• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.2°C / 33.5°C
  5 BF
  16%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.0°C / 34.3°C
  3 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  36°C 34.9°C / 36.5°C
  3 BF
  25%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 32.5°C
  3 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 33.0°C
  4 BF
  27%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.2°C / 34.0°C
  1 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 31.5°C
  0 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  2 BF
  19%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 31.0°C
  5 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.1°C / 30.9°C
  4 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 27.8°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  4 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  3 BF
  38%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.8°C / 33.9°C
  3 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.5°C / 32.7°C
  3 BF
  27%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  4 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 32.7°C
  4 BF
  12%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.3°C / 29.9°C
  2 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 29.5°C / 33.9°C
  3 BF
  34%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  0 BF
  41%
AP Photo/Jeff Chiu

Δεν έχετε δικαίωμα σε αμβλώσεις

 • A-
 • A+

Ενώ η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει με αμηχανία τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, η Ολλανδία αντέδρασε άμεσα στις πολιτικές κατά των γυναικών που ο Ντόναλντ Τραμπ εφαρμόζει από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του.

Η ολλανδική κυβέρνηση ανέλαβε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει ένα Παγκόσμιο Ταμείο που θα διευκολύνει τις οργανώσεις και τους φορείς που προσφέρουν στις γυναίκες των αναπτυσσόμενων κρατών πρόσβαση σε ενημέρωση, μέτρα αντισύλληψης και στην άμβλωση, ως αντιστάθμισμα της απόφασης του Τραμπ να απαγορεύσει τη χρηματοδότηση διεθνών οργανώσεων που προσφέρουν αμβλώσεις ή υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πρωτοτύπησε. Πρόκειται για ρύθμιση που είχε εγκαινιάσει ο Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1984 και έκτοτε έχει χρησιμοποιηθεί από τα κομματικά επιτελεία Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για να καταδείξουν τη θέση τους για την άμβλωση: Μπιλ Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα ανέστειλαν την ισχύ της ρύθμισης, Τζορτζ Μπους και τώρα ο Τραμπ την επανέφεραν.

Σύμφωνα με αυτήν, απαγορεύεται στις ανθρωπιστικές οργανώσεις που δέχονται χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ όχι μόνο να προσφέρουν στις γυναίκες τη δυνατότητα να κάνουν άμβλωση, αλλά ακόμα και να τις ενημερώνουν για αυτή την επιλογή, έστω κι αν χρησιμοποιούν άλλα κονδύλια (πέραν των αμερικανικών χορηγιών) για υπηρεσίες άμβλωσης και σχετικής συμβουλευτικής.

Επίσης, σύμφωνα με το Ιδρυμα Κάιζερ για την Οικογένεια, απαγορεύεται σε αυτές τις οργανώσεις ακόμη και να ζητήσουν τη νομιμοποίηση της άμβλωσης στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται.

Οσες οργανώσεις δεν συμφωνούν ή δεν τηρούν αυτούς τους περιορισμούς χάνουν την αμερικανική χρηματοδότηση.

Αριθμητική του τρόμου

Κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον πλανήτη 21,6 εκατομμύρια γυναίκες αναγκάζονται να υποστούν ανασφαλείς αμβλώσεις, με τις εννέα στις δέκα από αυτές να γίνονται στις αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Καθώς οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης σε θέματα οικογενειακού προγραμματισμού σε αυτές τις χώρες, η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για τη ζωή και την υγεία των γυναικών.

Σύμφωνα με τη Marie Stopes International (MSI), από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές οργανώσεις στον τομέα της αναπαραγωγικής υγείας, αν δεν βρεθεί άλλη πηγή χρηματοδότησης, η επαναφορά της απαγόρευσης μπορεί να οδηγήσει σε 6,5 εκατομμύρια ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, 2,1 εκατομμύρια ανασφαλείς αμβλώσεις και 21.700 θανάτους που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, στα χρόνια της θητείας του Τραμπ.

«Η άμβλωση είναι θεμελιώδες δικαίωμα των γυναικών και είναι επίσης μια αναγκαία παρέμβαση δημόσιας υγείας», λέει στο Ρόιτερς η Μάικι βαν Μιν, διευθύντρια στρατηγικής της οργάνωσης που δέχεται 30 εκατ. δολάρια από τη USAID προσφέροντας υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού σε 1,5 εκατ. γυναίκες σε περισσότερες από δώδεκα χώρες.

«Είναι ατυχές που τόσες ζωές και η υγεία τόσων γυναικών εξαρτώνται από τα τερτίπια της αμερικανικής πολιτικής. Είναι πραγματικά ανήθικο, αν όχι απάνθρωπο», λέει η Εβελιν Οπόντο, επικεφαλής του γραφείου Αφρικής της οργάνωσης Κέντρο για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα, θυμίζοντας πως όταν το 2001 ο Τζορτζ Μπους επανέφερε την απαγόρευση, δεκάδες κέντρα υγείας σε αναπτυσσόμενες χώρες έκλεισαν και καταργήθηκαν πολλές υπηρεσίες, όπως για τα θύματα σεξουαλικής βίας ή τις οροθετικές γυναίκες.

Σύμφωνα με Ολλανδούς αξιωματούχους, οι περιορισμοί που επαναφέρει ο Τραμπ μπορεί να δημιουργήσουν ένα χάσμα χρηματοδότησης 600 εκατ. δολαρίων την επομένη τετραετία.

Αυτό το χάσμα θα προσπαθήσει να καλύψει το Ταμείο, για το οποίο η Ολλανδία είχε συνομιλίες με άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., ενώ πρόκειται να προσκληθούν να συμμετάσχουν και κυβερνήσεις εκτός Ε.Ε., εταιρείες και κοινωνικά ιδρύματα.

Ο εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως είναι πεισμένος πως οι σχέσεις με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση δεν θα διαταραχθούν από το μέτρο, τονίζοντας πως «όταν παίρνονται αποφάσεις που είναι κακές για τις γυναίκες στις αναπτυσσόμενες χώρες, πρέπει να βοηθήσουμε αυτές τις γυναίκες».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Και νέοι περιορισμοί για τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ
Ο πρόεδρος Τραμπ είναι αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να σταματήσουν οι αμβλώσεις παντού. Πρώτα το έκανε σε παγκόσμιο επίπεδο και τώρα θέτει σε εφαρμογή ανάλογη νομοθεσία στις ίδιες τις ΗΠΑ.
Και νέοι περιορισμοί για τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Συνθήματα για να μείνουν στην Ιστορία
Τα πλακάτ με τα αυτοσχέδια συνθήματα που έφτιαξαν οι διαδηλώτριες στις μεγαλειώδεις πορείες του περασμένου Σαββάτου διαμαρτυρόμενες κατά του νέου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ γίνονται αντικείμενο συλλογής από...
Συνθήματα για να μείνουν στην Ιστορία
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Δυο κόσμοι ανάποδα
Στην Ισπανία θωρακίζουν το δικαίωμα στην άμβλωση, την αντισύλληψη, την αναπαραγωγική και σεξουαλική υγεία, ενώ στις ΗΠΑ στέλνουν στη φυλακή γυναίκες που αποβάλλουν.
Δυο κόσμοι ανάποδα
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Μεσαιωνικές απαγορεύσεις των αμβλώσεων στο Τέξας
Ακόμη ένα σοβαρό πλήγμα στο δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ δόθηκε πρόσφατα όταν κάτοικοι του Λάμποκ στο Τέξας ψήφισαν να κηρυχθεί η πόλη τους «καταφύγιο αγέννητων», απαγορεύοντας σχεδόν απόλυτα τις αμβλώσεις.
Μεσαιωνικές απαγορεύσεις των αμβλώσεων στο Τέξας
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Οι Αμερικανίδες στενάζουν από την πανδημία
Η Αλίσα Χαριντασάνι Γκούπτα, Ρεπόρτερ Θεμάτων Φύλου των New York Times, ανέλαβε να παραθέσει στατιστικές για την κατάσταση στην υπερδύναμη του πλανήτη, τόσο αποκαλυπτικές των ανισοτήτων που βάθυναν με την...
Οι Αμερικανίδες στενάζουν από την πανδημία
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Ονδούρα: απαγορεύουν κάθε μελλοντική νομιμοποίηση της άμβλωσης
«Ασπίδα κατά της άμβλωσης» συνιστά ο νέος νόμος που ψήφισε το Κογκρέσο της Ονδούρας καθώς όχι απλώς επικυρώνει την απαγόρευση των αμβλώσεων, αλλά και αποτρέπει την όποια απόπειρα νομιμοποίησής τους στο μέλλον.
Ονδούρα: απαγορεύουν κάθε μελλοντική νομιμοποίηση της άμβλωσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας