• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.8°C / 20.8°C
  0 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 15.3°C / 20.5°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  18°C 13.0°C / 17.7°C
  1 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 14.7°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 14.1°C
  0 BF
  72%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.7°C / 19.0°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.2°C / 15.4°C
  2 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  1 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 19.7°C
  5 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 19.4°C
  3 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 19.2°C
  2 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 18.1°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 15.1°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 14.5°C / 21.7°C
  0 BF
  51%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  3 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.3°C
  1 BF
  47%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.7°C / 18.9°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  0 BF
  60%

«Η σεξουαλική βία και ο κίνδυνος της ζωής της μητέρας αποτελούν λόγους που επιτρέπουν την άμβλωση, και στις περιπτώσεις των ανήλικων κοριτσιών συντρέχουν και οι δύο λόγοι», εξηγεί η Πάραμο Μπερνάλ

Από κορίτσια, μητέρες με το ζόρι

 • A-
 • A+

Είναι 11 χρονώ και πριν από λίγες μέρες γέννησε ένα κοριτσάκι. Κανείς στο σχολείο της Λα Πάμπα, όπου έμενε ως οικότροφο το κορίτσι, δεν κατάλαβε -έτσι τουλάχιστον ισχυρίζονται- την κύηση του παιδιού παρά μόνο τον όγδοο μήνα.

Για τον βιασμό της έχουν συλληφθεί δύο άντρες 18 και 21 ετών. Ο ένας δούλευε στο οικοτροφείο και ο άλλος είναι συγγενής του κοριτσιού - εκτός από το σχολείο γνώρισε την κακοποίηση και στο ίδιο της το σπίτι.

«Η περίπτωση της 11χρονης αποκαλύπτει όχι μόνο την παντελή έλλειψη προστασίας και την αδιαφορία της Πολιτείας στον τομέα της πρόληψης τέτοιων τραυματικών εμπειριών που σημαδεύουν τη ζωή των παιδιών για πάντα, αλλά και το πόσο η κοινωνία έχει συνηθίσει σε καταστάσεις ακραίας αντρικής βίας.

»Μια κύηση που επί 8 μήνες δεν εντοπίζεται μας δείχνει πως η κοινωνία αποδέχεται ότι αυτή είναι η αναπόδραστη μοίρα των κοριτσιών που ζουν στη φτώχεια», λέει στην εφημερίδα Pagina 12 η Μιλένα Πάραμο Μπερνάλ, συντονίστρια της οργάνωσης Cladem και επικεφαλής έρευνας σχετικά με τις παιδικές εγκυμοσύνες στην Αργεντινή.

Τα σχολεία-οικοτροφεία για άπορα παιδιά θα έπρεπε να είναι όχι μόνον εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά και ένα καταφύγιο ασφάλειας και φροντίδας, όπου τα παιδιά των πιο ευάλωτων οικογενειών θα μπορούν να μεγαλώνουν με αξιοπρέπεια και με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων τους.

Αλλά αυτό που ισχύει στην πράξη είναι πως δεν υπάρχουν δημόσιες πολιτικές προστασίας των παιδιών και εφήβων, είναι σχεδόν ανύπαρκτη η κατά τα άλλα υποχρεωτική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και είναι άγνωστα τα δικαιώματα των παιδιών, όπως το δικαίωμα άμβλωσης σε περιπτώσεις βιαμού.

«Ολα αυτά οδήγησαν ένα κορίτσι 11 χρόνων στην καταναγκαστική μητρότητα. Κανείς δεν νοιάστηκε να την προστατέψει τόσο πριν όσο και μετά την κακοποίησή της.

»Κι όταν θα βγει από το νοσοκομείο, θα επιστρέψει στο ίδιο περιβάλλον κακοποίησης, βίας και φτώχειας, που της στερεί την κάλυψη των βασικών της αναγκών ώστε να μπορεί η ίδια και το μωρό της να ζήσουν με αξιοπρέπεια».

Η ιστορία της 11χρονης δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές στη διάρκεια μιας πενταετίας (2010-2014), 129 κορίτσια ηλικίας από 10 έως 14 ετών -περίπου δηλαδή 25 παιδιά τον χρόνο- γέννησαν σε νοσοκομεία της Λα Πάμπα, ενώ ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος αν υπολογιστούν οι τοκετοί ανήλικων κοριτσιών που γίνονται στα σπίτια για να «κρυφτεί η ντροπή».

Σύμφωνα με την έρευνα της Πάραμο Μπερνάλ, κάθε χρόνο στην Αργεντινή 3.000 κορίτσια 10-14 ετών εξαναγκάζονται να γίνουν μητέρες.

