H εργασιακή ζωή μετά τον κορονοϊό μπορεί να είναι πολύ διαφορετική, με αισθητή την απουσία γυναικών στους τόπους δουλειάς, προειδοποίησε με μια δραματική έκκληση για λήψη άμεσων μέτρων η εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης ΟΗΕ Γυναίκες, Πουμζίλε Μλάμπο-Νγκούκα, τονίζοντας πως «τα γραφεία μπορεί να καταλήξουν σε τόπους όπου πηγαίνουν κατά κύριο λόγο άντρες».
Οπως συμβαίνει, π.χ., στις ΗΠΑ όπου από το 1,1 εκατομμύριο εργαζομένους ηλικίας άνω των 20 ετών που εγκατέλειψαν την αγορά εργασίας ανάμεσα στον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, περισσότερες από 800.000 ήταν γυναίκες, σύμφωνα με τους New York Times. Και όπως αποκάλυψε έρευνα της οργάνωσης LeanIn και της εταιρείας συμβούλων McKinsey & Company ανάμεσα σε 40.000 εργαζόμενες στο διάστημα Μάιος-Αύγουστος, μία στις τέσσερις σκέφτεται να παραιτηθεί ή να υποβαθμίσει την καριέρα της - να δουλέψει δηλαδή με μερική απασχόληση ή σε μια λιγότερο απαιτητική θέση ή να βρει μια δουλειά που να διευκολύνει τη συμφιλίωση δουλειάς και σπιτιού.
Με το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων λόγω των περιοριστικών μέτρων, πολλές εργαζόμενες βρέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας. Πολλές άλλες βρέθηκαν να δουλεύουν κατ’ οίκον με χειρότερους όρους και είναι αβέβαιο αν τελικά θα καταφέρουν να επιστρέψουν στους τόπους δουλειάς τους.
Το γεγονός, όπως δείχνει η έρευνα, ότι οι γυναίκες σε τριπλάσιο βαθμό από τους άντρες έχουν το μεγαλύτερο μέρος της (απλήρωτης) δουλειάς του σπιτιού και της φροντίδας στη διάρκεια της πανδημίας, μπορεί να ωθήσει έναν δυσανάλογο αριθμό γυναικών είτε να παραιτηθεί (αν δεν τις έχουν απολύσει) είτε να συνεχίσει να δουλεύει από το σπίτι, λέει η Μλάμπο-Νγκούκα.
«Δουλέψαμε πολύ σκληρά για να εξασφαλίσουμε ότι η θέση της γυναίκας δεν είναι στην κουζίνα. Δεν θέλουμε ο κορονοϊός να επιβάλει ότι η θέση της γυναίκας είναι στο σπίτι ή ότι θα κάθεται στην κουζίνα με το λάπτοπ της, ενώ η θέση του άντρα είναι στο γραφείο».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας