Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εφυγε η «ενοχλητική γειτόνισσα» του Λευκού Οίκου

Την ίδρυση ενός ανεξάρτητου εθνικού μηχανισμού διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας από τα Σώματα Ασφαλείας και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους ετοιμάζουν οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη

Εφυγε η «ενοχλητική γειτόνισσα» του Λευκού Οίκου

  • A-
  • A+

Οι περισσότεροι δεν έμαθαν ποτέ ποια ήταν, αλλά οι κάτοικοι της Ουάσινγκτον και εκατομμύρια τουρίστες συνάντησαν τη γυναίκα που επί χρόνια διαμαρτυρόταν έξω από τον Λευκό Οίκο.

Εκεί, ανάμεσα στα καλοσυντηρημένα παραδοσιακά κτίρια της διάσημης λεωφόρου Πενσιλβάνια, ξεχώριζε για μια 35ετία η σκηνή της Κοντσίτα ή Κόνι, όπως ήταν γνωστή, που όλα αυτά τα χρόνια έμενε καθισμένη μπροστά από το έμβλημα της αμερικανικής εξουσίας απαιτώντας να απαγορευτούν τα πυρηνικά όπλα.

Δεν έλειψε μέρα από το «σπιτικό» της -ένα συνονθύλευμα από πλαστικό, χαρτόνι και δεκάδες περιοδικά με εξώφυλλα κατά των πολέμων-, έως την περασμένη εβδομάδα, όταν στα 80 της πέθανε, μόνη, σε έναν ξενώνα αστέγων στον οποίο μεταφέρθηκε μετά την επιδείνωση της υγείας της.

Ισπανίδα από το Βίγκο της Γαλικίας, η Κονσεπσιόν Μαρτίν ντε Πιτσιότο ποτέ δεν φανταζόταν τον εαυτό της ως ακτιβίστρια.

Εφτασε στις ΗΠΑ το 1960, παντρεύτηκε έναν Ιταλό μετανάστη κι όταν μετά το διαζύγιό τους το δικαστήριο της στέρησε την επιμέλεια της κόρης τους, πήγε στην Ουάσινγκτον για να ζητήσει από την ομοσπονδιακή Δικαιοσύνη να της δώσει πίσω το παιδί της.

Εκεί ήρθε σε επαφή με τα αντιπολεμικά κινήματα και γνώρισε τον Ουίλιαμ Τόμας, μέλος της ομάδας ακτιβιστών «Κοινότητα για τη Δημιουργική Μη Βία», που στις 3 Ιουνίου του 1981 έστησε μια σκηνή απέναντι από τον Λευκό Οίκο διαμαρτυρόμενος για τη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Την 1η Αυγούστου του 1981 η Κοντσίτα εγκαταστάθηκε πλάι του κι έγιναν μαζί το πιο ορατό πρόσωπο ενός κινήματος που διεκδίκησε να αλλάξει τον κόσμο. Εζησε από την αλληλεγγύη (αποστρεφόταν τη λέξη «φιλανθρωπία») και είχε πάντα γύρω της «συναγωνιστές».

Οταν το 2009, ο Τόμας πέθανε, εκείνη, που ίσως δεν θυμόταν πια μια διαφορετική ζωή, παρά τα χρόνια της, δεν εγκατέλειψε το μετερίζι της.

«Ολοι τους είναι διεφθαρμένοι, στήριξαν τα όπλα, όχι την ειρήνη. Ιδια σκυλιά με διαφορετικά κολάρα» έλεγε για τους ενοίκους του Λευκού Οίκου, προσθέτοντας τα τελευταία χρόνια: «Και ο Ομπάμα ένας ακόμη πολέμαρχος είναι».

 

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Νόμιμος ο δημόσιος θηλασμός σε όλες τις αμερικανικές Πολιτείες
Τέλος στις εικόνες παρενόχλησης ή και εξύβρισης γυναικών που θηλάζουν τα μωρά τους σε δημόσιους χώρους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με την πρόσφατη...
Νόμιμος ο δημόσιος θηλασμός σε όλες τις αμερικανικές Πολιτείες
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Κομμώτριες και κομμωτές στον αγώνα κατά της ενδοοικογενειακής βίας
Η αμερικανική Πολιτεία του Ιλινόις -όπου σύμφωνα με δικαστικές πηγές το 2015 σημειώθηκαν 105.000 κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας- υιοθέτησε νόμο που...
Κομμώτριες και κομμωτές στον αγώνα κατά της ενδοοικογενειακής βίας