Συνήθως φτάνουν στα κέντρα υγείας όταν πλέον η εγκυμοσύνη τους έχει προχωρήσει πολύ ή όταν είναι να γεννήσουν. Και συνήθως είναι τότε που η οικογένεια, το σχολείο, το υγειονομικό προσωπικό, η κοινότητα -όλοι όσοι θα έπρεπε να φροντίζουν αυτά τα παιδιά- δηλώνουν πως μαθαίνουν το γεγονός.

Η πλειονότητα αυτών των κυήσεων αποτελούν καρπό σεξουαλικής κακοποίησης από άντρες συγγενείς, φίλους του οικογενειακού κύκλου ή προσωπικό ιδρυμάτων που υποτίθεται προστατεύουν αυτά τα παιδιά.

Αυτή η κακοποίηση δεν καταγγέλλεται, είτε γιατί δεν έγινε αντιληπτή είτε γιατί υπάρχει μια ένοχη σιωπή του περιβάλλοντος.

«Η σεξουαλική βία και ο κίνδυνος της ζωής της μητέρας αποτελούν λόγους που επιτρέπουν την άμβλωση, και στις περιπτώσεις των ανήλικων κοριτσιών συντρέχουν και οι δύο λόγοι», εξηγεί η Πάραμο Μπερνάλ επιμένοντας πως «η παιδική εγκυμοσύνη είναι μια μορφή βασανιστηρίων και ως κοινωνία πρέπει να πάρουμε άμεσα και αυστηρά μέτρα για την πρόληψη, την εξάλειψη και την τιμωρία αυτής της μορφής βίας».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Ποιος θα μας σώσει από τους «σωτήρες»;
Στάλθηκαν με αποστολή να συμβάλουν στην ειρήνη και να προστατεύσουν τους αμάχους, αλλά επιδόθηκαν σε έναν βρόμικο πόλεμο κατά ανήλικων κοριτσιών και γυναικών. Περισσότερο από δύο χρόνια μετά την αποκάλυψη του...
Ποιος θα μας σώσει από τους «σωτήρες»;
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
«Αρπαξε και τρέχα» ή ... με το ζόρι παντρειά
Στο Κιργιστάν την αποκαλούν «ala kachuu» («άρπαξε και τρέχα»). Μια προτροπή μεμπτή και καταδικαστέα αν αναφερόταν σε οποιοδήποτε υλικό αγαθό που καθένας έκλεβε απλά και μόνο γιατί του άρεσε. Ομως η «ala...
«Αρπαξε και τρέχα» ή ... με το ζόρι παντρειά
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Φωνάζουν κατά πρόσωπο στους πατέρες τους: «Δολοφόνε!»
Ο κόσμος έχει γνωρίσει πολλές «Ιστορίες Ανυπακοής». Αλλά αυτές που δίνουν τον τίτλο στην ομώνυμη αργεντίνικη οργάνωση δύσκολα διατυπώνονται και ακόμη δυσκολότερα μπορείς να συμφιλιωθείς μαζί τους. Είναι...
Φωνάζουν κατά πρόσωπο στους πατέρες τους: «Δολοφόνε!»
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
«Θέλουμε δουλειές, όχι οίκτο»
Κάποτε σημάδευαν με πυρωμένο σίδερο τις σάρκες των σκλάβων. Σήμερα οι μέθοδοι εκσυγχρονίζονται και το «λογότυπο» του αφεντικού παίρνει τη μορφή ενός τατουάζ ή μιας αναγνωρίσιμης ουλής που ορίζει από ποιον...
«Θέλουμε δουλειές, όχι οίκτο»
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Με Παγκόσμια Απεργία τιμούν την 8η Μαρτίου
​«Ας σειστεί η Γη». Με αυτό το σύνθημα γυναικείες και κοινωνικές οργανώσεις από 35 χώρες θα τιμήσουν την 8η Μαρτίου, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, με μια Παγκόσμια Απεργία Γυναικών. Ολα ξεκίνησαν από τις...
Με Παγκόσμια Απεργία τιμούν την 8η Μαρτίου
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Τη σκότωσε ο σκοταδισμός
Ενα 15χρονο κορίτσι πέθανε στο δυτικό Νεπάλ από ασφυξία σε μια καλύβα όπου την είχαν απομονώσει: άναψε φωτιά για να ζεσταθεί και πέθανε από τις αναθυμιάσεις καθώς δεν υπήρχαν παράθυρα ή κάποιου είδους...
Τη σκότωσε ο σκοταδισμός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας