιμη ενέργεια από μη ανανεώσιμους πόρους
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Το υποτιμημένο κόστος της υδροηλεκτρικής ενέργειας
H αποψίλωση των δασών, η απώλεια βιοποικιλότητας και οι κοινωνικές συνέπειες, όπως ο εκτοπισμός χιλιάδων ανθρώπων και οι οικονομικές απώλειες τις οποίες υφίστανται οι κοινότητες που ζουν κοντά σε γιγαντιαία...
Το υποτιμημένο κόστος της υδροηλεκτρικής ενέργειας
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Αγώνας για τα τελευταία ποτάμια της Ευρώπης
Πίσω από την ετικέτα της «πράσινης» ενέργειας κρύβεται μια θανάσιμη απειλή για τη βιοποικιλότητα της Ευρώπης, καθώς τα 2.800 φράγματα που βρίσκονται υπό σχεδιασμό σε διάφορες χώρες μπορεί να εξαφανίσουν πάνω...
Αγώνας για τα τελευταία ποτάμια της Ευρώπης
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Η «πράσινη» ενέργεια χτίζει νέες υπερδυνάμεις
Φανταστείτε έναν κόσμο όπου κάθε χώρα όχι μόνο θα συμμορφωνόταν με τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. αλλά και θα απομακρυνόταν εξ ολοκλήρου από τα ορυκτά καύσιμα. Πώς θα επηρέαζε την παγκόσμια πολιτική...
Η «πράσινη» ενέργεια χτίζει νέες υπερδυνάμεις
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Ας ξαναμιλήσουμε για την αποανάπτυξη
H οικονομική ανάπτυξη παρουσιάζεται ως πανάκεια που μπορεί να λύσει οποιοδήποτε από τα προβλήματα του κόσμου όπως τη φτώχεια, την ανισότητα, τη βιωσιμότητα. Τόσο οι πολιτικές της Αριστεράς όσο και της Δεξιάς...
Ας ξαναμιλήσουμε για την αποανάπτυξη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας