Οι επιθέσεις κατά γυναικών δημοσιογράφων στο διαδίκτυο αυξάνουν και μεταφέρονται στον πραγματικό κόσμο με θανάσιμες συχνά συνέπειες. Σχεδόν τρεις στις τέσσερις (73%) δήλωσαν σε πρόσφατη έρευνα ότι έχουν βιώσει ψηφιακές απειλές και επιθέσεις και ένα 20% έγινε στόχος πραγματικών –εκτός διαδικτύου- επιθέσεων που σχετίζονταν με την κυβερνοβία που γνώρισαν.
Η έρευνα του Διεθνούς Κέντρου για Δημοσιογράφους (ICFJ) και της UNESCO με τη συμμετοχή 1.200 γυναικών δημοσιογράφων σε διεθνή ΜΜΕ, κατέδειξε πως η κυβερνοβία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τις γυναίκες. Εκδηλώνεται με ένα τοξικό μίγμα ρητορικής μίσους και παραπληροφόρησης και καταφεύγει στην παρενόχληση, τις απειλές και τις επιθέσεις για να τις κάνει να σωπάσουν και να σταματήσουν τις έρευνές τους.
Ερευνα της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων το 2017 αποκάλυψε ότι σε τουλάχιστον 40% των περιπτώσεων, οι δημοσιογράφοι που δολοφονήθηκαν είχαν δεχτεί προηγουμένως ψηφιακές απειλές. Οπως συνέβη εκείνη τη χρονιά με τη Μαλτέζα δημοσιογράφο Δάφνη Καρουάνα Γκαλίζια και την έγκριτη Ινδή συνάδελφό της Γκαούρι Λανκές, που κι οι δύο στοχοποιήθηκαν για τις αποκαλυπτικές τους έρευνες μέσα από έμφυλες ψηφιακές επιθέσεις προτού δολοφονηθούν.
Η πανδημία επιδείνωσε την κατάσταση, σύμφωνα με άλλη έρευνα του ICFJ και του Κέντρου Tow για Ψηφιακή Δημοσιογραφία του Πανεπιστήμιου Κολούμπια, που έδειξε ότι για το 16% των γυναικών επαγγελματιών η online παρενόχληση τους μήνες της πανδημίας ήταν «πολύ χειρότερη από τη συνήθη», ενώ μία στις δέκα αγγλόφωνες δημοσιογράφους δήλωσε πως βίωσε καταχρήσεις στον κυβερνοχώρο, αλλά και στον πραγματικό από πολιτικούς και αιρετούς αξιωματούχους στη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών της πανδημίας.
Πολλά μπορεί να γίνουν για να αποτραπεί αυτό το φαινόμενο. Εκείνο ωστόσο που δεν πρέπει, σημειώνει η Τζούλι Ποσέτι, διευθύντρια Ερευνών στο ΙCFJ, είναι να λέμε στις γυναίκες δημοσιογράφους ότι πρέπει να γίνουν λίγο σκληρόπετσες γιατί τα έχει αυτά το επάγγελμα; «Το 2020 δεν μπορούμε να υπαινισσόμαστε πως παρενόχληση ή σεξουαλική επίθεση (είτε στον πραγματικό είτε στον κυβερνοχώρο) είναι αποδεκτοί επαγγελματικοί κίνδυνοι για τις γυναίκες».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας