• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.4°C / 30.1°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.1°C / 28.3°C
  3 BF
  61%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.0°C / 28.7°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.9°C / 25.0°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.9°C / 27.9°C
  2 BF
  51%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 22.1°C / 24.3°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 20.6°C
  2 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  65%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.4°C / 25.8°C
  0 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.0°C / 26.9°C
  1 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 27.8°C
  3 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 27.9°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  89%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 28.4°C / 29.9°C
  2 BF
  39%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 26.5°C / 31.7°C
  1 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 29.3°C
  2 BF
  60%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.3°C / 27.1°C
  0 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 24.2°C / 27.7°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  2 BF
  48%

Τα «σπασμένα» του ανεπτυγμένου κόσμου πληρώνει ο Μαυρίκιος, ένα μικρό καταπράσινο νησί του Ινδικού Ωκεανού, το οποίο υφίσταται πλιάτσικο για τα πρωτεύοντα θηλαστικά του, ιδιαίτερα τους μακάκους

AP Photo / Rivo Andries

Το σκοτεινό μυστικό της Δύσης

 • A-
 • A+

O Μαυρίκιος, ένα μικρό νησί στον Ινδικό Ωκεανό, είναι ένας ονειρεμένος προορισμός διακοπών για τουρίστες από όλο τον κόσμο. Είναι διάσημος για τις όμορφες παραλίες, τις λιμνοθάλασσες, το τροπικό κλίμα, τις περιοχές πολιτιστικής κληρονομιάς, τα καταπράσινα δάση και την άγρια φύση.

Ωστόσο, αυτή η ειδυλλιακή τοποθεσία είναι επίσης γνωστή για τη σκληρή εκμετάλλευση του πληθυσμού των μαϊμούδων. Ο Μαυρίκιος είναι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές στον κόσμο στο σκληρό εμπόριο της προμήθειας αυτών των πρωτευόντων για πειράματα.

Το 2016 εξήχθησαν από τον Μαυρίκιο 8.245 μακάκοι στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ευρώπη με τους 3.522 από αυτούς να εισάγονται από τις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα μαϊμούδων από τον Μαυρίκιο.

Στον Μαυρίκιο οι μακάκοι ζουν ελεύθεροι. Ωστόσο, αν και το είδος περιλαμβάνεται στο παράρτημα ΙΙ της σύμβασης για το διεθνές εμπόριο των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας που απειλούνται με εξαφάνιση (CITES), δεν υπάρχει νομοθεσία για την προστασία τους. Αντ’ αυτού, διώκονται και τους εκμεταλλεύονται ευρέως.

Μετά τη διεθνή καταδίκη του εμπορίου άγριων πτηνών, δεκάδες χιλιάδες πρωτεύοντα θηλαστικά βρίσκονται σήμερα έγκλειστα σε φάρμες σε ολόκληρο τον Μαυρίκιο. Πολλά από αυτά τα ζώα συνελήφθησαν στην άγρια φύση και βρίσκονται φυλακισμένα προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για αναπαραγωγή.

Εχοντας στερηθεί την ελευθερία τους από τα καταπράσινα φυλλώματα της ζούγκλας, περνούν τη ζωή τους πίσω από κάγκελα, πάνω στο τσιμέντο. Οι απόγονοί τους μεταφέρονται με αεροπλάνα, ως «φορτίο» σε μικρά ξύλινα κιβώτια, σε εργαστήρια σε όλο τον κόσμο για να τροφοδοτήσουν τη διεθνή ερευνητική βιομηχανία.

Χαλάει η εικόνα

Ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας του Μαυρίκιου και συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού, καθώς προωθεί την εικόνα ενός πράσινου νησιού και ενός τουριστικού προορισμού φιλικού προς το περιβάλλον.

Ομως, η φήμη του Μαυρίκιου ως χώρας όπου εκτιμάται το περιβάλλον τίθεται σε κίνδυνο από την εξαγωγή μαϊμούδων για σκληρά πειράματα.

Ιδιαίτερα αν προστεθεί και το γεγονός ότι η χώρα έθεσε πρόσφατα σε ισχύ κανονισμούς που θα επιτρέψουν, για πρώτη φορά, να διεξαχθούν πειράματα στο ίδιο το νησί. Το κύριο είδος που θα χρησιμοποιηθεί στην έρευνα θα είναι ο πληθυσμός των μακάκων.

Κι όμως, δεν μπορεί να υποστηριχτεί ότι τα οικονομικά οφέλη από το εμπόριο πιθήκων και τα πιθανά έσοδα από πειράματα είναι πιο σημαντικά από τον τουρισμό.

Αυτό το αμφιλεγόμενο εμπόριο, αξίας μικρότερης από το 2% των εξαγωγών του Μαυρίκιου, είναι οικονομικά ασήμαντο σε σχέση με το εισόδημα που λαμβάνει το νησί από την τουριστική του βιομηχανία.

Και είναι βέβαιο ότι εάν μια χώρα αναπτύξει μια φήμη για την κακή μεταχείριση των ζώων, αυτό έχει πολύ ισχυρή αρνητική επίδραση στον τουρισμό.

Ενας επιπλέον παράγοντας που είναι εξίσου αινιγματικός είναι ότι ο ινδουισμός είναι η μεγαλύτερη θρησκεία στον Μαυρίκιο. Η χώρα έχει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό ινδουιστών στον κόσμο μετά το Νεπάλ και την Ινδία.

Ο Χανούμαν, ο θεός μαϊμού, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή είδωλα της θρησκείας των ινδουιστών και λατρεύεται ως σύμβολο της σωματικής δύναμης, της επιμονής και της αφοσίωσης.

Το εμπόριο πρωτευόντων στον Μαυρίκιο είναι σαφώς αντίθετο με την ίδια την έννοια του ινδουιστικού πολιτισμού και της κοινωνίας που δίνει έμφαση στην πνευματική ισότητα όλων των όντων.

Υπάρχουν ανησυχίες ότι η έναρξη πειραμάτων σε ζώα στον Μαυρίκιο αποσκοπεί πρωτίστως στη δημιουργία μιας νέας αγοράς για τις εταιρείες εκτροφής πρωτευόντων και ότι αποτελεί την απάντηση στα προβλήματα που προκύπτουν με τις αεροπορικές εταιρείες που αρνούνται να μεταφέρουν πρωτεύοντα για ερευνητικούς σκοπούς, καθώς επιβάλλονται αυστηρότεροι περιορισμοί στην εισαγωγή πρωτευόντων θηλαστικών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ καταγράφεται και μια αυξανόμενη ανησυχία του κοινού σχετικά με τη χρήση πρωτευόντων για πειράματα.

Ετσι, οι ερευνητές και οι εταιρείες που χρησιμοποιούν πειραματόζωα θα μπορούν να ταξιδεύουν στον Μαυρίκιο για να διεξάγουν έρευνες που δεν μπορούν να πραγματοποιούν στη χώρα τους.

Οι μακάκοι είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο είδος πρωτεύοντος για τη διεξαγωγή πειραμάτων παγκοσμίως.

Στα εργαστήρια αυτά τα πρωτεύοντα υποφέρουν και βασανίζονται από τα πειράματα που διεξάγονται πάνω τους, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι επιδράσεις της δηλητηρίασης (όπως εμετός, εσωτερική αιμορραγία, απώλεια βάρους, ανεπάρκεια των οργάνων τους, ακόμη και ο θάνατος), αφού αναγκάζονται να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες χημικών ουσιών ή φαρμάκων σε πειράματα τοξικότητας.

Κι ακόμη, υπόκεινται σε μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις στον εγκέφαλο, με τα κρανία τους να κόβονται και να παραμένουν ανοιχτά έχοντας εμφυτευμένες συσκευές στον εγκέφαλό τους.

Φρικιαστικά πειράματα

Παραδείγματα πρόσφατων ερευνητικών πειραμάτων που διεξήχθησαν σε μακάκους στις ΗΠΑ αφορούν πειράματα που έχουν επιχειρήσει να μιμηθούν τραυματισμούς στρατιωτών, αναγκαστικές εξαρτήσεις από ψυχαγωγικά ναρκωτικά όπως αλκοόλ και κοκαΐνη, ενέσεις με φαινκυκλιδίνη (PCP ή «αγγελόσκονη») και αναγκαστική εισπνοή καπνού τσιγάρων αρκετές ώρες την ημέρα, που για μερικούς μακάκους ισοδυναμούσε με το κάπνισμα τεσσάρων πακέτων τσιγάρα την ημέρα.

Κι αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που έχουν αναπτυχθεί εναλλακτικές μέθοδοι που μπορούν να εξαλείψουν τα πειράματα στα ζώα σε τομείς όπως ο έλεγχος της τοξικότητας, η νευροεπιστήμη και η ανάπτυξη φαρμάκων.

Αυτές οι εναλλακτικές περιλαμβάνουν καλλιέργειες κυττάρων, ιστών και οργάνων με μεθόδους που χρησιμοποιούν τη χημεία, τους υπολογιστές ή τις μηχανές απεικόνισης.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Καλώς ήρθατε στην Ανθρωπόκαινο
Οταν οι επιστήμονες εξετάζουν την επίδραση των ανθρώπων στον πλανήτη, εστιάζουν κυρίως στην εξαφάνιση των ειδών. Αλλά όλο και περισσότεροι ερευνητές διαπιστώνουν ότι οι άνθρωποι, μέσω της εξημέρωσης των ζώων,...
Καλώς ήρθατε στην Ανθρωπόκαινο
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Πώς η Δύση μεταθέτει τις ευθύνες της για την αυξημένη κατανάλωση
Η πλειονότητα όσων διαμορφώνουν την κοινή γνώμη στις ανεπτυγμένες χώρες εμφανίζεται πεπεισμένη ότι η αύξηση κατανάλωσης των πλουσίων στον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι υπεύθυνη για την αλλαγή του κλίματος,...
Πώς η Δύση μεταθέτει τις ευθύνες της για την αυξημένη κατανάλωση
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
95% «άνθρωποι», αλλά 100% χωρίς δικαιώματα
​Μπορεί οι χιμπαντζήδες να αποτελούν τον στενότερο συγγενή του ανθρώπου, καθώς τα δύο είδη μοιάζουν γενετικά κατά τουλάχιστον 95%, και συμπεριφορικές μελέτες να δείχνουν ότι ο συναισθηματικός κόσμος, η...
95% «άνθρωποι», αλλά 100% χωρίς δικαιώματα
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Το «τέλειο» μέταλλο με το μεγάλο ελάττωμα
Πρόσφατα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν τεράστιες ποσότητες ενός σπάνιου μετάλλου που ονομάζεται τελούριο, που αποτελεί ένα στοιχείο-κλειδί για την πρωτοποριακή ηλιακή τεχνολογία. Ωστόσο, αυτό το σπάνιο μέταλλο...
Το «τέλειο» μέταλλο με το μεγάλο ελάττωμα
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
Το πανάκριβο τίμημα της ξηρασίας
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούν μεγάλες απώλειες στις καλλιέργειες και στις σοδειές, αλλά, μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες δεν γνώριζαν ακριβώς πόση από την παγκόσμια παραγωγή χάθηκε εξαιτίας τους και πώς...
Το πανάκριβο τίμημα της ξηρασίας
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
«Μικροί» άνθρωποι, μεγάλα κέρδη
Ο πλανήτης θρηνεί το πασίγνωστο λιοντάρι της Ζιμπάμπουε, τον Σεσίλ, ο οποίος δολοφονήθηκε από λαθροθήρα, ωστόσο η δολοφονία αυτή δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό καθώς δεκάδες χιλιάδες μεγάλα ζώα σφαγιάζονται...
«Μικροί» άνθρωποι, μεγάλα κέρδη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας